Νέος νόμος για τα διπλώματα

Με τον Big Brother θα γίνονται οι εξετάσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/1/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του νέου νόμου για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, όπου οι αλλαγές στον τρόπο εξέτασης είναι σημαντικές και πιθανόν πρακτικά ανεφάρμοστες.

Φυσικά για άλλη μια φορά ευνοημένοι είναι οι εισαγωγείς αυτοκινήτων που κατάφεραν να περάσουν την διάταξη για απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου (ανεξαρτήτου ιπποδύναμης και κυβικών) από την ηλικία των 17 ετών με την παρουσία συνοδού ηλικίας από 30 ετών και άνω. Φυσικά για τις μοτοσυκλέτες τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που το δίπλωμα Α1 είναι στα 18 έτη και όχι στα 16.

Όμως οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τον τρόπο διαδικασία των εξετάσεων. Ο υποψήφιος θα δίνει πρώτα τις θεωρητικές εξετάσεις και αφού επιτύχει, τότε θα ακολουθούν οι πρακτικές εξετάσεις σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο που αναφέρεται ως “Πορεία” ο εξεταζόμενος μαζί με τον δάσκαλο θα… επιδεικνύει τις ικανότητές του σε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Αν επιτύχει, θα ακολουθεί το δεύτερο μέρος, όπου μόνος του (μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω στο δίκυκλο) θα εκτελεί ορισμένες ειδικές ασκήσεις.

Σε περίπτωση που αποτύχει στη δεύτερη φάση, τότε θα επαναλαμβάνει από την αρχή και την πρώτη φάση της “Πορείας”.

Όλη αυτή η πρακτική εξέταση θα καταγράφεται οπτικοακουστικά από κάμερες και μικρόφωνα, που θα υπάρχουν πάνω στα οχήματα αλλά και στον περιβάλλον χώρο των εξετάσεων (!!!...) και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης (!!!!!) θα μεταδίδεται στην ειδική αίθουσα του Υπουργείου, όπου μόνιμοι εξεταστές θα παρακολουθούν τη διαδικασία. Οι κάμερες στα οχήματα των σχολών οδήγησης θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νέου νόμου. Κι εδώ αρχίζουν να γεννούνται διάφορα ερωτήματα. Όπως ας πούμε ΠΟΤΕ θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει; Οι εξεταστές του Υπουργείου θα έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση ή θα είναι οι καθαρίστριες με μετάταξη; Όλο αυτό το σύστημα τύπου Big Brother έχει δοκιμαστεί σε κάποια άλλη χώρα; Το βέβαιο είναι ότι το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα…

Η Ιταλία νομοθέτησε μπαριέρες ασφαλείς για μοτοσυκλετιστές!

Από το 2019 είχε δρομολογηθεί το θέμα, στις 19 Οκτωβρίου 2026 δημοσιεύτηκε ως νόμος του κράτους
bariera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/10/2026

Το πρώτο νομοσχέδιο που προέβλεπε στην Ιταλία τη χρήση μπαριερών ασφαλείας που να καλύπτουν και τις βάσεις τους ώστε να μην είναι απειλητικές για αναβάτες δικύκλων ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια παρέμενε εκκρεμές.

Τότε ήταν η κυβέρνηση του Giuseppe Conte που είχε νομοθετήσει σχετικώς, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία έμεινε ημιτελής καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων μπαριέρων δεν καθορίστηκαν. Αυτό έγινε μια πενταετία μετά με υπουργική απόφαση στις 21 Ιουνίου 2024, η οποία εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Giorgia Meloni.

Και πάλι όμως η εφαρμογή δεν προχώρησε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που περισσότερο λειτούργησαν ως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Τώρα η ίδια κυβέρνηση ψήφισε νέο νόμο με τον οποίο οι barriere di sicurezza stradale per i motociclisti (DSM), δηλαδή οι μπαριέρες που είναι ασφαλείς για μοτοσυκλετιστές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2027.

Αυτές χρησιμοποιούν μια έξτρα επιφάνεια που τοποθετείται κάτω από τις οριζόντιες μπαριέρες καλύπτοντας τις κάθετες μεταλλικές τους βάσεις που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των δικυκλιστών.

Μάλιστα ο νέος ιταλικός νόμος δεν μιλά μόνο για την εφαρμογή σε νέες μπαριέρες, αλλά και στην προσθήκη επεκτάσεων στις ήδη υπάρχουσες στο οδικό δίκτυο της Ιταλίας.

Το τεχνικό κριτήριο προβλέπει την ανάπτυξή τους σε δρόμους που το όριο ταχύτητας είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 70 χιλιομέτρων ανά ώρα – στον αρχικό νόμο του Conte η πρόβλεψη ήταν για δρόμους με ακτίνα καμπυλότητας μικρότερη των 250 μέτρων.

Δίχως άλλο πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση για τους μοτοσυκλετιστές, αν και ήδη στην Ιταλία αρκετές φωνές αναρωτώνται αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας σε όλη τη χώρα ή αν πρόκειται απλώς για μια εύηχη προεκλογική εξαγγελία.

Παράλληλα όμως είναι και ένα λαμπρό παράδειγμα που καλό θα ήταν να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό σε πρώτη φάση να ενισχυθούν όλες οι υπάρχουσες μπαριέρες, η εκκίνηση της διαδικασίας ωθεί σε μια νέα κατεύθυνση, πιο ορθολογική και ασφαλή για τους αναβάτες δικύκλων, κατ’ αρχήν κατασκευάζοντας από δω και πέρα πάντα με γνώμονα τον νέο νόμο και τις προδιαγραφές του.