Όργανα με τρισδιάστατη απεικόνιση της Bosch

Η επόμενη γενιά οργάνων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/9/2019

Η είδηση ότι η γερμανική εταιρεία Bosch, που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα συστήματα ABS που κατασκευάζει, στρέφει την προσοχή της στη δημιουργία νέων οργάνων δεν αφορά άμεσα τον κόσμο της μοτοσυκλέτας, καθώς προορίζονται -προς το παρόν- για αυτοκίνητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα δούμε και σε μοτοσυκλέτες στο κοντινό μέλλον, καθώς η ιστορία έχει αποδείξει πως πολλές φορές τεχνολογίες από τον κόσμο των αυτοκινήτων περνούν και στις μοτοσυκλέτες, όπως το ABS, το traction control και τα ραντάρ. Όσο για το τελευταίο δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είδαμε την KTM να δοκιμάζει ραντάρ στη ναυαρχίδα των adventure μοτοσυκλετών της, ενώ και η Ducati μπήκε ανταγωνιστικά στο παιχνίδι ανακοινώνοντας πως θα παρουσίασει φέτος τα νέα μοντέλα της νωρίτερα απ' την EICMA ώστε να είναι η πρώτη που θα εισάγει τα ρανταρ στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Τα όργανα των αυτοκινήτων δεν αποτελούν άγνωστο έδαφος για την Bosch. Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε ψηφιακού τύπου όργανα το 1994 για το Quatro της Audi. Συνεπώς, το να καταπιαστεί με την εξέλιξη της επόμενης γενιάς τους είναι φυσικό και επόμενο. Η καινοτομία που θέλει να εισάγει είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση των ενδείξεων και όχι μόνο, ώστε ο οδηγός να τις παρατηρεί πιο άμεσα. Έτσι, όταν φερ’ ειπείν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατακόρυφα κατά την ανάβαση μιας ορεινής διαδρομής, θα προβάλλεται μπροστά στον οδηγό η ένδειξη χαμηλής θερμοκρασίας ή παγετού –ανάλογα- ενημερώνοντάς τον άμεσα. Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπόλοιπες απαραίτητες πληροφορίες. Επίσης, η 3-D απεικόνιση δεν θα περιορίζεται μόνο εκεί αλλά θα κάνει το ίδιο και για το GPS. Αυτό ίσως να είναι και το πιο ενδιαφέρον, καθώς σήμερα μέσα από μια TFT οθόνη πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πότε ακριβώς πρέπει να στρίψουν και πολλές φορές χάνουν τη στροφή, ιδίως αν είναι νέοι και δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με τη χρήση του GPS ή δεν μπορούν να προσανατολιστούν εύκολα. Με την τρισδιάστατη τεχνολογία τα πράγματα ενδεχομένως να γίνουν πιο εύκολα, καθώς η απεικόνιση των χαρτών θα αποκτήσει “βάθος” και η σύγκριση του χάρτη με το περιβάλλον θα είναι πιο εύκολη όπως και ο προσανατολισμός.

Τώρα στο ερώτημα για το πόσο σύντομα θα το δούμε στον κόσμο των μοτοσυκλετών, η απάντηση είναι πως ήδη το έχουμε δει… σχεδόν. Ήταν πριν από 27 χρόνια, για την ακρίβεια το 1992, τότε που η Honda αποφάσισε να "ρεφάρει" από τις αποτυχημένες της προσπάθειες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Grand Prix με το NR500, συγκλονίζοντας τον κόσμο της μοτοσυκλέτας με τη δημιουργία του NR750. Εκείνη την εποχή, το ΜΟΤΟ είχε φροντίσει να αγοράσει ένα από τα πρώτα NR750 που κατέφθασαν στην Ευρώπη και ήταν από τα ελάχιστα μέσα του ειδικού Τύπου, που όχι μόνο είχε το άρθρο της δοκιμής του αλλά είχε κάνει και μια ιδιαίτερα ενδελεχή τεχνική ανάλυση, ανακαλύπτοντας όλες τις πτυχές του. Μέχρι και σήμερα παραμένει η μοναδική μοτοσυκλέτα παραγωγής με τετρακύλινδρο κινητήρα διάταξης V με οβάλ έμβολα και οκτώ βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο. Αυτά είναι τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της, ωστόσο η Honda την δημιούργησε χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό στο κόστος κι ακόμη και τα όργανα της NR ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους. Είχαν μια LCD οθόνη όπου σε συνδυασμό με έναν καθρέφτη έκανε τις ενδείξεις να “επιπλέουν” και να δείχνουν “τρισδιάστατες”. Σήμερα, η Bosch δουλεύει πάνω στην ίδια ιδέα αλλά η εκτέλεση και οι τεχνολογίες που εφαρμόζει δεν περιορίζονται σε έναν καθρέπτη και μια LCD οθόνη, αλλά χρησιμοποιεί έναν προτζέκτορα με καλύτερη ευκρίνεια και περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, δίνοντας μια πιο “ρεαλιστική” αίσθηση. Το αν η τεχνολογία της τρισδιάστατης απεικόνισης των ενδείξεων θα περάσει και στις μοτοσυκλέτες είναι άγνωστο. Αλλά αν έρθει το ερώτημα είναι το εξής: Θα βοηθήσει τους αναβάτες ή θα αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που θα αποσπά την προσοχή τους;

Zontes Athens 2 Shanghai: Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης με την 703F στον μυθικό Δρόμο του Μεταξιού

Η νέα ταξιδιωτική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσάκη αφορά ένα απαιτητικό διηπειρωτικό ταξίδι.
zontes mitsakis
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Με αφετηρία την Αθήνα και τελικό προορισμό τη Σαγκάη στην Κίνα, το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 50 ημέρες, καλύπτοντας συνολικά 14.000 χιλιόμετρα. Η διαδρομή θα περάσει από την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Καζακστάν και την Κίνα, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορικής εμπορικής οδού που συνέδεσε για αιώνες την Ανατολή με τη Δύση.

Ο Δρόμος του Μεταξιού δεν υπήρξε μόνο μια εμπορική αρτηρία. Για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε γέφυρα πολιτισμών, μέσω της οποίας ταξίδεψαν εμπορεύματα, θρησκείες, γλώσσες, παραδόσεις, έθιμα και ανακαλύψεις.

Η επιλογή της Zontes 703F δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για την ίδια μοτοσυκλέτα με την οποία ο Κωνσταντίνος Μητσάκης πραγματοποίησε το 2025 το ταξίδι Zontes Iceland Tour καλύπτοντας απόσταση 6.300 χλμ. έως την Ισλανδία και πίσω.

zontes mitsakis

Αυτή η 703F τώρα ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγαλύτερη αποστολή που θα την ταξιδέψει στις μυθικές πολιτείες της ερήμου Τακλαμακάν, στις απέραντες στέπες του Καζακστάν, στις νομαδικές φυλές της Κεντρικής Ασίας, στην επιβλητική οροσειρά του Καυκάσου και στο μνημειώδες Σινικό Τείχος, μερικά μόνο από τα σημαντικότερα ορόσημα αυτής της ταξιδιωτικής αποστολής.

Παρόλο που τα γραφικά καραβάνια του παρελθόντος έχουν χαθεί οριστικά μέσα στον χρόνο και τον σύγχρονο πολιτισμό, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης θα επιχειρήσει να καταγράψει το σημερινό πρόσωπο του Δρόμου του Μεταξιού, ακολουθώντας τα μισοσβησμένα ίχνη διαδρομών που συνδέθηκαν με θρυλικούς ταξιδευτές όπως ο Marco Polo και ο πρωτοπόρος Έλληνας εξερευνητής Παναγιώτης Ποταγός.