PIERER Mobility: Οι αναλυτικές επιδόσεις του Ομίλου το 2023

KTM, Husqvarna, GASGAS - 10,6% το συνολικό μερίδιο τους στην Ευρώπη
Pierer Group - Οικονομικά αποτελέσματα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2024

Θετικά έκλεισε το 2023 για την PIERER Mobility, που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα των KTM, Husqvarna, GASGAS, με τον Όμιλο να αυξάνει τις πωλήσεις του κατά 9% περίπου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ 2.661 εκατ. Ευρώ (προηγούμενο έτος: 2.437 εκατ. ευρώ) παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις ανακατατάξεις στον κλάδο των ποδηλάτων.

Το προκαταρκτικό λειτουργικό αποτέλεσμα (EBIT) μειώθηκε κατά περίπου 32% σε 160 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 235 εκατ. ευρώ), το οποίο αντιστοιχεί σε περιθώριο EBIT 6,0%. Στον τομέα των μοτοσυκλετών, το περιθώριο EBIT είναι περίπου 9%, το οποίο βρίσκεται εντός του αρχικά προγραμματισμένου εύρους 8-10%. Από την άλλη πλευρά, η αναδιοργάνωση του τμήματος ποδηλάτων είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στα κέρδη. Στα 324 εκατ. ευρώ, το λειτουργικό αποτέλεσμα προ αποσβέσεων (EBITDA) είναι περίπου 15% κάτω από το αντίστοιχο περσινό, το οποίο αντιστοιχεί σε περιθώριο EBITDA 12,2%.

Στον τομέα των μοτοσυκλετών, όπως αναφέρει το δελτίο του Ομίλου, το κόστος των αποθεμάτων των αντιπροσώπων αυξήθηκε απότομα λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων, παρά την καλή ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να χορηγηθούν στους αντιπροσώπους παρατεταμένοι όροι πληρωμής και υψηλότερες εκπτώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η δομή των αντιπροσώπων. Λόγω των επαρκών διαθέσιμων αποθεμάτων ρευστότητας, η PIERER Mobility AG μπόρεσε να στηρίξει αναλόγως τόσο τους εμπόρους όσο και τους προμηθευτές της, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική τους κατάσταση και να μειωθούν οι σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις που προκλήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων. Η σχετική αρνητική επίπτωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές, η οποία ανήλθε σε -411 εκατ. ευρώ το 2023 (προηγούμενο έτος: -3 εκατ. ευρώ), έγινε -σύμφωνα πάντα με τον Όμιλο- συνειδητά αποδεκτή. Επιπλέον, το επίπεδο των επενδύσεων στη χρήση 2023 παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο (284 εκατ. ευρώ, +6%). Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, οι επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης σειρών, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων, ανήλθαν σε 195 εκατ. ευρώ (+21%).

Κατά το οικονομικό έτος 2023, ο όμιλος PIERER Mobility Group αύξησε το εργατικό δυναμικό του κατά 96 άτομα σε συνολικά 6.184 εργαζόμενους. Από αυτούς, περίπου 220 μαθητευόμενοι απασχολούνται στο εκπαιδευτικό εργαστήριο στην τοποθεσία Mattighofen. Περίπου 1.300 εργαζόμενοι απασχολούνται στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, που αντιστοιχεί στο 21% περίπου του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Αύξηση του μεριδίου αγοράς στις σημαντικότερες αγορές μοτοσυκλετών - Πωλήσεις μοτοσυκλετών: 381.555 (+2%)

Με 280.206 μοτοσυκλέτες KTM, 67.462 μοτοσυκλέτες HUSQVARNA και 29.532 μοτοσυκλέτες GASGAS που πωλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2023, επιπλέον των μοτοσυκλετών που πωλήθηκαν από την MV Agusta (1.852) και τη CFMOTO (2.503), οι πωλήσεις ανήλθαν σε 381.555 μοτοσυκλέτες (2022: 375.492 μονάδες). Έτσι, ο τομέας των μοτοσυκλετών σημείωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 2%. Στις περιοχές πωλήσεων της Ευρώπης, οι πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου 140.000 μοτοσυκλέτες (+15%) και περίπου τα δύο τρίτα των μοτοσυκλετών (περίπου 240.000) πωλήθηκαν σε αγορές εκτός Ευρώπης. Παρά την ελαφρά μείωση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική, η θυγατρική εταιρεία εκεί κατάφερε να πουλήσει περισσότερες από 100.000 μοτοσυκλέτες για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Ενώ οι πωλήσεις στη Νότια Αμερική (-26%) και την Ασία (-27%) μειώθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, οι πωλήσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν ελαφρώς (+1%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με περίπου 19.700 μοτοσυκλέτες να πωλούνται.

Σε αντίθεση με τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, η ζήτηση στις βασικές αγορές της Ευρώπης αυξήθηκε πολύ έντονα κατά +11% (~820.000 νέες ταξινομήσεις μοτοσυκλετών) και στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ & Καναδάς) κατά +4% (485.000 μοτοσυκλέτες). Συνεπώς, το μερίδιο αγοράς και των τριών εμπορικών σημάτων (KTM, Husqvarna, GASGAS) θα είναι περίπου 10,6% στην Ευρώπη και 12,6% στη Βόρεια Αμερική το 2023. Η αγορά μοτοσυκλετών της Αυστραλίας (συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας) μειώθηκε ελαφρώς, με πτώση 3% σε 67.000 τ. Παρ' όλα αυτά, το συνολικό μερίδιο αγοράς των τριών εμπορικών σημάτων σε αυτή την αγορά αυξήθηκε στο 21%. Η σχετική αγορά μοτοσυκλετών της Ινδίας, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+22%), όπως και το προηγούμενο έτος. Η Bajaj πούλησε σχεδόν 66.000 μοτοσυκλέτες KTM και Husqvarna στην Ινδία, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να ανέλθει στο 5,3%.

Πωλήσεις ποδηλάτων: 157.358 (+33%) - η προσαρμογή των αποθεμάτων αλλοιώνει την αύξηση των πωλήσεων

Ο όμιλος PIERER Mobility αντιμετώπισε επίσης μια απότομη πτώση των τιμών της αγοράς λόγω των παγκόσμιων υπεραποθεμάτων στον τομέα των ποδηλάτων. Η αύξηση των πωλήσεων άνω του 30% στον τομέα αυτό με τα εμπορικά σήματα HUSQVARNA, R RAYMON, GASGAS και FELT χαρακτηρίστηκε από την προσαρμογή των αποθεμάτων και την πώληση του εμπορικού σήματος R Raymon. Στη χρήση 2023 πωλήθηκαν 157.358 ποδήλατα (προηγούμενο έτος: 118.465), εκ των οποίων τα 100.640 ήταν ηλεκτρονικά ποδήλατα (προηγούμενο έτος: 74.479). Η περιοχή DACH παραμένει η μεγαλύτερη αγορά πωλήσεων ποδηλάτων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60%. Το μερίδιο των πωλήσεων του τμήματος ποδηλάτων στη Βόρεια Αμερική θα είναι 10% το 2023.

Προοπτικές 2024: αύξηση της κερδοφορίας και ενίσχυση της κύριας δραστηριότητας

Κατά το οικονομικό έτος 2024, η PIERER Mobility AG θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κύριας δραστηριότητάς της "Ηλεκτροκίνητα δίκυκλα (μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά ποδήλατα)" με τις μάρκες KTM, Husqvarna, GASGAS και MV Agusta. Προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του ομίλου, η διοίκηση εφαρμόζει μέτρα μείωσης του κόστους σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων κατά το τρέχον έτος ενοποίησης. Βασική έμφαση θα δοθεί στον εξορθολογισμό των κύκλων ανάπτυξης προϊόντων και στη σαφή ευθυγράμμιση των προγραμμάτων προϊόντων.

Στον τομέα των μοτοσυκλετών, μέρος της παραγωγής για μεμονωμένα μοντέλα μεσαίας κατηγορίας και ορισμένες δραστηριότητες Ε&Α μεταφέρονται στον στρατηγικό εταίρο Bajaj Auto, Ινδία, και στη CFMOTO στην Κίνα. Αυτό επηρεάζει προϊόντα (μοτοσυκλέτες δρόμου) σε αγορές με πολύ υψηλές τιμές και έντονο ανταγωνισμό. Η γκάμα των μοντέλων που παρήγαγε προηγουμένως η Bajaj (μεταξύ 125 και 390 κυβικών εκατοστών) θα επεκταθεί. Οι μοτοσυκλέτες δρόμου μεταξύ 790 και 950 κυβικών εκατοστών θα συναρμολογούνται από τον Κινέζο συνεργάτη CFMOTO. Μεταξύ άλλων, αυτό αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων κόστους στις περιοχές αυτές και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης.

Τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν από μείωση του αριθμού των εργαζομένων έως και 300 στο Mattighofen και στο Munderfing, ιδίως μέσω της απομάκρυνσης των προσωρινών εργαζομένων και των εργαζομένων που αποχωρούν από την εταιρεία λόγω φυσικής διαρροής.

Στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως, η Εκτελεστική Επιτροπή αναμένει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες και το περιθώριο EBIT θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 7% κατά το οικονομικό έτος 2024.

 

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Φωτογραφίες με πιο καθαρή ανάλυση, μας δείχνουν τι θα δούμε στις 3 Μαΐου
motomagBajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του NS400, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα, αναδεικνύουν καθαρά την σιλουέτα του, αλλά και τι να περιμένουμε στις 3 Μαΐου, όταν η Bajaj θα ανακοινώσει την ένταξη του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου, μέχρι τώρα στην οικογένεια Pulsar.

Όπως είχαμε δει σε προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο μοντέλο ακολουθεί κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τον προκάτοχό του, NS200. Οι διαφορετικές προεκτάσεις στο ρεζερβουάρ, ωστόσο, χαρίζουν περισσότερο όγκο, ενώ δίνουν πόντους στην επιθετική εμφάνιση. Σε αντίθεση, με τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το μοντέλο που βλέπουμε εδώ είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Επομένως, μιλάμε πιθανότατα για τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ χάρη στην υψηλότερη ανάλυση εδώ, γίνεται εμφανές ότι στα όργανα θα έχουμε ψηφιακή οθόνη.

Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές.

Αφήνοντας πίσω τα πινέλα και τα πλαστικά, βλέπουμε ότι το περιμετρικό πλαίσιο παραμένει, το οποίο συνεργάζεται με ένα αρκετά… εύσωμο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μόνο αμορτισέρ πίσω. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα MRF, τουλάχιστον κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, όπου πίσω φαίνεται να σταματά στα 140 χιλιοστά πλάτος. Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές, αλλά και αν θα ακολουθήσει ή όχι σε μεταγενέστερο στάδιο και η KTM, καθώς μέχρι και τα 400 κυβικά όλα τα πορτοκαλί μοντέλα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Ινδού κολοσσού.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Κοιτάζοντας τον κινητήρα, βλέπουμε ότι θυμίζει έντονα εξωτερικά τον μονοκύλινδρο των 373 κυβικών, που μέχρι πρότινος είχαν το 390 Duke της KTM, ενώ εξοπλίζει ακόμα το Dominar 400. Όσον αφορά τώρα την απόδοσή του, πιθανότατα η χαρτογράφηση θα είναι πιο κοντά σε αυτή του μικρού Δούκα, καθώς για την Bajaj τα Pulsar αντιπροσωπεύουν μία πιο σπορ πλευρά, σε σύγκριση με τα Dominar.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι και την Μ. Παρασκευή 3/5, όταν και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Bajaj. Τότε θα μας λυθεί και κάθε άλλη απορία, γύρω από την απόδοση.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

 

Ετικέτες