Κινητήρες μοτοσυκλετών Yamaha σε υπεραλαφριά αεροσκάφη

Συνεργασία Yamaha Motor και βιομηχανίας ShinMayawa
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/6/2021

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Yamaha με τον βιομηχανικό κολοσσό ShinMayawa που στον ευρύ κύκλο εργασιών της περιλαμβάνονται και τα αεροσκάφη. Η ShinMayawa είναι ένας από τους πολλούς προμηθευτές στην γραμμή παραγωγής Boeing 787 Dreamliner κατασκευάζοντας ένα νευραλγικό τμήμα του μεγάλου αεροσκάφους, τις πτέρυγες.

Η ενασχόλησή της με την βιομηχανία των αεροσκαφών πολιτικής χρήσης κρατά από το τέλος του Β’ΠΠ και η συνεργασίας εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Παράλληλα όμως κατασκευάζει και το δικό της εξ ολοκλήρου αμφίβιο αεροσκάφος που επί δεκαετίες χρησιμοποιείται από το ναυτικό της Ιαπωνίας και την ακτοφυλακή για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κατέχοντας την ικανότητα να επιχειρεί σε κύματα που φτάνουν έως και τα τρία μέτρα.

Αυτό από μόνο του δηλώνει την μεγάλη εμπειρία της ShinMayawa στην κατασκευή αεροσκαφών και φανερώνει πως πρόκειται για μία μεγάλη εταιρεία που κάνει σαφή και σταθερά βήματα μετρώντας ήδη 70 χρόνια παρουσίας στον αεροναυπηγικό κλάδο, κομμάτι μόνο του κύκλου εργασιών της. Στόχος τώρα της ShinMayawa είναι να επεκταθεί στα ελαφριά αεροσκάφη που η ζήτησή τους κερδίζει τεράστια άνοδο, κυρίως σε Ασία, ΗΠΑ και Καναδά που αποτελούν και την κατεξοχήν αγορά της.

Για τον λόγο αυτό αναζητούσε έναν προμηθευτή κινητήρων και βρήκε στην Yamaha τον ιδανικό συνεργάτη. Η Yamaha Motor θα αναλάβει να προσαρμόσει τους κινητήρες της για την χρήση τους σε υπεραλαφριά αεροσκάφη ενώ παράλληλα η ShinMayawa θέλει να αναπτύξει και drone μεγάλης εμβέλειας που θα συνδράμουν το Ιαπωνικό ναυτικό σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Και αυτά τα νέα, αυτόνομα, αεροσκάφη, θα χρησιμοποιούν τους κινητήρες της Yamaha.

Η ShinMayawa δεν είναι εταιρεία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και η μαζική εμπορική διάθεση δεν αποτελεί προτεραιότητα, αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει τον στόχο της αν η κοινή αυτή συνεργασία με την Yamaha οδηγήσει στην δημιουργία νέων και πιο προσιτών αεροσκαφών.

 

 

Balenciaga Biker Pantashoes - Μόνο 10.000 ευρώ

500 για τις παντελονομπότες, 9.500 ευρώ για το όνομα
Balenciaga
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/4/2024

Ο ισπανικός οίκος μόδας Balenciaga έχει γίνει γνωστός για τις αντισυμβατικές και πολλές φορές ακραίες συλλογές ρούχων του, και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζει ένα Biker Pantashoes (τι εννοείτε δεν ξέρετε τι είναι τα pantashoes;), παντελόνι δερμάτινο με ραμμένες τις μπότες από κάτω, ζητώντας μια περιουσία για την αγορά του.

Τι να καταλάβoυμε όμως κι εμείς οι πληβείοι από Balenciaga… αντί να εκτιμήσουμε που ένας τέτοιος οίκος μόδας αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθόμαστε και ειρωνευόμαστε.

Γιατί δηλαδή; Επειδή το στιλ των συγκεκριμένων pantashoes θυμίζει ελαφρώς παραμάγαζο στα βάθη της Ομόνοιας που πουλά μπουφάν “μοτοσυκλέτας”, ξέρετε, αυτά με τις μεγάλες στάμπες Lucky Strike, Repsol, κ.α.; Άντε, πες πως δεν αντιλαμβανόμεθα τη σχεδιαστική άποψη των συγκεκριμένων pantashoes (άκου pantashoes, μα ποιος φοράει τέτοιο πράγμα; και γιατί;), μας πειράζει που η πραγματική αξία των υλικών αφορά ελάχιστο ποσοστό της τιμής που ζητά ο Balenciaga; Ε τότε γιατί κάνουμε τόση φασαρία; Έλα ντε. Ίσως επειδή δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε. Άλλωστε αυτές οι τιμές που σε εμάς φαίνονται εξωφρενικές, σε κάποιους άλλους είναι καθημερινότητα, και τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν από την πλέμπα.

Οπότε, περί ορέξεως… Balenciaga

Ετικέτες