Ο πιο μικρός σε ηλικία Globetrotter!

Με σύντροφο ένα Ducati Scrambler Desert Sled
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

23/5/2019

Η έννοια της μοτοσυκλέτας απ’ την αρχή της ιστορίας της, ήταν συνώνυμο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, διότι έδινε τη δυνατότητα στους αναβάτες να ζήσουν την περιπέτεια του ταξιδιού και να γνωρίσουν τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η μοτοσυκλέτα (σαν έννοια πάντα) έχει αρχίσει να χάνει τον ρόλο της ως μέσο ελευθερίας και έκφρασης, καθώς η νέα γενιά έχει βρει το επόμενο μέσο με το οποίο μπορεί να ξεφεύγει απ’ την ρουτίνα (πλέον και την πραγματικότητα) και δεν είναι άλλο απ’ τα smartphones και τα social media. Όμως, υπάρχουν ακόμη νέοι σε ηλικία αναβάτες που προτιμούν να βλέπουν τα πράγματα χειροπιαστά -και όχι μέσα από οθόνες- ταξιδεύοντας τον κόσμο με μοτοσυκλέτα, με σκοπό να δουν νέα μέρη και να αποτυπώσουν στο μυαλό τους μοναδικά τοπία. Ο πιο νέος παγκόσμιος ταξιδιώτης (επίσημα πλέον καθώς έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ αποτελώντας τον νεαρότερο σε ηλικία αναβάτη που γύρισε τον κόσμο) είναι ο 23χρονος Henry Crew που ολοκλήρωσε φέτος την περιπέτειά του, ταξιδεύοντας σε 35 χώρες και διανύοντας σχεδόν 90.000 χιλιόμετρα με το Ducati Scrambler Desert Sled.

Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή. Ο Crew ξεκίνησε το ταξίδι του πέρσι στις 3 Απριλίου με αφετηρία το Bike Shed Motorcycle Club, ένα μοτοσυκλετιστικό στέκι που βρίσκεται στο Λονδίνο, και με αρχικό σκοπό να διανύσει πάνω από 56.000 χιλιόμετρα μέσα σ’ έναν χρόνο με την μοτοσυκλέτα της Ducati. Μετά από 381 μέρες επέστρεψε στο σημείο που ξεκίνησε γεμάτος με αναμνήσεις, μοναδικές εμπειρίες που βίωσε στο ταξίδι του αλλά και πιο έμπειρος ως αναβάτης, έχοντας κάνει περισσότερα χιλιόμετρα απ' όσα σχεδίαζε. Σε δηλώσεις σχετικά με τη μοτοσυκλέτα του ανέφερε: “Το Scrambler Desert Sled αποδείχτηκε ένας εξαιρετικά ανθεκτικός σύντροφος στο ταξίδι, ικανό να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδος τερέν ή θερμοκρασίες. Ταξιδέψαμε μαζί 88.000 χιλιόμετρα και διασχίσαμε διάφορους δρόμους του κόσμου σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και θερμοκρασίες που έφταναν του -7 οC. Περάσαμε απο ερήμους, βουνά και τροπικά δάση με θερμοκρασίες άνω των 50 οC. Η μοτοσυκλέτα αποδείχτηκε πως είχε τις τέλειες αναλογίες και μου επέτρεψε να αντιμετωπίσω με ευκολία, τόσο τα  ασφάλτινα όσο και τα χωμάτινα κομμάτια της διαδρομής. Μοιραία, είχα μερικές πτώσεις, αλλά χάρη στο χαμηλό της βάρος  μπορούσα να τη σηκώσω μόνος μου χωρίς να αντιμετωπίσω μεγάλα προβλήματα ή να προκληθούν ζημιές σε βαθμό που να μου διακόψουν το ταξίδι.”

Η μοτοσυκλέτα του Henry Crew θα βρίσκεται περίπτερο της Scrambler by Ducati στο Bike Shed London 2019 –το δέκατο που θα πραγματοποιηθεί- μια εκδήλωση που διοργανώνεται απ’ το Bike Shed Motorcycle Club. Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται έχει ανακαινιστεί, καθώς στο παρελθόν ήταν μια αποθήκη καπνού και δίνει μια ξεχωριστή χροία, στην εκδήλωση που φιλοξενεί πολλές απ' τις πιο διάσημες custom μοτοσυκλέτες της παγκόσμιας σκηνής. Η εκδήλωση ανοίγει τις πόρτες της από σήμερα μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου και όσοι βρεθούν εκεί θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσουν τα νέα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας και τη μοτοσυκλέτα του Henry Crew, αλλά και πολλές άλλες. Συγκεκριμένα, ένα custom Scrambler 1100 (Goblin Works Hooligan Hillclibmer, ναι όλο αυτό είναι τ’ όνομά του) που σχεδιάστηκε απ’ τον Anthony Partridge για την σειρά Goblin Works Garage θα βρίσκεται στο περίπτερο της Scrambler by Ducati. Κάθε χρόνο, στο Bike Shed,  συγκεντρώνονται κορυφαίοι customizers απ’ όλο τον κόσμο και ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκεται ο Μάριος Νικολαΐδης με το DCR-018, που την προηγούμενη βδομάδα βρισκόταν στο Sultans Of Sprint στη Monza μαζί το ΜΟΤΟ για να αγωνιστεί και θα είναι η δεύτερη φορά που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο θεσμό, αφού και η DCR-017 είχε βρεθεί εκεί παλιότερα.

SYM Arctic Route 2025 - Κωνσταντίνος Μητσάκης και ADXTG 400 στον "προθάλαμο" της Αλάσκας! [Gallery]

Συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και συγγενείς
SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2025

Με το ταξίδι να συνεχίζεται στον Καναδά, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ολοκλήρωσε το σκέλος από το Winnipeg έως το Dawson Creek, διασχίζοντας τέσσερις καναδικές πολιτείες στη σέλα του SYM ADXTG 400.

Σε αυτό το σκέλος ο Μητσάκης βίωσε ατελείωτες ευθείες αλλά και συγκινητικές συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και στη σέλα του SYM ADXTG 400 ετοιμάζεται πλέον για το θρυλικό Alaska Highway, με την Αλάσκα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του στη Β. Αμερική. Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι του.

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει ο ίδιος ο Μητσάκης στη δεύτερη ανταπόκριση του:

“Στην πόλη Winnipeg, για τρεις μέρες «χάθηκα» μέσα σε μια τεράστια αγκαλιά αγαπημένων συγγενών και φίλων – η ξαδέλφη μου Αθανασία Ντάνος ήταν η οικοδεσπότης μου. Τραπεζώματα με ελληνικές γεύσεις, ατελείωτες συζητήσεις για τα δρώμενα στην πατρίδα, επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας και στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου, συναντήσεις με Έλληνες της τοπικής παροικίας. Παντού συνάντησα Ελλάδα κι αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα…  

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επιστροφή, αποχαιρέτησα την Αθανασία και αναχώρησα με την πυξίδα να δείχνει δυτικά. Τις επόμενες μέρες, οδηγώντας στη διαδρομή Winnipeg-Regina-Edmonton-Dawson Creek (2.000 χλμ.), το SYM ADXTG 400 διέσχισε απροβλημάτιστα 4 καναδικές πολιτείες (Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia). Όμως, με την ασφάλτινη λωρίδα του οδικού άξονα Trans-Canada να έχει την μορφή μιας ατελείωτης ευθείας, εγώ έφτασα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας των απέραντων επίπεδων εκτάσεων που θώπευε η απελπισμένη ματιά μου…

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Δύο υπήρξαν, ωστόσο, οι δυνατές αναμνήσεις που βίωσα στη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής: η επίσκεψή μου στο κατάστημα της MIKEL COFFEE που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στην πόλη Regina του κεντρικού Καναδά (πρόσφατα άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην πόλη), όπως και το δείπνο που απόλαυσα με το αξιολάτρευτο ζεύγος Ντούλια (Γιώργος & Λίζα) στην κατοικία τους στη Regina…

Η λύτρωση στο μαρτύριο των βασανιστικών ευθειών ήρθε με την άφιξή μου στην κωμόπολη Dawson Creek. Εδώ άφηνα πίσω μου τις μονότονες πεδιάδες και ξεκινούσα την πορεία μου πάνω στον φημισμένο οδικό άξονα ALASKA HIGHWAY. Με αφετηρία την Dawson Creek, ο ALASKA HIGHWAY θα με οδηγούσε μετά από 2.400 χλμ. στην καρδιά της Αλάσκας, έχοντας διασχίσει τα Βραχώδη όρη. Πάμε λοιπόν Αλάσκα…”