Οι πωλήσεις μοτοσυκλετών στην Ευρώπη


Μειωμένες κατά 1,6%
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/10/2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε μόλις πριν από λίγο η ACEM, η ένωση Ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλετών, οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο ενιάμηνο (Ιανουάριος 2017 – Σεπτέμβριος 2017) έφτασαν τις 1.051.606 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές οι πωλήσεις αυξήθηκαν, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία (+4,1%) και την Ιταλία (+5,7%), η μείωση στης αγορές της Γερμανίας (-11,3%), της Ισπανίας (-5,8%) και της Μ. Βρετανίας (-15,7%) έριξαν τον γενικό μέσο όρο.


Η επιμέρους μείωση στις μοτοσυκλέτες το συγκεκριμένο διάστημα έφτασε στο -5,1% με 771.327 μονάδες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν πουληθεί στην Ιταλία (177.336, +6,4%) που παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Ακολουθούν η Γαλλία με 132.950 μοτοσυκλέτες (+2,4%), η Γερμανία με 126.592 μοτοσυκλέτες (-11,7%), η Ισπανία με 105.184 μονάδες (-8,5%) και η Μ. Βρετανία με 80.222 μοτοσυκλέτες και μείωση 15,4%.


Οι ταξινομήσεις των μοτοποδηλάτων έφτασαν τις 280.279 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση το ενιάμηνο κατά 9,3% σε σχέση με πέρσι, αν και αυτό οφείλεται επιμέρους στην απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβενίας να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων χωρίς πινακίδες να τα ταξινομήσουν, προκειμένου να είναι ενημερωμένη η βάση των στοιχείων τους. Η μεγαλύτερη αγορά για τα μοτοποδήλατα στην Ευρώπη παραμένει η Γαλλία με 73.646 μονάδες, και ακολουθούν η Ολλανδία (58.672 μονάδες), η Γερμανία (22.742 μονάδες), η Πολωνία (20.550 μονάδες) και η Ιταλία (19.823 μονάδες).
Αντίθετη εικόνα είχαν όμως οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και τετράτροχων), καθώς με 23.695 μονάδες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,1%, δείχνοντας μια σημαντικά αυξητική τάση προς τη νέα τεχνολογία. Οι αγορές που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων είναι η Γαλλία με 7.231 μονάδες, η Ολλανδία με 4.421 μονάδες, το Βέλγιο με 4.165 μονάδες και η Ισπανία με 2.501 μονάδες.
Από αυτές τις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, την μερίδα του λέοντος την έχουν τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα που κατέγραψαν αύξηση 60,8%, ενώ οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ήταν 3.121 κομμάτια μειώνοντας το αντίστοιχο περσινό ποσοστό κατά 13,4%.


Σχολιάζοντας τα νούμερα των πωλήσεων o Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε πως "Οι ταξινομήσεις στην Ευρώπη έχουν μια μικρή μείωση το πρώτο ενιάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά κοιτώντας τις πωλήσεις σε ένα πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, διαπιστώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης έχει αυξηθεί από τα 30,3 εκατομμύρια που ήταν το 2006 στα 33,5 εκατομμύρια το 2015. Αυτό είναι λογικό γιατί οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με οφέλη τόσο στην κατανάλωση καυσίμου όσο και στο κόστος απόκτησης, οπότε περιμένουμε αυτό το νούμερο να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον."
"Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία των ταξινομήσεων μαρτυρούν μια αύξηση στον αριθμό των μοτοσυκλετών που χρησιμοποιούνται στον ελεύθερο χρόνο των ιδιοκτητών τους σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες να αυξηθούν οι εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σχεδόν το 80% των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που πωλούνται παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται στις ασιατικές χώρες, κι αυτό προσφέρει μια τεράστια δυναμική στην βιομηχανία μας, αν και πολλές από αυτές τις χώρες έχουν αυστηρές εμπορικές πολιτικές που πλήττουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες."
"Κοιτώντας πάντως στο μέλλον, ο τομέας της μοτοσυκλέτας θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πολλές εταιρείες συνεργάζονται ήδη στο πεδίο της διασύνδεσης των οχημάτων μέσω του Connected Motorcycle Consortium. Τα επόμενα χρόνια οι πελάτες μας θα βλέπουν όλο και περισσότερες νέες μοτοσυκλέτες με προχωρημένα και πρωτοποριακά συστήματα."

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026: Όλα έτοιμα! Οι εταιρείες που συμμετέχουν

Η μεγαλύτερη γιορτή της μοτοσυκλέτας - ΞΕΚΙΝΑ
έκθεση μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Όλα έτοιμα για την μεγάλη γιορτή της μοτοσυκλέτας!

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας επιστρέφει δυναμικά και φέρνει τα νέα μοντέλα του 2026, πολλά από αυτά σε πρώτη παρουσίαση στο κοινό!

Η λίστα με τους εκθέτες είναι έτοιμη, παραμονή της έναρξης, άργησε λίγο για όποιον περίμενε ίσως να δει την λίστα για να αποφασίσει την επίσκεψή του!
Ήταν όμως για καλό σκοπό καθώς πέρα των Honda και Piaggio Group και μερικών ακόμη απουσιών, υπάρχει μεγάλη πληρότητα.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση Μοτοσυκλέτας και έχουν ήδη στήσει τα περίπτερά τους είναι οι εξής: Aodes, BMW Motorrad, Benda, Bimota, Brixton, BSA, Buggy Motors, Can Am, CFMOTO, Cyclone, Ducati, Ecoshift, FB Mondial, Gemini, GPX, Harley-Davidson, Husqvarna, Hyosung, Indian Motorcycle, Italjet, Kawasaki, KTM, KYMCO, Kove, Letbe, Malaguti, Moto Morini, Motron, Phelon & Moore, QJMOTOR, Royal Alloy, Royal Enfield, Suzuki, SYM, Thrust Motor, Triumph, UM Motorcycles, Velocifero, Voge, Yadea, Yamaha, Zontes.

Απόν θα είναι η Honda και το Piaggio Group που περιλαμβάνει τις Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio και Vespa, ενώ επίσης απούσα θα είναι η Motoway Καμπράνης, μαζί με τις μάρκες που εκπροσωπεί: Asus, Benelli, Keeway, Morbidelli.

Σας περιμένουμε στο περίπτερο του MOTO!

Αναλυτικά το ωράριο της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας:

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
1-5 Απριλίου / Metropolitan Expo
Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη 1/4: 14:00-21:00
Πέμπτη 2/4: 14:00-21:00
Παρασκευή 3/4: 14:00-21:00
Σάββατο 4/4: 10:00-21:00
Κυριακή 5/4: 10:00-21:00