Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda CB4 Interceptor (video)

Με ανεμογεννήτρια!

Χωρίς αμφιβολία είναι το πιο όμορφο και εντυπωσιακό concept την φετινής έκθεσης του Μιλάνου. Το CB4 Interceptor μπορούμε να πούμε ότι είναι η ντυμένη έκδοση του γυμνού CB4 concept που μας είχε δείξει η Honda πριν δύο σχεδόν χρόνια. Όμως σε αυτή την περίπτωση οι δημιουργοί του Interceptor δεν έμειναν μόνο στο “καλλιτεχνικό” κομμάτι της δουλειάς τους.

Παρά τις σαφής αισθητικές αναφορές στα αυτοκίνητα της F1 της δεκαετίας του ’70 και του ’80, το Interceptor ενσωματώνει μερικές hi-end ιδέες. Η επιφάνεια του ρεζερβουάρ είναι touch screen μέσω της οποίας ο αναβάτης ελέγχει τις λειτουργίες και παίρνει πληροφορίες. Μέρος της παροχής ρεύματος για την λειτουργία της προσφέρει μια ανεμογεννήτρια(!!!) που βρίσκεται μέσα στον προβολέα και η φτερωτή της περιστρέφεται από την ροή του αέρα όταν η μοτοσυκλέτα κινείται.

Δεν ξέρουμε φυσικά πόσο αποδοτική είναι αυτή η ιδέα, αφού δεν αρκεί να μπαίνει αέρας με πίεση, αλλά θα πρέπει να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα και τέτοια έξοδος δεν υπάρχει… Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα είναι άκρως νεωτεριστική και δείχνει ότι η φαντασία ζει ακόμα στο τμήμα R&D της Honda.

Αν θυμάστε από το ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει το 2015 όταν είχαμε πάει στην Ιαπωνία και είχαμε μιλήσει με τους ανθρώπους της Honda, υπάρχει μια νέα διαδικασία που ενθαρρύνει τις νέες ιδέες. Κάθε μέλος της ομάδας R&D μπορεί να καρφιτσώσει ένα δικό του σχέδιο στον πίνακα της κεντρικής αίθουσας. Οι υπόλοιποι μπορούν να βάλουν μια χρωματιστή καρφίτσα σε όποιο από τα σχέδια αυτά τους αρέσει πιο πολύ. Μετά από λίγο καιρό, όποιο σχέδιο έχει πάνω τους τις περισσότερες καρφίτσες προχωράει στο στάδιο του πρωτότυπου. Τότε ο πρόεδρος της Honda είχερ πει πως μέσα σε μια πενταετία θα δούμε πολύ διαφορετικές μοτοσυκλέτες απ΄οτ εργοστάσιο. Σήμερα, που είμαστε στο μέσον αυτού του χρονοδιαγράμματος, επιβεβαιώνονται όσα είχαμε γράψει τότε, με ένα concept πολύ προχωρημένο για τα δεδομένα της Big-H.

Από αισθητικής άποψης η CB4 Interceptor παίρνει άριστα με τόνο και ο συνδυασμός ρετρό αναφορών με σχεδιαστικές πινελιές από τις μοτοσυκλέτες των MotoGP και ψηφιακή τεχνολογία από το… μέλλον είναι καθηλωτική για τα μάτια του παρατηρητή.

Με το ολοκαίνουριο CB1000R να έχει ελάχιστες αλλαγές από το πρωτότυπο Neo Sports Cafe που είχαμε δει στο Τόκιο, θα ήταν πραγματικά κρίμα αν η Honda δεν έκανε το ίδιο με το Interceptor. Με άλλα λόγια… ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!  

Honda CB4 Interceptor Concept

Tags: