Οι πωλήσεις μοτοσυκλετών στην Ευρώπη


Μειωμένες κατά 1,6%
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/10/2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε μόλις πριν από λίγο η ACEM, η ένωση Ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλετών, οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο ενιάμηνο (Ιανουάριος 2017 – Σεπτέμβριος 2017) έφτασαν τις 1.051.606 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές οι πωλήσεις αυξήθηκαν, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία (+4,1%) και την Ιταλία (+5,7%), η μείωση στης αγορές της Γερμανίας (-11,3%), της Ισπανίας (-5,8%) και της Μ. Βρετανίας (-15,7%) έριξαν τον γενικό μέσο όρο.


Η επιμέρους μείωση στις μοτοσυκλέτες το συγκεκριμένο διάστημα έφτασε στο -5,1% με 771.327 μονάδες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν πουληθεί στην Ιταλία (177.336, +6,4%) που παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Ακολουθούν η Γαλλία με 132.950 μοτοσυκλέτες (+2,4%), η Γερμανία με 126.592 μοτοσυκλέτες (-11,7%), η Ισπανία με 105.184 μονάδες (-8,5%) και η Μ. Βρετανία με 80.222 μοτοσυκλέτες και μείωση 15,4%.


Οι ταξινομήσεις των μοτοποδηλάτων έφτασαν τις 280.279 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση το ενιάμηνο κατά 9,3% σε σχέση με πέρσι, αν και αυτό οφείλεται επιμέρους στην απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβενίας να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων χωρίς πινακίδες να τα ταξινομήσουν, προκειμένου να είναι ενημερωμένη η βάση των στοιχείων τους. Η μεγαλύτερη αγορά για τα μοτοποδήλατα στην Ευρώπη παραμένει η Γαλλία με 73.646 μονάδες, και ακολουθούν η Ολλανδία (58.672 μονάδες), η Γερμανία (22.742 μονάδες), η Πολωνία (20.550 μονάδες) και η Ιταλία (19.823 μονάδες).
Αντίθετη εικόνα είχαν όμως οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και τετράτροχων), καθώς με 23.695 μονάδες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,1%, δείχνοντας μια σημαντικά αυξητική τάση προς τη νέα τεχνολογία. Οι αγορές που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων είναι η Γαλλία με 7.231 μονάδες, η Ολλανδία με 4.421 μονάδες, το Βέλγιο με 4.165 μονάδες και η Ισπανία με 2.501 μονάδες.
Από αυτές τις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, την μερίδα του λέοντος την έχουν τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα που κατέγραψαν αύξηση 60,8%, ενώ οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ήταν 3.121 κομμάτια μειώνοντας το αντίστοιχο περσινό ποσοστό κατά 13,4%.


Σχολιάζοντας τα νούμερα των πωλήσεων o Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε πως "Οι ταξινομήσεις στην Ευρώπη έχουν μια μικρή μείωση το πρώτο ενιάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά κοιτώντας τις πωλήσεις σε ένα πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, διαπιστώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης έχει αυξηθεί από τα 30,3 εκατομμύρια που ήταν το 2006 στα 33,5 εκατομμύρια το 2015. Αυτό είναι λογικό γιατί οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με οφέλη τόσο στην κατανάλωση καυσίμου όσο και στο κόστος απόκτησης, οπότε περιμένουμε αυτό το νούμερο να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον."
"Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία των ταξινομήσεων μαρτυρούν μια αύξηση στον αριθμό των μοτοσυκλετών που χρησιμοποιούνται στον ελεύθερο χρόνο των ιδιοκτητών τους σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες να αυξηθούν οι εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σχεδόν το 80% των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων που πωλούνται παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται στις ασιατικές χώρες, κι αυτό προσφέρει μια τεράστια δυναμική στην βιομηχανία μας, αν και πολλές από αυτές τις χώρες έχουν αυστηρές εμπορικές πολιτικές που πλήττουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες."
"Κοιτώντας πάντως στο μέλλον, ο τομέας της μοτοσυκλέτας θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πολλές εταιρείες συνεργάζονται ήδη στο πεδίο της διασύνδεσης των οχημάτων μέσω του Connected Motorcycle Consortium. Τα επόμενα χρόνια οι πελάτες μας θα βλέπουν όλο και περισσότερες νέες μοτοσυκλέτες με προχωρημένα και πρωτοποριακά συστήματα."

Γκοργκόλης Α.Ε.: 1η εταιρεία στις πωλήσεις δικύκλων στην Ελλάδα για 16 σερί χρονιά

Με τις SYM, Daytona, QJMOTOR, Zontes και KOVE - Έχασε μόνο μία πρωτιά
Γκοργκόλης number one
13/1/2026

H Γκοργκόλης Α.Ε. κατάφερε για 16η σερί χρονιά να κατακτήσει την κορυφή στις πωλήσεις δικύκλου στην ελληνική αγορά με τις εταιρείες που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα να φέρνουν την εταιρεία στην πρώτη θέση.

Με τις SYM, Daytona, QJMOTOR, Zontes και KOVE και τις δύο πρώτες από αυτές να έχουν δίκυκλα που ταιριάζουν γάντι στις ανάγκες και την τσέπη του Έλληνα αναβάτη, η Γκοργκόλης A.E. ήταν η πρωταγωνίστρια εταιρεία και τη χρονιά που μας πέρασε στην εγχώρια αγορά έχοντας μόνο μία "απώλεια" αναφορικά με τις πρωτιές που κατέκτησε. Συγκεκριμένα σε επίπεδο εταιρείας η SYM, που ήταν επί σειρά ετών στην πρώτη θέση, έπεσε στη δεύτερη με τη Honda να παίρνει τα πρωτεία, κάτι που θα επισημοποιηθεί όταν θα έχουμε στα χέρια μας και τα επίσημα στοιχεία, αν και θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2025, η Γκοργκόλης Α.Ε. παρέμεινε στην 1η θέση στις ταξινομήσεις, με μερίδιο 31% και αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία δίκυκλα και μοτοσυκλέτες που πωλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν από εταιρεία που αντιπροσωπεύει η Γκοργκόλης Α.Ε.

Η ελληνική εταιρεία πήρε την 1η θέση στη γενική κατάταξη, με διαφορά 10 μονάδων από τη δεύτερη, την 1η θέση στην κατηγορία των scooters, με διαφορά άνω των 16 μονάδων από τη δεύτερη, με τη SYM να παραμένει σταθερά 1η σε αυτήν την κατηγορία για 14η συνεχόμενη χρονιά. Η Γκοργκόλης Α.Ε. πήρε επίσης την 1η θέση και στα παπιά με διαφορά άνω των 26 μονάδων, με τη Daytona να έχει στις τάξεις της το best seller DY125RS.

Τα ανωτέρω δεν περιλαμβάνουν τις ταξινομήσεις των 50 cc, συμβατικών και ηλεκτρικών, κατηγορία στην οποία η Γκοργκόλης Α.Ε. επίσης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 2025 αποτέλεσε για την εταιρεία χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης και στις εξαγωγές. Με συνολικές πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να ξεπερνούν τις 32.000 μονάδες. Η εξαγωγική δραστηριότητα αντιστοιχεί πλέον στο 15% των εγχώριων πωλήσεων με την Γκοργκόλης Α.Ε. να έχει παρουσία σε 10 αγορές του εξωτερικού.