Honda Africa Twin: Πίσω από τις κάμερες με Κουζή & Πετρετζίκη

Ο Κουζής μιλά για το άλμα με την Africa
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2018

Ο Παναγιώτης Κουζής, φετινός Πρωταθλητής στην MX1 και συνολικά 16 φορές πρωταθλητής Ελλάδας, περιγράφει την εμπειρία της οδήγησης στην πίστα motocross του Άργους, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα. Παράλληλα είχε και τον Πετρετζίκη να του κάνει παρατηρήσεις:

«Σε εκείνο το άλμα προσγειώθηκες με τον εμπρός τροχό» - «Έκανα ένα λάθος εκεί» του απαντά ο Κουζής και συνεχίζει: «καλά τα λες για μένα, το λουκάνικο όμως μάστορα δεν ήταν καλά ψημένο»

Από την πίστα και τα πειράγματα κατέληξαν όμως στο στούντιο του Πετρετζίκη με τον μάγειρα να παίρνει συνέντευξη στον Παναγιώτη Κουζή για το πότε ξεκίνησε να οδηγεί, με τι κυκλοφορεί κάθε μέρα κτλ.. Στο τέλος βέβαια ο Πετρετζίκης δήλωσε πως δεν είναι δουλειά να πληρώνεσαι για να οδηγείς αλλά και βέβαιος πως θα περάσει τον Κουζή κάποια μέρα, όχι βέβαια στο ύψος που απέχουν δύο κεφάλια, αλλά στην οδήγηση!

Η συνεργασία του Παναγιώτη Κουζή και του Άκη Πετρετζίκη, μας είχε στην αρχή να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιο νέο ταλέντο, μέχρι που σιγά-σιγά αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τον «ψηλό» του Motocross!

Τελικά η Honda έντυσε με έναν ευφάνταστο τρόπο το διπλό άλμα της Africa Twin, στην πίστα Motocross του Άργους πράγμα για το οποίο ο Παναγιώτης Κουζής αξίζει πολλά συγχαρητήρια, καθώς το έφερε εις πέρας χωρίς καμιά δυσκολία και κυρίως χωρίς κανένα απρόοπτο! Παράλληλα ανέδειξε την μοτοσυκλέτα συνολικά, σε ένα κοινό που λίγο έως πολύ, θεωρεί πως οι μοτοσυκλέτες είναι εκείνα τα «σατανικά» κατασκευάσματα που προσφέρουν μονάχα κίνδυνο και τίποτα περισσότερο.

Αυτό βλέπουμε πως είναι το πραγματικό κέρδος της συγκεκριμένης ενέργειας, που αναδεικνύει την μοτοσυκλέτα συνολικά και όχι μονάχα την Africa Twin, φέρνοντας τον μοτοσυκλετισμό στο προσκήνιο. Στην Ελλάδα τέτοιες ενέργειες προς το ευρύ κοινό είναι σπάνιες κι έτσι όταν συμβαίνουν λειτουργούν θετικά προς όλους μας, αφαιρώντας λίγο από το πέπλο του φόβου και της δεισιδαιμονίας με την οποία αντιμετωπίζει ο ευρύς πληθυσμός την μεγάλη μας αγάπη, την μοτοσυκλέτα!

 

Ετικέτες

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες