Kawasaki H2R - 391Km/h στο κοντέρ, σε δημόσιο δρόμο; Δείτε το video!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/5/2016

 

Ο εξαιρετικός Kenan Sofuoğlu δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς κατέχει τα περισσότερα ρεκόρ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα supersport. Είναι ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες που παρέλαβαν το δικό τους Kawasaki H2R και πολύ γρήγορα μπήκε στην διαδικασία να το μετατρέψει κατάλληλα με σκοπό να φτάσει το μαγικό νούμερο των 400km/h. Την περασμένη εβδομάδα έφτασε τα 375Km/h στο κοντέρ μέχρι που το πίσω ελαστικό άρχισε να διαλύεται! Συνεχίζοντας όμως τις δοκιμές, εχθές κατέγραψε το μαγικό νούμερο: 391Km/h καταγράφοντας σε video την προσπάθεια!

Το video ξεκινά με 4η και 192 χιλιόμετρα και μετά από 25 δευτερόλεπτα το τροποποιημένο, όπως λέει ο ίδιος H2R, φτάνει τον μαγικό αριθμό των 391 χιλιομέτρων! Ακόμα πιο εντυπωσιακό για εμάς, είναι να δούμε που βρήκε ο Kenan μία κατάλληλη ευθεία για να κάνει τις προσπάθειες αυτές! Το MOTO ήταν ανάμεσα στους πρώτους στον κόσμο που δοκίμασε το H2R –στον διάδρομο του Τατοίου- πραγματοποιώντας μόλις την 2η ανεξάρτητη δυναμομέτρηση παγκοσμίως με ένα μοναδικό συγκριτικό σε πίστα – αλλά ο καημός μας είναι ότι δεν βρήκαμε μία ευθεία τόσων πολλών χιλιομέτρων (που να μπορούμε να την δεσμεύσουμε)!

Από την μικρή μας αυτή ζήλια, καθίσαμε να κάνουμε ορισμένες πράξεις και έτσι πρόχειρα (απόσταση = τελική ταχύτητα ανά sec + ½επιτάχυνση ανά sec στο τετράγωνο) υπολογίσαμε ότι ο Kenan διένυσε περισσότερα από 2.2 Km, από την αρχή του video, μέχρι να φτάσει τα 391 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι είχε στην διάθεσή του τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα. Άλλωστε αυτές οι ταχύτητες δεν γίνονται σε οβάλ πίστες, καθώς υπάρχει ανώτατο όριο, πάνω από την οποία εκτοξεύεσαι… κυριολεκτικά, την στιγμή που οι ευθείες ανάμεσα στις κεκλιμένες στροφές δεν επαρκούν. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, τις αντανακλάσεις στο video και τα δέντρα, ο Kenan Sofuoğlu μάλλον εξασφάλισε κάποιον δημόσιο δρόμο, για αυτό το εντυπωσιακό νούμερο!

Η άλλη εξήγηση, καθώς ο Kenan έχει και Kawasaki H2, είναι να έχει μετατρέψει το H2 χρησιμοποιώντας το αλουμινένιο φιλτροκούτι από H2R, εξάτμιση, ECU και φυσικά την ανθρακονημάτινη εισαγωγή που κάνουν το H2R ξεχωριστό, πράγματα δηλαδή που βρίσκεις μόνο όταν έχεις την υποστήριξη της Kawasaki - και η δοκιμή αυτή να έγινε σε autobahn της Γερμανίας… Όπως και να έχει πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό!

Δείτε το video: 

Ετικέτες

Yamaha Tenere Ελλάδα-Μογγολία μέσω Ρωσίας – Στόχος επετεύχθη!

Η εξερεύνηση της Μογγολίας με Yamaha Tenere World Raid 2026!
Yamaha Tenere Ελλάδα-Μογγολία μέσω Ρωσίας – Στόχος επετεύχθη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2026

Ο Νίκος Κούρτης ολοκλήρωσε την εξερεύνηση της Μογγολίας και μπήκε ξανά στην Ρωσία και την αβεβαιότητα της εύρεσης καυσίμων και επικοινωνίας που αντιμετωπίζει εκείνο το κομμάτι του χάρτη.

Έχοντας πετύχει κατά την εκκίνηση, εκείνη ακριβώς την χρονική συγκυρία όπου υπήρχαν πολλά προβλήματα ανεφοδιασμού στην περιοχή, το μοναχικό ταξίδι του Yamaha Tenere World Raid παραλίγο να φτάσει στο τέλος σχετικά πρόωρα, μένοντας στο Καζακστάν και τα τριγύρω «Σταν», όπου υπήρχε επάρκεια βενζίνης.

Τελικά ο Νίκος Κούρτης πήρε την απόφαση να συνεχίσει, με τον κίνδυνο να ξεμείνει σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέχρι να βρεθεί βενζίνη και μόνο σύμμαχο την τεράστια αυτονομία του νέου Tenere World Raid μαζί με ένα πρόσθετο σάκοι καυσίμου 11 λίτρων που με προσεκτική οδήγηση μπορούσε σχεδόν να του δώσει από μόνο του, την αυτονομία της βασικής έκδοσης του Tenere, όταν αυτό κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αυτό ήταν το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι αυτή την στιγμή, ο έμπειρος ταξιδευτής. Η μοτοσυκλέτα που ήρθε στο φετινό MEGA TEST ON-OFF 2026 στο Κόσοβο, άλλαξε απλώς λάδια και συνέχισε να γράφει χιλιόμετρα, φτάνοντας απροβλημάτιστα μέχρι την Μογγολία. Για τους αναγνώστες του MOTO, αυτό σημαίνει πως όσα χρειάστηκαν να γίνουν ένα πρωί στο φετινό MEGA TEST, άντεξαν την δοκιμασία του μεγάλου αυτού ταξιδιού χωρίς πρόβλημα!

