Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει να παράγεται και να γράφει ιστορία, αλλά στις Η.Π.Α.

Αερόψυκτος κινητήρας, καρμπυρατέρ στην τροφοδοσία, απουσία ABS, και νόμιμη κυκλοφορία στον δρόμο!
motomagHonda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/3/2024

Η Honda Βόρειας Αμερικής συνεχίζει να περιλαμβάνει και το 2024 στην γκάμα της το θρυλικό XR 650L, ένα μοντέλο που μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, διατηρώντας την ίδια αρχιτεκτονική με την οποία το γνωρίσαμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, με αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα και καρμπυρατέρ στην τροφοδοσία.

Ήταν το μακρινό πλέον 1993, όταν η Honda αποφάσισε να παρουσιάσει το XR 650L, με φόντο την επιτυχημένη πορεία των Ιαπώνων στους εκτός δρόμου αγώνες μεγάλων αποστάσεων, με κύριο παράδειγμα τον Baja 1000. Το πλαίσιο ερχόταν από το XR 600R, με το οποίο η Honda αγωνιζόταν τότε στον εμβληματικό σκληροτράχηλο αγώνα, ενώ δωρητής του κινητήρα υπήρξε το Dominator 650, με το XR 650L να καταφέρνει να συνδυάσει τα καλύτερα των δύο κόσμων.

motomagHonda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!

Ένα από τα χαρακτηριστικά που έκαναν το XR 650L να ξεχωρίσει άμεσα από τον ανταγωνισμό, την εποχή που παρουσιάστηκε, ήταν η ύπαρξη μίζας για την εκκίνηση. Μάλιστα, η Honda ήταν τόσο σίγουρη για την εξιοπιστία της, που με στόχο τη μείωση του βάρους, αφαίρεσε τόσο την μανιβέλα, όσο και την βάση της, μην αφήνοντας περιθώρια για aftermarket τοποθέτηση.

Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!

Το XR 650L γνώρισε επιτυχία και στη χώρα μας, καθώς ήρθε σε μία εποχή που τα μονοκύλινδρα dual-sport είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα, από πλευράς ζήτησης. Τα περισσότερα, όμως, ήρθαν ως μεταχειρισμένα από τις Η.Π.Α., με το υγρόψυκτο XR 650R να είναι αυτό που βρίσκουμε ακόμα και σήμερα σε αγγελίες, το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2000. Στην περίπτωση τώρα που θες κάποιο και σε καλή κατάσταση, μην περιμένεις να πέσεις κάτω από τις 4.000€ (πλην εξαιρέσεων), ενώ η τιμή αγοράς μπορεί να φτάνει μέχρι και τις… 12.000€!

Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!

Το XR 650L του 2024 δεν έχει σημαντικές αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο, άλλωστε αυτό δεν είναι το ζητούμενο εδώ, ο στόχος είναι η διατήρηση μιας αλεξίσφαιρης κατασκευής για όσους λατρεύουν την απλότητα -και τείνουν προς τη ρετρολαγνεία. Ο τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος κινητήρας των 644 κυβικών με τις τέσσερις ακτινικά τοποθετημένες βαλβίδες (RFVC) και τον 1 ΕΕΚ, παραμένει ως είχε πριν από 30 χρόνια! Μέχρι και η τροφοδοσία έχει μείνει ίδια, με το καρμπυρατέρ Keihin CV των 42,5 χιλιοστών να αναλαμβάνει να στείλει το καύσιμο στον θάλαμο καύσης. Ίδια είναι και η σχέση συμπίεσης στο 8,3:1. Η δύναμη φτάνει στον πίσω τροχό μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων, με τον υγρό πολύδισκο συμπλέκτη να είναι πλέον μονόδρομος με υποβοήθηση.

Οι διαστάσεις είναι σχεδόν αυτές που ξέρουμε, με το ύψος σέλας να έχει ελαφρώς μειωθεί από τα 955 στα 940 χιλιοστά, με το μεταξόνιο να μένει ίδιο στα 1.455 χιλιοστά. Η γωνία κάστερ των 27° συνδυάζεται με ίχνος 101,6 χιλιοστών, με την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 330 χιλιοστά. Το βάρος του XR 650L με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 10,5 λίτρων και έτοιμο για οδήγηση, φτάνει τα 156,9 ονομαστικά κιλά.

Τα ελαστικά παραμένουν στις ίδιες διαστάσεις 3.00-21 για μπροστά και 4.60-18 για πίσω, τα οποία δένουν πάνω σε τροχούς 21 και 18 ιντσών αντίστοιχα, με ακτίνες. Στα φρένα βρίσκουμε έναν δίσκο 256 χιλιοστών με δαγκάνα δύο εμβόλων μπροστά και έναν ακόμα δίσκο 220 χιλιοστών πίσω -φυσικά δεν υπάρχει ABS. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 43 mm της Showa, που ρυθμίζεται σε 16 θέσεις για την απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης, με τη διαδρομή που προσφέρει να φτάνει τα 295 χιλιοστά. Ίδια είναι η διαδρομή και για το πλήρως ρυθμιζόμενο πίσω μονό αμορτισέρ, που έρχεται επίσης από την Showa.

Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!

Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, η εμφάνιση δεν έχει δεχτεί μεγάλες αλλαγές, διατηρώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε τα τελευταία 30 χρόνια. Μην περιμένετε φωτιστικά σώματα τύπου LED, γιατί δεν θα βρείτε, με τα φλας να διατηρούν το τεράστιο μέγεθός τους με το πορτοκαλί κάλυμμά τους να τα κάνει να ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη λευκή φιγούρα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα όργανα που έρχονται αυτούσια από τον προηγούμενο αιώνα. Από την μοτοσυκλέτα δεν θα μπορούσε να λείπει το… τσαντάκι στο πίσω φτερό, μέσα στο οποίο μπορείς να μεταφέρεις τα βασικά σου μικροαντικείμενα.

Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!

Ο μοναδικός χρωματικός συνδυασμός που είναι διαθέσιμο το XR 650L στην Αμερική, είναι ο λευκός που βλέπουμε εδώ, με την τιμή του στην εκεί αγορά να έχει ανακοινωθεί στα 6.999 δολάρια Η.Π.Α. (6.437,78€). Στην τιμή αυτή θα πρέπει να υπολογίσετε και τους φόρους, καθώς κάθε πολιτεία έχει διαφορετικές επιβαρύνσεις για τα οχήματα. Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα έχει την δυνατότητα να εκδώσει πινακίδα, για νόμιμη κυκλοφορία στον δρόμο.

Μπορεί η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το XR 650L  να ανήκει σε προηγούμενες δεκαετίες, όμως οι καθαρές γραμμές στο design, η παροιμοιώδης απλότητα στην κατασκευή και η τερατώδης αξιοπιστία, συνδυάζονται με εξαιρετικά χαμηλό βάρος και ικανοποιητική δύναμη κινητήρα, για διασκεδαστική και απροβλημάτιστη οδήγηση... για πάντα. Φανταστείτε να μπορούσατε να έχετε ένα ολοκαίνουργιο XR στο σπίτι σας σήμερα, έτοιμο τόσο για την καθημερινή σας μετακίνηση, όσο και για να σας βοηθήσει να κατακτήσετε τα βουνά, χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται μία ανακατασκευή ή κάποιο μάζεμα από εδώ και από εκεί, λόγω των ετών που έχουν αφήσει πάνω του τα σημάδια τους. Δυστυχώς η μετανάστευση στις Η.Π.Α. δεν είναι απλό πράγμα σήμερα, κι έτσι οι περισσότεροι από εμάς, θα μείνουμε απλά στο χάζι, και στη... ζήλεια.

Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!Honda XR 650L – Το θρυλικό dual sport συνεχίζει όπως το ξέρουμε!

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες