Euro NCAP Vision 2030 - Για πρώτη φορά η μοτοσυκλέτα σε κεντρικό ρόλο

Νέα στάνταρ με εκτεταμένες δοκιμές και crash-test ειδικά για μηχανοκίνητα δίκυκλα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/11/2022

Στις 9 Νοεμβρίου του 2022, ο οργανισμός αξιολόγησης ασφαλείας αυτοκινήτων European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) παρουσίασε το όραμα του που τιτλοφορείται Vision 2030: a Safer Future for Mobility, και αναλύει τα στάνταρ ασφαλείας οχημάτων του άμεσου μέλλοντος, με τη μοτοσυκλέτα να διαδραματίζει για πρώτη φορά κεντρικό ρόλο.

Στο κοντινό παρελθόν, τόσο η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας FEMA όσο και ο οργανισμός Connected Motorcycle Consortium (CMC) είχαν εκφράσει την πεποίθηση τους πως τα μηχανοκίνητα δίκυκλα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εξέλιξη των δοκιμαστικών διαδικασιών όσον αφορά στα Προηγμένα Βοηθητικά Συστήματα Οδηγού (Advanced Driver Assistance Systems ή ADAS). Συστήματα όπως το γνωστό μας πλέον και στις μοτοσυκλέτες Advanced Cruising Control (ACC), το ABS, το Traction Control, το Brake Assist, το Blind Spot Monitor, κ.α., τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε σενάρια και crash-test με μοτοσυκλέτες, και κάποιες φορές (ειδικά υπό κακές καιρικές συνθήκες) δεν αντιλαμβάνονται τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές την πρόκληση ατυχήματος.

Τώρα, το όραμα του Euro NCAP για το μέλλον περιλαμβάνει εκτεταμένα σενάρια δοκιμών των ADAS με μηχανοκίνητα δίκυκλα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων απέναντι στις μοτοσυκλέτες και τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα.

Στο νέο όραμα του Euro NCAP οι μοτοσυκλέτες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως θα δούμε στα παρακάτω 9 σημεία στα οποία γίνεται αναφορά στα μηχανοκίνητα δίκυκλα (PTWs):

  1. Οι δοκιμές αποφυγής τροχαίου ατυχήματος θα επεκταθούν με νέα σενάρια που θα περιλαμβάνουν πεζούς, ποδηλάτες και για πρώτη φορά αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων!

  2. Οι πραγματικές δοκιμές θα γίνουν πιο πολύπλοκες με καλύτερη προσομοίωση του περιβάλλοντος οδήγησης, και θα περιλαμβάνουν και το interface μεταξύ ανθρώπου και βοηθημάτων.

  3. Ο Euro NCAP προτίθεται να ξεκινήσει δοκιμές στη συνδεσιμότητα όλων των ειδών στα οχήματα: (4G/5G), όχημα με όχημα, όχημα με VRU (Vulnerable Road User, ήτοι Ευάλωτους Χρήστες του Δρόμου), και οχημάτων με υποδομές.

  4. Οι δοκιμές θα επεκταθούν από την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο και στα υπόλοιπα οδηγικά περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει την επέκταση των προδιαγραφών του ACC, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών από το 2024, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα στο να κάνει ορατές τις μοτοσυκλέτες στα συγκεκριμένα συστήματα των αυτοκινήτων.

  5. Στις δοκιμές αυτόματης πέδησης σε κατάσταση ανάγκης (Automatic Emergency Braking – AEB) προστέθηκαν δοκιμές με πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές, ενώ αναμένεται να προστεθούν και καταστάσεις όπου μια μοτοσυκλέτα πλησιάζει με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι τα συστήματα μπορούσαν μέχρι σήμερα να προβλέψουν.

  6. Ο Euro NCAP προτίθεται να δώσει μεγάλο βάρος για πρώτη φορά σε δοκιμές με συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και δυσδιάκριτων οχημάτων όπως τις μοτοσυκλέτες, ώστε αυτές να γίνονται ορατές από τα ADAS σε πραγματικές και όχι μόνο σε ιδανικές συνθήκες.

  7. Ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση των ADAS σε κακές καιρικές συνθήκες (ομίχλη, βροχή, χιόνι), ο Euro NCAP ξεκινά έρευνα πάνω στην μειωμένη λειτουργικότητα τους σε ανάλογα περιβάλλοντα.

