MOTO & DCR-018 αγωνιζόμαστε στο Sultans Of Sprint!

Η μοναδική ελληνική συμμετοχή στην Monza!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/5/2019

Το Reunion είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια (απ’ το 2015) και παρά τη μικρή πορεία της στο πέρασμα των χρόνων έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε ολόκληρη την υφήλιο και κυρίως στην Ευρώπη. Διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια απ’ τις πιο ιστορικές πίστες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το δαχτυλίδι της Monza. Περιλαμβάνει μία οβάλ διαδρομή στην οποία το MOTO έχει βρεθεί αρκετές φορές, και μάλιστα καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ! Δέκα χρόνια πριν, το 2009, η Pirelli δοκίμασε να καταγράψει ρεκόρ Guinness κατά την παρουσίαση των νέων τότε Angel δοκιμάζοντας την αντοχή τους στην πίστα με 24 ώρες συνεχής οδήγησης και σταθερά 250km/h στο κοντέρ. Ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν τότε μέρος σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Μπάμπης Μέντης, το όνομα του οποίου μπήκε στο βιβλίο Guinness μαζί με τους υπόλοιπους που έθεσαν το ρεκόρ και που παραμένει από τότε! Τώρα ο Μέντης είναι και πάλι εκεί με την DCR-018 έτοιμος για το Sultans Of Sprint!

Τι είναι λοιπόν αυτό το "Sprint": Στο ιστορικό αυτό μέρος κατά τη διάρκεια που διεξάγεται το The Reunion, πραγματοποιείται απ’ το 2018 (επώνυμα πλέον) το Sultans Of Sprint που είναι ένας αγώνας μεταξύ δύο αναβατών που πραγματοποιείται μέσα στην ευθεία της οβάλ πίστας, όμως το μήκος του περιορίζεται στα 200 μέτρα. Ο αγώνας περπατά χέρι-χέρι με το The Reunion απ’ το 2015, απλά τότε δεν είχε ονομαστεί, ενώ το βραβείο είναι παραδοσιακά ένα χρυσό μετάλλιο, η δόξα και η φήμη.

Δείτε στο τέλος το βίντεο απ' το περσινό Sultans Of Sprint

Ο σκοπός του The Reunion είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι custom builders απ’ την Ευρώπη και να αναδείξουν τις δημιουργίες τους καθώς και να λάβουν μέρος στον αγώνα. Επίσης, στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θέλουν, ενώ βαθμούς δεν παίρνουν μόνοι αυτοί που θα τερματίσουν πρώτοι αλλά και αυτοί που φορούν τις πιο εκκεντρικές και εντυπωσιακές στολές, καθώς η εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο μια γιορτή της μοτοσυκλέτας και της ταχύτητας αλλά και του στυλ. Παράλληλα, υπάρχει άφθονο μουσική και φαγητό που δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα για όσους θα βρεθούν εκεί. 

Μετά την παγκόσμια παρουσίαση της DCR-018 και το αυξημένο ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου που της επιφύλαξε μεγάλα αφιερώματα, (θυμηθείτε εδώ πως εκθειάζουν σε πρόσφατη ειδική έκδοση οι Γερμανοί του Motorrad την μοτοσυκλέτα του Ντίνου και Μάριου Νικολαΐδη), η πρόσκληση στον αγώνα αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ευρώπη δεν σταμάτησαν να πέφτουν βροχή. Η DNA Filters διάλεξε προσεκτικά σε ποια από όλες αυτές τις παγκόσμιες εκδηλώσεις ήθελε να παρουσιάσει την DCR-018 χτίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα βαρύ πρόγραμμα για σχεδόν ολόκληρη το καλοκαίρι, μία κανονική περιοδεία ανά την Ευρώπη. Μετα το MOTO Test Ride Event λοιπόν, ξεκίνησε η περιοδεία της και συγκεκριμένα στο "The Reunion" που θα γίνει και το Sultans Of Spirnt θα είναι και το MOTO, για να αγωνιστεί με την DCR-018!

Κάθε μήνα παρουσιάζουμε στο MOTO την πορεία της DCR-018 από την αρχή της δημιουργίας έως την στιγμή που κατέβηκε απ’ τον πάγκο του εργαστηρίου, και την οδηγήσαμε για πρώτη φορά! Μία σειρά που όλη η τέχνη και η εμπειρία του Ντίνου και του Μάριου, προσφέρονται απλόχερα στο αναγνωστικό κοινό, με μόνη επιθυμία όλων μας, να δούμε στο μέλλον περισσότερες ελληνικές μοτοσυκλέτες να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει και με τις δύο DCR που έχουν φτιαχτεί έως τώρα, την 017 και την 018!

Το ντουέτο Μάριος και Μέντης βρίσκονται ήδη στην πίστα και αύριο το πρωί θα αρχίσουν οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές, ενώ απ’ το μεσημέρι κι έπειτα θα αρχίσουν οι αγώνες. 

