Οι πωλήσεις μοτοσυκλετών στην Ευρώπη


Μειωμένες κατά 1,6%
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/10/2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε μόλις πριν από λίγο η ACEM, η ένωση Ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλετών, οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο ενιάμηνο (Ιανουάριος 2017 – Σεπτέμβριος 2017) έφτασαν τις 1.051.606 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές οι πωλήσεις αυξήθηκαν, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία (+4,1%) και την Ιταλία (+5,7%), η μείωση στης αγορές της Γερμανίας (-11,3%), της Ισπανίας (-5,8%) και της Μ. Βρετανίας (-15,7%) έριξαν τον γενικό μέσο όρο.


Η επιμέρους μείωση στις μοτοσυκλέτες το συγκεκριμένο διάστημα έφτασε στο -5,1% με 771.327 μονάδες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν πουληθεί στην Ιταλία (177.336, +6,4%) που παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Ακολουθούν η Γαλλία με 132.950 μοτοσυκλέτες (+2,4%), η Γερμανία με 126.592 μοτοσυκλέτες (-11,7%), η Ισπανία με 105.184 μονάδες (-8,5%) και η Μ. Βρετανία με 80.222 μοτοσυκλέτες και μείωση 15,4%.


Οι ταξινομήσεις των μοτοποδηλάτων έφτασαν τις 280.279 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση το ενιάμηνο κατά 9,3% σε σχέση με πέρσι, αν και αυτό οφείλεται επιμέρους στην απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβενίας να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων χωρίς πινακίδες να τα ταξινομήσουν, προκειμένου να είναι ενημερωμένη η βάση των στοιχείων τους. Η μεγαλύτερη αγορά για τα μοτοποδήλατα στην Ευρώπη παραμένει η Γαλλία με 73.646 μονάδες, και ακολουθούν η Ολλανδία (58.672 μονάδες), η Γερμανία (22.742 μονάδες), η Πολωνία (20.550 μονάδες) και η Ιταλία (19.823 μονάδες).
Αντίθετη εικόνα είχαν όμως οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και τετράτροχων), καθώς με 23.695 μονάδες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,1%, δείχνοντας μια σημαντικά αυξητική τάση προς τη νέα τεχνολογία. Οι αγορές που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων είναι η Γαλλία με 7.231 μονάδες, η Ολλανδία με 4.421 μονάδες, το Βέλγιο με 4.165 μονάδες και η Ισπανία με 2.501 μονάδες.
Από αυτές τις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, την μερίδα του λέοντος την έχουν τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα που κατέγραψαν αύξηση 60,8%, ενώ οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ήταν 3.121 κομμάτια μειώνοντας το αντίστοιχο περσινό ποσοστό κατά 13,4%.


Σχολιάζοντας τα νούμερα των πωλήσεων o Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε πως "Οι ταξινομήσεις στην Ευρώπη έχουν μια μικρή μείωση το πρώτο ενιάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά κοιτώντας τις πωλήσεις σε ένα πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, διαπιστώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης έχει αυξηθεί από τα 30,3 εκατομμύρια που ήταν το 2006 στα 33,5 εκατομμύρια το 2015. Αυτό είναι λογικό γιατί οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με οφέλη τόσο στην κατανάλωση καυσίμου όσο και στο κόστος απόκτησης, οπότε περιμένουμε αυτό το νούμερο να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον."
"Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία των ταξινομήσεων μαρτυρούν μια αύξηση στον αριθμό των μοτοσυκλετών που χρησιμοποιούνται στον ελεύθερο χρόνο των ιδιοκτητών τους σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες να αυξηθούν οι εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σχεδόν το 80% των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που πωλούνται παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται στις ασιατικές χώρες, κι αυτό προσφέρει μια τεράστια δυναμική στην βιομηχανία μας, αν και πολλές από αυτές τις χώρες έχουν αυστηρές εμπορικές πολιτικές που πλήττουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες."
"Κοιτώντας πάντως στο μέλλον, ο τομέας της μοτοσυκλέτας θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πολλές εταιρείες συνεργάζονται ήδη στο πεδίο της διασύνδεσης των οχημάτων μέσω του Connected Motorcycle Consortium. Τα επόμενα χρόνια οι πελάτες μας θα βλέπουν όλο και περισσότερες νέες μοτοσυκλέτες με προχωρημένα και πρωτοποριακά συστήματα."

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες