Honda Africa Twin 850L: Αποκάλυψη από Ιαπωνικό περιοδικό

Μοντέλο 2021…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2019

Το Ιαπωνικό περιοδικό “Μοτοσυκλέτα” αποκαλύπτει πως η Honda προετοιμάζει το έδαφος για ένα μεσαίου κυβισμού Africa Twin που θα εμφανιστεί ως concept και θα βγει στην παραγωγή έναν χρόνο αργότερα, ως μοντέλο του 2021. Θα παντρευτεί έτσι καλύτερα με την μεγαλύτερη σε κυβισμό και όγκο Africa Twin, που επίσης φαίνεται πως ετοιμάζουν. Το περιοδικό “Μοτοσυκλέτα” (μην μας ζητήσετε να γράψουμε το όνομά του στην γλώσσα του) είναι δεύτερο κάτω από το Young Machine σε αναγνωσιμότητα, και μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει ψευδείς ειδήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο μύθος του μικρότερου Africa στοιχειοθετείται πλέον λίγο πιο στέρεα και πατά πάνω στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι Ιάπωνες. Ουσιαστικά πρόκειται για τον συνεχιστή του Transalp με ένα μούτρο που έντονα φέρνει σε Varadero. Προφανώς και πάτησαν πάνω εκεί οι Ιάπωνες που με βάση την εμπειρία, θα πούμε πως διατηρούν στενές επαφές με τους κατασκευαστές και είναι σε θέση να γνωρίζουν πληροφορίες για τα νέα μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια κίνηση από την Honda είναι πολύ λογική καθώς λείπει από την γκάμα της μία τέτοια μοτοσυκλέτα.

Ο ανταγωνισμός έχει να δείξει πολλά παραδείγματα στα μεσαία on-off την ίδια στιγμή που μόλις λίγες ημέρες πριν, κατά την παγκόσμια παρουσίαση του νέου Tenere 700, η Yamaha μας εξηγούσε πως βλέπει την τάση της αγοράς στην Ευρώπη να κατευθύνεται σε ελαφριές, ευέλικτες κι εύκολες στην καθημερινή χρήση, μοτοσυκλέτες. Προφανώς κι αυτό δεν είναι κάτι που αναγνωρίζει μονάχα η Yamaha, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές προτάσεις φέτος στα μεσαία on-off, μέχρι και η Moto Guzzi έχει επιστρέψει με το V85TT.

Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει την τάση αυτή καιρό τώρα, όσο προετοιμάζουν τα νέα τους μοντέλα, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν φτιάξει πολλαπλές εκδόσεις, για να καλύψουν πιο χωμάτινες ή πιο ταξιδιωτικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η KTM και η BMW. Η Honda βέβαια είχε κάτι που οι υπόλοιποι θα ευχόντουσαν να έχουν, την είσοδο στην μεσαία κατηγορία, το CB500X που εμπορικά τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά όμως παρουσιάζεται ένα σημαντικό κενό στην γκάμα, και αναγκάζει κάποιον ήδη κάτοχο, που θέλει να κάνει το ενδιάμεσο βήμα πριν το Africa Twin, να εγκαταλείψει την μάρκα και να στραφεί αλλού. Κι αυτό γιατί οι επόμενες προτάσεις που έχει από την Honda είναι το NC750X και το X-ADV, που αμφότερα δεν τοποθετούνται απευθείας απέναντι στον ανταγωνισμό ενώ κατά βάση είναι ίδια μοτοσυκλέτα, αν δεις το X-ADV χωρίς κουστούμι και το NC είναι στην έκδοση με κιβώτιο DCT... Χρειάζεται κάτι ακόμη, και για πολλούς θα μπορούσε να είναι και 650 κυβικά κι όχι μόνο 850…

Η πιθανότερη εκδοχή για τον κινητήρα, είναι να πρόκειται για μία υποκυβισμένη εκδοχή του δικύλινδρου 998 κυβικών του τωρινού Africa Twin, κι αυτό γιατί πρώτα είναι το πιο λογικό και έπειτα γιατί είναι το πιο πιθανό από πλευράς περιορισμού του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση η Honda έχει κενό στην γκάμα και μία μικρότερη Africa Twin είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Προφανώς και θα αργήσουμε να την δούμε στους δρόμους, σχεδόν δύο χρόνια από τώρα θα χρειαστεί συνολικά σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το Tokyo Motor Show θα μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Εκεί άλλωστε αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της μία πρωτότυπη μοτοσυκλέτα…

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.