Το πρόγραμμα του KTM OFF ROAD DAYS 2019

Περιοδεία από τη Θράκη έως την Κρήτη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/10/2019

Τα KTM Off Road Days του 2019 ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη και “κατηφορίζουν” προς νότο, όπου το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και της Σκύδρα. Αμέσως μετά  ακολουθούν η Καστοριά, τα Τρίκαλα, η Κατερίνη, η Χαλκίδα και τελικός προορισμός είναι η Κρήτη. Στο δελτίο τύπου που λάβαμε από την ΚΤΜ SEE μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περιγράφονται αναλυτικά όσα έγιναν έως τώρα, αλλά και όσα θα γίνουν έως και το μήνα Νοέμβριο:

ΑΝΑΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΙΩΣΑΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

 

Οδήγησαν, άκουσαν μουσική, μαζεύτηκαν γύρω από το barbeque και συζήτησαν με τους ανθρώπους της KTM SOUTH EAST EUROPE και τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της ΔΡΑΜΟΝ για τις αγαπημένες τους «χωμάτινες» μοτοσυκλέτες.

Όπως τα Orange Days και τα Coffee Days έτσι και τα OFFROAD DAYS 2019 χαρακτηρίζονται από το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί. Όσοι έρχονται δεν οδηγούν μόνο τα τελευταία μοντέλα της KTM, αλλά βιώνουν μια όμορφη εμπειρία και περνούν εποικοδομητικά τον χρόνο τους.

Φέτος σε μια διαδρομή που επιλέχθηκε προσεκτικά από την έμπειρη ομάδα της ΔΡΑΜΟΝ, 35 αναβάτες βρέθηκαν στην περιοχή Λιβάδι, πάνω από την Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς και ευχαριστήθηκαν οδήγηση. Η βόλτα με τα νέα enduro και motocross μοντέλα της KTM περιελάμβανε μονοπάτια σε πυκνό δάσος.



Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν τη ζεστασιά της φιλοξενίας της KTM SEE και της ΔΡΑΜΟΝ. Ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από τους ειδικούς, με μουσική υπόκρουση και συνοδεία πλούσιων εδεσμάτων ανανέωσαν το επόμενο ραντεβού στην Ξάνθη για την άνοιξη του 2019 με Coffee Days αρχικά και Orange Days στη συνέχεια.

Η επόμενη συνάντηση KTM OFFROAD DAYS είναι προγραμματισμένη για τη Θεσσαλονίκη στις 5 Οκτωβρίου και την Σκύδρα στις 6 Οκτωβρίου.

Μοντέλα διαθέσιμα για Test Ride
KTM 150 EXC TPI
KTM 300 EXC TPI
KTM 350 EXC-F
KTM 450 SX-F
HUSQVARNA FC250*
HUSQVARNA TE300i*

*Τα μοντέλα της HUSQVARNA θα είναι διαθέσιμα για test ride σε επιλεγμένα OFFROAD DAYS σε συνεργασία με επίσημους συνεργάτες της HUSQVARNA

Ημερομηνίες & Τόποι Διεξαγωγής:
21 Σεπτεμβρίου Δράμα – ΔΡΑΜΟΝ (25410 84555)
22 Σεπτεμβρίου Αλεξανδρούπολη – ΔΡΑΜΟΝ (25410 84555)
28-29 Σεπτεμβρίου Ξάνθη - ΔΡΑΜΟΝ (25410 84555)
5-6 Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη & Σκύδρα - ΜΑΚΙΝΑ (2310 553035)
12-13 Οκτωβρίου Καστοριά – ΔΕΛΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ* (2311 824700)
19-20 Οκτωβρίου Τρίκαλα - ΣΙΩΚΗΣ ΜΟΤΟ (24310 35045)
26-27 Οκτωβρίου Κατερίνη – BOB’S MOTOR GARAGE (23510 79157)
9-10 Νοεμβρίου Χαλκίδα – ΜΙΜΙΚΟΣ MOTOSHOP (22210 60438)
16-17 Νοεμβρίου Κρήτη - Η&Κ ΑΕΒΕ (2810 330870)

IRID: Ηλεκτροχρωμική ζελατίνα χωρίς μπαταρίες – Σκουραίνει με ηλιακή ενέργεια [Video]

Στην παραγωγή και για κράνη μοτοσυκλέτας - Ποιες εταιρείες θα τη βάλουν πρώτες
Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/2/2026

Η ιταλική IRID φέρνει στην παραγωγή την δική της πρόταση για την προστασία των ματιών του αναβάτη με την ηλεκτροχρωμική ζελατίνα που έχει εξελίξει να μην χρειάζεται μπαταρίες για τη λειτουργία της.

Η ενσωμάτωση φωτοχρωμικών ζελατίνων στα κράνη δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο με τους κατασκευαστές ωστόσο να ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να τις κάνουν πιο αποδοτικές και χρηστικές, δίνοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογές στους αναβάτες.

Οι φωτοχρωμικές ζελατίνες είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κράνη, όμως κατασκευαστές όπως η Shoei έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα με την διάθεση ηλεκτροχρωμικών LCD ζελατινών που χρησιμοποιούν μικρές μπαταρίες (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Το όφελος για τον αναβάτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τη ζελατίνα από το κράνος αν οδηγεί το βράδυ ή σε συνθήκες με χαμηλό περιβαλλοντικό φωτισμό, όπως θα έκανε με μία φωτοχρωμική που χρησιμοποιεί το φως και θα γινόταν σκούρα αν έπεφταν επάνω της φώτα αυτοκινήτου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει αναβάτης είναι να την απενεργοποιήσει.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Τώρα έρχεται η ιταλική IRID να κάνει τα πράγματα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο φιλικά περιβαλλοντικά αφού η δική της ηλεκτροχρωμική ζελατίνα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση μπαταριών ως πηγή ενέργειας.

Η πρόταση της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλιακό πάνελ στην κορυφή της, όπως αυτό που έχουν τα κομπιουτεράκια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο και τοποθετείται στη μέση, στο πάνω μέρος της ζελατίνας. Έτσι η ζελατίνα αλλάζει ενεργεία το ποσοστό διαφάνειας με παράλληλη χρήση αισθητήρα φωτός.

Οι Ιταλοί υπόσχονται εξαιρετική απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για την LCD ζελατίνα τους με πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης, εξαιρετικά ομοιόμορφη λειτουργία σε όλη την έκταση της ζελατίνας, μηδενικές χρωματικές αλλοιώσεις, μηδενικό "τρεμόπαιγμα" (flickering), αλλά και "ανοσία" στην πόλωση του φωτός που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν θα παρατηρεί περίεργες γραμμές και... ουράνια τόξα όταν λειτουργεί.

Για την εξέλιξη της ηλεκτροχρωμικής ζελατίνας η IRID έχει κατοχυρώσει πατέντες σε 15 διαφορετικούς τομείς, ενώ η εφαρμογή της δεν περιορίζεται στα κράνη μοτοσυκλέτας αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και σε μάσκες enduro-MX-ski, ακόμη και σε παρμπρίζ οχήματος. Στα χαρακτηριστικά της ζελατίνας περιλαμβάνεται και η αντιθαμβωτική επίστρωση.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Το αρνητικό σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η τσουχτερή τιμή της ζελατίνας που ξεκινά από τα 390 περίπου ευρώ με την ιταλική εταιρεία να αναφέρει ότι το κόστος θα μειωθεί όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίμακες οικονομίες και η ζελατίνα υιοθετηθεί από περισσότερους κατασκευαστές κρανών. Πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει την τεχνολογία της IRID στα κράνη της είναι η SHARK, ενώ θα ακολουθήσουν η Nolan και η LS2.