Honda Africa Twin 2020: Παρουσιάζεται στην AIMExpo με αναρτήσεις μεταβλητού ύψους!

Αποκλειστική πληροφορία για πρωτοποριακή συνεργασία με SHOWA
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/9/2019

Την πρώτη της εμφάνιση πριν το TOKYO MOTOR SHOW που γίνεται φέτος και κάθε δύο χρόνια, φαίνεται πως θα κάνει η Honda Africa Twin στην AIMExpo. Πριν την EICMA λοιπόν και για πρώτη φορά σε αμερικάνικο έδαφος, στις 26 Σεπτεμβρίου!

Η Honda Β.Αμερικής φαίνεται πως δεν θα ήθελε να χάσει την ευκαιρία να δείξει στο αμερικάνικο κοινό το νέο της μοντέλο, στην μεγαλύτερη έκθεση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, περιμένοντας να έρθει η EICMA τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα και το ανανεωμένο CBR αναμένεται να παρουσιαστεί πριν την EICMA, δημιουργώντας ένα ερώτημα για την σχέση της Honda με την μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου, το οποίο προγραμματίζουμε να μας το απαντήσουν οι ίδιοι στην EICMA, όταν και θα τους δούμε.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μία αξιόπιστη πληροφορία πως η νέα Africa Twin θα μπορεί να ρυθμίζει το ύψος της, ΧΩΡΙΣ να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης. Χωρίς δηλαδή να πειράζει την διαδρομή και την προφόρτιση, τους δύο τρόπους που θα είχε κανείς στο μυαλό του με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η παραπάνω πληροφορία που προέρχεται από αξιόπιστη πηγή μας, ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ από το γεγονός πως λίγους μήνες πριν φέρναμε στο φως μία είδηση για σύστημα αναρτήσεων μεταβλητού ύψους που η Showa είχε αναπτύξει σε συνεργασία με Ιαπωνικά πανεπιστήμια.

Το σύστημα της Showa όταν άρχισε να βγαίνει στην δημοσιότητα ήταν ήδη σε φάση βιομηχανικού σχεδιασμού, έχοντας δηλαδή κατά πολύ ξεπεράσει το στάδιο του πρωτότυπου και όλες τις αρχικές δοκιμές που έρχονται μαζί του.

Καταρχήν η νέα Africa Twin θα είναι ανανεωμένη με αλλαγή κυβικών και πλήρη εναρμόνιση με τους νέους κανονισμούς, όπως διαβάσατε ήδη εδώ

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η νέα Honda Africa Twin 2020, με 101 ίππους και 1084 κυβικά

Το νέο σήμερα είναι πως θα την δούμε να παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ και πως υπάρχει η πιθανότητα να έρθει με το πρωτοποριακό σύστημα της Showa! Δεν είναι βέβαιο σε αυτό το σημείο, με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει τις αναρτήσεις μεταβλητού ύψους της Showa, αν θα είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ή μια ειδική έκδοση. Σκοπός πάντως της Showa όταν τις σχεδίασε, ήταν απλά να αλλάζει το γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας σε χαμηλές ταχύτητες αλλά και να την «προσγειώνει» στο έδαφος όταν σταματά σε φανάρι επιτρέποντας τους πιο κοντούς αναβάτες να πατούν με σιγουριά στο έδαφος.

Ωστόσο κατασκευαστικά ο ρυθμός λειτουργίας που έχουν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, επιτρέπει και την δυναμική μεταβολή του ύψους ενώ οδηγείς, για παράδειγμα βελτιώνοντας την σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες ή φορτίζοντας τον εμπρός τροχό περισσότερο κατά το φρενάρισμα. Μιας και η Showa δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία των αναρτήσεων, πέρα από το γεγονός πως ήταν μία άσκηση για την αυτόματη ρύθμιση του ύψος της μοτοσυκλέτας, όταν αυτή σταματά, δεν ξέρουμε πώς και με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσει η Honda τις συγκεκριμένες, πρωτοποριακές αναρτήσεις της Showa.

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως, είναι πως η νέα Africa Twin θα μπει στο club των μοτοσυκλετών με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, μιας και ο ανταγωνισμός λίγο – πολύ το επιβάλλει. Με την συγκεκριμένη ανάρτηση της Showa μπορεί με ένα βήμα να ξεπεράσει κατευθείαν τον ανταγωνισμό, μιας και θα ρυθμίζει και το συνολικό ύψος και όχι μόνο την σταθερότητα κατά την οδήγηση. Εδώ βέβαια τα πράγματα μπορεί εύκολα να πάρουν αρνητική τροπή. Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στην έντυπη έκδοσή μας, οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποβάλλουν τα παιδικά προβλήματα που είχαν και μόλις τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες. Περιμένουμε πως ακριβώς αυτό τον λάκκο θα αποφύγει η Honda, έχοντας δει τα λάθη του παρελθόντος. Το πλέον χαρακτηριστικό από τα λάθη που έχουμε επισημάνει, είναι η συνειδητοποίηση ενός κορυφαίου στελέχους άλλης εταιρίας που μας εξηγούσε πως τους πήρε δύο χρόνια να αποφασίσουν να επιτρέπουν την βύθιση κατά το φρενάρισμα, αντί να προσπαθούν να κρατήσουν την μοτοσυκλέτα επίπεδη, γιατί αν δεν μεταβληθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και δεν μετατοπιστεί το βάρος, η μοτοσυκλέτα δεν στρίβει σωστά. Κάτι δηλαδή που όλοι οι αναβάτες ξέρουν πως συμβαίνει από την απαρχή των δύο τροχών, με την διαφορά πως οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις πήγαν στην αρχή αντίθετα από αυτό.

Στο περιοδικό έχει δημοσιευτεί παλιότερα όλη η ιστορία, με όλα τα ονόματα και την εξήγηση της εταιρίας εκείνης, για το γεγονός πως προσπάθησαν να πάνε αντίθετα από τους κανόνες της φυσικής που διέπουν την λειτουργία των αναρτήσεων όπως την ξέραμε, κατά τα πρώτα βήματα των ημι-ενεργητικών. Αυτά ακριβώς τα λάθη είναι δύσκολο να ξανά γίνουν, όχι αδύνατο φυσικά, απλά δύσκολο.

Η Showa και η Honda βρίσκονται στην σωστή χρονικά συγκυρία για να φέρουν κάτι νέο. Ελπίζουμε πως δεν θα είναι ένα απλό πρωτότυπο, αλλά πραγματικά θα μπούμε σε μία νέα εποχή ημι-ενεργητικών αναρτήσεων που ταυτόχρονα θα μεταβάλουν και το ύψος της μοτοσυκλέτας ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη.

Κι όλα αυτά χωρίς να προσθέτουν ιδιαίτερα αυξημένο βάρος φυσικά…

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες