Η μοναδική μοτοσυκλέτα στην Eicma 2021 σχεδιασμένη από Έλληνα

Η Soriano Motori φτιάχνει στην Ιταλία πάνω σε ελληνικό σχέδιο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/11/2021

Σε ένα εντυπωσιακό περίπτερο εμπνευσμένο από fashion show που σε προκαλούσε να σταματήσεις και να κοιτάξεις μέσα καθώς περνώντας γρήγορα δεν μπορούσες να δεις την μοτοσυκλέτα στο σύνολό της, η Soriano Motori παρουσίασε την πρωτότυπη ηλεκτρική που θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή.

Η εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι πως η μοτοσυκλέτα αυτή έχει σχεδιαστεί από έναν Έλληνα, τον κ. Λυκούργο Ορνεράκη που έχει τεράστια εμπειρία στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Ο κος Ορνεράκης εργαζόταν για μία δεκαετία στην Acerbis μένοντας μόνιμα στην Ιταλία, όπου σχεδίασε πολλά από τα προϊόντα τους, από κράνη και θώρακες μέχρι παπούτσια, συσκευασίες κτλ. Μοτοσυκλετιστής και ο ίδιος, επέστρεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα όπου και άνοιξε το δικό του γραφείο σχεδιασμού, διατηρώντας όμως τους δεσμούς με την βιομηχανία και έχοντας το πλεονέκτημα της γλώσσας, καθώς μιλά άπταιστα Ιταλικά.

Λυκούργος Ορνεράκης  - or-design.eu

Η συνεργασία με την Soriano ξεκίνησε λοιπόν με τον κο Ορνεράκη να είναι στην Ελλάδα και να σχεδιάζει από εδώ για τους Ιταλούς, πραγματοποιώντας βέβαια πολλά ταξίδια στην Ιταλία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτότυπο, ενώ βρισκόταν και στην Eicma για την προώθηση της μοτοσυκλέτας, συνδράμοντας τον πελάτη του.

Η Soriano Motori έχει εξασφαλίσει την διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της περιορισμένης παραγωγής, σύμφωνα με τον κο Ορνεράκη, καθώς από τις 150 μοτοσυκλέτες που θα παραχθούν έχουν ήδη προκαταβολές για πάνω από τις μισές που είναι σημαντική επιτυχία καθώς ξεκινούν από τις €25.000 και φτάνουν και έως τις €35.000.

Η V1R που το design ανέλαβε ο Ορνεράκης έχει δύο ηλεκτροκινητήρες και κιβώτιο 6 σχέσεων από την οποίες όμως η μία είναι όπισθεν. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα και εμπρός υπάρχει ανάρτηση με μοχλικό που θυμίζει το Duolever της BMW αμφότερες ακολουθώντας τον σχεδιασμό με ημι-στερούντες βραχίονες του Norman Hossak και με την V1R να υπόσχεται εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά. Ζυγίζει 255 κιλά, έχει μήκος 2.215mm και μεταξόνιο 1.595mm ενώ αποδίδει 80 ίππους με τελική 200km/h που περιορίζεται στα 180km/h και αυτονομία 180 χιλιομέτρων, ενώ το εντυπωσιακό είναι στην ροπή της που ξεπερνά της Hayabusa και φτάνει σχεδόν τα 16Kg.m!

Το σχέδιο είναι αρκετές προκλήσεις για τον κο Ορνεράκη καθώς υπάρχουν αρκετοί συμπαγής όγκοι, όπως οι μπαταρίες που έπρεπε να ενσωματωθούν σε παραδοσιακό σχεδιασμό και να διατηρηθεί η πλέον σωστή εργονομία.

Η έκδοση V1RR εστιάζει στην σπορ οδήγηση ενώ υπάρχουν κι άλλες εκδόσεις με εξοπλισμό δρόμου και λίγο μεγαλύτερη αυτονομία.

H Soriano Motori ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης καθώς ο Marco Soriano αντλεί έσοδα από ιδιωτικά club όπου τα μέλη της απολαμβάνουν τις υπηρεσίες έναντι ετήσιας συνδρομής, ενώ είναι και η πρώτη -πρακτικά- εταιρεία μοτοσυκλετών που δέχτηκε παραγγελίες σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο η επένδυση που γίνεται στις μοτοσυκλέτες δεν έχει να κάνει με περιστασιακό ενδιαφέρον ή ακολουθώντας την μόδα των ηλεκτρονικών από κάποιο καπρίτσιο, καθώς επενδύουν πραγματικά σε νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λύσεις όπως το υδρόψυκτο brushless μοτέρ με τον υδραυλικό συμπλέκτη!

Ετικέτες

Test Ride ROYAL ENFIELD στη Χίο

Από 08 έως 15 Ιουνίου 2023
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/6/2023

Η Royal Enfield Hellas ενημερώνει ότι τα μοντέλα HNTR 350, Classic 350, Himalayan 410, Super Meteor 650 και Interceptor 650 θα είναι διαθέσιμα για Test Ride στη Χίο στις 08 – 15 Ιουνίου 2023, στην εταιρεία MOTO ΜΠΟΥΛΑS, Νεωρείων 1, ΤΚ 82131 τηλ.: 2271042495 και email: [email protected]

 

Προτείνεται στους ενδιαφερόμενους να έχουν κλείσει ραντεβού για να εξασφαλίσουν ότι θα οδηγήσουν το μοντέλο της αρεσκείας τους, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.