Honda Africa Twin 2020: Μεγαλύτερος κινητήρας περισσότερος όγκος

Με την πιθανότητα ειδικής, χωμάτινης, έκδοσης
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/2/2019

Βρέθηκε η πηγή της είδησης για ανανεωμένο Africa Twin το 2020, που θα παρουσιάζει μικρή αύξηση κυβισμού και ιπποδύναμης, και ταυτόχρονα θα πληροί τις προδιαγραφές Euro5. Τις τελευταίες πέντε μέρες τα Αγγλικά site αναπαράγουν την ίδια είδηση, πως το Africa Twin θα έχει περισσότερα κυβικά από την νέα χρονιά και τις κατάλληλες αλλαγές για τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό από μόνο του δεν θα πρέπει να έχει καμία έκπληξη από την στιγμή που για τα επόμενα δύο χρόνια όλα τα μοντέλα της αγοράς θα βρίσκονται σε καθεστώς ανανέωσης. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τίποτα λοιπόν, μπορείς να βγεις και να πεις πως ανανεώνεται το ένα ή το άλλο για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να έχεις θέμα, χωρίς να κινδυνεύεις να πεις κάτι που δεν θα συμβεί κιόλας. Λες δηλαδή το αυτονόητο, περιμένοντας την απήχηση από εκείνον που δεν το έχει σκεφτεί. Στην περίπτωση του Africa Twin όμως, οι Άγγλοι επικαλούνται πηγές από την Ιαπωνία για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, χωρίς να αποκαλύπτουν ποιος τις έχει μεταφέρει. Φαίνεται όμως η πηγή να είναι γνωστός Ιάπωνας δημοσιογράφος, συνεργάτης της Honda, με αγωνιστικές περγαμηνές σε παγκόσμια Rally τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην Ιαπωνία, χρόνια τώρα, υπάρχουν δημοσιογράφοι που εργάζονται ανοικτά για τους κατασκευαστές αποτελώντας τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό τους, σαν να λέμε για ένα γραφείο τύπου με προσωπικότητα, την στιγμή που στην επέκτασή του αυτό έχει περιλαμβάνει και ολόκληρες εφημερίδες, λειτουργώντας περίπου όπως τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο...

Από τον Δεκέμβριο του 2015 που το οδηγήσαμε στην Ν. Αφρική, το Africa Twin έχει πέσει εντός όλων των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε γράψει τότε, καθώς σε ακριβώς τρία χρόνια απέκτησε ηλεκτρονικό έλεγχο του γκαζιού και σε ακόμη δύο, έρχεται η πρώτη του μεγάλη ανανέωση. Αυτή, όπως λέει ο εντεταλμένος φίλος, περιλαμβάνει μία μικρή αύξηση του κυβισμού, φτάνοντας τα 1.080 κυβικά ώστε όχι μόνο να διατηρήσει την ιπποδύναμή της ενώ πλέον στριμώχνεται σε αυστηρότερα πλαίσια ρύπων, αλλά και να την αυξήσει. Αν και η ονομαστική αύξηση της ιπποδύναμης είναι κάτι που η Honda να θέλει να αποφύγει, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών ορίων διπλωμάτων για οδήγηση με μικρότερη ιπποδύναμη. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά έχουν δηλώσει, η Africa Twin και ιδιαίτερα η έκδοση του Mega Test, θεωρείται πολύ ψηλή στην Ιαπωνία κι έτσι ευδοκιμεί κυρίως στην Γηραιά Ήπειρο. Η αλλαγή αυτή πέρα από μία καλή λύση απέναντι στις νέες προδιαγραφές, βοηθά και στην διατήρηση μία απόστασης από τις μικρότερες μοτοσυκλέτες που αποδίδουν το ίδιο ζυγίζοντας λιγότερο, όπως για παράδειγμα το αναμενόμενο 790 Adventure της KTM. Ταυτόχρονα έρχεται πιο κοντά και στο 1090 που επίσης απομακρύνθηκε περισσότερο όταν μεγάλωσε καθώς και πιο κοντά, ονομαστικά και μόνο, στα μεγαλύτερα on-off με την τεράστια διαφορά ιπποδύναμης.

Μεγαλύτερο θα είναι και το ρεζερβουάρ, ιδιαίτερα από την στιγμή που η Honda είδε την μεγάλη απήχηση της Adventure Sports, ή Big Tank, όπως είναι το παρατσούκλι που η ίδια της προσέδωσε. Ο κόσμος σε αυτή την ευρύτερη κατηγορία των μεγάλων on-off αρχίζει να διχάζεται ολοένα και περισσότερο, με άλλους να αποζητούν το όγκο κι άλλους να ζητούν την μείωσή του. Σε κάθε περίπτωση όμως επικρατεί ο όγκος στις προτιμήσεις, κι έτσι μία μικρή αύξηση πρέπει να είναι αναμενόμενη. Άγνωστο επίσης αν θα απαρνηθεί την σαμπρέλα, μία επιμονή που η Honda δικαιολογεί με την χωμάτινη ταύτιση του μοντέλου στο χώμα. Για τους αναγνώστες του ΜΟΤΟ, αυτό το είχαμε αναλύσει από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο Ιάπωνας αυτός που τώρα δίνει τις πληροφορίες, διέλυσε τον εμπρός τροχό της Africa χτυπώντας ένα βράχο, την στιγμή που οι υπόλοιποι πίσω του είχαμε 150 στο κοντέρ. Απογειώθηκε στον αέρα, προσγειώθηκε άτσαλα και συνέχισε…. Όταν τελικά σταματήσαμε όμως φάνηκε πως η ζάντα ήταν για πέταμα και ο μόνος λόγος που συνέχιζε να έχει τιμόνι, παρά την τεράστια απόσταση που χώριζε το ελαστικό από την ζάντα σε ένα σημείο τους, ήταν το γεγονός πως τον αέρα συγκρατούσε η σαμπρέλα…

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα θελήσουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα αυτό, οι πιθανότητες να παραμείνει η σαμπρέλα είναι μεγάλες. Κι ας φωνάζει η KTM πως με τόσα κιλά στα χίλια κυβικά δεν κερδίζεις αγώνα… όμως ζητούμενο για την Africa είναι η περιπέτεια στο χώμα και το ταξίδι, παρά οι αγωνιστικές περγαμηνές, κάτι που φαίνεται να παραμένει ως έχει. Αισιόδοξο λοιπόν το σκίτσο στην αρχική φωτογραφία για ένα «καθαρόαιμο» Africa Twin, αν και οι πληροφορίες συνεχίζουν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε και μία ειδική έκδοση… Σε κάθε περίπτωση ανανεωμένο θα είναι και το DCT για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα του κινητήρα, αν και στο μοντέλο του 2018, η λειτουργία του είναι πραγματικά εξωπραγματική, σαν να μαντεύει τις κινήσεις σου. Το νέο Africa Twin ίσως το δούμε από κοντά στο Τόκυο, στο μεγάλο σαλόνι μοτοσυκλέτας που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, κι αμέσως μετά στην EICMA…

φωτογραφία με την πιθανή μορφή της το 2020 από το Ιαπωνικό AutoBy, όπως την δημοσίευσε το Βρεττανικό Bennetts:

 

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025