Νέες πληροφορίες για το Honda Africa Twin του 2020

Φορτωμένο με τεχνολογία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

30/5/2019

Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν ξεκινήσει οι φήμες για το αναβαθμισμένο CRF 1000L Africa Twin, το οποίο σύμφωνα με τις πηγές του Young Machine από την Ιαπωνία, θα μεγαλώσει σε κυβισμό και όγκο για το 2020. Μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει και κάποιες ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες (όπως και αυτές που βλέπεται εδώ) οι οποίες δεν αποτελούν επίσημο υλικό, αλλά ασκήσεις εργασίας για το πώς θα δείχνει το νέο Africa Twin.
Τώρα, κυκλοφόρησαν νέες φήμες με περισσότερες πληροφορίες για τον νέο κινητήρα, ο οποίος σύμφωνα με τους Ιάπωνες θα αυξήσει τον κυβισμό του από τα 998cc στα 1080cc και θα αποδίδει 98 ίππους, οι οποίες προέρχονται από "αξιόπιστη πηγή", όπως χαρακτηριστικά λένε. Η νέα γενιά της adventure ναυαρχίδας της Honda θα πληροί φυσικά τις Euro5 προδιαγραφές, οι οποίες θα ισχύουν από την επόμενη χρονιά, χάρη σε ένα αντίστοιχο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων με αυτά που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός των Ducati Miltistrada και BMW R1250GS. Αυτή η πληροφορία μάλιστα, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ σε συνδυασμό με τις πατέντες που είχε καταθέσει η Honda στις αρχές του χρόνου για το δικό της σύστημα μεταβλητού χρονισμού, το οποίο θα έχει αρκετές ομοιότητες με το ShiftCam της BMW. Λόγω των αυστηρότερων προδιαγραφών, δικαιολογείται και η αύξηση του κυβισμού, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια στην απόδοση.


Στο σχεδιαστικό κομμάτι, το νέο Africa θα έχει διαφορετικό και μεγαλύτερο φαίρινγκ, με αναβαθμισμένους δίδυμους LED προβολείς αλλά και cornering lights (φώτα που προσαρμόζουν την δέσμη τους ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Αντίστοιχα μεγαλύτερο θα είναι και το ρεζερβουάρ, το οποίο θα φτάσει κοντά στα 24 λίτρα (από 18,8 που είναι τώρα), ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για το τι επίπτωση θα έχουν όλα αυτά στο συνολικό βάρος.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η νέα γενιά των Africa Twin αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στην φετινή EICMA του Μιλάνου, ως μοντέλο του 2020.

 

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.