Honda Africa Twin 2020: Μεγαλύτερος κινητήρας περισσότερος όγκος

Με την πιθανότητα ειδικής, χωμάτινης, έκδοσης
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/2/2019

Βρέθηκε η πηγή της είδησης για ανανεωμένο Africa Twin το 2020, που θα παρουσιάζει μικρή αύξηση κυβισμού και ιπποδύναμης, και ταυτόχρονα θα πληροί τις προδιαγραφές Euro5. Τις τελευταίες πέντε μέρες τα Αγγλικά site αναπαράγουν την ίδια είδηση, πως το Africa Twin θα έχει περισσότερα κυβικά από την νέα χρονιά και τις κατάλληλες αλλαγές για τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό από μόνο του δεν θα πρέπει να έχει καμία έκπληξη από την στιγμή που για τα επόμενα δύο χρόνια όλα τα μοντέλα της αγοράς θα βρίσκονται σε καθεστώς ανανέωσης. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τίποτα λοιπόν, μπορείς να βγεις και να πεις πως ανανεώνεται το ένα ή το άλλο για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να έχεις θέμα, χωρίς να κινδυνεύεις να πεις κάτι που δεν θα συμβεί κιόλας. Λες δηλαδή το αυτονόητο, περιμένοντας την απήχηση από εκείνον που δεν το έχει σκεφτεί. Στην περίπτωση του Africa Twin όμως, οι Άγγλοι επικαλούνται πηγές από την Ιαπωνία για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, χωρίς να αποκαλύπτουν ποιος τις έχει μεταφέρει. Φαίνεται όμως η πηγή να είναι γνωστός Ιάπωνας δημοσιογράφος, συνεργάτης της Honda, με αγωνιστικές περγαμηνές σε παγκόσμια Rally τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην Ιαπωνία, χρόνια τώρα, υπάρχουν δημοσιογράφοι που εργάζονται ανοικτά για τους κατασκευαστές αποτελώντας τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό τους, σαν να λέμε για ένα γραφείο τύπου με προσωπικότητα, την στιγμή που στην επέκτασή του αυτό έχει περιλαμβάνει και ολόκληρες εφημερίδες, λειτουργώντας περίπου όπως τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο...

Από τον Δεκέμβριο του 2015 που το οδηγήσαμε στην Ν. Αφρική, το Africa Twin έχει πέσει εντός όλων των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε γράψει τότε, καθώς σε ακριβώς τρία χρόνια απέκτησε ηλεκτρονικό έλεγχο του γκαζιού και σε ακόμη δύο, έρχεται η πρώτη του μεγάλη ανανέωση. Αυτή, όπως λέει ο εντεταλμένος φίλος, περιλαμβάνει μία μικρή αύξηση του κυβισμού, φτάνοντας τα 1.080 κυβικά ώστε όχι μόνο να διατηρήσει την ιπποδύναμή της ενώ πλέον στριμώχνεται σε αυστηρότερα πλαίσια ρύπων, αλλά και να την αυξήσει. Αν και η ονομαστική αύξηση της ιπποδύναμης είναι κάτι που η Honda να θέλει να αποφύγει, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών ορίων διπλωμάτων για οδήγηση με μικρότερη ιπποδύναμη. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά έχουν δηλώσει, η Africa Twin και ιδιαίτερα η έκδοση του Mega Test, θεωρείται πολύ ψηλή στην Ιαπωνία κι έτσι ευδοκιμεί κυρίως στην Γηραιά Ήπειρο. Η αλλαγή αυτή πέρα από μία καλή λύση απέναντι στις νέες προδιαγραφές, βοηθά και στην διατήρηση μία απόστασης από τις μικρότερες μοτοσυκλέτες που αποδίδουν το ίδιο ζυγίζοντας λιγότερο, όπως για παράδειγμα το αναμενόμενο 790 Adventure της KTM. Ταυτόχρονα έρχεται πιο κοντά και στο 1090 που επίσης απομακρύνθηκε περισσότερο όταν μεγάλωσε καθώς και πιο κοντά, ονομαστικά και μόνο, στα μεγαλύτερα on-off με την τεράστια διαφορά ιπποδύναμης.

Μεγαλύτερο θα είναι και το ρεζερβουάρ, ιδιαίτερα από την στιγμή που η Honda είδε την μεγάλη απήχηση της Adventure Sports, ή Big Tank, όπως είναι το παρατσούκλι που η ίδια της προσέδωσε. Ο κόσμος σε αυτή την ευρύτερη κατηγορία των μεγάλων on-off αρχίζει να διχάζεται ολοένα και περισσότερο, με άλλους να αποζητούν το όγκο κι άλλους να ζητούν την μείωσή του. Σε κάθε περίπτωση όμως επικρατεί ο όγκος στις προτιμήσεις, κι έτσι μία μικρή αύξηση πρέπει να είναι αναμενόμενη. Άγνωστο επίσης αν θα απαρνηθεί την σαμπρέλα, μία επιμονή που η Honda δικαιολογεί με την χωμάτινη ταύτιση του μοντέλου στο χώμα. Για τους αναγνώστες του ΜΟΤΟ, αυτό το είχαμε αναλύσει από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο Ιάπωνας αυτός που τώρα δίνει τις πληροφορίες, διέλυσε τον εμπρός τροχό της Africa χτυπώντας ένα βράχο, την στιγμή που οι υπόλοιποι πίσω του είχαμε 150 στο κοντέρ. Απογειώθηκε στον αέρα, προσγειώθηκε άτσαλα και συνέχισε…. Όταν τελικά σταματήσαμε όμως φάνηκε πως η ζάντα ήταν για πέταμα και ο μόνος λόγος που συνέχιζε να έχει τιμόνι, παρά την τεράστια απόσταση που χώριζε το ελαστικό από την ζάντα σε ένα σημείο τους, ήταν το γεγονός πως τον αέρα συγκρατούσε η σαμπρέλα…

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα θελήσουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα αυτό, οι πιθανότητες να παραμείνει η σαμπρέλα είναι μεγάλες. Κι ας φωνάζει η KTM πως με τόσα κιλά στα χίλια κυβικά δεν κερδίζεις αγώνα… όμως ζητούμενο για την Africa είναι η περιπέτεια στο χώμα και το ταξίδι, παρά οι αγωνιστικές περγαμηνές, κάτι που φαίνεται να παραμένει ως έχει. Αισιόδοξο λοιπόν το σκίτσο στην αρχική φωτογραφία για ένα «καθαρόαιμο» Africa Twin, αν και οι πληροφορίες συνεχίζουν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε και μία ειδική έκδοση… Σε κάθε περίπτωση ανανεωμένο θα είναι και το DCT για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα του κινητήρα, αν και στο μοντέλο του 2018, η λειτουργία του είναι πραγματικά εξωπραγματική, σαν να μαντεύει τις κινήσεις σου. Το νέο Africa Twin ίσως το δούμε από κοντά στο Τόκυο, στο μεγάλο σαλόνι μοτοσυκλέτας που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, κι αμέσως μετά στην EICMA…

φωτογραφία με την πιθανή μορφή της το 2020 από το Ιαπωνικό AutoBy, όπως την δημοσίευσε το Βρεττανικό Bennetts:

 

ΕΛ.ΜΟΤ.Ο.: Σκοπός δημιουργίας της Ελληνικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας

Νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο
ΕΛ.ΜΟΤ.Ο. Σκοπός ίδρυσης
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2023

Πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Μαρτίου, ιδρύθηκε η Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία (ΕΛ.ΜΟΤ.Ο.) η δεύτερη ομοσπονδία μοτοσυκλέτας της χώρας μας. Προφανώς στο μυαλό όλων μας είναι πως έννοια της ομοσπονδίας είναι να αποτελεί μία μονάδα, μία ομπρέλα που περιλαμβάνει όλες τις λέσχες της χώρας, μικρές και μεγάλες και όχι να αρχίσουμε να έχουμε δύο και τρεις. Ωστόσο αυτή η κίνηση ούτε ξαφνική είναι, ούτε έρχεται απροειδοποίητα. Ζυμώνεται πολύ καιρό και ήμασταν παρόν στο ιδρυτικό συνέδριο όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι λεσχών από διαφορετικά μέρη της χώρας σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΜΟΤ.Ο. κοινοποιεί στο κοινό τους σκοπούς της ίδρυσής της και ενημερώνει για τις λέσχες που την αποτελούν και το προσωρινό διοικητικό της συμβούλιο που θα την οδηγήσει σε ένα μήνα από τώρα στην πρώτη της γενική συνέλευση και ψηφοφορία.

Στην ΕΛ.ΜΟΤ.Ο. θεωρούν πως τα πράγματα με την ΜΟΤΟΕ δεν πηγαίνουν όπως θα έπρεπε και μάλιστα μέλη της έχουν εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα μαζί της αλλά φαίνεται πως έχουν χάσει τις πρώτες μάχες και ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο νομικό όριο για το πόσες Ομοσπονδίες μπορούν να συνυπάρχουν στη χώρα είτε βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, είτε όχι. Προφανώς όμως, όπως έχει συζητήσει το ΜΟΤΟ με μέλη της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο., στα σχέδιά της είναι και η ίδρυση αθλητικής ομοσπονδίας και η ανάληψη πρωταθληματικών αγώνων μοτοσυκλέτας, όπου τότε θα ανοίξει ένας άλλος γύρος αντιπαράθεσης με την υπάρχουσα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν περισσότερος κόσμος ασχολούταν με τα κοινά με έμπρακτη συμμετοχή και όχι απλά σχολιάζοντας ενώ δεν έχει και την συνολική εικόνα. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο.:

Οι σκοποί της Ομοσπονδίας μας είναι:
1.
Η διάδοση του υγιούς μοτοσυκλετισμού σε πανελλαδική κλίμακα σε όλες του τις μορφές: Πολιτιστική, Κοινωνική, Εκπαιδευτική, Περιηγητική, Συγκοινωνιακή, Ψυχαγωγική, Συνδικαλιστική κ.λπ
2.
Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ των μοτοσυκλετιστών, ο συντονισμός, η δράση, και η δημιουργία φιλίας και αλληλοϋποστήριξης των σωματείων και των ενώσεων μελών της.
3.
Η εκπροσώπηση κάθε μοτοσυκλετιστή για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες μοτοσικλετιστές. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με την ασφάλεια, την ελεύθερη μετακίνηση με δίκυκλο, το δικαίωμα συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα που τους αφορούν, η ψυχαγωγία με την μοτοσυκλέτα, οικονομικά θέματα κ.λπ.
4.
Η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σε θέματα ασφάλειας, με την δημιουργία κάθε τύπου διαδικτυακής επικοινωνίας ΜΜΕ, ανταλλαγής γνώσεων και τεχνικών πληροφοριών.
5.
Η ακριβής και εκτενής πληροφόρηση για όλα τα θέματα που αφορούν στο δίκυκλο.
6.
Η προστασία των δικυκλιστών από ενέργειες που τους υπονομεύουν και τους βλάπτουν.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 όπου και πραγματοποιήθηκε το Ιδρυτικό Συνέδριο, εγκρίθηκε το καταστατικό της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο. κι εκλέχτηκαν τα 7 μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Μετά από ψηφοφορία διαμόρφωσαν το παρακάτω προσωρινό  Δ.Σ. το οποίο και θα οδηγήσει την ομοσπονδία μέχρι την πρώτη της γενική συνέλευση στις 22 Απριλίου 2023 με σκοπό την ψήφιση του πρώτου Δ.Σ. :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καράμπελας Παναγιώτης - ΛΕΜΟΤ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ντίνιας Γιώργος - Μοτολέσχη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Αναγνωστόπουλος Γαρύφαλλος - BMW RIDERS CLUB ΕΛΛΑΣ

ΤΑΜΙΑΣ: Γκικόπουλος Παναγιώτης - ΜΟΤΟρχομενού

 ΜΕΛΗ:

Παπανδρικόπουλος Ανδρέας - ΜΟΤΟΛΕΑμαλιάδος

Αγιομαυρίτης Στέλιος - ΛΕΜΟΤ

Ντελής Νίκος - ΜΟΤΟΛΕΑμαλιάδος

Οι πρώτες 18 λέσχες από όλη την Ελλάδα που απαρτίζουν την ομοσπονδία είναι οι παρακάτω:

  1. Λέσχη Ελλήνων Μοτοσυκλετιστών (Λ.Ε.ΜΟΤ.)

  2. Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Αμαλιάδας (ΜΟΤΟ.ΛΕ.Α.)

  3. Μοτολέσχη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

  4. Μοτολέσχη Ορχομενού (ΜΟΤ.ΟΡ.)

  5. Σύλλογος Φίλων Αυτ/του-Μοτ/τας Σιδηροκάστρου (ΣΥ.Φ.Α.ΜΟ.Σ.)

  6. Moto Club Alexandroupolis "Οι Αγριάνες"

  7. Artemis Moto Club

  8. Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Λέρου (Μ.Ο.Λ.)

  9. Ομάδα Εκτός Δρόμου

10. Λέσχη Μοτοσυκλέτας Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.)

11. Λέσχη Μικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕ.Μ.Α.Θ.)

12. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "MOTOCROSS ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ"

13. Αρτινή Λέσχη Μοτοσυκλέτας (Α.Λ.ΜΟ.)

14. Λέσχη Μοτοσυκλέτας Αγρίνιου

15. BMW RIDERS CLUB ΕΛΛΑΣ

16. TDM Hellas

17. Φίλοι Μοτοσυκλέτας Ευπαλίου (ΦΙΛ.ΜΟΤ.Ε.)

18. Africa Twin Club Hellas

 

 

Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΛ.ΜΟΤ.Ο.)

 

Ο Γραμματέας

Αναγνωστόπουλος Γαρύφαλλος