Οι πωλήσεις μοτοσυκλετών στην Ευρώπη


Μειωμένες κατά 1,6%
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/10/2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε μόλις πριν από λίγο η ACEM, η ένωση Ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλετών, οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο ενιάμηνο (Ιανουάριος 2017 – Σεπτέμβριος 2017) έφτασαν τις 1.051.606 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές οι πωλήσεις αυξήθηκαν, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία (+4,1%) και την Ιταλία (+5,7%), η μείωση στης αγορές της Γερμανίας (-11,3%), της Ισπανίας (-5,8%) και της Μ. Βρετανίας (-15,7%) έριξαν τον γενικό μέσο όρο.


Η επιμέρους μείωση στις μοτοσυκλέτες το συγκεκριμένο διάστημα έφτασε στο -5,1% με 771.327 μονάδες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν πουληθεί στην Ιταλία (177.336, +6,4%) που παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Ακολουθούν η Γαλλία με 132.950 μοτοσυκλέτες (+2,4%), η Γερμανία με 126.592 μοτοσυκλέτες (-11,7%), η Ισπανία με 105.184 μονάδες (-8,5%) και η Μ. Βρετανία με 80.222 μοτοσυκλέτες και μείωση 15,4%.


Οι ταξινομήσεις των μοτοποδηλάτων έφτασαν τις 280.279 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση το ενιάμηνο κατά 9,3% σε σχέση με πέρσι, αν και αυτό οφείλεται επιμέρους στην απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβενίας να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων χωρίς πινακίδες να τα ταξινομήσουν, προκειμένου να είναι ενημερωμένη η βάση των στοιχείων τους. Η μεγαλύτερη αγορά για τα μοτοποδήλατα στην Ευρώπη παραμένει η Γαλλία με 73.646 μονάδες, και ακολουθούν η Ολλανδία (58.672 μονάδες), η Γερμανία (22.742 μονάδες), η Πολωνία (20.550 μονάδες) και η Ιταλία (19.823 μονάδες).
Αντίθετη εικόνα είχαν όμως οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και τετράτροχων), καθώς με 23.695 μονάδες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,1%, δείχνοντας μια σημαντικά αυξητική τάση προς τη νέα τεχνολογία. Οι αγορές που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων είναι η Γαλλία με 7.231 μονάδες, η Ολλανδία με 4.421 μονάδες, το Βέλγιο με 4.165 μονάδες και η Ισπανία με 2.501 μονάδες.
Από αυτές τις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, την μερίδα του λέοντος την έχουν τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα που κατέγραψαν αύξηση 60,8%, ενώ οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ήταν 3.121 κομμάτια μειώνοντας το αντίστοιχο περσινό ποσοστό κατά 13,4%.


Σχολιάζοντας τα νούμερα των πωλήσεων o Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε πως "Οι ταξινομήσεις στην Ευρώπη έχουν μια μικρή μείωση το πρώτο ενιάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά κοιτώντας τις πωλήσεις σε ένα πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, διαπιστώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης έχει αυξηθεί από τα 30,3 εκατομμύρια που ήταν το 2006 στα 33,5 εκατομμύρια το 2015. Αυτό είναι λογικό γιατί οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με οφέλη τόσο στην κατανάλωση καυσίμου όσο και στο κόστος απόκτησης, οπότε περιμένουμε αυτό το νούμερο να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον."
"Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία των ταξινομήσεων μαρτυρούν μια αύξηση στον αριθμό των μοτοσυκλετών που χρησιμοποιούνται στον ελεύθερο χρόνο των ιδιοκτητών τους σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες να αυξηθούν οι εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σχεδόν το 80% των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που πωλούνται παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται στις ασιατικές χώρες, κι αυτό προσφέρει μια τεράστια δυναμική στην βιομηχανία μας, αν και πολλές από αυτές τις χώρες έχουν αυστηρές εμπορικές πολιτικές που πλήττουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες."
"Κοιτώντας πάντως στο μέλλον, ο τομέας της μοτοσυκλέτας θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πολλές εταιρείες συνεργάζονται ήδη στο πεδίο της διασύνδεσης των οχημάτων μέσω του Connected Motorcycle Consortium. Τα επόμενα χρόνια οι πελάτες μας θα βλέπουν όλο και περισσότερες νέες μοτοσυκλέτες με προχωρημένα και πρωτοποριακά συστήματα."

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…