MOTO & DCR-018 αγωνιζόμαστε στο Sultans Of Sprint!

Η μοναδική ελληνική συμμετοχή στην Monza!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/5/2019

Το Reunion είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια (απ’ το 2015) και παρά τη μικρή πορεία της στο πέρασμα των χρόνων έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε ολόκληρη την υφήλιο και κυρίως στην Ευρώπη. Διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια απ’ τις πιο ιστορικές πίστες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το δαχτυλίδι της Monza. Περιλαμβάνει μία οβάλ διαδρομή στην οποία το MOTO έχει βρεθεί αρκετές φορές, και μάλιστα καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ! Δέκα χρόνια πριν, το 2009, η Pirelli δοκίμασε να καταγράψει ρεκόρ Guinness κατά την παρουσίαση των νέων τότε Angel δοκιμάζοντας την αντοχή τους στην πίστα με 24 ώρες συνεχής οδήγησης και σταθερά 250km/h στο κοντέρ. Ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν τότε μέρος σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Μπάμπης Μέντης, το όνομα του οποίου μπήκε στο βιβλίο Guinness μαζί με τους υπόλοιπους που έθεσαν το ρεκόρ και που παραμένει από τότε! Τώρα ο Μέντης είναι και πάλι εκεί με την DCR-018 έτοιμος για το Sultans Of Sprint!

Τι είναι λοιπόν αυτό το "Sprint": Στο ιστορικό αυτό μέρος κατά τη διάρκεια που διεξάγεται το The Reunion, πραγματοποιείται απ’ το 2018 (επώνυμα πλέον) το Sultans Of Sprint που είναι ένας αγώνας μεταξύ δύο αναβατών που πραγματοποιείται μέσα στην ευθεία της οβάλ πίστας, όμως το μήκος του περιορίζεται στα 200 μέτρα. Ο αγώνας περπατά χέρι-χέρι με το The Reunion απ’ το 2015, απλά τότε δεν είχε ονομαστεί, ενώ το βραβείο είναι παραδοσιακά ένα χρυσό μετάλλιο, η δόξα και η φήμη.

Δείτε στο τέλος το βίντεο απ' το περσινό Sultans Of Sprint

Ο σκοπός του The Reunion είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι custom builders απ’ την Ευρώπη και να αναδείξουν τις δημιουργίες τους καθώς και να λάβουν μέρος στον αγώνα. Επίσης, στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θέλουν, ενώ βαθμούς δεν παίρνουν μόνοι αυτοί που θα τερματίσουν πρώτοι αλλά και αυτοί που φορούν τις πιο εκκεντρικές και εντυπωσιακές στολές, καθώς η εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο μια γιορτή της μοτοσυκλέτας και της ταχύτητας αλλά και του στυλ. Παράλληλα, υπάρχει άφθονο μουσική και φαγητό που δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα για όσους θα βρεθούν εκεί. 

Μετά την παγκόσμια παρουσίαση της DCR-018 και το αυξημένο ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου που της επιφύλαξε μεγάλα αφιερώματα, (θυμηθείτε εδώ πως εκθειάζουν σε πρόσφατη ειδική έκδοση οι Γερμανοί του Motorrad την μοτοσυκλέτα του Ντίνου και Μάριου Νικολαΐδη), η πρόσκληση στον αγώνα αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ευρώπη δεν σταμάτησαν να πέφτουν βροχή. Η DNA Filters διάλεξε προσεκτικά σε ποια από όλες αυτές τις παγκόσμιες εκδηλώσεις ήθελε να παρουσιάσει την DCR-018 χτίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα βαρύ πρόγραμμα για σχεδόν ολόκληρη το καλοκαίρι, μία κανονική περιοδεία ανά την Ευρώπη. Μετα το MOTO Test Ride Event λοιπόν, ξεκίνησε η περιοδεία της και συγκεκριμένα στο "The Reunion" που θα γίνει και το Sultans Of Spirnt θα είναι και το MOTO, για να αγωνιστεί με την DCR-018!

Κάθε μήνα παρουσιάζουμε στο MOTO την πορεία της DCR-018 από την αρχή της δημιουργίας έως την στιγμή που κατέβηκε απ’ τον πάγκο του εργαστηρίου, και την οδηγήσαμε για πρώτη φορά! Μία σειρά που όλη η τέχνη και η εμπειρία του Ντίνου και του Μάριου, προσφέρονται απλόχερα στο αναγνωστικό κοινό, με μόνη επιθυμία όλων μας, να δούμε στο μέλλον περισσότερες ελληνικές μοτοσυκλέτες να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει και με τις δύο DCR που έχουν φτιαχτεί έως τώρα, την 017 και την 018!

Το ντουέτο Μάριος και Μέντης βρίσκονται ήδη στην πίστα και αύριο το πρωί θα αρχίσουν οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές, ενώ απ’ το μεσημέρι κι έπειτα θα αρχίσουν οι αγώνες. 

 

Yamaha: Κατοχύρωσε πατέντα για αερόσακο σε μοτοσυκλέτα

Νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνουν λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα
Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα
Από το

motomag

30/4/2025

Πατέντες δείχνουν πως η Yamaha εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των αερόσακων θέλοντας να τους ενσωματώσει σε μοτοσυκλέτες της με στόχο να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του αναβάτη σε τροχαίο ατύχημα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αερόσακοι έχουν αποδείξει την αξία τους στη σωτηρία οδηγού και επιβατών και έχουν καθιερωθεί ως το κυριότερο δευτερεύον σύστημα παθητικής ασφαλείας που υποστηρίζει στο μέγιστο το βασικό, τη ζώνη ασφαλείας- χωρίς αυτή ο αερόσακος μπορεί να γίνει ακόμη και απειλητικός για τη ζωή του οδηγού και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικών Μεταφορών των ΗΠΑ (NHTSA), περισσότερες από 50.000 ζωές σώθηκαν από τους αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1987 και 2017. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αποτρέπουν περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο, ένα νούμερο που είναι λογικά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Ωστόσο, ενώ τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται εδώ και καιρό υποχρεωτικά με αυτή την τεχνολογία, οι αερόσακοι έχουν μια εξειδικευμένη ύπαρξη στην ενσωμάτωσή τους στις μοτοσυκλέτες- με εξαίρεση το Honda Gold Wing που διατίθεται με αερόσακο. Τους συναντάμε συνήθως ως μέρος του τεχνικού ρουχισμού του αναβάτη.

Τώρα και η Yamaha μπαίνει στο παιχνίδι με μια νέα ιδέα γύρω από την εφαρμογή του αερόσακου στα δίκυκλα σε συνδυασμό με αισθητήρες. Οι μοτοσυκλέτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αυτοκίνητα σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ένας αερόσακος μοτοσυκλέτας πρέπει να αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και να ενεργοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αντίστοιχο αερόσακο αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι κινήσεις μιας μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο πολύπλοκες - εκτός από την καθαρή επιβράδυνση, παίζουν ρόλο και οι κινήσεις κλίσης και περιστροφής. Συνεπώς, το σύστημα αισθητήρων πρέπει να επεξεργάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργοποίηση χωρίς σφάλματα. Αυτά τα τεχνικά εμπόδια ευθύνονται εν μέρει για το γεγονός ότι η Gold Wing της Honda παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη μοτοσυκλέτα παραγωγής με αερόσακο.

Η Yamaha κατέθεσε μια πατέντα που αφορά ειδικά τη βελτίωση της τεχνολογίας αισθητήρων για τους αερόσακους στις μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση δύο αισθητήρων επιτάχυνσης - συγκρίσιμων με τις μονάδες αδρανειακής μέτρησης (IMU) αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ένας από τους αισθητήρες τοποθετείται μπροστά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και ο άλλος πίσω από αυτό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει με ακρίβεια την κίνηση σε τρεις διαστάσεις - οριζόντιες, πλευρικές και κατακόρυφες.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στη μονάδα ελέγχου να ανιχνεύει μια πιθανή σύγκρουση και την κατεύθυνσή της ιδιαίτερα γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του αερόσακου σε κλάσματα του δευτερολέπτου - πριν ο ίδιος ο αναβάτης προσκρούσει σε εμπόδιο.

Η Yamaha R1 στο επίκεντρο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Yamaha χρησιμοποιεί ως μοντέλο αναφοράς στα σχέδια ευρεσιτεχνίας μια supersport μοτοσυκλέτα, τη YZF-R1 όπου η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η σπορ θέση οδήγησης, με κλίση προς τα εμπρός, σημαίνει ότι το κεφάλι του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου από τη Yamaha ως παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο ιαπωνικός κατασκευαστής είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα σενάρια ενσωμάτωσης αερόσακων - και να μην επικεντρωθεί μόνο σε μοτοσυκλέτες τουρισμού ή πόλης. Ωστόσο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους και δίκυκλα στα σχέδια που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τελική εφαρμογή.

Tricity με αερόσακο;

Εκτός από το R1, η πατέντα δείχνει επίσης το τρίτροχο σκούτερ Tricity της Yamaha με σύστημα αερόσακου. Όπως έχετε διαβάσει και εδώ η Autoliv παρουσίασε επίσης ένα πρωτότυπο αερόσακου σε ένα Piaggio MP3, άμεσο ανταγωνιστή του Tricity, σε εμπορικές εκθέσεις το 2023. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές προσδοκούν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες από τα αστικά οχήματα που είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια.

Συμπερασματικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Yamaha δείχνει ότι η ανάπτυξη των αερόσακων για μοτοσυκλέτες συνεχίζει στον δρόμο της εξέλιξης - με έμφαση στην έξυπνη τεχνολογία αισθητήρων και την αλγοριθμική ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: αν ο αερόσακος σε δύο τροχούς πρόκειται να έχει πραγματικότητα στο μέλλον, αυτό ακριβώς το είδος προσέγγισης -η εξέλιξη των αισθητήρων- είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Οι κάμερες (ή ραντάρ), σε συνδυασμό ίσως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.