Έκλεισε το εργοστάσιο της Bimota

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους οριστικά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/9/2017

Δημοσιεύματα στην Ιταλία αναφέρουν ότι η Bimota, η οποία ταλανιζόταν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, κατέβασε ρολά στο εργοστάσιο στο Rimini οριστικά.

Σύμφωνα μ' αυτά τα δημοσιεύματα, το εργοστάσιο έχει πλέον αδειάσει και έχουν αφαιρεθεί οι ταμπέλες και οι επιγραφές, ενώ το στοκ των ανταλλακτικών έχει μεταφερθεί σε αποθήκες που βρίσκονται εκεί κοντά. Οι νυν ιδιοκτήτες της φίρμας λέγεται πως έχουν συναρμολογήσει τα πιο πρόσφατα μοντέλα της εταιρείας σε κάποιες εγκαταστάσεις στην Ελβετία από τα εναπομείναντα εξαρτήματα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το τι θα συμβεί όταν τελειώσει αυτό το απόθεμα ανταλλακτικών και εξαρτημάτων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι δεσμοί και οι ρίζες με την γενέτειρα της Bimota στο Rimini έχουν αποκοπεί εντελώς.

Η πρώτη ουσιαστική απώλεια για την Bimota ήταν η αποχώρηση του Massimo Tamburini για να πάει στην Ducati, αν και μετά από αυτό η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει αρκετές μοτοσυκλέτες που είχαν μια αξιοπρεπή εμπορική πορεία. Το δεύτερο αρνητικό ορόσημο της Bimota ήταν το 1997 με την δημιουργία του δίχρονου Vdue, ένα φιλόδοξο project με έναν κινητήρα δικής της κατασκευής το οποίο όμως κατέληξε άδοξα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισαν με τον άμεσο ψεκασμό.

Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε και η οικονομική κατάρρευση για την Bimota, αν και το 2003 έγινε μια προσπάθεια αναγέννησης με τη δημιουργία κάποιων μοντέλων, που όμως δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να επαναφέρει το εργοστάσιο στα επίπεδα του παρελθόντος. Πριν από λίγους μήνες, η εταιρεία κατέγραψε άλλη μια σημαντική απώλεια, αυτή του Pierluigi Marconi ο οποίος ήταν ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του σχεδιαστικού τμήματος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί –ακολουθούμενος από πολλά μέλη της ομάδας του- λόγω μη καλής επικοινωνίας και συνεργασίας με τους τωρινούς ιδιοκτήτες της Bimota.

Πάντως, αν έχουμε μάθει κάτι από το παρελθόν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαγράψουμε οριστικά την Bimota από τον χάρτη, μόνο που αυτή τη φορά θα χρειαστεί ένας πολύ γενναίος επενδυτής με τα χρήματα στην τσέπη, προκειμένου να επαναφέρει την ιστορική φίρμα στη ζωή.

TVS Motor Company – Η 4η μεγαλύτερη κατασκευάστρια του κόσμου έρχεται στην Ευρώπη

Ο ανελέητος ανταγωνισμός της ινδικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές αγορές
TVS Motor Company
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/2/2026

Η Ινδία μπορεί εδώ και μερικά χρόνια να περηφανεύεται πως έχει τη μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλετών της Γης, κλείνοντας το 2025 με 20.7 εκατομμύρια πωλήσεις και έχοντας προσπεράσει την Κίνα ήδη από το 2017. Πίσω από την επί μια δεκαετία πρώτη δύναμη της χώρας, Hero MotoCorp, και τη Honda που προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη της πρωτιά, η TVS αναδείχθηκε ως τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην Ινδία σημειώνοντας ρεκόρ το 2025 με αύξηση των πωλήσεών της κατά 14.2%.

Με ιστορία που ξεκινά το 1911 και περισσότερα από 100 χρόνια συνεχούς εξέλιξης, η TVS αποτελεί σήμερα έναν διεθνή όμιλο με παρουσία σε πάνω από 90 χώρες και περισσότερα από 6.200 σημεία εξυπηρέτησης παγκοσμίως.

TVS Motor Company logo

Η συνεργασία της με τη BMW Motorrad από το 2013 έχει ενισχύσει την εικόνα της και η πρόσφατη απόκτηση της Norton Motorcycles προσφέρει ένα ακόμη ισχυρό χαρτί στο πρεστίζ της, κάτι που εξερευνήσαμε σε βάθος μιλώντας με τον τεχνικό διευθυντή της, Brian Gillen.

Η συνέντευξή του, δημοσιευμένη στο τρέχον τεύχος Φεβρουαρίου 2026 (#675) του ΜΟΤΟ, επικεντρώνεται στη νέα εποχή της Norton που ενισχύεται από μια ακόμη σημαντική κίνηση της TVS, την απόκτηση της ιταλικής εταιρείας Engines Engineering με έδρα στη Bologna και πολυετή τεχνική εξειδίκευση στην εξέλιξη κινητήρων τόσο για μοτοσυκλέτες δρόμου, όσο και για αγωνιστικές.

Τον περασμένο Νοέμβρη συνδύασε την εντυπωσιακή της παρουσία στην έκθεση EICMA 2025 με μια πολύ σημαντική εξαγγελία, καθώς ανακοίνωσε επίσημα πως ξεκινά την ευρωπαϊκή της περιπέτεια.

Έκτοτε η TVS έχει ήδη ανακοινώσει αντιπροσωπείες σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ουκρανία, ενώ αναμένεται να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό την ανάπτυξή της στη Γηραιά Ήπειρο.

