Kawasaki H2 HySE: Η μοτοσυκλέτα με κινητήρα υδρογόνου στο Le Mans

Άνοιξε την αυλαία του 24ωρου αγώνα με γύρο επίδειξης
Kawasaki Le Mans Hydrogen 2025
Από το

motomag

24/4/2025

Το Kawasaki H2 HySE άνοιξε την αυλαία στις 24 Ώρες του Le Mans το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τον Matthias Hoppner να οδηγεί την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα υδρογόνου.

Ο πρώτος γύρος στην πίστα Bugatti από μοτοσυκλέτα που κινείται με υδρογόνο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, με τις 24 Ώρες του Le Mans να φιλοξενούν την Kawasaki H2 HySE λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Τη μοτοσυκλέτα οδήγησε ο Matthias Hoppner, οδηγός δοκιμών και εξέλιξης για την Kawasaki Ευρώπης και βρέθηκε στη γραμμή εκκίνησης μισή ώρα πριν ξεκινήσει ο ιστορικός αγώνας. Στο όποιο άγχος της οδήγησης  ενός μοναδικού πρωτότυπου μοντέλου μπροστά σε πλήθος θεατών σε πρώτη επαφή με την συγκεκριμένη διαδρομή, προστέθηκε και η ελαφριά βροχή που έκανε την πίστα ολισθηρή. Ο ίδιος ο Hoppner δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στο να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα στις γραμμές της πίστας και δεν είδε καν τους θεατές στην εξέδρα!

Kawasaki Le Mans Hydrogen 2025

Το H2 HySE είναι η πρόταση της Kawasaki για μια εναλλακτική λύση αντί της βενζίνης ή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αντί να χρησιμοποιεί το υδρογόνο για την τροφοδοσία ενός ηλεκτροκινητήρα (όπως γίνεται με τις κυψέλες καυσίμου), το HySE, φέρει τον θερμικό κινητήρα του Η2 και χρησιμοποιεί το αέριο αντί της βενζίνης. Τα πλεονεκτήματα αυτής της εφαρμογής είναι μηδενικές εκπομπές ρύπων  από την εξάτμιση, με μοναδικό προϊόν της καύσης να είναι το νερό.

Η χρήση υδρογόνου φέρνει, ωστόσο, και προκλήσεις, με κυριότερη την αποθήκευση του καυσίμου. Το αέριο φυλάσσεται σε δύο μεγάλες δεξαμενές στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και αυτό είναι που δίνει την ιδιαίτερη εμφάνιση στο πίσω μέρος της με τις ογκώδεις “βαλίτσες”. Οι δεξαμενές που βρίσκονται μέσα είναι υπό πίεση περίπου 400 bar (5.800 psi!), γεγονός που τις καθιστά ογκώδεις ενώ ενέχει κινδύνους σε περίπτωση πτώσης.

Kawasaki Le Mans Hydrogen 2025

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας στο Le Mans είναι η δεύτερη δημόσια παρουσία της υδρογονοκίνητης Kawasaki σε αγώνα αντοχής, με την πρώτη να έχει γίνει στο 8ωρο της Suzuka το 2024. Η μοτοσυκλέτα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ πολλών Ιαπώνων κατασκευαστών (Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha και Toyota) που συνεργάζονται πάνω στους κινητήρες υδρογόνου για τη σωτηρία του κινητήρα εσωτερικής καύσης ως εναλλακτικής λύσης απέναντι στα συστήματα ηλεκτροκίνησης.

Κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί την “πλατφόρμα” HySE για να ερευνήσει και να πειραματιστεί με τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο και όπως γνωρίζετε ήδη το H2 HySE δεν είναι μοτοσυκλέτα που θα δούμε σύντομα στις βιτρίνες καταστημάτων.

Kawasaki Le Mans Hydrogen 2025

 

Η Γαλλία σχεδιάζει κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης για τα αυτοκίνητα – Φρένο από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Ο νέος νόμος RIPOST σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει τη “δημόσια τάξη”
lambo aventador
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Στις 20 Ιουλίου 2026 η γαλλική Βουλή υπερψήφισε τον νόμο RIPOST που προωθήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Laurent Nuñez. Πρόκειται για έναν σύνθετο νόμο που αγγίζει δεκάδες διαφορετικά ζητήματα και του οποίου το όνομα (με λίγη δημιουργική φαντασία) προκύπτει ως αρκτικόλεξο της πρότασης “άμεση απάντηση σε φαινόμενα διατάραξης της κοινής ησυχίας, της ασφάλειας και της ειρήνης”.

Μέσα σε αυτό βρίσκονται δεκάδες διατάξεις που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων, από χρήση ναρκωτικών και πάρτι σε κοινόχρηστους χώρους, ως ζητήματα εγκληματικών συμμοριών, αλλά και τις οδικές μεταφορές. Στην τελευταία περίπτωση εντάσσονται διατάξεις που αφορούν στη διοργάνωση αυτοσχέδιων αγώνων ή επιδείξεων, την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και, μέσα σ’ όλα, την περίφημη διάταξη που προβλέπει πως οι νέοι οδηγοί αυτοκινήτων δεν θα μπορούν να οδηγήσουν με το καλημέρα πολύ ισχυρά αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια της ψήφισης του νόμου, ομάδα αντιπολιτευόμενων βουλευτών απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας να ελεγχθεί η συνταγματικότητα κάποιων διατάξεων του RIPOST και αυτό αποφάνθηκε στις 14 Αυγούστου πως κάποιες από αυτές ήταν όντως προβληματικές.

Μια εξ αυτών ήταν και η πρόταση για τους νέους οδηγούς αυτοκινήτων, η οποία προς το παρόν πάγωσε, χωρίς να έχει απορριφθεί ακόμη εντελώς.

Μετά την παρέμβαση του συμβουλίου ωστόσο, ο νόμος δεν ορίζει πια ούτε για πόσον καιρό θεωρείται κάποιος νέος οδηγός, ούτε ποια ποσοτικά χαρακτηριστικά καθορίζουν το αυτοκίνητο ως πολύ δυνατό – ισχύς, κυβισμός;

Το θέμα δεν έχει λήξει προφανώς, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα ακολουθήσει διαβούλευση για να κριθεί αν θα οριστούν σχετικά όρια και ποια θα είναι αυτά για τα διπλώματα αυτοκινήτου. Εύλογα, στην όλη συζήτηση αναμένεται να βαρύνουν και οι γνώμες των Γάλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφές χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Σύσσωμος ο γαλλικός μοτοσυκλετιστικός Τύπος βέβαια υπενθυμίζει πως για τους αναβάτες δικύκλων τα κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια, με το ίδιο πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας, η οποία προφανώς κατά τον νομοθέτη δεν κινδυνεύει από έναν 18χρονο με υπεραυτοκίνητο εκατοντάδων ίππων.

Για την ιστορία, η κεντρική φωτογραφία δεν είναι ψηφιακά κατασκευασμένη αλλά απολύτως πραγματική και μας έρχεται από αυστραλιανή είδηση του 2023 που απεικονίζει τη Lamborghini Aventador των 750 ίππων με την οποία πήγαινε καθημερινά στο σχολείο του στη Μελβούρνη ένας 16χρονος μαθητής και νέος οδηγός...