Με την ΚΤΜ στο τιμόνι το 2026, η MV Agusta επιτίθεται στην Ducati

Σε 2 χρόνια από σήμερα το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας του Varese περνά στην KTM AG!
Η ΚΤΜ αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της MV Agusta το 2026
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/10/2023

Όπως σας είχαμε γράψει, η ολοένα και διευρυνόμενη επιρροή της KTM AG (και κατ’ επέκταση της Pierer Mobility) στην MV Agusta έχει έναν και μόνο -προδιαγεγραμμένο- στόχο, που δεν είναι άλλος από την απόκτηση της εταιρείας του Varese από τους Αυστριακούς. Τώρα, με μια λιτή ανακοίνωση του, ο όμιλος του Stefan Pierer επιταχύνει τις εξελίξεις, αναφέροντας πως το 2026 θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της MV Agusta.

Παρόλο τώρα που οι προθέσεις της Pierer Mobility είναι πεντακάθαρες, εντούτοις η ανακοίνωση του Ομίλου θυμίζει προπέτασμα καπνού, καθώς τιτλοφορείται: “Εμβαθύνοντας τη συνεργασία με την MV Agusta”. Υπάρχει πάντα ένα όριο εμβάθυνσης μιας συνεργασίας, πριν το ένα μέλος εκ των δύο αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Όπως εδώ.

Στην ανακοίνωση διαβάζουμε τα εξής: “Τον Νοέμβριο του 2022, η KTM AG, θυγατρική της PIERER Mobility AG, απέκτησε μέσω αύξησης κεφαλαίου ποσοστό 25,1% της MV Agusta Motor S.p.A., με έδρα το Varese (Ιταλία). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η KTM AG ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2023 την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές της MV Agusta. Επιπλέον, η γκάμα προϊόντων της MV Agusta διανέμεται μέσω του παγκόσμιου δικτύου πωλήσεων της PIERER Mobility. Το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς που χορηγήθηκε στην KTM AG βάσει των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 31ης Δεκεμβρίου 2025 για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της MV Agusta θα ασκηθεί την άνοιξη του 2026.

Για τους άσχετους με τον όρο “δικαίωμα προαίρεσης”, οι Συμβάσεις Δικαιωμάτων Προαίρεσης δίνουν στον αγοραστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, έναντι καταβολής τιμήματος να αγοράσει ή να πουλήσει μία υποκείμενη αξία σε μία συγκεκριμένη τιμή (τιμή εξάσκησης) έως μία καθορισμένη ημερομηνία λήξης. Από την άλλη ο πωλητής του δικαιώματος, είναι υποχρεωμένος, έναντι είσπραξης τιμήματος να αναλάβει ή παραδώσει την υποκείμενη αξία στον αγοραστή αν αυτός ασκήσει το δικαίωμά του. Και ποιος πιστεύει πως η KTM AG δεν θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης της, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο και παίρνοντας τον απόλυτο έλεγχο της MV Agusta το 2026;

Ο Pierer έχει στόχο να εξελίξει την MV Agusta στον μεγάλο αντίπαλο της Ducati, με premium μοτοσυκλέτες οι οποίες θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται αυστηρά στην Ιταλία, αντίθετα με εκείνες του Borgo Panigale που όπως πιστεύει ο Sardarov θα φτιάχνονται στην Ταϊλάνδη σε ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό. Ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta από την KTM είναι φυσικά και το αν θα παραμείνει ο Ρώσος στη θέση του, ή αν θα αντικατασταθεί με κάποιον Αυστριακό.

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Φωτογραφίες με πιο καθαρή ανάλυση, μας δείχνουν τι θα δούμε στις 3 Μαΐου
motomagBajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του NS400, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα, αναδεικνύουν καθαρά την σιλουέτα του, αλλά και τι να περιμένουμε στις 3 Μαΐου, όταν η Bajaj θα ανακοινώσει την ένταξη του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου, μέχρι τώρα στην οικογένεια Pulsar.

Όπως είχαμε δει σε προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο μοντέλο ακολουθεί κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τον προκάτοχό του, NS200. Οι διαφορετικές προεκτάσεις στο ρεζερβουάρ, ωστόσο, χαρίζουν περισσότερο όγκο, ενώ δίνουν πόντους στην επιθετική εμφάνιση. Σε αντίθεση, με τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το μοντέλο που βλέπουμε εδώ είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Επομένως, μιλάμε πιθανότατα για τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ χάρη στην υψηλότερη ανάλυση εδώ, γίνεται εμφανές ότι στα όργανα θα έχουμε ψηφιακή οθόνη.

Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές.

Αφήνοντας πίσω τα πινέλα και τα πλαστικά, βλέπουμε ότι το περιμετρικό πλαίσιο παραμένει, το οποίο συνεργάζεται με ένα αρκετά… εύσωμο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μόνο αμορτισέρ πίσω. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα MRF, τουλάχιστον κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, όπου πίσω φαίνεται να σταματά στα 140 χιλιοστά πλάτος. Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές, αλλά και αν θα ακολουθήσει ή όχι σε μεταγενέστερο στάδιο και η KTM, καθώς μέχρι και τα 400 κυβικά όλα τα πορτοκαλί μοντέλα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Ινδού κολοσσού.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Κοιτάζοντας τον κινητήρα, βλέπουμε ότι θυμίζει έντονα εξωτερικά τον μονοκύλινδρο των 373 κυβικών, που μέχρι πρότινος είχαν το 390 Duke της KTM, ενώ εξοπλίζει ακόμα το Dominar 400. Όσον αφορά τώρα την απόδοσή του, πιθανότατα η χαρτογράφηση θα είναι πιο κοντά σε αυτή του μικρού Δούκα, καθώς για την Bajaj τα Pulsar αντιπροσωπεύουν μία πιο σπορ πλευρά, σε σύγκριση με τα Dominar.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι και την Μ. Παρασκευή 3/5, όταν και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Bajaj. Τότε θα μας λυθεί και κάθε άλλη απορία, γύρω από την απόδοση.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

 

Ετικέτες