Extreme Track Days - Διήμερο Track Day στις Σέρρες στις 15 και 16 Ιουνίου

Τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας και 14 session ανά κατηγορία
motomag Extreme Track Days - Διήμερο Track Day στις Σέρρες στις 15 και 16 Ιουνίου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/5/2024

Στις 15 και 16 Ιουνίου, η Extreme Track Days διοργανώνει διήμερο Track Day στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Το διήμερο αυτό Track Day θα περιλαμβάνει 4 κατηγορίες -Αρχάριοι, Ενδιάμεσοι, Προχωρημένοι και Expert-, ενώ θα πραγματοποιούνται δύο υποχρεωτικά σεμινάρια κανόνων ασφαλείας την κάθε ημέρα. Το κάθε γκρουπ θα κάνει 14 sessions, ενώ θα υπάρχει χρονομέτρηση χωρίς έξτρα κόστος.

Επιπρόσθετα θα υπάρχουν έμπειροι εκπαιδευτές οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα παροχής ελαστικών καθώς και φωτογραφικού υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο: +30 697 22 33 094 (WhatsApp/Viber), στο email: [email protected] καθώς και στον ηλεκτρονικό ιστότοπο: www.extremetrackdays.com. Οι αναβάτες από την Βουλγαρία θα μπορούν να καλούν για πληροφορίες τον κ. Kiro Peychev στο τηλέφωνο: +30 6970 312 283.

Ετικέτες

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.