Έρχονται μειώσεις διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Μέσω της αναχρηματοδότησης του παραχωρησιούχου το Δημόσιο θα εισπράξει 14 εκατομμύρια ευρώ
motomag Έρχονται μειώσεις διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/7/2024

Μειώσεις διοδίων σε τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης για το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (Π.Α.Θ.Ε.).

Με την νέα τροποποιημένη σύμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την αναχρηματοδότηση του παραχωρησιούχου, από την οποία προβλέπεται ότι και το Δημόσιο θα λαμβάνει μέρος ή άλλα ανταλλάγματα. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 14,2 εκατ. ευρώ, από τον επιμερισμό, δηλαδή τη λήψη του μισού του Οφέλους Αναχρηματοδότησης.

Το εν λόγω ποσό δεσμεύτηκε ο υπουργός πως θα επιστρέψει στην κοινωνία, αλλά προκειμένου να γίνει αυτό θα απαιτηθεί μία νέα νομοθετική ρύθμιση. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών θα εισρεύσει ως δημόσιο έσοδο, στον κρατικό προϋπολογισμό, εντός του Αυγούστου. Τα ποσό των 14,2 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπράξει το κράτος θα χρησιμοποιηθεί με επιχορήγηση και εγγραφή ισόποσης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό να διατεθεί:

Είτε για οριζόντια μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του, είτε για στοχευμένη μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (πχ ΑμεΑ, πολύτεκνοι), στο συγκεκριμένο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων.

Πέραν του οφέλους για το Δημόσιο, αποτέλεσμα της διαδικασίας αναχρηματοδότησης θα είναι και μία άτυπη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρίας παραχώρησης (HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, VINCI CONCESSIONS S.A.S), η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 250 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση παραχώρησης που φτάνει έως το 2038, είχε υπογραφεί στις 28 Ιουνίου 2007 και τροποποιήθηκε το 2013. Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επελέγη για την τροποποίηση της σύμβασης, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ασφαλής για το Δημόσιο, διότι τοποθετείται χρονικά σε καίριο σημείο, δηλαδή μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των θεμελιωδών υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου και συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού τμήματος της σύμβασης και την παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία για χρήση από τους πολίτες.

Honda: Πτώση 42% στα κέρδη τελευταίου ενιαμήνου 2025 λόγω δασμών ΗΠΑ

Αβεβαιότητα στα τετράτροχα, δυνατές επιδόσεις όμως στα δίτροχα - Το 2026 προβλέπεται ακόμη πιο απαιτητικό!
Honda - Οικονομικά αποτελέσματα 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/2/2026

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026, η Honda ανακοίνωσε εντυπωσιακή πτώση 42% στα κέρδη για το τελευταίο εννεάμηνο του 2025 -έως τις 31 Δεκεμβρίου-, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ να επηρεάζουν εξαιρετικά αρνητικά τα αποτελέσματα. Αντίθετα με το αυτοκίνητο, η μοτοσυκλέτα στηρίζει την εταιρεία με τις πολύ καλές επιδόσεις της.

Τα κέρδη της Honda Motor Co., για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2025 ανήλθαν σε 465,4 δισ. γιεν (περίπου 2,9 δισ. ευρώ), από 805,2 δισ. γιεν (περίπου 5 δισ. ευρώ) το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στο συγκεκριμένο διάστημα.

Οι πωλήσεις για το εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 2,2%, στα 15,98 τρισ. γιεν (περίπου 100 δισ. ευρώ) ή 102,6 δισ. δολάρια (περίπου 96 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη χρονιά. Η Honda διατήρησε την πρόβλεψή της για τα ετήσια καθαρά κέρδη στα 300 δισ. γιεν (περίπου 1,9 δισ. ευρώ) ή 1,9 δισ. δολάρια (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Η επιβράδυνση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα, σύμφωνα με τη Honda, ενώ η σχετικά υγιής επίδοση του τμήματος μοτοσυκλετών λειτούργησε θετικά.

Ηλεκτρικά

Όσον αφορά στις κακές επιδόσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, η Honda μείωσε την παγκόσμια πρόβλεψή της για το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων το 2030 στο 20%, από τον προηγούμενο στόχο του 30%. Επίσης ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την εξέλιξη ορισμένων ηλεκτρικών μοντέλων, καθώς η αγορά EV “βρίσκεται σε φάση μετάβασης”.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ευνοήσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει υπαναχωρήσει από προηγούμενα προγράμματα που στήριζαν την εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, καταργώντας πρωτοβουλίες που είχαν εφαρμοστεί επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Nbox

Θυμίζουμε πως πέρυσι, ο Τραμπ μείωσε τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά στο 15%, από το αρχικό 25% που είχε ανακοινώσει, όταν η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να επενδύσει 550 δισ. δολάρια σε έργα στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά οι δασμοί έκαναν τη ζημιά τους, και τώρα η Honda καλείται να σκεφτεί τα επόμενα βήματα, και ίσως μια απομάκρυνση από την αγορά των ΗΠΑ με κινήσεις που θα αφορούν άλλες αγορές -όπως για παράδειγμα την εξαγωγή made in India μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, αν και το πρόβλημα αφορά περισσότερο στα αυτοκίνητα, που ίσως θα πρέπει να διοχετευτούν σε άλλες αγορές.

Οι δασμοί του Τραμπ δεν έχουν κάνει ζημιά μόνο στη Honda, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, η Toyota Motor Corp., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε πτώση στα πρόσφατα κέρδη της, ενώ παράλληλα άλλαξε και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας.

Honda - Ασιατικές αγορές

Το λειτουργικό κέρδος για το τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 591,5 δισ. γιεν (περίπου 3,7 δισ. ευρώ). Η Honda αποδίδει τη σταθερή αυτή επίδοση κυρίως στον τομέα των μοτοσυκλετών, όπου η ζήτηση σε Ινδία, Ινδονησία και Βραζιλία παραμένει ισχυρή. Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν, ενώ η εταιρεία επωφελήθηκε και από την αποδυνάμωση του γιεν, που ενισχύει τα έσοδα από το εξωτερικό.

Αντίθετα, ο τομέας των αυτοκινήτων εμφάνισε μειωμένα περιθώρια κέρδους. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μοντέλων, οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών και οι εμπορικές πιέσεις σε βασικές αγορές επιβάρυναν τα αποτελέσματα. Η Honda αναγνωρίζει ότι η μετάβαση στα EV είναι στρατηγικά αναγκαία, αλλά βραχυπρόθεσμα επιβαρύνει τα κόστη.

Η διοίκηση της Honda προειδοποιεί ότι το 2026 θα είναι πιο απαιτητικό, λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων στα EV, των διακυμάνσεων στο κόστος και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Ετικέτες