Euro NCAP Vision 2030 - Για πρώτη φορά η μοτοσυκλέτα σε κεντρικό ρόλο

Νέα στάνταρ με εκτεταμένες δοκιμές και crash-test ειδικά για μηχανοκίνητα δίκυκλα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/11/2022

Στις 9 Νοεμβρίου του 2022, ο οργανισμός αξιολόγησης ασφαλείας αυτοκινήτων European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) παρουσίασε το όραμα του που τιτλοφορείται Vision 2030: a Safer Future for Mobility, και αναλύει τα στάνταρ ασφαλείας οχημάτων του άμεσου μέλλοντος, με τη μοτοσυκλέτα να διαδραματίζει για πρώτη φορά κεντρικό ρόλο.

Στο κοντινό παρελθόν, τόσο η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας FEMA όσο και ο οργανισμός Connected Motorcycle Consortium (CMC) είχαν εκφράσει την πεποίθηση τους πως τα μηχανοκίνητα δίκυκλα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εξέλιξη των δοκιμαστικών διαδικασιών όσον αφορά στα Προηγμένα Βοηθητικά Συστήματα Οδηγού (Advanced Driver Assistance Systems ή ADAS). Συστήματα όπως το γνωστό μας πλέον και στις μοτοσυκλέτες Advanced Cruising Control (ACC), το ABS, το Traction Control, το Brake Assist, το Blind Spot Monitor, κ.α., τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε σενάρια και crash-test με μοτοσυκλέτες, και κάποιες φορές (ειδικά υπό κακές καιρικές συνθήκες) δεν αντιλαμβάνονται τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές την πρόκληση ατυχήματος.

Τώρα, το όραμα του Euro NCAP για το μέλλον περιλαμβάνει εκτεταμένα σενάρια δοκιμών των ADAS με μηχανοκίνητα δίκυκλα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων απέναντι στις μοτοσυκλέτες και τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα.

Στο νέο όραμα του Euro NCAP οι μοτοσυκλέτες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως θα δούμε στα παρακάτω 9 σημεία στα οποία γίνεται αναφορά στα μηχανοκίνητα δίκυκλα (PTWs):

  1. Οι δοκιμές αποφυγής τροχαίου ατυχήματος θα επεκταθούν με νέα σενάρια που θα περιλαμβάνουν πεζούς, ποδηλάτες και για πρώτη φορά αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων!

  2. Οι πραγματικές δοκιμές θα γίνουν πιο πολύπλοκες με καλύτερη προσομοίωση του περιβάλλοντος οδήγησης, και θα περιλαμβάνουν και το interface μεταξύ ανθρώπου και βοηθημάτων.

  3. Ο Euro NCAP προτίθεται να ξεκινήσει δοκιμές στη συνδεσιμότητα όλων των ειδών στα οχήματα: (4G/5G), όχημα με όχημα, όχημα με VRU (Vulnerable Road User, ήτοι Ευάλωτους Χρήστες του Δρόμου), και οχημάτων με υποδομές.

  4. Οι δοκιμές θα επεκταθούν από την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο και στα υπόλοιπα οδηγικά περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει την επέκταση των προδιαγραφών του ACC, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών από το 2024, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα στο να κάνει ορατές τις μοτοσυκλέτες στα συγκεκριμένα συστήματα των αυτοκινήτων.

  5. Στις δοκιμές αυτόματης πέδησης σε κατάσταση ανάγκης (Automatic Emergency Braking – AEB) προστέθηκαν δοκιμές με πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές, ενώ αναμένεται να προστεθούν και καταστάσεις όπου μια μοτοσυκλέτα πλησιάζει με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι τα συστήματα μπορούσαν μέχρι σήμερα να προβλέψουν.

  6. Ο Euro NCAP προτίθεται να δώσει μεγάλο βάρος για πρώτη φορά σε δοκιμές με συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και δυσδιάκριτων οχημάτων όπως τις μοτοσυκλέτες, ώστε αυτές να γίνονται ορατές από τα ADAS σε πραγματικές και όχι μόνο σε ιδανικές συνθήκες.

  7. Ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση των ADAS σε κακές καιρικές συνθήκες (ομίχλη, βροχή, χιόνι), ο Euro NCAP ξεκινά έρευνα πάνω στην μειωμένη λειτουργικότητα τους σε ανάλογα περιβάλλοντα.

  8. Πέρα από τα σχεδιαζόμενα νέα τεστ συγκρούσεων με μοτοσυκλέτες, ο Euro NCAP σχεδιάζει να εξελίξει αυτά τα τεστ αυξάνοντας την ταχύτητα κίνησης των μοτοσυκλετών στις δοκιμές, και εισάγοντας σενάρια με μηχανοκίνητα δίκυκλα στις δοκιμές συγκρούσεων των βαν αλλά και των οχημάτων με υποβοηθούμενη / αυτόνομη οδήγηση.

  9. Προτάθηκε στον Euro NCAP να παρέχει καθοδήγηση στους αναβάτες μοτοσυκλέτας μέσω της αξιολόγησης συστημάτων ασφαλείας όπως τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος στα φρένα, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, συνδυασμένης πέδησης, προειδοποίησης για όχημα σε τυφλό σημείο του καθρέπτη, κ.α., προτείνοντας εκείνα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια των αναβατών, ξεκινώντας με μια δοκιμαστική καμπάνια. Θα μπορούσε επίσης να τονίσει άλλες ανάγκες, όπως του eCall για τις μοτοσυκλέτες. Αυτό σημαίνει όχι μόνο crash tests αυτοκινήτων με μοτοσυκλέτες, αλλά και δοκιμές μοτοσυκλετών και προστατευτικού εξοπλισμού (PPE).

Τα παραπάνω είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας και την ασφάλεια μας, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεαματική βελτίωση της λειτουργίας των ADAS που με τη σειρά της έχει τη δυναμική να μειώσει εξίσου θεαματικά τα τροχαία ατυχήματα με μοτοσυκλέτα, ειδικά όσον αφορά σε σενάρια που εμπλέκονται αυτοκίνητα.

Η TVS ξεπέρασε την Honda στις πωλήσεις σκούτερ στην Ινδία

Η ινδική εταιρεία σημείωσε 40% αύξηση πωλήσεων
TVS
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/8/2026

Η TVS καταγράφει αύξηση 40% στις πωλήσεις σκούτερ τον Ιούλιο, ενώ πτώση 12% σημείωσε η Honda, ωθώντας την TVS στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων της κατηγορίας τον Ιούλιο του 2026 στην Ινδία.

Η TVS Motor Company καλπάζει από επιτυχία σε επιτυχία τον τελευταίο χρόνο. Αφότου προσπέρασε τη Yamaha για την τρίτη θέση στην κατάταξη των παγκόσμιων πωλήσεων, έκανε την έκπληξη και τον Ιούνιο πέρασε ταυτόχρονα Hero και Honda για να φτάσει στην πρωτιά της ινδικής αγοράς, της μεγαλύτερης του πλανήτη.

Ο περασμένος μήνας έφερε μια ακόμη σπουδαία επιτυχία για την TVS, καθώς πρώτευσε στις μηνιαίες πωλήσεις σκούτερ της Ινδίας για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2026, τερματίζοντας τη μακροχρόνια κυριαρχία της Honda Motorcycle & Scooter India στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως την αντιπροσώπευση της TVS στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Muvus των CFMOTO και Royal Enfield, οπότε σύντομα περιμένουμε και την έλευση μοντέλων στη χώρα μας. Ο κατασκευαστής με έδρα το Hosur κατέγραψε 256.675 ταξινομήσεις σκούτερ κατά τη διάρκεια του μήνα, σε σύγκριση με τις 233.337 μονάδες της Honda κι έτσι πέρασε στην πρώτη θέση.

Η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από μια απότομη απόκλιση στους όγκους πωλήσεων των δύο κατασκευαστών. Η TVS κατέγραψε αύξηση 40% από τις 183.607 μονάδες του Ιουλίου 2025. Η Honda, από την άλλη, σημείωσε πτώση από 265.587 μονάδες σε 233.337 μονάδες. Η θετική υποδοχή της σειράς ηλεκτρικών σκούτερ της TVS αποτελεί τον κύριο λόγο για το γεγονός αυτό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Suzuki, στην τέταρτη η Hero, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσυκλετών στον κόσμο, ενώ στην πέμπτη θέση φιγουράρει η γνωστή μας από την υπόθεση της KTM και όχι μόνο, Bajaj. Η λίστα συνεχίζεται με τις Yamaha, Ather, River και Piaggio.

Κατασκευαστής

Ιούλιος 2026

Ιούλιος 2025

Μεταβολή

TVS

          256.675

         183.607

40%

Honda

          233.337

         265.587

-12%

Suzuki

          120.998

           94.296

28%

Hero

            61.347

           45.989

33%

Bajaj

            48.684

           12.134

301%

Yamaha

            36.783

           24.110

53%

Ather

            31.044

           15.096

106%

River

               6.039

             1.853

226%

Piaggio

               3.283

             2.350

40%