Μ. Βρετανία: "ΟΧΙ" στις λεωφορειολωρίδες για τις μοτοσυκλέτες

Στηρίζει έμμεσα την πώληση αυτοκινήτων η βρετανική κυβέρνηση
Λεωφορειολωρίδες Μ.Βρετανία όχι στις μοτοσυκλέτες 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/11/2024

Το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών δεν έδωσε τελικά την έγκρισή του για να μπορούν οι μοτοσυκλετιστές να χρησιμοποιούν τις λωρίδες των λεωφορείων για τις μετακινήσεις του.

Μια απόφαση που εξέπληξε την συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών και του κοινού είναι αυτή που πήρε το Υπουργείο Μεταφορών της Μ.Βρετανίας αναφορικά με τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα μηχανοκίνητα δίκυκλα.

Με λίγα λόγια το βρετανικό ΥΜΕ είπε "όχι" στο να θεωρείται δεδομένη η χρήση των λεωφορειολωρίδων από τις μοτοσυκλέτες σε εθνικό επίπεδο και πέταξε ξανά το γάντι στις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να ορίζουν αυτόβουλα και σύμφωνα με τις ανάγκες των περιοχών που διοικούν αν αυτό θα επιτρέπεται ή όχι.

Η πρόταση για πανεθνική χρήση των λεωφορειολωρίδων από τις μοτοσυκλέτες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις βγήκε σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα του περασμένου Μαρτίου έως και τα μέσα του περασμένου Ιουλίου και την άποψή τους για το μέτρο κατέθεσαν τοπικές αρχές, οργανισμοί, λέσχες αλλά και το κοινό, ενώ συμπληρώθηκε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.

Λεωφορειολωρίδες Μ.Βρετανία όχι στις μοτοσυκλέτες 2025

Και ενώ όλα τα δεδομένα έδειχναν μια σαφή υποστήριξη στην εφαρμογή του μέτρου τελικά το υπουργείο αποφάσισε να παραμείνει στον ισχύοντα νόμο για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα και τις λεωφορειολωρίδες, με τις αρμόδιες τοπικές αρχές να έχουν εκείνες την ευθύνη και την δύναμη να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν τη χρήση τους από τους μοτοσυκλετιστές.

Η απόφαση ήρθε παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή των μοτοσυκλετών στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, στη μείωση του μποτιλιαρίσματος και του κυκλοφοριακού φόρτου γενικότερα, αλλά και στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει κανείς από το ένα σημείο στο άλλο, ειδικά σε αστικό περιβάλλον.

Έτσι ο νόμος δεν θα αλλάξει με το υπουργείο να επικαλείται έλλειψη δεδομένων αναφορικά με τα... οφέλη στην οδική ασφάλεια που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου, αλλά και το κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για να αλλαχθούν όλες οι σχετικές πινακίδες.

Τουλάχιστον στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα ο πραγματικός λόγος αφού το βρετανικό ΥΜΕ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση από την κυβέρνηση να ενθαρρύνει περισσότερο τη χρήση των μοτοσυκλετών από το κοινό, κάτι που ήταν στην ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, που αυτή τη στιγμή πνέει τα λοίσθια.

Η Μ. Βρετανία έχει βάλει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και στους κατασκευαστές αυτοκινήτου με στόχο να προωθήσει όσο περισσότερο γίνεται την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παράδειγμα, για φέτος τα ηλεκτρικά θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 22% των πωλήσεων της κάθε εταιρείας στη χώρα και το υπόλοιπο 78% να αποτελείται από συμβατικά. Κάτω από το 22% σημαίνει και πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο λιγότερο (!), με τον στόχο για το 2025 να ανεβαίνει στο 28% για να φτάσει στο 80% το 2030 και στο 100% το 2035.

Τα σχέδια της κυβέρνησης φρενάρει το ίδιο το κοινό της χώρας, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών να ανεβαίνουν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από τον επιθυμητό ή κινούνται πτωτικά στις χώρες που έχουν κόψει τις επιδοτήσεις. Οι υψηλότερες τιμές τους δεν αντιστοιχούν στα πορτοφόλια των οδηγών, ενώ οι κατασκευαστές πιέζονται να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις για να κάνουν τα μοντέλα τους πιο ελκυστικά. 

