Έρχονται μειώσεις διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Μέσω της αναχρηματοδότησης του παραχωρησιούχου το Δημόσιο θα εισπράξει 14 εκατομμύρια ευρώ
motomag Έρχονται μειώσεις διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/7/2024

Μειώσεις διοδίων σε τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης για το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (Π.Α.Θ.Ε.).

Με την νέα τροποποιημένη σύμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την αναχρηματοδότηση του παραχωρησιούχου, από την οποία προβλέπεται ότι και το Δημόσιο θα λαμβάνει μέρος ή άλλα ανταλλάγματα. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 14,2 εκατ. ευρώ, από τον επιμερισμό, δηλαδή τη λήψη του μισού του Οφέλους Αναχρηματοδότησης.

Το εν λόγω ποσό δεσμεύτηκε ο υπουργός πως θα επιστρέψει στην κοινωνία, αλλά προκειμένου να γίνει αυτό θα απαιτηθεί μία νέα νομοθετική ρύθμιση. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών θα εισρεύσει ως δημόσιο έσοδο, στον κρατικό προϋπολογισμό, εντός του Αυγούστου. Τα ποσό των 14,2 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπράξει το κράτος θα χρησιμοποιηθεί με επιχορήγηση και εγγραφή ισόποσης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό να διατεθεί:

Είτε για οριζόντια μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του, είτε για στοχευμένη μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (πχ ΑμεΑ, πολύτεκνοι), στο συγκεκριμένο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων.

Πέραν του οφέλους για το Δημόσιο, αποτέλεσμα της διαδικασίας αναχρηματοδότησης θα είναι και μία άτυπη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρίας παραχώρησης (HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, VINCI CONCESSIONS S.A.S), η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 250 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση παραχώρησης που φτάνει έως το 2038, είχε υπογραφεί στις 28 Ιουνίου 2007 και τροποποιήθηκε το 2013. Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επελέγη για την τροποποίηση της σύμβασης, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ασφαλής για το Δημόσιο, διότι τοποθετείται χρονικά σε καίριο σημείο, δηλαδή μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των θεμελιωδών υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου και συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού τμήματος της σύμβασης και την παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία για χρήση από τους πολίτες.

Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ

Εξαιρετικά χαμηλά το όριο με τον νέο ΚΟΚ
Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ
Από το

motomag

12/12/2025

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα όρια πλέον με τον νέο ΚΟΚ και με τον σχολαστικό έλεγχο που γίνεται τώρα στην αρχή -με την εμπειρία να μας λέει πως μετά από κάθε αλλαγή έτσι κάνουν για λίγο καιρό- περισσότερες ειδήσεις θα έρχονται για επώνυμους που οδηγούν δίκυκλα.

Αυτή τη φορά ήταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ξημερώματα σήμερα της έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Σταδίου και στην μέτρηση φάνηκε 0,15mg/l ποσότητα αλκοόλ. Στην επανάληψη λίγη ώρα αργότερα το όργανο μέτρησης έδειξε 0,10mg/l που είναι ακριβώς το όριο στα δίκυκλα, ισοδυναμώντας με ένα μικρό ποτήρι μπύρας και για αυτό της αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 350 Ευρώ και ακινητοποίηση της Vespa.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο νέος ΚΟΚ καθιστά μηδενική την ανοχή στο αλκοόλ για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό.