Η μοναδική μοτοσυκλέτα στην Eicma 2021 σχεδιασμένη από Έλληνα

Η Soriano Motori φτιάχνει στην Ιταλία πάνω σε ελληνικό σχέδιο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/11/2021

Σε ένα εντυπωσιακό περίπτερο εμπνευσμένο από fashion show που σε προκαλούσε να σταματήσεις και να κοιτάξεις μέσα καθώς περνώντας γρήγορα δεν μπορούσες να δεις την μοτοσυκλέτα στο σύνολό της, η Soriano Motori παρουσίασε την πρωτότυπη ηλεκτρική που θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή.

Η εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι πως η μοτοσυκλέτα αυτή έχει σχεδιαστεί από έναν Έλληνα, τον κ. Λυκούργο Ορνεράκη που έχει τεράστια εμπειρία στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Ο κος Ορνεράκης εργαζόταν για μία δεκαετία στην Acerbis μένοντας μόνιμα στην Ιταλία, όπου σχεδίασε πολλά από τα προϊόντα τους, από κράνη και θώρακες μέχρι παπούτσια, συσκευασίες κτλ. Μοτοσυκλετιστής και ο ίδιος, επέστρεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα όπου και άνοιξε το δικό του γραφείο σχεδιασμού, διατηρώντας όμως τους δεσμούς με την βιομηχανία και έχοντας το πλεονέκτημα της γλώσσας, καθώς μιλά άπταιστα Ιταλικά.

Λυκούργος Ορνεράκης  - or-design.eu

Η συνεργασία με την Soriano ξεκίνησε λοιπόν με τον κο Ορνεράκη να είναι στην Ελλάδα και να σχεδιάζει από εδώ για τους Ιταλούς, πραγματοποιώντας βέβαια πολλά ταξίδια στην Ιταλία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτότυπο, ενώ βρισκόταν και στην Eicma για την προώθηση της μοτοσυκλέτας, συνδράμοντας τον πελάτη του.

Η Soriano Motori έχει εξασφαλίσει την διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της περιορισμένης παραγωγής, σύμφωνα με τον κο Ορνεράκη, καθώς από τις 150 μοτοσυκλέτες που θα παραχθούν έχουν ήδη προκαταβολές για πάνω από τις μισές που είναι σημαντική επιτυχία καθώς ξεκινούν από τις €25.000 και φτάνουν και έως τις €35.000.

Η V1R που το design ανέλαβε ο Ορνεράκης έχει δύο ηλεκτροκινητήρες και κιβώτιο 6 σχέσεων από την οποίες όμως η μία είναι όπισθεν. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα και εμπρός υπάρχει ανάρτηση με μοχλικό που θυμίζει το Duolever της BMW αμφότερες ακολουθώντας τον σχεδιασμό με ημι-στερούντες βραχίονες του Norman Hossak και με την V1R να υπόσχεται εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά. Ζυγίζει 255 κιλά, έχει μήκος 2.215mm και μεταξόνιο 1.595mm ενώ αποδίδει 80 ίππους με τελική 200km/h που περιορίζεται στα 180km/h και αυτονομία 180 χιλιομέτρων, ενώ το εντυπωσιακό είναι στην ροπή της που ξεπερνά της Hayabusa και φτάνει σχεδόν τα 16Kg.m!

Το σχέδιο είναι αρκετές προκλήσεις για τον κο Ορνεράκη καθώς υπάρχουν αρκετοί συμπαγής όγκοι, όπως οι μπαταρίες που έπρεπε να ενσωματωθούν σε παραδοσιακό σχεδιασμό και να διατηρηθεί η πλέον σωστή εργονομία.

Η έκδοση V1RR εστιάζει στην σπορ οδήγηση ενώ υπάρχουν κι άλλες εκδόσεις με εξοπλισμό δρόμου και λίγο μεγαλύτερη αυτονομία.

H Soriano Motori ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης καθώς ο Marco Soriano αντλεί έσοδα από ιδιωτικά club όπου τα μέλη της απολαμβάνουν τις υπηρεσίες έναντι ετήσιας συνδρομής, ενώ είναι και η πρώτη -πρακτικά- εταιρεία μοτοσυκλετών που δέχτηκε παραγγελίες σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο η επένδυση που γίνεται στις μοτοσυκλέτες δεν έχει να κάνει με περιστασιακό ενδιαφέρον ή ακολουθώντας την μόδα των ηλεκτρονικών από κάποιο καπρίτσιο, καθώς επενδύουν πραγματικά σε νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λύσεις όπως το υδρόψυκτο brushless μοτέρ με τον υδραυλικό συμπλέκτη!

Ετικέτες

Κυβέρνηση: Καμιά δράση για τη βενζίνη, αμείωτος ο ΕΦΚ και παράταση επιδότησης στο ντίζελ – Τι μέτρα παίρνει η Ευρώπη

Εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στα καύσιμα
βενζίνη
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/9/2026

Στο σημερινό (Τετάρτη 30/9) υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δέσμη μέτρων που προτίθεται να φέρει στη μάχη κατά της καλπάζουσας ακρίβειας στην ενέργεια.

Αυτή εστιάζει αποκλειστικά στο πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο η επιδότηση στην αντλία αυξάνεται από 10 σε 15 λεπτά. Εκτός αυτής, τα διυλιστήρια θα συνεισφέρουν με μια επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών, έτσι η συνολική ελάφρυνση θα φτάσει τα 20 λεπτά.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να λέει πως τυχόν νέα επέμβαση θα εξετάζεται ανά 15 μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για τη βενζίνη ούτε κουβέντα δεν έγινε, ενώ δόθηκε και μια έμμεση απάντηση στις πιέσεις για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, έστω και προσωρινά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς πως, “είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει την κοινωνία χωρίς να ναρκοθετεί τις αντοχές της οικονομίας”, δικαιολογία που υπονοεί πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χάσει το κράτος τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα.

Ενώ οι πολίτες έχουν άφθονη ελαστικότητα στην τσέπη τους να πληρώνουν αυτές τις τιμές; Ρητορική η ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης το επόμενο δεκαπενθήμερο εκτιμάται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, τάξεις μεγέθους μακριά από το κόστος δισεκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία που επικαλούνταν το κυβερνητικό αφήγημα τις προηγούμενες εβδομάδες όποτε η συζήτηση έφτανε στην περίφημη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενός φόρου που ανέρχεται σε ληστρικό επίπεδο, από τους ψηλότερους σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιος από το ελάχιστο όριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στο υπόβαθρο σιγοκαίει ένα άλλο σημαίνον ζήτημα, αυτό του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε θα γίνει η εξαγγελία σχετικά με την τιμή που θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να μιλούν για μια τελική λιανική κάτω των 1,75 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “η Ελλάδα καταθέτει στις Βρυξέλλες πρόταση ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έκτακτη ευελιξία ενώπιον της παρούσας κρίσης. Είναι ώρα για τολμηρές κινήσεις, πέρα από γενικές παραινέσεις που έχουμε ακούσει από την Επιτροπή για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας”, κάτι που για μια φορά ακόμη υπονοεί πως εμείς θέλουμε αλλά οι ξένοι δεν μας αφήνουν να μειώσουμε τον φόρο στα καύσιμα. Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία που έχει καταρρίψει εμπεριστατωμένα σύσσωμος ο Τύπος, αλλά κατά μυστήριο τρόπο επιστρατεύεται ξανά και ξανά όποτε γίνεται λόγος για τον ΕΦΚ.

Η Ελλάδα “απολαμβάνει” την έκτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία και Γαλλία κατά σειρά – σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εβδομάδα 21-27 Σεπτεμβρίου 2026.

Αξίζει πάντως να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, για να δούμε τι μέτρα λαμβάνουν.

Η Γερμανία έτρεξε ένα πρόγραμμα δύο μηνών το Καλοκαίρι και τώρα το ανανέωσε ως το τέλος του χρόνου, χαμηλώνοντας τον φόρο για να προκύψει όφελος 17 λεπτών στην αντλία. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε πλαφόν στα κέρδη των διϋλιστηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2027. Στη Γερμανία η μέση τιμή βενζίνης στα πρατήρια κόστιζε 2,35 ευρώ ανά λίτρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ισπανία έχει χαμηλώσει τους φόρους σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης ήδη από τον Μάρτιο, σε ένα πακέτο συνολικού κόστους 5 δις. ευρώ που ρίχνει την τιμή στην αντλία κατά περίπου 20 σεντς ανά λίτρο. Παράλληλα, προσφέρει ειδικές επιδοτήσεις καυσίμων για συγκεκριμένους κλάδους, όπως μεταφορές, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία. Η μέση τιμή της βενζίνης στην Ισπανία ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα σε 1,93 ευρώ ανά λίτρο.

Η Σουηδία τρέχει από τον Μάιο ένα πρόγραμμα 2 δις. ευρώ που προβλέπει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων και έχει ως αποτέλεσμα η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία την προηγούμενη εβδομάδα να είναι μόλις 1,58 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 2,20 ευρώ ανά λίτρο.