Go Fast, Turn Left στην Αττική - Με επιτυχία διοργανώθηκε μία ακόμα διήμερη flat track συνάντηση
Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 18 & 19 Μαρτίου στον ίδιο χώρο
Από τον
Κώστα Γκαζή
28/2/2023
Η πρώτη flat track συνάντηση της Zulap για τη νέα χρονιά διοργανώθηκε το διήμερο 18-19 Φλεβάρη στο παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου στις Λεκάνες των Θρακομακεδόνων.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Zulap:
"Το Σάββατο διεξήχθη σχολείο flat track ενώ η Κυριακή ήταν ημέρα προπόνησης και επίδειξης με 18 αναβάτες χωρισμένους σε αντίστοιχες κατηγορίες να γλιστράνε στην οβάλ διαδρομή χωρίς μπροστινό φρένο, οι περισσότεροι με μοτοσυκλέτες supermoto και βρόχινα ή χαραγμένα ελαστικά. Δεν έλειπαν όμως και τα δικύλινδρα ενώ η κατηγορία DTX (με τροχούς 19’) ανεβαίνει σταθερά σε συμμετοχές. Ευχάριστη έκπληξη, η συμμετοχή δύο ταλαντούχων νέων αναβατών που εκπροσωπούν τη χώρα σε διοργανώσεις του εξωτερικού, του Βασίλη Παντελεάκη και του Σπύρου Φουρθιώτη.
H εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια ανάδειξης του αθλήματος του flat track στο ευρύ κοινό και δε θα ήταν εφικτή αν οι Εθελοντές Αχαρνών Θρακομακεδόνων και ο Δήμος Αχαρνών δεν αγκάλιαζαν την προσπάθεια αυτή.
Μαζί τους, τοπικές επιχειρήσεις αλλά και εταιρίες του χώρου της μοτοσυκλέτας υποστηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια ενώ ακούγονται και κάποιες πρώτες κουβέντες για την διεξαγωγή ενός πιλοτικού αγωνιστικού θεσμού στο προσεχές μέλλον.
Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 18 & 19 Μαρτίου στον ίδιο χώρο. Μείνετε συντονισμένοι!
Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη
Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Hondaμε DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.
Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (SmartClutchSystem) που χρησιμοποιεί η MVAgusta στο TurismoVeloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.
Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 AfricaTwin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MVAgusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.
Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.
Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MVAgusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifterup/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.
Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα SuperAdventureS / R και 1290 SuperDukeR / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.