Honda CB4 Interceptor (video)

Με ανεμογεννήτρια!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/11/2017

Χωρίς αμφιβολία είναι το πιο όμορφο και εντυπωσιακό concept την φετινής έκθεσης του Μιλάνου. Το CB4 Interceptor μπορούμε να πούμε ότι είναι η ντυμένη έκδοση του γυμνού CB4 concept που μας είχε δείξει η Honda πριν δύο σχεδόν χρόνια. Όμως σε αυτή την περίπτωση οι δημιουργοί του Interceptor δεν έμειναν μόνο στο “καλλιτεχνικό” κομμάτι της δουλειάς τους.

Παρά τις σαφής αισθητικές αναφορές στα αυτοκίνητα της F1 της δεκαετίας του ’70 και του ’80, το Interceptor ενσωματώνει μερικές hi-end ιδέες. Η επιφάνεια του ρεζερβουάρ είναι touch screen μέσω της οποίας ο αναβάτης ελέγχει τις λειτουργίες και παίρνει πληροφορίες. Μέρος της παροχής ρεύματος για την λειτουργία της προσφέρει μια ανεμογεννήτρια(!!!) που βρίσκεται μέσα στον προβολέα και η φτερωτή της περιστρέφεται από την ροή του αέρα όταν η μοτοσυκλέτα κινείται.

Δεν ξέρουμε φυσικά πόσο αποδοτική είναι αυτή η ιδέα, αφού δεν αρκεί να μπαίνει αέρας με πίεση, αλλά θα πρέπει να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα και τέτοια έξοδος δεν υπάρχει… Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα είναι άκρως νεωτεριστική και δείχνει ότι η φαντασία ζει ακόμα στο τμήμα R&D της Honda.

Αν θυμάστε από το ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει το 2015 όταν είχαμε πάει στην Ιαπωνία και είχαμε μιλήσει με τους ανθρώπους της Honda, υπάρχει μια νέα διαδικασία που ενθαρρύνει τις νέες ιδέες. Κάθε μέλος της ομάδας R&D μπορεί να καρφιτσώσει ένα δικό του σχέδιο στον πίνακα της κεντρικής αίθουσας. Οι υπόλοιποι μπορούν να βάλουν μια χρωματιστή καρφίτσα σε όποιο από τα σχέδια αυτά τους αρέσει πιο πολύ. Μετά από λίγο καιρό, όποιο σχέδιο έχει πάνω τους τις περισσότερες καρφίτσες προχωράει στο στάδιο του πρωτότυπου. Τότε ο πρόεδρος της Honda είχερ πει πως μέσα σε μια πενταετία θα δούμε πολύ διαφορετικές μοτοσυκλέτες απ΄οτ εργοστάσιο. Σήμερα, που είμαστε στο μέσον αυτού του χρονοδιαγράμματος, επιβεβαιώνονται όσα είχαμε γράψει τότε, με ένα concept πολύ προχωρημένο για τα δεδομένα της Big-H.

Από αισθητικής άποψης η CB4 Interceptor παίρνει άριστα με τόνο και ο συνδυασμός ρετρό αναφορών με σχεδιαστικές πινελιές από τις μοτοσυκλέτες των MotoGP και ψηφιακή τεχνολογία από το… μέλλον είναι καθηλωτική για τα μάτια του παρατηρητή.

Με το ολοκαίνουριο CB1000R να έχει ελάχιστες αλλαγές από το πρωτότυπο Neo Sports Cafe που είχαμε δει στο Τόκιο, θα ήταν πραγματικά κρίμα αν η Honda δεν έκανε το ίδιο με το Interceptor. Με άλλα λόγια… ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!  

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.