Honda Africa Twin 850L: Αποκάλυψη από Ιαπωνικό περιοδικό

Μοντέλο 2021…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2019

Το Ιαπωνικό περιοδικό “Μοτοσυκλέτα” αποκαλύπτει πως η Honda προετοιμάζει το έδαφος για ένα μεσαίου κυβισμού Africa Twin που θα εμφανιστεί ως concept και θα βγει στην παραγωγή έναν χρόνο αργότερα, ως μοντέλο του 2021. Θα παντρευτεί έτσι καλύτερα με την μεγαλύτερη σε κυβισμό και όγκο Africa Twin, που επίσης φαίνεται πως ετοιμάζουν. Το περιοδικό “Μοτοσυκλέτα” (μην μας ζητήσετε να γράψουμε το όνομά του στην γλώσσα του) είναι δεύτερο κάτω από το Young Machine σε αναγνωσιμότητα, και μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει ψευδείς ειδήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο μύθος του μικρότερου Africa στοιχειοθετείται πλέον λίγο πιο στέρεα και πατά πάνω στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι Ιάπωνες. Ουσιαστικά πρόκειται για τον συνεχιστή του Transalp με ένα μούτρο που έντονα φέρνει σε Varadero. Προφανώς και πάτησαν πάνω εκεί οι Ιάπωνες που με βάση την εμπειρία, θα πούμε πως διατηρούν στενές επαφές με τους κατασκευαστές και είναι σε θέση να γνωρίζουν πληροφορίες για τα νέα μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια κίνηση από την Honda είναι πολύ λογική καθώς λείπει από την γκάμα της μία τέτοια μοτοσυκλέτα.

Ο ανταγωνισμός έχει να δείξει πολλά παραδείγματα στα μεσαία on-off την ίδια στιγμή που μόλις λίγες ημέρες πριν, κατά την παγκόσμια παρουσίαση του νέου Tenere 700, η Yamaha μας εξηγούσε πως βλέπει την τάση της αγοράς στην Ευρώπη να κατευθύνεται σε ελαφριές, ευέλικτες κι εύκολες στην καθημερινή χρήση, μοτοσυκλέτες. Προφανώς κι αυτό δεν είναι κάτι που αναγνωρίζει μονάχα η Yamaha, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές προτάσεις φέτος στα μεσαία on-off, μέχρι και η Moto Guzzi έχει επιστρέψει με το V85TT.

Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει την τάση αυτή καιρό τώρα, όσο προετοιμάζουν τα νέα τους μοντέλα, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν φτιάξει πολλαπλές εκδόσεις, για να καλύψουν πιο χωμάτινες ή πιο ταξιδιωτικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η KTM και η BMW. Η Honda βέβαια είχε κάτι που οι υπόλοιποι θα ευχόντουσαν να έχουν, την είσοδο στην μεσαία κατηγορία, το CB500X που εμπορικά τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά όμως παρουσιάζεται ένα σημαντικό κενό στην γκάμα, και αναγκάζει κάποιον ήδη κάτοχο, που θέλει να κάνει το ενδιάμεσο βήμα πριν το Africa Twin, να εγκαταλείψει την μάρκα και να στραφεί αλλού. Κι αυτό γιατί οι επόμενες προτάσεις που έχει από την Honda είναι το NC750X και το X-ADV, που αμφότερα δεν τοποθετούνται απευθείας απέναντι στον ανταγωνισμό ενώ κατά βάση είναι ίδια μοτοσυκλέτα, αν δεις το X-ADV χωρίς κουστούμι και το NC είναι στην έκδοση με κιβώτιο DCT... Χρειάζεται κάτι ακόμη, και για πολλούς θα μπορούσε να είναι και 650 κυβικά κι όχι μόνο 850…

Η πιθανότερη εκδοχή για τον κινητήρα, είναι να πρόκειται για μία υποκυβισμένη εκδοχή του δικύλινδρου 998 κυβικών του τωρινού Africa Twin, κι αυτό γιατί πρώτα είναι το πιο λογικό και έπειτα γιατί είναι το πιο πιθανό από πλευράς περιορισμού του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση η Honda έχει κενό στην γκάμα και μία μικρότερη Africa Twin είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Προφανώς και θα αργήσουμε να την δούμε στους δρόμους, σχεδόν δύο χρόνια από τώρα θα χρειαστεί συνολικά σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το Tokyo Motor Show θα μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Εκεί άλλωστε αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της μία πρωτότυπη μοτοσυκλέτα…

Ετικέτες

BMW F 450 R 2027 - Το δικύλινδρο Α2 naked με 47 ίππους και βάρος 175 "γεμάτων" κιλών

Στοχεύει κορυφή η BMW βάζοντας στο μάτι Aprilia και KTM
BMW F 450 R 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Αφήνοντας πίσω το μονοκύλινδρο G 310 R η BMW παρουσίασε το σαφώς πιο αξιόμαχο δικύλινδρο προσθέτοντας την δική της πρόσταση στις μικρομεσαίες naked που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

Μετά την Aprilia με το Tuono 457 που έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα στα όρια της A2 κατηγορίας, με το μίνιμου επιτρεπόμενο βάρος και τη μέγιστη δυνατή ισχύ -δύο στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ώστε να επιτρέπεται μια μοτοσυκλέτα να οδηγείται από κατόχους διπλώματα Α2-, έρχεται τώρα και η BMW να κάνει το ίδιο με το F 450 R.

Ο εν σειρά δικύλινδρος των 420 κ.εκ. που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο F 450 GS, αποδίδει και εδώ 47 ίππους (35 KW) στις 8.750 με τη μέγιστη τιμή της ροπής να βρίσκεται στα 4,39 χιλιογραμμόμετρα στις 6.750 σ.α.λ., ενώ ο ασυνήθιστος στρόφαλος των 135 μοιρών κινεί ασύμμετρα τα πιστόνια (225-495 μοίρες) και διαφοροποιεί έτσι τον τρόπο που κατεβάζει τη ροπή στον δρόμο τόσο σε σχέση με τους παραδοσιακούς στροφάλους των 180 και 360 μοιρών, όσο και εκείνον των 270 μοιρών (270-450) που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στο κυνήγι της αύξησης της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού.

BMW F 450 R 2027

Η BMW κάνει λόγο για διαθεσιμότητα του 80% της ροπής από τις 3.000 σ.α.λ. και για κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC, τη στιγμή που το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα, για να προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

Όπως και το μικρότερο το GS έτσι και εδώ είναι διαθέσιμος προαιρετικά ο Easy Ride Clutch (ERC) συμπλέκτης που δεν απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα για να ξεκινήσει από στάση και σε συνδυασμό με το quickshifter, ούτε όταν επιταχύνει, κινείται με σταθερή ταχύτητα ή επιβραδύνει. Ο αναβάτης έχει επίσης στη διάθεσή του τα στάνταρ προγράμματα λειτουργίας Rain, Road, και Dynamic, όπως και τα στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Cornering ABS, Dynamic Brake Control (DBC), Dynamic Traction Control (DTC) και το σύστημα ελέγχου του φρένου του κινητήρα (MSR).

Εκτός από τον κινητήρα και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα (με αφαιρούμενο πλαίσιο χωροδικτύωμα) προέρχεται από το F 450 GS, ή για να το θέσουμε καλύτερα βασίζεται σε αυτό. Το πιρούνι είναι 43άρι ανεστραμμένο της KYB, όπως και το αμορτισέρ και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αλουμινένιες είναι και οι χυτές 17άρες ζάντες με ελαστικά 110/70 και 150/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα γενναιόδωρα 140 χλστ. και το μεταξόνιο στα σχετικά "μακριά" για τα δεδομένα της κατηγορίας 1.405 χλστ., ενώ το ίχνος των 110 χλστ. υπονοεί σταθερότητα στην επίσημη τελική των 169 χλμ./ώρα.

BMW F 450 R 2027

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο της μικρής adventure της  BMW από το φετινό MEGA TEST Mini On-Off (τεύχος ΜΟΤΟ #680), περιμένουμε από τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τα Aprilia Tuono 457 και KTM 390 Duke στον τομέα της συμπεριφοράς, αλλά και τον υπόλοιπο και ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό της κατηγορίας, όπως ανακαλύψαμε και στο συγκριτικό που μπορείτε να βρείτε στο τρέχον τεύχος του ΜΟΤΟ (#683) που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Εκτός από το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας, στη φιλικότητα συνεισφέρει το χαμηλό ύψος της σέλας στα 790 χλστ. με την BMW να έχει διαθέσιμες και άλλες δύο σέλες για τον αναβάτη στα 810 και 775 ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους σωματότυπους. 

Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν επίσης τα full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5 ιντσών που προσφέρει συνδεσιμότητα και ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης στον αναβάτη με τη F 450 R να είναι διαθέσιμη σε τέσσερεις εκδόσεις, τις Base, Exclusive, M Sport και M Sport με το πακέτο Innovation που περιλαμβάνει και τον "rekluse" συμπλέκτη.