  8. Πέρα από τα σχεδιαζόμενα νέα τεστ συγκρούσεων με μοτοσυκλέτες, ο Euro NCAP σχεδιάζει να εξελίξει αυτά τα τεστ αυξάνοντας την ταχύτητα κίνησης των μοτοσυκλετών στις δοκιμές, και εισάγοντας σενάρια με μηχανοκίνητα δίκυκλα στις δοκιμές συγκρούσεων των βαν αλλά και των οχημάτων με υποβοηθούμενη / αυτόνομη οδήγηση.

  9. Προτάθηκε στον Euro NCAP να παρέχει καθοδήγηση στους αναβάτες μοτοσυκλέτας μέσω της αξιολόγησης συστημάτων ασφαλείας όπως τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος στα φρένα, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, συνδυασμένης πέδησης, προειδοποίησης για όχημα σε τυφλό σημείο του καθρέπτη, κ.α., προτείνοντας εκείνα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια των αναβατών, ξεκινώντας με μια δοκιμαστική καμπάνια. Θα μπορούσε επίσης να τονίσει άλλες ανάγκες, όπως του eCall για τις μοτοσυκλέτες. Αυτό σημαίνει όχι μόνο crash tests αυτοκινήτων με μοτοσυκλέτες, αλλά και δοκιμές μοτοσυκλετών και προστατευτικού εξοπλισμού (PPE).

Τα παραπάνω είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας και την ασφάλεια μας, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεαματική βελτίωση της λειτουργίας των ADAS που με τη σειρά της έχει τη δυναμική να μειώσει εξίσου θεαματικά τα τροχαία ατυχήματα με μοτοσυκλέτα, ειδικά όσον αφορά σε σενάρια που εμπλέκονται αυτοκίνητα.

Ενίσχυση συνεργασίας WSBK και EICMA – Αλλάζει όνομα ο ιταλικός γύρος της Cremona

"EICMA Italian Round" το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στην Cremona
WSBK EICMA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/8/2026

Ο 10ος γύρος του WSBK στις 25-27 Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο κοινό βήμα της νέας συνεργασίας, λίγες εβδομάδες πριν από την EICMA 2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motul WSBK και η EICMA ανακοίνωσαν νέα συνεργασία με επίκεντρο δύο σημαντικές διοργανώσεις του 2026. Η συνεργασία των δύο θεσμών επεκτείνεται το 2026, με τον αγώνα της Cremona (25-27/9) να αποκτά την ονομασία EICMA Italian Round και το WSBK να συμμετέχει στις δράσεις προβολής της φετινής EICMA στο Μιλάνο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η EICMA θα διαθέτει ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας για τους καλεσμένους της στην Cremona, ενώ οι δύο οργανισμοί θα πραγματοποιήσουν κοινή καμπάνια επικοινωνίας σε ψηφιακά και social media, τόσο ενόψει του αγώνα όσο και της έκθεσης του Νοεμβρίου στο Μιλάνο, με στόχο την προώθηση αμφότερων σε νέο κοινό.

Παράλληλα, το WSBK εντάσσεται στις δράσεις "Road to EICMA", που μέχρι σήμερα περιλάμβαναν μόνο το MotoGP. Όσοι έχουν αγοράσει ή πρόκειται να αγοράσουν εισιτήριο για την EICMA 2026 θα μπορούν να λάβουν έκπτωση €10 για το αγωνιστικό τριήμερο στην Cremona.

Το WSBK θα έχει παρουσία και στην 83η EICMA, με τον χώρο να προσφέρει στους επισκέπτες μια πιο άμεση επαφή με το άθλημα, ενώ προβλέπονται παρουσίες αναβατών και ευκαιρίες δικτύωσης για συνεργάτες και επαγγελματίες του χώρου.

Η συνεργασία μοιάζει “λογική”, καθώς το WSBK βασίζονται σε μοτοσυκλέτες παραγωγής που προσαρμόζονται στους κανονισμούς των αγώνων. Η EICMA, από την άλλη, αποτελεί έναν από τους βασικούς χώρους όπου οι κατασκευαστές παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό τα μοντέλα παραγωγής που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας τους.

Όπως δήλωσε ο Γενικός διευθυντής της EICMA, Federico Aliverti, η σύνδεση των δύο θεσμών δημιουργεί έναν άμεσο σύνδεσμο ανάμεσα στους αγώνες, την τεχνολογία και την αγορά μοτοσυκλέτας.

Η διεθνής έκθεση μοτοσυκλέτας, EICMA 2026, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Μιλάνο, με τον αγώνα της Cremona να λειτουργεί ως μία από τις σημαντικότερες προωθητικές δράσεις της έκθεσης λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Ετικέτες