Η αγορά της Ινδίας περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές δικύκλων του πλανήτη, με τις Bajaj, Hero, Royal Εnfield και TVS στη κορυφαία δεκάδα της σχετικής λίστας. Μοιραία, η εγχώρια μάχη μεταξύ τους για κυριαρχία είναι ανελέητη και διαρκώς κλιμακούμενη.

Στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται φυσικά και το πρεστίζ, ζήτημα με ιδιαίτερη αξία για τους Ινδούς κατασκευαστές που χρειάζονται το κύρος της ευρωπαϊκής τους παρουσίας ως εργαλείο προβολής στο κοινό της πατρίδας τους - ακόμη κι αν τα συγκεντρωτικά νούμερα των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων μοτοσυκλετών μετά βίας αναλογούν στο 5% των αντίστοιχων ινδικών.

TVS Apache RTX
Σημαιοφόρος της γκάμας της TVS είναι η Apache RTX, η οποία ψηφίστηκε ως μοτοσυκλέτα της χρονιάς στην Ινδία

Οι Bajaj και Royal Enfield έχουν ήδη πατήσει πόδι επί ευρωπαϊκού εδάφους εδώ και χρόνια, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αλλάξει ραγδαία το προφίλ τους. Η μεν Bajaj έχει πλέον την ΚΤΜ στην ιδιοκτησία της, γεγονός που ανεβάζει το στάτους της σε άλλο επίπεδο, ενώ και η Royal Enfield έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2025 και το ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το εκατομμύριο.

Η Hero έχει επίσης ξεκινήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή της περιπέτεια και μάλιστα γνωρίζουμε καλά πως βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι και στην Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να αποκαλύψουμε τον νέο της συνεργάτη καθώς δεν έχουν πέσει ακόμη οι υπογραφές για να θεωρηθεί επίσημη η είδηση.

Η TVS είναι ο επόμενος παίκτης που καταφτάνει τώρα στην Ευρώπη, έχοντας πίσω της μια πολύ ισχυρή παραγωγική βάση. Διαθέτει πέντε εργοστάσια - τρία στην Ινδία (Hosur, Mysore και Nalagarh), ένα στην Ινδονησία (Karawang) και άλλο ένα στην Αγγλία (Solihull) – με συνολική ικανότητα παραγωγής της τάξης των 5,5 εκατομμυρίων δικύκλων και 240.000 τρικύκλων ετησίως, αλλά και εξαγωγές άνω των 1,35 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως.

TVS Motor Company
Το πρωτότυπο Tangent RR παρουσιάστηκε στην EICMA 2025 και μας προσφέρει μια ματιά στο κοντινό μέλλον της TVS

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της επέκτασης, η TVS οπωσδήποτε ενδιαφέρεται και για την ελληνική αγορά, η οποία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές που έκλεισαν το 2025 σε θετικό πρόσημο και βρίσκεται σε πορεία επιστροφής σε επίπεδα ταξινομήσεων προ κρίσης. Επιπλέον, έχοντας μια γκάμα μοντέλων κατά βάση μικρομεσαίου κυβισμού, η TVS κουμπώνει άριστα με τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς μας και χαρίζει στην Ελλάδα στρατηγική θέση στα πλάνα επέκτασης των Ινδών. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο το ενδιαφέρον αρκετών στη χώρα μας για να συνεργαστούν με την ανερχόμενη δύναμη της Ινδίας.

Η γκάμα της TVS έχει σήμερα στην κορυφή της μια σειρά μοντέλων που χτίζονται γύρω από τον μονοκύλινδρο κινητήρα 312 cc που κατασκευάζει σε συνεργασία τη BMW και στην κορυφή της έχει την adventure Apache RTX που αναδείχθηκε σε μοτοσυκλέτα της χρονιάς στην Ινδία.

Με την RTX η TVS λάνσαρε τον νέο της μονοκύλινδρο κινητήρα RTXD4 με 299 cc και 36 hp, ενώ πίσω της ακολουθεί μια σειρά ασφάλτινων μοντέλων με τον μονοκύλινδρο 312cc που φτιάχνει για τη BMW και τα Apache RR 310 και Apache RTR 310 στην πρώτη γραμμή. Η γκάμα της μετρά ακόμη αρκετές μοτοσυκλέτες μικρότερου κυβισμού, καθώς και σκούτερ με σύγχρονη αισθητική και τεχνολογία, όπως το Ntorq, αλλά και ηλεκτρικά μοντέλα.

TVS Motor Company
Το Ntorq 125 είναι ένα σκούτερ που θα ταίριαζε καλά με τις ανάγκες μετακίνησης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις

Είναι ωστόσο ήδη γνωστό πως τα ευρωπαϊκά πλάνα της TVS δεν θα περιοριστούν στην υπάρχουσα γκάμα μοντέλων, καθώς οι Ινδοί έχουν προγραμματίσει μια γενναία επέκταση με μοτοσυκλέτες σχεδιασμένες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πρώιμα δείγματα αυτών είδαμε στην EICMA, με λαμπρότερο παράδειγμα το πρωτότυπο Tangent RR που θεωρείται η επόμενη μέρα του Apache RR με έναν κινητήρα που συνδέεται στενά με τον δικύλινδρο του νέου BMW F 450 GS - τον οποίο επίσης κατασκευάζει στην Ινδία η TVS.

Το τοπίο της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη αλλάζει ταχέως και, μετά τους Κινέζους, παίρνουν σειρά οι Ινδοί με βλέψεις για δυναμική αναβάθμιση και, το κυριότερο, με μοντέλα που ταιριάζουν καλά με τα δεδομένα χωρών όπως η Ελλάδα.

Ετικέτες