 

Yamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 των MT-07, Tenere 700, Tracer-7

Με το βλέμμα στραμμένο στο E-Clutch της Honda
motomagYamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 κινητήρα της!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/4/2024

Πατέντες έκαναν την εμφάνισή τους που δείχνουν πως η Yamaha φαίνεται να ετοιμάζει ένα νέο ημι-αυτόματο κιβώτιο για τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα της που χρησιμοποιούν τον δικύλινδρο εν σειρά CP2 κινητήρα, θέλοντας ίσως να σταθεί απέναντι στο E-Clutch της Honda που είδαμε στην EICMA 2023.

Τον Νοέμβριο του 2023 είδαμε στο Μιλάνο, στην EICMA 2023, το νέο ημι-αυτόματο σύστημα της Honda με την ονομασία E-Clutch. Στόχος του Big H, ήταν να συνδυάσει το χαμηλό βάρος και την απλή αρχιτεκτονική των μηχανικών κιβωτίων με την ευκολία του επίσης δικού της, μοναδικού στις μοτοσυκλέτες, συστήματος DCT. Η ομοιότητα βρίσκεται φυσικά μόνο στην χρήση καθώς τα συστήματα αυτά είναι τελείως διαφορετικά σε φιλοσοφία και το νέο E-Clutch της Honda είναι αντίστοιχο των κιτ που χρόνια τώρα ξέρουμε από το Enduro, ενώ σε street μοτοσυκλέτα παραγωγής είδαμε από την MVAgusta. Γι’ αυτό και τα πρώτα μοντέλα που εξόπλισε η Honda με το E-Clutch είναι τα σπορ προσανατολισμού τετρακύλινδρα, CB650R και CBR650R, θέλοντας το ιαπωνικό εργοστάσιο να δείξει σε ποιες κατηγορίες απευθύνεται το συγκεκριμένο σύστημα, διαχωρίζοντάς το από το βαρύτερο και πιο περίπλοκο στην κατασκευή DCT.

Yamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 κινητήρα της!

Τώρα, φαίνεται ότι η Yamaha εξελίσσει το δικό της αντίπαλο σύστημα, το οποίο όπως δείχνουν τα σχέδια από τις πατέντες, έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει στα μοντέλα με τον CP2 κινητήρα, όπως τα MT-07 και YZF-R7. Σε αντίθεση με το υβριδικού συστήματος E-Clutch της Honda, το οποίο διατηρεί το συμπλέκτη στο χέρι, το εργοστάσιο της Iwata μοιάζει να ακολουθεί διαφορετική πορεία, με πιο συμβατική αρχιτεκτονική. Αφαιρεί έτσι εντελώς, τόσο τον συμπλέκτη στο χέρι, όσο και τον επιλογέα στο πόδι και στην θέση τους φέρνει κουμπιά στο γκριπ. Ας μην το μπερδέψει κανείς με άλλες αυτόματες μοτοσυκλέτες που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, όπως της Aprilia καθώς εκεί είχαμε CVT μετάδοση και εδώ ένα κανονικό κιβώτιο που απλά αλλάζει μόνο τους τις σχέσεις.

Yamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 κινητήρα της!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yamaha πειραματίζεται με αυτόματο κιβώτιο σε μοτοσυκλέτες. Ήδη από το 2006, η εταιρεία είχε για πρώτη φορά φέρει το YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shifting), με το οποίο εξόπλιζε το μεγάλο τουριστικό της μοντέλο, FJR 1300. Ο τρόπος που δούλευε το εν λόγω σύστημα ήταν αρκετά κοντά σε αυτόν που συναντάμε στο Honda E-Clutch. Με το κιβώτιο να παραμένει συμβατικό, χωρίς όμως μανέτα για τον συμπλέκτη, ο αναβάτης είχε δύο επιλογές για τις αλλαγές ταχυτήτων, είτε με τον κλασσικό λεβιέ στο πόδι, είτε μέσω ενός μοχλού στο αριστερό grip.

Το YCC-S χρησιμοποιούσε δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αισθητήρες, έναν για τον συμπλέκτη και έναν για τον επιλογέα, ενώ συνεργαζόταν με την ECU και πλήθος αισθητήρων, ώστε να γνωρίζει κάθε στιγμή την θέση της μοτοσυκλέτας. Μόλις ο αναβάτης αποφάσιζε ότι ήθελε να ανεβάσει ή να κατεβάσει ταχύτητα, το YCC-S ενεργοποιούσε ηλεκτρονικά τον συμπλέκτη, εξασφαλίζοντας την ομαλή εμπλοκή των γραναζιών. Ρόλο που σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνει να κάνει ο αναβάτης με το χέρι του. Ταυτόχρονα, το YCC-S εξασφάλιζε τον σωστό χρονισμό ανάφλεξης και τις στροφές του κινητήρα, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ομαλή αλλαγή σχέσης. Προσοχή, αν και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το quickshifter που γνωρίζουμε σήμερα, δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα, καθώς το quickshifter χρειάζεται τον συμπλέκτη για την εκκίνηση.

Το νέο εδώ είναι ότι δεν μιλάμε πλέον για ένα μεγάλο και ακριβό τουριστικό μοντέλο όπως το FJR1300, αλλά για μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού και αρκετά χαμηλότερες σε κόστος αγοράς. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να αποτελέσει άμεσο ανταγωνιστή του E-Clutch της Honda. Με δεδομένο ότι ο CP2 κινητήρας χρησιμοποιείται σε διάφορα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Tracer 7, YZF-R7, XSR700 και Tenere 700, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το δούμε σε διάφορες κατηγορίες. Ειδικά, στα Tracer 7 και Tenere 700 θα ταίριαζε γάντι, καθώς στοχεύουν στην τουριστική χρήση, κάνοντας την ζωή του αναβάτη πιο εύκολη στην κάλυψη πολλών χιλιομέτρων.

Yamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 κινητήρα της!

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι σχετικά απλός και έχει ως εξής. Όπως βλέπουμε στα σχέδια της πατέντας, υπάρχουν δύο κουμπιά στο αριστερό grip, ένα για ανεβάσματα και ένα για κατεβάσματα, ενώ ένα ζευγάρι ηλεκτρονικά ελεγχόμενων ρυθμιστών εντοπίζεται ακριβώς πάνω από το κιβώτιο μετάδοσης. Ένας στα αριστερά, ο οποίος αναλαμβάνει την λειτουργία του επιλογέα και ένας στα δεξιά για τον συμπλέκτη. Ένας σερβομηχανισμός μεταφράζει τις εντολές του αναβάτη, στην αντίστοιχη λειτουργία για το σύστημα μετάδοσης. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα εξασφαλίζει ομαλές αλλαγές ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται την σύμπλεξη/αποσύμπλεξη του συμπλέκτη, τόσο εν κινήσει όσο και όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη. Όπως βλέπουμε, οι πατέντες της Yamaha θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν και σε μία πλήρως αυτόματη λειτουργία, με το τύπου YCC-S νέο σύστημα να ελέγχει πλήρως αυτόματα τις αλλαγές ταχυτήτων.

Yamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 κινητήρα της!

Η μονάδα ελέγχου είναι τοποθετημένη εξωτερικά στην αριστερή πλευρά του πλαισίου τύπου χωροδικτύωμα, όπου τροφοδοτείται με φρέσκο και δροσερό αέρα για την ψύξη του, μέσω ενός αεραγωγού στο ρεζερβουάρ.. Μία δεύτερη μονάδα ελέγχου, για την οποία δεν γίνεται αναφορά στις πατέντες, ως προς το γιατί είναι εκεί, εντοπίζεται στην άλλη πλευρά του πλαισίου. Το νέο σύστημα μετάδοσης εμφανίζεται και σε μία ακόμη πατέντα, όμως το βλέπουμε πάνω σε ένα YZF-R7. Εκεί, αναφέρεται η θέση έδρασης της μονάδας ελέγχου, όχι όμως και ο σκοπός λειτουργίας της, ενώ και η ύπαρξη λεβιέ ταχυτήτων (χωρίς ωστόσο συμπλέκτη) δεν συνάδει με τα κείμενα της πατέντας.

Yamaha – Ετοιμάζει ημι-αυτόματο κιβώτιο για τον CP2 κινητήρα της!

Μαζί με το ημι-αυτόματο κιβώτιο, το MT-07 που απεικονίζεται στις πατέντες δείχνει επίσης να έχει και αρκετές εμφανισιακές διαφορές, σε σχέση με όσες γενιές γνωρίζουμε ήδη. Παρά το ότι είναι αρκετά πρόχειρα σχεδιασμένο εξωτερικά, βλέπουμε ότι τα πλαστικά δεν θυμίζουν αυτή την έκδοση της γυμνής μοτοσυκλέτας ή κάποια παλαιότερη, ενώ η σέλα είναι διαφορετικά, όπως και οι αεραγωγοί στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, οι οποίοι στέλνουν απευθείας κρύο αέρα στις μονάδες ελέγχου. Το ίδιο ισχύει και για τα καλύμματα του ψυγείου, αλλά και το μπροστινό φτερό. Η πιο σημαντική ίσως διαφορά που βλέπουμε είναι το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά (όπως έχει ήδη το YZF-R7), σε αντίθεση με το συμβατικό που εξοπλίζεται η τρέχουσα έκδοση του MT-07.

Όπως συμβαίνει με την Honda και το E-Clutch, έτσι και εδώ το σύστημα της Yamaha είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με συμβατικό κιβώτιο, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή στα μηχανικά του μέρη. Επομένως, όπως και με την Honda μιλάμε για ξεχωριστή έκδοση, ή προαιρετικό εξοπλισμό, που σημαίνει ότι η επιλογή για συμβατικό χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων παραμένει. Όσοι λοιπόν θέλουν την απλότητα ενός μηχανικού συστήματος, θα μπορούν να βρουν αυτό που αναζητούν. Αναμφίβολα, όμως, μία νέα τεχνολογία όπως αυτή, θα δώσει την ευκαιρία σε μεγαλύτερο κοινό να μπει στον χώρο της μοτοσυκλέτα ή να επιστρέψει μετά από χρόνια.

Ετικέτες