Η μοναδική μοτοσυκλέτα στην Eicma 2021 σχεδιασμένη από Έλληνα

Η Soriano Motori φτιάχνει στην Ιταλία πάνω σε ελληνικό σχέδιο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/11/2021

Σε ένα εντυπωσιακό περίπτερο εμπνευσμένο από fashion show που σε προκαλούσε να σταματήσεις και να κοιτάξεις μέσα καθώς περνώντας γρήγορα δεν μπορούσες να δεις την μοτοσυκλέτα στο σύνολό της, η Soriano Motori παρουσίασε την πρωτότυπη ηλεκτρική που θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή.

Η εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι πως η μοτοσυκλέτα αυτή έχει σχεδιαστεί από έναν Έλληνα, τον κ. Λυκούργο Ορνεράκη που έχει τεράστια εμπειρία στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Ο κος Ορνεράκης εργαζόταν για μία δεκαετία στην Acerbis μένοντας μόνιμα στην Ιταλία, όπου σχεδίασε πολλά από τα προϊόντα τους, από κράνη και θώρακες μέχρι παπούτσια, συσκευασίες κτλ. Μοτοσυκλετιστής και ο ίδιος, επέστρεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα όπου και άνοιξε το δικό του γραφείο σχεδιασμού, διατηρώντας όμως τους δεσμούς με την βιομηχανία και έχοντας το πλεονέκτημα της γλώσσας, καθώς μιλά άπταιστα Ιταλικά.

Λυκούργος Ορνεράκης  - or-design.eu

Η συνεργασία με την Soriano ξεκίνησε λοιπόν με τον κο Ορνεράκη να είναι στην Ελλάδα και να σχεδιάζει από εδώ για τους Ιταλούς, πραγματοποιώντας βέβαια πολλά ταξίδια στην Ιταλία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτότυπο, ενώ βρισκόταν και στην Eicma για την προώθηση της μοτοσυκλέτας, συνδράμοντας τον πελάτη του.

Η Soriano Motori έχει εξασφαλίσει την διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της περιορισμένης παραγωγής, σύμφωνα με τον κο Ορνεράκη, καθώς από τις 150 μοτοσυκλέτες που θα παραχθούν έχουν ήδη προκαταβολές για πάνω από τις μισές που είναι σημαντική επιτυχία καθώς ξεκινούν από τις €25.000 και φτάνουν και έως τις €35.000.

Η V1R που το design ανέλαβε ο Ορνεράκης έχει δύο ηλεκτροκινητήρες και κιβώτιο 6 σχέσεων από την οποίες όμως η μία είναι όπισθεν. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα και εμπρός υπάρχει ανάρτηση με μοχλικό που θυμίζει το Duolever της BMW αμφότερες ακολουθώντας τον σχεδιασμό με ημι-στερούντες βραχίονες του Norman Hossak και με την V1R να υπόσχεται εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά. Ζυγίζει 255 κιλά, έχει μήκος 2.215mm και μεταξόνιο 1.595mm ενώ αποδίδει 80 ίππους με τελική 200km/h που περιορίζεται στα 180km/h και αυτονομία 180 χιλιομέτρων, ενώ το εντυπωσιακό είναι στην ροπή της που ξεπερνά της Hayabusa και φτάνει σχεδόν τα 16Kg.m!

Το σχέδιο είναι αρκετές προκλήσεις για τον κο Ορνεράκη καθώς υπάρχουν αρκετοί συμπαγής όγκοι, όπως οι μπαταρίες που έπρεπε να ενσωματωθούν σε παραδοσιακό σχεδιασμό και να διατηρηθεί η πλέον σωστή εργονομία.

Η έκδοση V1RR εστιάζει στην σπορ οδήγηση ενώ υπάρχουν κι άλλες εκδόσεις με εξοπλισμό δρόμου και λίγο μεγαλύτερη αυτονομία.

H Soriano Motori ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης καθώς ο Marco Soriano αντλεί έσοδα από ιδιωτικά club όπου τα μέλη της απολαμβάνουν τις υπηρεσίες έναντι ετήσιας συνδρομής, ενώ είναι και η πρώτη -πρακτικά- εταιρεία μοτοσυκλετών που δέχτηκε παραγγελίες σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο η επένδυση που γίνεται στις μοτοσυκλέτες δεν έχει να κάνει με περιστασιακό ενδιαφέρον ή ακολουθώντας την μόδα των ηλεκτρονικών από κάποιο καπρίτσιο, καθώς επενδύουν πραγματικά σε νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λύσεις όπως το υδρόψυκτο brushless μοτέρ με τον υδραυλικό συμπλέκτη!

Ετικέτες

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/7/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.