Νέος νόμος για τα διπλώματα

Με τον Big Brother θα γίνονται οι εξετάσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/1/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του νέου νόμου για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, όπου οι αλλαγές στον τρόπο εξέτασης είναι σημαντικές και πιθανόν πρακτικά ανεφάρμοστες.

Φυσικά για άλλη μια φορά ευνοημένοι είναι οι εισαγωγείς αυτοκινήτων που κατάφεραν να περάσουν την διάταξη για απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου (ανεξαρτήτου ιπποδύναμης και κυβικών) από την ηλικία των 17 ετών με την παρουσία συνοδού ηλικίας από 30 ετών και άνω. Φυσικά για τις μοτοσυκλέτες τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που το δίπλωμα Α1 είναι στα 18 έτη και όχι στα 16.

Όμως οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τον τρόπο διαδικασία των εξετάσεων. Ο υποψήφιος θα δίνει πρώτα τις θεωρητικές εξετάσεις και αφού επιτύχει, τότε θα ακολουθούν οι πρακτικές εξετάσεις σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο που αναφέρεται ως “Πορεία” ο εξεταζόμενος μαζί με τον δάσκαλο θα… επιδεικνύει τις ικανότητές του σε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Αν επιτύχει, θα ακολουθεί το δεύτερο μέρος, όπου μόνος του (μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω στο δίκυκλο) θα εκτελεί ορισμένες ειδικές ασκήσεις.

Σε περίπτωση που αποτύχει στη δεύτερη φάση, τότε θα επαναλαμβάνει από την αρχή και την πρώτη φάση της “Πορείας”.

Όλη αυτή η πρακτική εξέταση θα καταγράφεται οπτικοακουστικά από κάμερες και μικρόφωνα, που θα υπάρχουν πάνω στα οχήματα αλλά και στον περιβάλλον χώρο των εξετάσεων (!!!...) και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης (!!!!!) θα μεταδίδεται στην ειδική αίθουσα του Υπουργείου, όπου μόνιμοι εξεταστές θα παρακολουθούν τη διαδικασία. Οι κάμερες στα οχήματα των σχολών οδήγησης θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νέου νόμου. Κι εδώ αρχίζουν να γεννούνται διάφορα ερωτήματα. Όπως ας πούμε ΠΟΤΕ θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει; Οι εξεταστές του Υπουργείου θα έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση ή θα είναι οι καθαρίστριες με μετάταξη; Όλο αυτό το σύστημα τύπου Big Brother έχει δοκιμαστεί σε κάποια άλλη χώρα; Το βέβαιο είναι ότι το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα…

Ρετρό Διαδρομές 2026: Εκδήλωση για τα κλασσικά οχήματα στις 4 Οκτωβρίου

Στο Ψυχικό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
retro
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/9/2026

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού και ο Σύλλογος ΙΔΟΡΟ (Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες) συνδιοργανώνουν μία εκδήλωση αφιερωμένη στα κλασσικά οχήματα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

«Ρετρό Διαδρομές 2026» – Κλασικά Αυτοκίνητα & Μηχανές με άρωμα Ελληνικού Κινηματογράφου!

Ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού και ο Σύλλογος ΙΔΟΡΟ (Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες) συνδιοργανώνουν φέτος μια ξεχωριστή ημέρα γεμάτη νοσταλγία, θέαμα και ιστορία. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, μοναδικές αντίκες, κλασικά αυτοκίνητα και ιστορικές μοτοσυκλέτες θα πλημμυρίσουν το καταπράσινο προάστιο.

Η φετινή εκδήλωση έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς είναι αφιερωμένη στον χρυσό Ελληνικό Κινηματογράφο των δεκαετιών '60 και '70, με την πολύτιμη υποστήριξη της Φίνος Φιλμ.

•             Πού: Α΄ Πλατεία Π. Ψυχικού (Blue Bell)

•             Πότε: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026

•             Είσοδος: Ελεύθερη για το κοινό

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

•             10:00 – Στατική Επίδειξη Κλασικών Αυτοκινήτων & Μηχανών.

•             11:00 – Εκκίνηση Περιήγησης και Συναρπαστικό Κυνήγι Θησαυρού.

•             12:30 – Μουσικό Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο με σπάνιο μουσικό υλικό σε βινύλια.

Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά  ενώ το κοινό θα ψηφίσει για το πιο όμορφο όχημα και το στυλ άλλης εποχής ! 

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αθλητισμού (Οργανωτική Επιτροπή «Δημήτριος Βικέλας») και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Δηλώσεις συμμετοχής ως 28/9 :

Αντώνης Κόνσολας 6980534512

Σας περιμένουμε όλους για ένα αξέχαστο ταξίδι στον χρόνο!