MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro: Ανακοινώθηκε η τιμή!

Στα €42.990!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

25/6/2019

Ανακοινώθηκε επίσημα πλέον η τιμή του Brutale 1000 Serie Oro, με τη βασική έκδοση να κοστίζει €42.990. Η σαγηνευτική μοτοσυκλέτα της MV Agusta παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην περσινή EICMA και εκτός ότι έκοψε την ανάσα των επισκεπτών με τον σχεδιασμό και την τεχνολογία που υιοθετεί, κέρδισε και το βραβείο της ομορφότερης μοτοσυκλέτας της έκθεσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Superveloce 800 δεν ήταν η ωραιότερη, αν και λίγους μήνες αργότερα της αποδόθηκαν οι δάφνες που της αρμόζουν στο Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Να θυμίσουμε πως το Brutale 1000 έχει τον κινητήρα απ’ το F4 RC και εναρμονίζεται στις ισχύουσες προδιαγραφές Euro4. Για να διατηρηθούν οι επιδόσεις του κινητήρα σε κορυφαία επίπεδα χρειάστηκε η ριζική ανανέωσή του, ώστε να αποδίδει 208 ίππους στις 13.450 στροφές και τη ροπή να αγγίζει τα 11,7 κιλά. Για την ακρίβεια διατηρήθηκε μόνο η αρχιτεκτονική του κινητήρα, με νέο στρόφαλο, νέους εκκεντροφόρους με διαφορετικό χρονισμό, ελαφρύτερα έμβολα και νέα ελατήρια. Επίσης, έχουν επανασχεδιαστεί οι εισαγωγές και εξαγωγές όπως και το κύκλωμα λίπανσης.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών, ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι τελευταίας τεχνολογίας χάρη στη μονάδα IMU. Ως εκ τούτου διαθέτει launch και anti-wheelie control μαζί με το traction control που η επέμβασή του διαβαθμίζεται σε οκτώ επίπεδα. Η μονάδα 9.1 της Bosch, που είναι το ελαφρύτερο ABS διαθέσιμο στην αγορά, αναλαμβάνει να χαλιναγωγήσει τα Stylema της Brembo ώστε να διατηρείται η πρόσφυση των ελαστικών, ενώ οι κορυφαίες αναρτήσεις της Ohlins βρίσκονται στο βασικό εξοπλισμό. Τα αεροδυναμικά πτερύγια, που είναι μια καινοτομία που εισήγαγε πρώτη η MV Agusta στον κόσμο της μοτοσυκλέτας πίσω τη δεκαετία του ’70, εξοπλίζουν την Serie Oro ώστε να την κρατούν σταθερή, καθώς η τελική της ταχύτητα, που σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η ιταλική εταιρεία ξεπερνά τα 300km/h! Το κόστος δικαιολογείται απόλυτα αν αναλογιστούμε πως έχει γίνει εκτεταμένη χρήση carbon fiber μέχρι και στις ζάντες! Επίσης, υπάρχει και το αγωνιστικό κιτ που αυξάνει την ιπποδύναμη στους 212 ίππους, καθιστώντας τη μέχρι στιγμής την πιο δυνατή naked μοτοσυκλέτα. Βέβαια μόλις η Ducati Streetfighter V4 βγει στη παραγωγή με τον κινητήρα των 1.100cc θα πάρει τον τίτλο της δυνατότερης, καθώς η ιπποδύναμή της ανέρχεται στους 214 ίππους.

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες