MOTO Test Ride Event 2018

Το μεγαλύτερο της Ευρώπης!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/5/2018

Φανταστείτε να σας έλεγαν ότι θα είχατε στην διάθεσή σας, για δύο ολόκληρες ημέρες, 87 νέα μοντέλα (για μοτοσυκλέτες μιλάμε… μην μπερδεύεστε) και μια πίστα για να οδηγείτε όσο αντέχετε! Κάποιοι θα έλεγαν ότι πέθαναν και βρέθηκαν στον παράδεισο, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς ήρθαν στο MOTO Test Ride Event

Οι ερωτήσεις για το πότε θα γίνει το φετινό Test Ride Event, είχαν ξεκινήσει ήδη από την τελευταία μέρα του περσινού… Ήταν ένα ραντεβού που δεν υπήρχε καμία δύναμη στο κόσμο να το εμποδίσει να γίνει. Είναι ένας θεσμός που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί το μεγαλύτερο event του είδους του στην Ευρώπη –και ίσως παγκοσμίως.

Στις 5 και 6 Μαΐου, στο Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων ήταν μαζεμένες 87 μοτοσυκλέτες και σκούτερ. Αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, το MOTO Test Ride Event 2018 αποτελούσε την καρδιά της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα. Η σχεδόν καθολική συμμετοχή των αντιπροσωπειών άλλωστε, μαρτυρά το ειδικό βάρος που έχει ο θεσμός στα μοτοσυκλετιστικά δρώμενα της χώρας, καθώς πλέον θεωρείται ένας αναπόσπαστος προγραμματισμός στο ετήσιο πλάνο των εταιρειών. Για όλους εμάς είναι μια γιορτή, που την απολαμβάνουμε μαζί με τους φίλους και αναγνώστες μας, χωρίς να είναι ικανά ούτε η κούραση ούτε οι αστάθμητοι παράγοντες (που στην φετινή περίπτωση ήταν ο καιρός) να μας χαλάσουν το πάρτι.
Αυτό συμβαίνει γιατί όλο το event δημιουργεί έναν παλμό που μας παρασύρει κι εμάς μαζί. Όταν βλέπεις ολόκληρες παρέες να περιμένουν ανυπόμονα από τις οκτώ το πρωί –παρότι το πρόγραμμα ξεκινούσε στις εννιά- όταν βλέπεις γύρω σου πρόσωπα χαμογελαστά και γεμάτα ενθουσιασμό, δεν γίνεται να μην παρασυρθείς από το τσουνάμι των συναισθημάτων.

Όταν βλέπεις οικογένειες ολόκληρες που συνδύασαν την βόλτα τους για το μεράκι του μπαμπά –ή και της μαμάς καμιά φορά- να οδηγήσει όσες περισσότερες μοτοσυκλέτες μπορεί, δεν γίνεται να μην περνάει σε δεύτερη μοίρα η κούραση από το στήσιμο όλης της διοργάνωσης και η αγωνία για το αν θα πάνε όλα καλά. Και τελικά όλα πήγαν καλά, χάρη και στους ίδιους τους συμμετέχοντες. Το MOTO Test Ride Event, πέρα απ' όλα τα άλλα, εμπλουτίζει την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα όλων μας. Κάθε χρονιά, οι συμμετέχοντες, οι επισκέπτες, αλλά κι εμείς οι ίδιοι, είμαστε πιο εκπαιδευμένοι, πιο συνειδητοποιημένοι και πιο ουσιαστικοί. Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι είναι ένα event όπου οι μοτοσυκλέτες διαλέγουν τους αναβάτες τους κι όχι το αντίστροφο. Το αποτέλεσμα είναι να απολαμβάνουμε όλοι τα δρώμενα πολύ περισσότερο. Αυτή είναι τουλάχιστον και η αίσθηση που μας άφησε η άμεση επαφή με όλους εσάς, η μεγαλύτερη και η πιο ανεκτίμητη αξία του event. Γιατί αυτή η επαφή είναι που μας δίνει την κατεύθυνση για να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα να συμβαίνουν τα τελευταία 33 χρόνια.

Το MOTO Test Ride Event, πέρα απ' όλα τα άλλα, εμπλουτίζει την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα όλων μας

Σε πείσμα του καιρού
Η αλήθεια είναι πως το φετινό event ξεκίνησε με ένα άγχος, το οποίο μας το είχαν δημιουργήσει οι δυσμενείς προβλέψεις του καιρού. Τα δελτία έκαναν λόγο για μπόρες, καταιγίδες, χαλάζι, ακρίδες, λοιμούς και καταποντισμούς. Παρόλα αυτά και με τον ουρανό να έχει απλώς μια ελαφριά συννεφιά, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη των Test Rides είχαν αρχίσει να έρχονται οι πρώτοι. Οι λίγοι πολύ σύντομα έγιναν πολλοί και οι πολλοί αμέτρητοι, πριν καν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα. Ήταν η πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια του θεσμού, που η ουρά της αναμονής έφτανε μέχρι το τέρμα της πίστας, στην είσοδο που οδηγούσε στην πίστα των καρτ. Απίστευτος κόσμος και με απίστευτο επίσης πνεύμα συνεργασίας, γεγονός που συνέβαλλε στο να κινείται η ροή εξαιρετικά γρήγορα.


Αντίστοιχα, στην πίστα των καρτ, εκεί όπου περίμεναν τα σκούτερ και οι μικρές μοτοσυκλέτες, η προσέλευση ήταν τόση μεγάλη ώστε υπήρχαν διαστήματα που δεν υπήρχε ελεύθερο μηχανάκι, ενώ άρχιζε να σχηματίζεται και μια μικρή αναμονή. Το ενθαρρυντικό όμως δεν ήταν αυτό καθαυτό το γεγονός, αλλά η αιτία πίσω απ' αυτό. Πλέον, όπως διαπιστώσαμε κουβεντιάζοντας με τους επισκέπτες του event, ο κόσμος έρχεται απόλυτα συνειδητοποιημένος για το πού συμμετέχει και ποιος είναι ο σκοπός. Έρχονται για να ευχαριστηθούν οδήγηση και να διευρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την οπτική τους για τις μοτοσυκλέτες. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που σνόμπαραν μηχανάκια και σκούτερ, ενώ σχεδόν όλοι ήθελαν να οδηγήσουν τα πάντα! Η ποιοτική αναβάθμιση ήταν εμφανής και από το γεγονός ότι φέτος δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς να παρατηρηθούν φαινόμενα "βερμούδα-σκαρπίνι" των προηγούμενων ετών, έστω και σε λίγες εξαιρέσεις. Ακόμη και σε αυτούς που δεν είχαν γάντια ή κατάλληλο μπουφάν, η αλληλεγγύη μεταξύ των μοτοσυκλετιστών δούλεψε περίφημα και η… δανειστική γκαρνταρόμπα έδωσε τη λύση. Εξαιρετική όμως ήταν και η συμπεριφορά των αναβατών μέσα στις πίστες –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και πολύ πιο οξυμένη η αντίληψή τους, καθώς αμέσως μετά από κάποια δοκιμή τα σχόλια που εισπράτταμε ήταν ιδιαίτερα στοχευμένα και επί της ουσίας, γεγονός που μαρτυρά ότι o κόσμος εκπαιδεύεται και η άποψη αποκτά μεγαλύτερο βάρος. Ιδιαίτερα βαρύς όμως έγινε και ο ουρανός των Μεγάρων, με αποτέλεσμα δύο ώρες πριν την λήξη του προγράμματος να αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες της βροχής και μισή ώρα περίπου μετά δόθηκε αναγκαστικά η λήξη λόγω της έντονης βροχόπτωσης.


Η επόμενη και τελευταία μέρα του event ξεκίνησε με τον καιρό να είναι πιο φιλικός μαζί μας, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα είχε ήδη ξεκινήσει… ο κατακλυσμός του Νώε. Αυτός ήταν και ένας ανασταλτικός παράγοντας για κάποιον που ήθελε να ξεκινήσει γνωρίζοντας ότι στην πίστα των Μεγάρων οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Παρόλα αυτά, και σε συνδυασμό με το ότι ήταν μία από τις Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα έμειναν ανοιχτά, η προσέλευση ήταν μεγάλη και η τέντα δίπλα στις μοτοσυκλέτες που απάρτιζαν τα γκρουπ που έμπαιναν μέσα στην πίστα γέμιζε με γοργούς ρυθμούς. Οι πλοηγοί του California Superbike School δούλευαν ασταμάτητα, ενώ όσοι ήταν ανυπόμονοι και δεν ήθελαν να χάσουν ούτε ένα λεπτό στην αναμονή, μετέβαιναν στην πίστα των καρτ όπου τα test rides των σκούτερ και των μικρών μοτοσυκλετών πρόσφεραν ατέλειωτη διασκέδαση και πολύ πιο γρήγορη ροή στα γκρουπ.


Όσο περνούσε η ώρα ο καιρός έδειχνε το καλύτερο πρόσωπό του, ενώ το προγραμματισμένο διάλλειμα έγινε μια ώρα αργότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, για έναν ιδιαίτερα σημαντικό λόγο. Προγραμματίστηκε έτσι ώστε να συμπέσει με την προβολή του αγώνα των MotoGP στη Jerez, τον οποίο παρακολουθήσαμε όλοι μαζί στον χώρο της γραμματείας μετατρέποντας την αίθουσα σε ένα διευρυμένο… man cave! Από την πίστα της Jerez επιστροφή στην πίστα των Μεγάρων, όπου συνεχίστηκαν τα test rides απρόσκοπτα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Σε ένα απίστευτο timing ο καιρός άλλαξε εντελώς και λίγο μετά την έξοδο και της τελευταίας μοτοσυκλέτας από την πίστα, άνοιξαν οι ουρανοί κι άρχισε να ρίχνει σαλονοτραπεζαρίες! Το MOTO Test Ride Event όμως είχε τελειώσει μέσα σε ένα απόλυτα επιτυχημένο πλαίσιο, με όλους τους συμμετέχοντες ικανοποιημένους και γεμάτους εμπειρίες, χωρίς κανένα απρόοπτο ή πτώση, καθώς η ασφάλεια όλων είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας όπως κάθε χρονιά.
Με τη σειρά μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις εταιρείες και τις αντιπροσωπείες που στήριξαν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση των test rides, τους χορηγούς της εκδήλωσης, το California Superbike School που συνέβαλε με την πολύτιμη εμπειρία του και φυσικά όλους εσάς που μας επιβεβαιώσατε για άλλη μια φορά ότι οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο. Ραντεβού λοιπόν στο επόμενο MOTO Test Ride Event.

 

Κάμερες ταχύτητας - Οι πέντε χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες στους δρόμους τους

Μην ανησυχείτε, η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτές
motomagΚάμερες ταχύτητας – Οι πέντε χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες στους δρόμους τους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του “SCDB.info”, μίας ιστοσελίδας που εξειδικεύεται στην καταμέτρηση των ραντάρ ταχύτητας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι 5 χώρες με τα περισσότερα ραντάρ στο οδικό τους δίκτυο, με τη γείτονα χώρα να βρίσκεται με ξεκάθαρο προβάδισμα στην πρώτη θέση.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύει όλο και περισσότερο πάνω στη ασφάλεια των μεταφορών, με στόχο μέχρι και το 2050 να μην υπάρχει κανένας θάνατος στην άσφαλτο. Αν και μιλάμε για κάτι που ακούγεται ουτοπικό, η Ε.Ε. δεν παύει να λαμβάνει συνεχώς αυστηρότερα μέτρα, γύρω από τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., τα οποία επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη της, τα οποία έχουν εγκαταστήσει πλήθος ραντάρ κατά μήκος του οδικού τους δικτύου, καθώς η υπερβολική ταχύτητα είναι ένα από τους παράγοντες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και θανάτων.

Κάμερες ταχύτητας – Οι πέντε χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες στους δρόμους τους

Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση, με διαφορά από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, έχοντας συνολικά 11.238 (!) συσκευές ελέγχου ταχύτητας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 17% του συνόλου τέτοιου είδους συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων σταθερών ραντάρ, καμερών και τμηματικών ραντάρ (καταμετρούν τον χρόνο που χρειάστηκε για να διανύσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων). Το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου της γείτονος χώρας υπολογίζεται περίπου στα 487.700 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι για κάθε 100 χιλιόμετρα απόστασης ο εκάστοτε χρήστης του δρόμου θα διαβεί κατά μέσο όρο από 2,3 σημεία ελέγχου.

Στη δεύτερη θέση με 7.799 ραντάρ βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περιλαμβάνονται η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Το σύστημα παρακολούθησης του Η.Β. δεν περιορίζεται μόνο στην καταμέτρηση της ταχύτητας που κινείται το εκάστοτε όχημα, αλλά χρησιμεύει και για άλλες παραβάσεις, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η χρήση κινητού τηλεφώνου. Συνολικά το Η.Β. υπολογίζεται ότι έχει περίπου 422.100 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, με τα 396.700 χιλιόμετρα αυτών να ανήκουν στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτό συνεπάγεται ότι για κάθε 100 χιλιόμετρα υπάρχουν κατά μέσο όρο 1,84 σημεία ελέγχου.

Κάμερες ταχύτητας – Οι πέντε χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες στους δρόμους τους

Γνωστή για τους αυτοκινητόδρομούς της, που σε πολλά σημεία δεν έχουν κανένα όριο κυκλοφορίας, η Γερμανία έχει συνολικά 4.690 κάμερες ταχύτητας, κυρίως εντός αστικού ιστού, επαρχιακούς δρόμους και τα σημεία των αυτοκινητόδρομων που έχουν όρια. Είναι επίσης η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τα τμηματικά ραντάρ, δηλαδή αυτά που χρονομετρούν πόση ώρα έκανες από το ένα σημείο στο άλλο. Στην συνέχεια υπολογίζουν την μέση ωριαία ταχύτητα του οχήματος και αν υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο, τότε σου έρχεται η κλήση στο σπίτι. Η Γερμανία έχει ένα από τα πιο εκτενή οδικά δίκτυα, το οποίο υπολογίζεται στα 830.000 χιλιόμετρα, με μόλις 13.192 χιλιόμετρα να ανήκουν στους αυτοκινητόδρομους. Επομένως, ο μέσος όρος είναι μόλις 0,5 σημεία ελέγχου για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Με 3.745 ραντάρ στο σύνολο του οδικού της δικτύου η Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Η χώρα των αρωμάτων και των τυριών έχει εντείνει την χρήση τέτοιου είδους συστημάτων καταμέτρησης, έπειτα από μία αύξηση των θανάτων στους δρόμους της, που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2000. Τα σταθερά σημεία συμπληρώνουν κινητές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα σημεία, κάνοντας πιο δύσκολη την πρόβλεψη για τους επίδοξους παραβάτες. Η Γαλλία είναι ακόμη μία χώρα με τεράστιο αριθμό δρόμων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα 1,09 εκατομμύρια χιλιόμετρα, με τον μέσο όρο των σημείων ελέγχου να είναι αρκετά χαμηλός στα 0,3 ανά 100 χιλιόμετρα απόστασης.

Κάμερες ταχύτητας – Οι πέντε χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες στους δρόμους τους

Η πρώτη πεντάδα κλείνει με το Βέλγιο με 3.179 ραντάρ, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την παράβαση των ορίων ταχύτητας. Τα συστήματα αυτά αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης πολιτικής για την οδική ασφάλεια, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Με 118.414 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, το Βέλγιο έχει μεγαλύτερο μέσο όρο ακόμα και από την Ιταλία, υπολογίζοντας ότι ο χρήστης των δρόμων του θα διαβεί από 2,68 σημεία ελέγχου για κάθε 100 χιλιόμετρα διαδρομής.

Με ένα σύνολο 370 ραντάρ σε όλη της την επικράτεια η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω στον τομέα των ελέγχων, ενώ ταυτόχρονα η θέση της σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα είναι σταθερά μεταξύ των πρώτων. Έχοντας ένα σύνολο 117.000 χιλιομέτρων σε δρόμους, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, ο μέσος όρος μας βρίσκεται κοντά σε αυτόν της Γαλλίας, με 0,3 σημεία ελέγχου για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Αν και η χρήση ραντάρ είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο απέναντι στις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., δεν μπορεί από μόνο του να αυξήσει την ασφάλεια του οδικού δικτύου, καθώς δεν προλαμβάνει κάποιο ατύχημα, απλώς τιμωρεί τον παραβάτη. Οι έλεγχοι μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συνδυαστικά με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευσή τους γύρω από την συμπεριφορά στον δρόμο και τον σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τομείς που σαν χώρα είμαστε αρκετά πίσω, μαζί φυσικά με την επιβολή των νόμων με ελέγχους τόσο από ηλεκτρονικά μέσα όσο και από την αστυνομία.

Ετικέτες