Κινητήρες μοτοσυκλετών Yamaha σε υπεραλαφριά αεροσκάφη

Συνεργασία Yamaha Motor και βιομηχανίας ShinMayawa
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/6/2021

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Yamaha με τον βιομηχανικό κολοσσό ShinMayawa που στον ευρύ κύκλο εργασιών της περιλαμβάνονται και τα αεροσκάφη. Η ShinMayawa είναι ένας από τους πολλούς προμηθευτές στην γραμμή παραγωγής Boeing 787 Dreamliner κατασκευάζοντας ένα νευραλγικό τμήμα του μεγάλου αεροσκάφους, τις πτέρυγες.

Η ενασχόλησή της με την βιομηχανία των αεροσκαφών πολιτικής χρήσης κρατά από το τέλος του Β’ΠΠ και η συνεργασίας εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Παράλληλα όμως κατασκευάζει και το δικό της εξ ολοκλήρου αμφίβιο αεροσκάφος που επί δεκαετίες χρησιμοποιείται από το ναυτικό της Ιαπωνίας και την ακτοφυλακή για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κατέχοντας την ικανότητα να επιχειρεί σε κύματα που φτάνουν έως και τα τρία μέτρα.

Αυτό από μόνο του δηλώνει την μεγάλη εμπειρία της ShinMayawa στην κατασκευή αεροσκαφών και φανερώνει πως πρόκειται για μία μεγάλη εταιρεία που κάνει σαφή και σταθερά βήματα μετρώντας ήδη 70 χρόνια παρουσίας στον αεροναυπηγικό κλάδο, κομμάτι μόνο του κύκλου εργασιών της. Στόχος τώρα της ShinMayawa είναι να επεκταθεί στα ελαφριά αεροσκάφη που η ζήτησή τους κερδίζει τεράστια άνοδο, κυρίως σε Ασία, ΗΠΑ και Καναδά που αποτελούν και την κατεξοχήν αγορά της.

Για τον λόγο αυτό αναζητούσε έναν προμηθευτή κινητήρων και βρήκε στην Yamaha τον ιδανικό συνεργάτη. Η Yamaha Motor θα αναλάβει να προσαρμόσει τους κινητήρες της για την χρήση τους σε υπεραλαφριά αεροσκάφη ενώ παράλληλα η ShinMayawa θέλει να αναπτύξει και drone μεγάλης εμβέλειας που θα συνδράμουν το Ιαπωνικό ναυτικό σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Και αυτά τα νέα, αυτόνομα, αεροσκάφη, θα χρησιμοποιούν τους κινητήρες της Yamaha.

Η ShinMayawa δεν είναι εταιρεία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και η μαζική εμπορική διάθεση δεν αποτελεί προτεραιότητα, αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει τον στόχο της αν η κοινή αυτή συνεργασία με την Yamaha οδηγήσει στην δημιουργία νέων και πιο προσιτών αεροσκαφών.

 

 

SYM Arctic Route 2025 - Κωνσταντίνος Μητσάκης και ADXTG 400 στον "προθάλαμο" της Αλάσκας! [Gallery]

Συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και συγγενείς
SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2025

Με το ταξίδι να συνεχίζεται στον Καναδά, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ολοκλήρωσε το σκέλος από το Winnipeg έως το Dawson Creek, διασχίζοντας τέσσερις καναδικές πολιτείες στη σέλα του SYM ADXTG 400.

Σε αυτό το σκέλος ο Μητσάκης βίωσε ατελείωτες ευθείες αλλά και συγκινητικές συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και στη σέλα του SYM ADXTG 400 ετοιμάζεται πλέον για το θρυλικό Alaska Highway, με την Αλάσκα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του στη Β. Αμερική. Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι του.

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει ο ίδιος ο Μητσάκης στη δεύτερη ανταπόκριση του:

“Στην πόλη Winnipeg, για τρεις μέρες «χάθηκα» μέσα σε μια τεράστια αγκαλιά αγαπημένων συγγενών και φίλων – η ξαδέλφη μου Αθανασία Ντάνος ήταν η οικοδεσπότης μου. Τραπεζώματα με ελληνικές γεύσεις, ατελείωτες συζητήσεις για τα δρώμενα στην πατρίδα, επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας και στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου, συναντήσεις με Έλληνες της τοπικής παροικίας. Παντού συνάντησα Ελλάδα κι αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα…  

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επιστροφή, αποχαιρέτησα την Αθανασία και αναχώρησα με την πυξίδα να δείχνει δυτικά. Τις επόμενες μέρες, οδηγώντας στη διαδρομή Winnipeg-Regina-Edmonton-Dawson Creek (2.000 χλμ.), το SYM ADXTG 400 διέσχισε απροβλημάτιστα 4 καναδικές πολιτείες (Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia). Όμως, με την ασφάλτινη λωρίδα του οδικού άξονα Trans-Canada να έχει την μορφή μιας ατελείωτης ευθείας, εγώ έφτασα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας των απέραντων επίπεδων εκτάσεων που θώπευε η απελπισμένη ματιά μου…

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Δύο υπήρξαν, ωστόσο, οι δυνατές αναμνήσεις που βίωσα στη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής: η επίσκεψή μου στο κατάστημα της MIKEL COFFEE που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στην πόλη Regina του κεντρικού Καναδά (πρόσφατα άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην πόλη), όπως και το δείπνο που απόλαυσα με το αξιολάτρευτο ζεύγος Ντούλια (Γιώργος & Λίζα) στην κατοικία τους στη Regina…

Η λύτρωση στο μαρτύριο των βασανιστικών ευθειών ήρθε με την άφιξή μου στην κωμόπολη Dawson Creek. Εδώ άφηνα πίσω μου τις μονότονες πεδιάδες και ξεκινούσα την πορεία μου πάνω στον φημισμένο οδικό άξονα ALASKA HIGHWAY. Με αφετηρία την Dawson Creek, ο ALASKA HIGHWAY θα με οδηγούσε μετά από 2.400 χλμ. στην καρδιά της Αλάσκας, έχοντας διασχίσει τα Βραχώδη όρη. Πάμε λοιπόν Αλάσκα…”