Honda Africa Twin 2020: Παρουσιάζεται στην AIMExpo με αναρτήσεις μεταβλητού ύψους!

Αποκλειστική πληροφορία για πρωτοποριακή συνεργασία με SHOWA
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/9/2019

Την πρώτη της εμφάνιση πριν το TOKYO MOTOR SHOW που γίνεται φέτος και κάθε δύο χρόνια, φαίνεται πως θα κάνει η Honda Africa Twin στην AIMExpo. Πριν την EICMA λοιπόν και για πρώτη φορά σε αμερικάνικο έδαφος, στις 26 Σεπτεμβρίου!

Η Honda Β.Αμερικής φαίνεται πως δεν θα ήθελε να χάσει την ευκαιρία να δείξει στο αμερικάνικο κοινό το νέο της μοντέλο, στην μεγαλύτερη έκθεση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, περιμένοντας να έρθει η EICMA τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα και το ανανεωμένο CBR αναμένεται να παρουσιαστεί πριν την EICMA, δημιουργώντας ένα ερώτημα για την σχέση της Honda με την μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου, το οποίο προγραμματίζουμε να μας το απαντήσουν οι ίδιοι στην EICMA, όταν και θα τους δούμε.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μία αξιόπιστη πληροφορία πως η νέα Africa Twin θα μπορεί να ρυθμίζει το ύψος της, ΧΩΡΙΣ να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης. Χωρίς δηλαδή να πειράζει την διαδρομή και την προφόρτιση, τους δύο τρόπους που θα είχε κανείς στο μυαλό του με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η παραπάνω πληροφορία που προέρχεται από αξιόπιστη πηγή μας, ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ από το γεγονός πως λίγους μήνες πριν φέρναμε στο φως μία είδηση για σύστημα αναρτήσεων μεταβλητού ύψους που η Showa είχε αναπτύξει σε συνεργασία με Ιαπωνικά πανεπιστήμια.

Το σύστημα της Showa όταν άρχισε να βγαίνει στην δημοσιότητα ήταν ήδη σε φάση βιομηχανικού σχεδιασμού, έχοντας δηλαδή κατά πολύ ξεπεράσει το στάδιο του πρωτότυπου και όλες τις αρχικές δοκιμές που έρχονται μαζί του.

Καταρχήν η νέα Africa Twin θα είναι ανανεωμένη με αλλαγή κυβικών και πλήρη εναρμόνιση με τους νέους κανονισμούς, όπως διαβάσατε ήδη εδώ

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η νέα Honda Africa Twin 2020, με 101 ίππους και 1084 κυβικά

Το νέο σήμερα είναι πως θα την δούμε να παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ και πως υπάρχει η πιθανότητα να έρθει με το πρωτοποριακό σύστημα της Showa! Δεν είναι βέβαιο σε αυτό το σημείο, με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει τις αναρτήσεις μεταβλητού ύψους της Showa, αν θα είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ή μια ειδική έκδοση. Σκοπός πάντως της Showa όταν τις σχεδίασε, ήταν απλά να αλλάζει το γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας σε χαμηλές ταχύτητες αλλά και να την «προσγειώνει» στο έδαφος όταν σταματά σε φανάρι επιτρέποντας τους πιο κοντούς αναβάτες να πατούν με σιγουριά στο έδαφος.

Ωστόσο κατασκευαστικά ο ρυθμός λειτουργίας που έχουν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, επιτρέπει και την δυναμική μεταβολή του ύψους ενώ οδηγείς, για παράδειγμα βελτιώνοντας την σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες ή φορτίζοντας τον εμπρός τροχό περισσότερο κατά το φρενάρισμα. Μιας και η Showa δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία των αναρτήσεων, πέρα από το γεγονός πως ήταν μία άσκηση για την αυτόματη ρύθμιση του ύψος της μοτοσυκλέτας, όταν αυτή σταματά, δεν ξέρουμε πώς και με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσει η Honda τις συγκεκριμένες, πρωτοποριακές αναρτήσεις της Showa.

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως, είναι πως η νέα Africa Twin θα μπει στο club των μοτοσυκλετών με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, μιας και ο ανταγωνισμός λίγο – πολύ το επιβάλλει. Με την συγκεκριμένη ανάρτηση της Showa μπορεί με ένα βήμα να ξεπεράσει κατευθείαν τον ανταγωνισμό, μιας και θα ρυθμίζει και το συνολικό ύψος και όχι μόνο την σταθερότητα κατά την οδήγηση. Εδώ βέβαια τα πράγματα μπορεί εύκολα να πάρουν αρνητική τροπή. Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στην έντυπη έκδοσή μας, οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποβάλλουν τα παιδικά προβλήματα που είχαν και μόλις τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες. Περιμένουμε πως ακριβώς αυτό τον λάκκο θα αποφύγει η Honda, έχοντας δει τα λάθη του παρελθόντος. Το πλέον χαρακτηριστικό από τα λάθη που έχουμε επισημάνει, είναι η συνειδητοποίηση ενός κορυφαίου στελέχους άλλης εταιρίας που μας εξηγούσε πως τους πήρε δύο χρόνια να αποφασίσουν να επιτρέπουν την βύθιση κατά το φρενάρισμα, αντί να προσπαθούν να κρατήσουν την μοτοσυκλέτα επίπεδη, γιατί αν δεν μεταβληθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και δεν μετατοπιστεί το βάρος, η μοτοσυκλέτα δεν στρίβει σωστά. Κάτι δηλαδή που όλοι οι αναβάτες ξέρουν πως συμβαίνει από την απαρχή των δύο τροχών, με την διαφορά πως οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις πήγαν στην αρχή αντίθετα από αυτό.

Στο περιοδικό έχει δημοσιευτεί παλιότερα όλη η ιστορία, με όλα τα ονόματα και την εξήγηση της εταιρίας εκείνης, για το γεγονός πως προσπάθησαν να πάνε αντίθετα από τους κανόνες της φυσικής που διέπουν την λειτουργία των αναρτήσεων όπως την ξέραμε, κατά τα πρώτα βήματα των ημι-ενεργητικών. Αυτά ακριβώς τα λάθη είναι δύσκολο να ξανά γίνουν, όχι αδύνατο φυσικά, απλά δύσκολο.

Η Showa και η Honda βρίσκονται στην σωστή χρονικά συγκυρία για να φέρουν κάτι νέο. Ελπίζουμε πως δεν θα είναι ένα απλό πρωτότυπο, αλλά πραγματικά θα μπούμε σε μία νέα εποχή ημι-ενεργητικών αναρτήσεων που ταυτόχρονα θα μεταβάλουν και το ύψος της μοτοσυκλέτας ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη.

Κι όλα αυτά χωρίς να προσθέτουν ιδιαίτερα αυξημένο βάρος φυσικά…

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες