Νέος νόμος για τα διπλώματα

Με τον Big Brother θα γίνονται οι εξετάσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/1/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του νέου νόμου για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, όπου οι αλλαγές στον τρόπο εξέτασης είναι σημαντικές και πιθανόν πρακτικά ανεφάρμοστες.

Φυσικά για άλλη μια φορά ευνοημένοι είναι οι εισαγωγείς αυτοκινήτων που κατάφεραν να περάσουν την διάταξη για απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου (ανεξαρτήτου ιπποδύναμης και κυβικών) από την ηλικία των 17 ετών με την παρουσία συνοδού ηλικίας από 30 ετών και άνω. Φυσικά για τις μοτοσυκλέτες τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που το δίπλωμα Α1 είναι στα 18 έτη και όχι στα 16.

Όμως οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τον τρόπο διαδικασία των εξετάσεων. Ο υποψήφιος θα δίνει πρώτα τις θεωρητικές εξετάσεις και αφού επιτύχει, τότε θα ακολουθούν οι πρακτικές εξετάσεις σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο που αναφέρεται ως “Πορεία” ο εξεταζόμενος μαζί με τον δάσκαλο θα… επιδεικνύει τις ικανότητές του σε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Αν επιτύχει, θα ακολουθεί το δεύτερο μέρος, όπου μόνος του (μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω στο δίκυκλο) θα εκτελεί ορισμένες ειδικές ασκήσεις.

Σε περίπτωση που αποτύχει στη δεύτερη φάση, τότε θα επαναλαμβάνει από την αρχή και την πρώτη φάση της “Πορείας”.

Όλη αυτή η πρακτική εξέταση θα καταγράφεται οπτικοακουστικά από κάμερες και μικρόφωνα, που θα υπάρχουν πάνω στα οχήματα αλλά και στον περιβάλλον χώρο των εξετάσεων (!!!...) και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης (!!!!!) θα μεταδίδεται στην ειδική αίθουσα του Υπουργείου, όπου μόνιμοι εξεταστές θα παρακολουθούν τη διαδικασία. Οι κάμερες στα οχήματα των σχολών οδήγησης θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νέου νόμου. Κι εδώ αρχίζουν να γεννούνται διάφορα ερωτήματα. Όπως ας πούμε ΠΟΤΕ θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει; Οι εξεταστές του Υπουργείου θα έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση ή θα είναι οι καθαρίστριες με μετάταξη; Όλο αυτό το σύστημα τύπου Big Brother έχει δοκιμαστεί σε κάποια άλλη χώρα; Το βέβαιο είναι ότι το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα…

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της BMW Motorrad στον ACEM: Νέος πρόεδρος ο Markus Flasch!

Η γενική συνέλευση της ACEM επικύρωσε τη διαδοχή του Roberto Colaninno της Piaggio από τον Γερμανό ομόλογό του
acem-board
Από αριστερά: Claudio Domenicali, Clément Villet, Markus Flasch και Michele Colaninno
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, ACEM, διοργάνωσε την ετήσια γενική της συνέλευση στο κτίριο BMW Welt στο Μόναχο, φιλοξενούμενη από τη BMW Motorrad. Εκεί συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι όλης της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας της Ευρώπης για μια ανασκόπηση των εξελίξεων και δράσεων της χρονιάς που πέρασε, ενώ τέθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η ACEM.

Στα πλαίσια της συνέλευσης έγινε και η εκλογή του νέου προέδρου, στη θέση του οποίου εξελέγη ο Markus Flasch, διευθύνων σύμβουλος της BMW Motorrad, με τη θητεία του να ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου 2026.

Ο Γερμανός αναλαμβάνει τα ηνία της ACEM για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Michele Colaninno (διευθύνων σύμβουλος Piaggio Group), σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη εξωγενείς αντιξοότητες που επηρεάζουν βαθιά την ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

acem
H Γενική Συνέλευση του ACEM, με τον νέο πρόεδρο δεύτερο από αριστερά

Οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν σε προτεραιότητα είναι τρεις:

  • Η ενσωμάτωση των δικύκλων στο πλάνα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,
  • Η προώθηση της απεξάρτησης από τον άνθρακα στη βιομηχανία χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της και
  • Η προώθηση της μοτοσυκλέτας στον τουρισμό και τον αθλητισμό ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το προεδρείο της ACEM απαρτίζεται πλέον από τον πρόεδρο και τρεις αντιπροέδρους, τους Michele Colaninno (Piaggio Group), Claudio Domenicali (Ducati Motor Holding) και Clément Villet (Yamaha Motor Europe N.V.).

Ετικέτες