Ηλεκτρική όπισθεν για όλες τις μοτοσυκλέτες από την Michelin

Όταν δεν τολμούν οι κατασκευαστές
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/1/2021

Κάποιος στη Michelin μάλλον αγανάκτησε να σπρώχνει προς τα πίσω τις νέες υπέρβαρες mega on-off που έχουν για να δοκιμάζουν τα ελαστικά και σκέφτηκε να δώσει τη λύση, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν φροντίσει οι ίδιοι οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών για αυτή. Μπορεί βέβαια να μην έχουν έτσι τα πράγματα, όμως η ουσία παραμένει ίδια αφού η Michelin κατέθεσε μια πατέντα για έναν bolt-on μηχανισμό που προσφέρει τη δυνατότητα (σχεδόν…) σε κάθε μοτοσυκλέτα να έχει όπισθεν. Η ιδέα δεν είναι από μόνης της κάτι πρωτοποριακό, αφού όπισθεν είχαν αρκετές προπολεμικές μοτοσυκλέτες που είχαν σχεδιαστεί για sidecar. Στις μέρες μας, ηλεκτρική όπισθεν θα βρεις στα hi-end τουριστικά θηρία που προορίζονται για την αμερικάνικη αγορά, όπως τα Goldwing της Honda, τα Κ1600 της BMW και σε ορισμένα “βαρυκόκκαλα” Harley Davidson.

Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν τη μίζα για να τραβήξουν τη μοτοσυκλέτα προς τα πίσω. Η πατέντα της Michelin διαφέρει αρκετά ως κατασκευή, καθώς πρόκειται για έναν ανεξάρτητο μηχανισμό με ροδάκια που ακουμπούν πάνω στο πίσω ελαστικό και αυτόνομο ηλεκτροκινητήρα και δική του μπαταρία λιθίου. Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως δουλεύει σε δύο κατευθύνσεις, δηλαδή προς τα πίσω και προς τα εμπρός, με δυνατότητα να σπρώξει τη μοτοσυκλέτα σε ανηφόρα έως 10% και με μέγιστη ταχύτητα 0,6km/h. Βέβαια τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρουν σε τι είδους μοτοσυκλέτα αφορούν, δηλαδή πόσα κιλά ήταν. Το θέμα είναι πως μπορεί να τοποθετηθεί σχετικά εύκολα σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα έχει συμβατικό ψαλίδι και να παίξει ταυτόχρονα το ρόλο βάσης για την πινακίδα και λασπωτήρα. Υποτίθεται πως όταν δεν το έχεις ενεργοποιημένο, δεν ακουμπά τον τροχό και δεν υπερθερμαίνει το ελαστικό.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί περιορισμοί στην εφαρμογή του ως after market αξεσουάρ, όμως θα μπορούσε να δώσει λύση ως εργοστασιακός εξοπλισμός, δηλαδή αν η μοτοσυκλέτα το είχε ενσωματωμένο στην αρχική της σχεδίαση. Είτε το δούμε στην παραγωγή, είτε όχι, η Michelin έχει κάνει ήδη το χρέος της να θυμίσει στους κατασκευαστές πως το υπερβολικό βάρος στις μοτοσυκλέτες είναι πρόβλημα.  

Michelin Power Days στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων

Το πρώτο track day μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα
trackday
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/9/2026

Στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη 2026 διοργανώνεται το πρώτο τριήμερο Michelin Power Days μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, στο Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων! Στόχος του Track-Day.gr είναι οι αναβάτες να απολαύσουν την πίστα και να εξελίξουν τις οδηγικές τους ικανότητες με ασφάλεια και καθοδήγηση.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι οι αναβάτες μοτοσυκλέτας να βελτιώσουν τις οδηγικές τους ικανότητες και να οδηγήσουν στο ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον της πίστας με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για όποιον δεν διαθέτει εξοπλισμό αναβάτη για την πίστα, διατίθεται από τη διοργάνωση και εξοπλισμός προς ενοικίαση, όπως φόρμα, κράνος, μπότες και γάντια, ενώ θα υπάρχει και φωτογραφική κάλυψη με δυνατότητα αγοράς φωτογραφιών.

Μέσα στην πίστα θα υπάρχουν και έμπειροι πλοηγοί, που θα παρέχουν σημαντικές οδηγικές πληροφορίες στους αναβάτες.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες για κάθε ημέρα ξεχωριστά. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 6930692823 και στα κοινωνικά δίκτυα της διοργάνωσης.