Η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία διανύει κρίση και ήδη ο όμιλος Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Maserati, RAM, Chrysler, Dodge, DS Aytomobiles) ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της θυγατρικής Vauxhall στο Luton, ένα εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και 110 χρόνια. 

Παράλληλα, η Ford ετοιμάζεται να μειώσει το προσωπικό της στη χώρα κατά 800 άτομα και η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο και ήδη σκέφτεται να βάλει νερό στο κρασί της σχετικά με τους στόχους στις πωλήσεις. Προς το παρόν, για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου στη Βρετανία την πληρώνει έμμεσα και η μοτοσυκλέτα και σε ένα βαθμό και το κοινό στο οποίο δεν δίνεται ένας ακόμη λόγος για να αγοράσει μία.

Ισχυρή αντίδραση εντός ΕΕ στον εξηλεκτρισμό: Όχι στην απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης!

Με στόχο την παραγωγή και πώληση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με βιοκαύσιμα και συνθετικά καύσιμα και μετά το 2035
Κινητήρας εσωτερικής καύσης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, ξεκινάει εκστρατεία ενάντια στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035!

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κεντροδεξιό κόμμα EPP ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τις θέσεις του πάνω στην προγραμματισμένη απαγόρευση πωλήσεων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035, θέλοντας να αντιστρέψει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι Βρυξέλλες από τα εργοστάσια αυτοκινήτων και τις εθνικές κυβερνήσεις, για επείγουσα βοήθεια στην δοκιμαζόμενη βιομηχανία κατασκευής οχημάτων.

Το EPP αναφέρει πως η απαγόρευση θα πρέπει να αντιστραφεί, ώστε να επιτραπεί η πώληση οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα καίνε βιοκαύσιμα και συνθετικά καύσιμα και μετά το 2035. Παράλληλα, στις θέσεις του EPP περιλαμβάνεται και η κλήση για στήριξη των υβριδικών οχημάτων, και η προστασία των κατασκευαστών από τα συνεχώς αυστηρότερα όρια ρύπων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη -και όχι μόνο- διανύουν περίοδο κρίσης, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν να χαθούν.

Στις αιτίες της κρίσης περιλαμβάνεται η πτώση στη ζήτηση, οι ψηλές τιμές, ο ανταγωνισμός από την Κίνα, και η μη αποδοχή της ηλεκτροκίνησης από το ευρύ κοινό.

Καθώς το EPP έχει σημαντικότατη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, οι θέσεις του είναι καίριες και επηρεάζουν συνήθως σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Renault και Πρόεδρος του ACEA Luca de Meo αναφέρει πως “εκείνοι που καθόρισαν τη νέα πολιτική της Ε.Ε. δεν βοήθησαν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υποδομών, σταθερών πολιτικών επιδοτήσεων, ενεργειακών τιμών, κ.α.” O De Meο ανησυχεί περισσότερο άμεσα για τα νέα αυστηρότερα Euro όρια CO2 του 2025 (στα αυτοκίνητα αυτά είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα), αναφέροντας πως υπάρχουν ακόμα δέκα χρόνια για να βρεθεί λύση για την απαγόρευση του 2035.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το EPP προτείνει τα νέα Euro όρια στο διοξείδιο του άνθρακα να καθυστερήσουν κατά δύο χρόνια, και να μετακινηθούν από το 2025 στο 2027.

Μέχρι πρότινος οι Βρυξέλλες πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση σε αντίστοιχα αιτήματα με τα παραπάνω, όμως οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις με τις μεγάλες εταιρείες όπως τη Volkswagen να ανακοινώνουν σχέδια για κλείσιμο εργοστασίων και χιλιάδες απολύσεις, και με τους επερχόμενους δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trump για την εισαγωγή αυτοκινήτων στις Η.Π.Α., ίσως να αποτελέσουν σημείο καμπής για τις “πράσινες” πολιτικές της Ε.Ε. όσον αφορά στη βιομηχανία οχημάτων και στους επιθυμητούς τύπους κινητήρων και καυσίμων.

Σημειώστε πως το EPP μετρά μια πρόσφατη νίκη ενάντια στις πράσινες ευρωπαϊκές πολιτικές, αφού τον προηγούμενο μήνα, με βοήθεια από τις κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και της Βραζιλίας πίεσε και κατάφερε να καθυστερήσει για έναν χρόνο τουλάχιστον έναν επερχόμενο αυστηρό νόμο για προστασία των δασών!