Για τον Νίκο ο προορισμός αυτός βρισκόταν σε στάδιο αναμονής εδώ και πολλά χρόνια, ένα ταξίδι που έχει πολλές φορές ονειρευτεί, μία διαδρομή που την έχει φτιάξει με κάθε πιθανό συνδυασμό μέχρι να αποφασίσει στην προτιμότερη για εκείνον.

Η Μογγολία, η πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου, έχει ορισμένες δυσκολίες που πρέπει κανείς να καταφέρει να προσπεράσει για να την εξερευνήσει με επιτυχία. Η βασικότερη από αυτές είναι πως πρέπει να μπορείς να στηριχθείς πλήρως στις δικές σου δυνάμεις, να μπορείς να επισκευάσεις τα βασικότερα θέματα που μπορούν να προκύψουν στην μέση του πουθενά, όπως ένα κλαταρισμένο ελαστικό ή τις απαραίτητες μικρο-επισκευές μετά από μία πτώση. Ευτυχώς ο Νίκος δεν είχε κάποιο τέτοιο ζήτημα να αντιμετωπίσει, ωστόσο κομμάτι της προετοιμασίας αλλά και του εξοπλισμού που μεταφέρει μαζί του, ήταν η κάλυψη αυτών των περιπτώσεων.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Νίκος, είχε στόχο να δει την πατρίδα και από που ξεκίνησε ένας από τους πιο αιμοβόρους πολέμαρχους της ανθρώπινης ιστορίας και να επισκεφτεί το άγαλμα που του έχουν αφιερώσει οι Μογγόλοι.

Φτάνοντας στην Ουλάν Μπατόρ το Yamaha Tenere World Raid είχε συμπληρώσει 14.500 χιλιόμετρα συνεχόμενης, καθημερινής λειτουργίας! Ένα μικρό διάλειμμα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας και την εύρεση συνεργείου όπου ο Νίκος, παρέα με τον ντόπιο μηχανικό, άλλαξε λάδια και ολοκλήρωσε μία τυπική επιθεώρηση της μοτοσυκλέτας και αμέσως εκκίνηση για την συνέχεια.

Σε ταξίδια όπως το συγκεκριμένο, ο προορισμός μπορεί να μοιάζει με τον μεγάλο στόχο, όμως στην πράξη δεν είσαι παρά στην μέση -τις περισσότερες φορές- της συνολικής απόστασης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος ήταν λίγο πριν την μέση από πλευράς περιπέτειας, καθώς η επιστροφή είχε οριστεί βαθύτερα στην Ρωσία και την λίμνη Βαϊκάλη.

Ήδη ο Νίκος έχει περάσει μεγάλο κομμάτι και αυτής της απόστασης με το Yamaha Tenere World Raid να συνεχίζει ακάθεκτο.

Θυμίζουμε πως έχει αφήσει έναν δευτερεύον στόχο για την επιστροφή, την πλήρη εξερεύνηση της Γεωργίας καθώς έκοψε απόσταση κατά την αναχώρηση. Ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να προλάβει το χρονικό παράθυρο της πλήρους εξάντλησης καυσίμων, συγκεκριμένα για την αυτόνομη περιοχή της Ρωσίας που βρέχεται από την Κασπία.

Βέβαια το ταξίδι έχει διαρκέσει λίγο περισσότερο από όσο είχε υπολογίσει, όμως ευελπιστεί πως θα αναπληρώσει τον χρόνο όπου υπάρχει επάρκεια καυσίμων, με κάτι που ξέρει καλά να κάνει, την ασταμάτητη οδήγηση!

Απαλλαγμένος -τουλάχιστον- από τον καύσωνα που ταλανίζει την Μεσόγειο, ο Νίκος επιστρέφει πλέον από την Μογγολία διασχίζοντας την Ρωσία, οπλισμένος με το βασικό εφόδιο που χρειάζεται η περιοχή, την πλοήγηση δίχως χάρτες και GPS καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες κόβεται πλήρως πριν και μετά από κάθε πόλη για λόγους ασφαλείας.

Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για νέους ταξιδευτές που όχι μόνο χρειάζονται τον ψηφιακό χάρτη, αλλά μαζί και σύνδεση με το ίντερνετ, ακολουθώντας κατά γράμμα οδηγίες από το κινητό τηλέφωνο.

Ο Νίκος όμως μπορεί να βασιστεί στα παραδοσιακά μέσα και τις δικές του δυνάμεις, κάτι που χρειάστηκε κατά την πρώτη διέλευση, πηγαίνοντας.

Ελπίζουμε να συνεχίσει απροβλημάτιστα, όπως ακριβώς έφτασε και στον προορισμό του και αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τις ιστορίες που έχει να διηγηθεί από ένα τέτοιο ταξίδι!