Honda Africa Twin 2020: Παρουσιάζεται στην AIMExpo με αναρτήσεις μεταβλητού ύψους!

Αποκλειστική πληροφορία για πρωτοποριακή συνεργασία με SHOWA
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/9/2019

Την πρώτη της εμφάνιση πριν το TOKYO MOTOR SHOW που γίνεται φέτος και κάθε δύο χρόνια, φαίνεται πως θα κάνει η Honda Africa Twin στην AIMExpo. Πριν την EICMA λοιπόν και για πρώτη φορά σε αμερικάνικο έδαφος, στις 26 Σεπτεμβρίου!

Η Honda Β.Αμερικής φαίνεται πως δεν θα ήθελε να χάσει την ευκαιρία να δείξει στο αμερικάνικο κοινό το νέο της μοντέλο, στην μεγαλύτερη έκθεση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, περιμένοντας να έρθει η EICMA τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα και το ανανεωμένο CBR αναμένεται να παρουσιαστεί πριν την EICMA, δημιουργώντας ένα ερώτημα για την σχέση της Honda με την μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου, το οποίο προγραμματίζουμε να μας το απαντήσουν οι ίδιοι στην EICMA, όταν και θα τους δούμε.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μία αξιόπιστη πληροφορία πως η νέα Africa Twin θα μπορεί να ρυθμίζει το ύψος της, ΧΩΡΙΣ να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης. Χωρίς δηλαδή να πειράζει την διαδρομή και την προφόρτιση, τους δύο τρόπους που θα είχε κανείς στο μυαλό του με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η παραπάνω πληροφορία που προέρχεται από αξιόπιστη πηγή μας, ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ από το γεγονός πως λίγους μήνες πριν φέρναμε στο φως μία είδηση για σύστημα αναρτήσεων μεταβλητού ύψους που η Showa είχε αναπτύξει σε συνεργασία με Ιαπωνικά πανεπιστήμια.

Το σύστημα της Showa όταν άρχισε να βγαίνει στην δημοσιότητα ήταν ήδη σε φάση βιομηχανικού σχεδιασμού, έχοντας δηλαδή κατά πολύ ξεπεράσει το στάδιο του πρωτότυπου και όλες τις αρχικές δοκιμές που έρχονται μαζί του.

Καταρχήν η νέα Africa Twin θα είναι ανανεωμένη με αλλαγή κυβικών και πλήρη εναρμόνιση με τους νέους κανονισμούς, όπως διαβάσατε ήδη εδώ

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η νέα Honda Africa Twin 2020, με 101 ίππους και 1084 κυβικά

Το νέο σήμερα είναι πως θα την δούμε να παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ και πως υπάρχει η πιθανότητα να έρθει με το πρωτοποριακό σύστημα της Showa! Δεν είναι βέβαιο σε αυτό το σημείο, με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει τις αναρτήσεις μεταβλητού ύψους της Showa, αν θα είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ή μια ειδική έκδοση. Σκοπός πάντως της Showa όταν τις σχεδίασε, ήταν απλά να αλλάζει το γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας σε χαμηλές ταχύτητες αλλά και να την «προσγειώνει» στο έδαφος όταν σταματά σε φανάρι επιτρέποντας τους πιο κοντούς αναβάτες να πατούν με σιγουριά στο έδαφος.

Ωστόσο κατασκευαστικά ο ρυθμός λειτουργίας που έχουν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, επιτρέπει και την δυναμική μεταβολή του ύψους ενώ οδηγείς, για παράδειγμα βελτιώνοντας την σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες ή φορτίζοντας τον εμπρός τροχό περισσότερο κατά το φρενάρισμα. Μιας και η Showa δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία των αναρτήσεων, πέρα από το γεγονός πως ήταν μία άσκηση για την αυτόματη ρύθμιση του ύψος της μοτοσυκλέτας, όταν αυτή σταματά, δεν ξέρουμε πώς και με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσει η Honda τις συγκεκριμένες, πρωτοποριακές αναρτήσεις της Showa.

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως, είναι πως η νέα Africa Twin θα μπει στο club των μοτοσυκλετών με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, μιας και ο ανταγωνισμός λίγο – πολύ το επιβάλλει. Με την συγκεκριμένη ανάρτηση της Showa μπορεί με ένα βήμα να ξεπεράσει κατευθείαν τον ανταγωνισμό, μιας και θα ρυθμίζει και το συνολικό ύψος και όχι μόνο την σταθερότητα κατά την οδήγηση. Εδώ βέβαια τα πράγματα μπορεί εύκολα να πάρουν αρνητική τροπή. Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στην έντυπη έκδοσή μας, οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποβάλλουν τα παιδικά προβλήματα που είχαν και μόλις τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες. Περιμένουμε πως ακριβώς αυτό τον λάκκο θα αποφύγει η Honda, έχοντας δει τα λάθη του παρελθόντος. Το πλέον χαρακτηριστικό από τα λάθη που έχουμε επισημάνει, είναι η συνειδητοποίηση ενός κορυφαίου στελέχους άλλης εταιρίας που μας εξηγούσε πως τους πήρε δύο χρόνια να αποφασίσουν να επιτρέπουν την βύθιση κατά το φρενάρισμα, αντί να προσπαθούν να κρατήσουν την μοτοσυκλέτα επίπεδη, γιατί αν δεν μεταβληθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και δεν μετατοπιστεί το βάρος, η μοτοσυκλέτα δεν στρίβει σωστά. Κάτι δηλαδή που όλοι οι αναβάτες ξέρουν πως συμβαίνει από την απαρχή των δύο τροχών, με την διαφορά πως οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις πήγαν στην αρχή αντίθετα από αυτό.

Στο περιοδικό έχει δημοσιευτεί παλιότερα όλη η ιστορία, με όλα τα ονόματα και την εξήγηση της εταιρίας εκείνης, για το γεγονός πως προσπάθησαν να πάνε αντίθετα από τους κανόνες της φυσικής που διέπουν την λειτουργία των αναρτήσεων όπως την ξέραμε, κατά τα πρώτα βήματα των ημι-ενεργητικών. Αυτά ακριβώς τα λάθη είναι δύσκολο να ξανά γίνουν, όχι αδύνατο φυσικά, απλά δύσκολο.

Η Showa και η Honda βρίσκονται στην σωστή χρονικά συγκυρία για να φέρουν κάτι νέο. Ελπίζουμε πως δεν θα είναι ένα απλό πρωτότυπο, αλλά πραγματικά θα μπούμε σε μία νέα εποχή ημι-ενεργητικών αναρτήσεων που ταυτόχρονα θα μεταβάλουν και το ύψος της μοτοσυκλέτας ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη.

Κι όλα αυτά χωρίς να προσθέτουν ιδιαίτερα αυξημένο βάρος φυσικά…

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.