Η Harley-Davidson διώκεται στις Η.Π.Α. γιατί περιορίζει το δικαίωμα της επισκευής

Από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για το περίφημο “Right to Repair”
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/6/2022
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. (Federal Trade Commission ή FTC) στρέφεται κατά της Harley-Davidson, κατηγορώντας την πως περιορίζει το δικαίωμα των αγοραστών της να επισκευάζουν τις μοτοσυκλέτες τους και εκτός του επίσημου δικτύου service της εταιρείας.
 
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. (Federal Trade Commission ή FTC) στρέφεται κατά της Harley-Davidson, κατηγορώντας την πως περιορίζει το δικαίωμα των αγοραστών της να επισκευάζουν τις μοτοσυκλέτες τους και εκτός του επίσημου δικτύου service της εταιρείας.
 
Η FTC αναφέρει πως τα χαρτιά των μοτοσυκλετών της Harley-Davidson περιέχουν όρους που δίνουν το μήνυμα πως η εγγύηση παύει να ισχύει αν ο πελάτης χρησιμοποιήσει dealer ή μηχανικούς εκτός του δικτύου της εταιρείας για να τοποθετήσει μη επίσημα αξεσουάρ ή να κάνει επισκευές.
 
Παράλληλα, η FTC καταγγέλλει την Harley-Davidson πως δεν παρείχε όλους τους όρους της εγγύησης στο χαρτί της, με τον πελάτη να πρέπει να επικοινωνήσει με το επίσημο δίκτυο των dealer της για να τους μάθει.
“Οι καταναλωτές αξίζουν να έχουν επιλογές όσον αφορά στην επισκευή των προϊόντων τους, και οι ανεξάρτητοι dealer αξίζουν να έχουν τη δυνατότητα του ανταγωνισμού”, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC Samuel Levine.
 
Στις Η.Π.Α. το δικαίωμα του καταναλωτή να επισκευάζει τη μοτοσυκλέτα του και εκτός του επίσημου δικτύου της κατασκευάστριας εταιρείας προστατεύεται από τον νόμο Magnuson Moss Warranty Act, νόμο που δεν επιτρέπει στις εταιρείας να αποκλείουν τη χρήση ανεξάρτητων dealer από τον πελάτη / ιδιοκτήτη.
 
Κατόπιν τούτου, η FTC αποφάσισε ομόφωνα (5-0) και επιβάλλει στη Harley-Davidson να διορθώσει την εγγύηση της, αφαιρώντας παράνομους όρους, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην επισκευή, δίνοντας καθαρές εξηγήσεις στους πελάτες της, και βεβαιώνοντας πως οι dealer της θα ανταγωνίζονται δίκαια με τους ανεξάρτητους dealer και μηχανικούς.
 
Αν η Harley-Davidson δεν συμμορφωθεί άμεσα με τις επιταγές της FTC, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια θα μπορούν να της επιβάλουν πρόστιμο έως και 46.517 δολαρίων Η.Π.Α. για κάθε παράβαση.
 
Να επισημάνουμε πως η φράση “Right to Repair”, το δικαίωμα δηλαδή στην επισκευή, μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές και ερμηνείες (δικαίωμα στην επισκευή σε τεχνικούς εκτός των επίσημων δικτύων των εταιρειών, δικαίωμα στην επισκευή μετά το πέρας της εγγύησης, κ.α.), ενώ σε αυτό πρωτοστατεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Στόχοι του Right to Repair είναι να γλιτώσει χρήματα ο καταναλωτής, αλλά και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας.  
 
Από την άλλη, είναι λογικό οι εταιρείες να θέλουν να στηρίζονται στο επίσημο δίκτυο και στα επίσημα ανταλλακτικά, ώστε να καλύπτονται από τους κακούς επαγγελματίες και τους κακούς μηχανικούς, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη μοτοσυκλέτα του πελάτη εντός εγγύησης, με την εταιρεία να πρέπει κατόπιν να επωμιστεί την αποκατάσταση της.
 
Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν συνεργεία για service εκτός του επίσημου δικτύου, όμως από  ότι γνωρίζουμε, για να ισχύσει η εγγύηση οι ειδικευμένοι μηχανικοί εκτός δικτύου θα πρέπει να παρέχουν στον πελάτη παραστατικό με τους κωδικούς επίσημων ανταλλακτικών της εκάστοτε εταιρείας, αλλά και αποδείξεις πως έχουν τις τεχνικές γνώσεις για να κάνουν service την εκάστοτε μοτοσυκλέτα ή πως έχουν παρακολουθήσει τεχνικά σεμινάρια για το συγκεκριμένο μοντέλο.
 
Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη και είναι λογικό οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δικύκλου να εμπιστεύονται μόνο το επίσημο δίκτυο της κάθε αντιπροσωπείας -τουλάχιστον εντός του χρονικού διαστήματος της εγγύησης-, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πως η εγγύηση τους ισχύει στο ακέραιο.
 
Άποψη του ΜΟΤΟ είναι πάντως πως τα τεχνικά σεμινάρια της κάθε εταιρείας θα πρέπει να είναι ανοιχτά και στους μηχανικούς εκτός του επίσημου δικτύου, έστω κι αν αυτό γίνεται επί πληρωμή, σε αντίθεση με την δωρεάν παρακολούθηση από τους επίσημους.

 

VOGE SR250GT PLAY - Στην παραγωγή η ασιατική έκδοση του επερχόμενου στην Ευρώπη SR3 [VIDEO]

GT Scooter με κορυφαίο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ακόμα και… AI αναγνώριση φωνής!
VOGE SR250GT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2023

Το SR250GT αποτελεί την ασιατική έκδοση του SR3 που είδαμε στην EICMA 2023, και πέρα από τον αυξημένο κυβισμό του ευρωπαϊκού μοντέλου, μοιράζεται εμφάνιση και εξοπλισμό μαζί του. Αν τώρα το SR1 της VOGE έχει κάνει πάταγο στη χώρα μας, με τον κορυφαίο συνδυασμό τιμής / εξοπλισμού του, αναμένουμε ανάλογη εμπορική πορεία και από το SR3.

Πρόκειται για ένα GT Scooter με τροχούς 14 και 13 ιντσών, και με έναν υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό (Bosch) κινητήρα 244 κ.εκ. στην ασιατική έκδοση, με απόδοση 25,47 hp / 8.250 rpm και ροπή 2,34 kgm / 6.500 rpm. Η VOGE κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 125+ χλμ/ώρα, επιτάχυνση 0-60 χλμ/ώρα σε 4,3 δευτερόλεπτα και ρεζερβουάρ 14 λίτρων που χαρίζει στο scooter αυτονομία… 400+ χιλιομέτρων!

To βάρος του SR250GT ανακοινώνεται στα μόλις 165 κιλά, με την VOGE να έχει κάνει εκτενείς προσπάθειες για συγκράτηση του βάρους χαμηλά σε όλους τους τομείς του scooter.

Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 770 mm, ενώ στον πλούσιο -όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία- εξοπλισμό του scooter περιλαμβάνονται δικάναλο ABS και Traction Control, full-LED φώτα, DRL LED φωτιστικά σώματα, φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα με χώρο για 2 κράνη, keyless σύστημα, τεράστια TFT οθόνη οργάνων με T-Box (συνδεσιμότητα με τηλεφωνία, μουσική και πλοήγηση), ρυθμιζόμενη ψηλή ζελατίνα, υποστήριξη μέσης αναβάτη, μεγάλο μεταξόνιο 1.525 mm που δημιουργεί μεγάλους χώρους για άνετη διαβίωση δυο μεγαλόσωμων ατόμων πάνω στο scooter, USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, κάμερα μπροστά για βίντεο και φωτογραφίες, ακόμα και… AI σύστημα φωνητικής επικοινωνίας του αναβάτη με το scooter, με ακρίβεια 99,9% -όπως υποστηρίζει η VOGE.

Αναμένουμε τώρα περισσότερες πληροφορίες για το SR3, χρόνος άφιξης και τιμή του στην Ελλάδα.

Ετικέτες