Honda Africa Twin 850L: Αποκάλυψη από Ιαπωνικό περιοδικό

Μοντέλο 2021…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2019

Το Ιαπωνικό περιοδικό “Μοτοσυκλέτα” αποκαλύπτει πως η Honda προετοιμάζει το έδαφος για ένα μεσαίου κυβισμού Africa Twin που θα εμφανιστεί ως concept και θα βγει στην παραγωγή έναν χρόνο αργότερα, ως μοντέλο του 2021. Θα παντρευτεί έτσι καλύτερα με την μεγαλύτερη σε κυβισμό και όγκο Africa Twin, που επίσης φαίνεται πως ετοιμάζουν. Το περιοδικό “Μοτοσυκλέτα” (μην μας ζητήσετε να γράψουμε το όνομά του στην γλώσσα του) είναι δεύτερο κάτω από το Young Machine σε αναγνωσιμότητα, και μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει ψευδείς ειδήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο μύθος του μικρότερου Africa στοιχειοθετείται πλέον λίγο πιο στέρεα και πατά πάνω στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι Ιάπωνες. Ουσιαστικά πρόκειται για τον συνεχιστή του Transalp με ένα μούτρο που έντονα φέρνει σε Varadero. Προφανώς και πάτησαν πάνω εκεί οι Ιάπωνες που με βάση την εμπειρία, θα πούμε πως διατηρούν στενές επαφές με τους κατασκευαστές και είναι σε θέση να γνωρίζουν πληροφορίες για τα νέα μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια κίνηση από την Honda είναι πολύ λογική καθώς λείπει από την γκάμα της μία τέτοια μοτοσυκλέτα.

Ο ανταγωνισμός έχει να δείξει πολλά παραδείγματα στα μεσαία on-off την ίδια στιγμή που μόλις λίγες ημέρες πριν, κατά την παγκόσμια παρουσίαση του νέου Tenere 700, η Yamaha μας εξηγούσε πως βλέπει την τάση της αγοράς στην Ευρώπη να κατευθύνεται σε ελαφριές, ευέλικτες κι εύκολες στην καθημερινή χρήση, μοτοσυκλέτες. Προφανώς κι αυτό δεν είναι κάτι που αναγνωρίζει μονάχα η Yamaha, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές προτάσεις φέτος στα μεσαία on-off, μέχρι και η Moto Guzzi έχει επιστρέψει με το V85TT.

Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει την τάση αυτή καιρό τώρα, όσο προετοιμάζουν τα νέα τους μοντέλα, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν φτιάξει πολλαπλές εκδόσεις, για να καλύψουν πιο χωμάτινες ή πιο ταξιδιωτικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η KTM και η BMW. Η Honda βέβαια είχε κάτι που οι υπόλοιποι θα ευχόντουσαν να έχουν, την είσοδο στην μεσαία κατηγορία, το CB500X που εμπορικά τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά όμως παρουσιάζεται ένα σημαντικό κενό στην γκάμα, και αναγκάζει κάποιον ήδη κάτοχο, που θέλει να κάνει το ενδιάμεσο βήμα πριν το Africa Twin, να εγκαταλείψει την μάρκα και να στραφεί αλλού. Κι αυτό γιατί οι επόμενες προτάσεις που έχει από την Honda είναι το NC750X και το X-ADV, που αμφότερα δεν τοποθετούνται απευθείας απέναντι στον ανταγωνισμό ενώ κατά βάση είναι ίδια μοτοσυκλέτα, αν δεις το X-ADV χωρίς κουστούμι και το NC είναι στην έκδοση με κιβώτιο DCT... Χρειάζεται κάτι ακόμη, και για πολλούς θα μπορούσε να είναι και 650 κυβικά κι όχι μόνο 850…

Η πιθανότερη εκδοχή για τον κινητήρα, είναι να πρόκειται για μία υποκυβισμένη εκδοχή του δικύλινδρου 998 κυβικών του τωρινού Africa Twin, κι αυτό γιατί πρώτα είναι το πιο λογικό και έπειτα γιατί είναι το πιο πιθανό από πλευράς περιορισμού του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση η Honda έχει κενό στην γκάμα και μία μικρότερη Africa Twin είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Προφανώς και θα αργήσουμε να την δούμε στους δρόμους, σχεδόν δύο χρόνια από τώρα θα χρειαστεί συνολικά σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το Tokyo Motor Show θα μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Εκεί άλλωστε αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της μία πρωτότυπη μοτοσυκλέτα…

Ετικέτες

Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300

Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
haojue uhr350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.

Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.

 

Haopjue UHR150
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026

Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.

Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.

 

haojue uhr350

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.

Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ετικέτες