Διάκριση για το MV Agusta Superveloce 800

Άλλος ένας θρίαμβος των Ιταλών στο Villa d'Este
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/5/2019

Στο Concorso d’Eleganza Villa d’Este, μια εκδήλωση παγκοσμίου φήμης, οι ιταλικές μοτοσυκλέτες έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Με την παρουσία τους στο χώρο ξεχώρισαν άμεσα απ’ τις υπόλοιπες και έκλεψαν την παράσταση κατακτώντας μάλιστα πολλά βραβεία. Απ’ το Hypermotard 950 Concept της Ducati μέχρι το Superveloce 800 της MV Agusta, οι Ιταλοί πήραν τα πρωτεία στις κατηγορίες που διαγωνίστηκαν.

Το Superveloce 800 το είχαμε συναντήσει πέρσι για πρώτη φορά στην EICMA ως concept, όπου με την ξεχωριστή σχεδίασή του βρισκόταν στη λίστα των μοντέλων με την πιο ωραία εμφάνιση. Βέβαια, δεν μπόρεσε να βρεθεί στην πρώτη θέση και να πάρει τον τίτλο της "Πιο Όμορφης Μοτοσυκλέτας της Έκθεσης", καθώς αυτός ανήκε εξ αρχής στο μεγαλύτερο μοντέλο της MV Augsta το Brutale 1000. Παρ’ όλα αυτά η Superveloce 800 πήρε την πρωτιά που της αξίζει στην Concept κατηγορία στο Concorso d’ Eleganza Villa d’Este μαγεύοντας όσους ήταν εκεί.

Όπως αναφέρει η MV, η εμφάνισή του συνδυάζει στοιχεία απ’ τα παλαιότερα μοντέλα της μαζί με σύγχρονα, ενώ διαθέτει πλούσιο, τεχνολογικά προηγμένο, εξοπλισμό. Η οικεία και γνώριμη αύρα που εκπέμπει ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι θυμίζει έντονα το CB4 Interceptor της Honda που είχε παρουσιαστεί στην EICMA του 2017 και ήταν αναμφίβολα το πιο όμορφο και εντυπωσιακό Concept εκείνης της χρονιάς.

Για όσους έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν κι όχι όπως οι περισσότεροι που μόνο το ονειρεύονται, η MV Agusta αναφέρει πως το Superveloce 800 θα δει το φως της παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2020… Και σίγουρα δεν θα ανήκει στα φτηνά μοντέλα της γκάμας της.

Ο Adrian Morton, Διευθυντής σχεδιασμού του CRC (Castiglioni Research Center) της MV Agusta ανέφερε: “Συνεχίζοντας την αρχική επιτυχία που είχε η παρουσίαση του Superveloce 800 (συνάμα με του Brutale 1000 που βραβεύτηκε ως η Πιο Όμορφη Μοτοσυκλέτα της Έκθεσης) στην EICMA του 2018, ήταν μεγάλη μας τιμή να λάβουμε μια επίσημη πρόσκληση απ’ τους διοργανωτές μιας τόσο απίστευτης και μοναδικής εκδήλωσης. Ο χαρακτηριστικός σχεδιασμός του Superveloce 800 είναι ένας συνδυασμός ρετρό στοιχείων, εμπνευσμένος απ’ τις φινετσάτες γραμμές και χαρακτηριστικά των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της MV Agusta της δεκαετίας του ’60, και του καινοτόμου σχεδιασμού που συνδυάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Έτσι, προκύπτει η βάση για την εξέλιξη μιας προκλητικής σχεδιαστικά πρότασης, ένα σχέδιο που συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον και ταιριάζει γάντι σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε ένα ιστορικό μέρος, όπου σ’ αυτή παρουσιάζονται μελλοντικά projects. Η κατάκτηση του βραβείου της Concept κατηγορίας μας πρόσφερε μεγάλη ικανοποίηση, καθώς αντανακλά την αφοσίωση, το πάθος και την ενέργεια που επενδύουμε στην δημιουργία κάθε μοτοσυκλέτας μας.”

Ετικέτες

Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου