Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Πρωτότυπο σύστημα Smart Ride της Samsung

Σε συνεργασία με την Energica

Το ενδιαφέρον της Samsung για να έχει ενεργό ρόλο στον κόσμο των μοτοσυκλετών προσφέροντας τα προϊόντας της και τις τεχνολογίες της δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με άλλα ονόματα του χώρου. Ειδικότερα, ήταν το 2016 που σε συνεργασία με τη Yamaha είχε παρουσιάσει ένα HUD σύστημα που εμφάνιζε πληροφορίες στον αναβάτη πάνω στη ζελατίνα του Tricity που είχε χρησιμοποιηθεί ως “πειραματόζωο” τότε, ενώ βρίσκεται ήδη αρκετά χρόνια στο χώρο τον αυτοκινήτων αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας την ίδια τεχνολογία. Τώρα με αφορμή του συνωστισμένους δρόμους της Ιταλίας και την ανοδική πορεία της αγοράς των δίκυκλων, βρήκε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την Energica που αποτελεί το πρώτο ιταλικό εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Σκοπός της συνεργασίας ήταν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο που αφενός μεν θα έδινε λύση στο πρόβλημα της εκπομπής ρύπων και αφετέρου θα εισήγαγε καινοτομίες που θα έκαναν τη ζωή των μοτοσυκλετιστών πιο άνετη. Σε δηλώσεις που έκανε η Livia Cevolini, CEO της Energica ανέφερε: “Η επιχειρηματική μας φιλοσοφία είναι βαθιά ριζωμένη στην ιταλική μοτοσυκλετική βιομηχανία με τους κινητήρες και τις καινοτομίες να βρίσκονταν πάντα στο DNA μας. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε ενστερνιστεί την ανάγκη της αγοράς και έχουμε προβλέψει δημιουργώντας προϊόντα και λύσεις που είναι μοναδικές στον κόσμο. Με την δημιουργία καινοτομιών έχουμε ξεπεράσει τα στάνταρ της τωρινής τεχνογνωσίας. Ελπίζω τα οράματα της Energica και της Samsung που συνδέονται με το νέο Smart Ride project να αποτελέσουν έμπνευση για την ηλεκτροκίνηση στην Ιταλία και στον υπόλοιπο κόσμο”.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν να δημιουργηθεί μια πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, που βασίστηκε πάνω στο ηλεκτρικό café racer Eva EsseEsse9. Απ’ την άλλη, ο επικεφαλής της Samsung της Ιταλίας Francesco Cordani, εστίασε τις δηλώσεις του στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των ανθρώπων αναφέροντας: “Στη Samsung γνωρίζουμε πως οι καινοτομίες παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς επιτρέπουν στα επαναστατικά project να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεσμευόμαστε στην εξερεύνηση νέων τομέων όπου οι ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στη τεχνολογία. Με αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ποιοτικής λύσης μεγάλης σημασίας, θέλαμε να συνεργαστούμε με μια πολύτιμη εταιρεία στο κόσμο των δικύκλων όπως την Energica, που χάρη στην εμπειρία της και την καινοτόμα προσέγγισή της στα πράγματα, αποτελεί έναν άριστο συνεργάτη για τη δημιουργία του Smart Ride".

Όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα που παρουσίασαν, το Bolid E βρίσκεται διαμετρικά αντίθετα απ’ το Essse καθώς είναι αρκετά φουτουριστικό, γεγονός που οφείλεται στην εγκατάσταση των δύο Samsung Galaxy Α στην θέση των καθρεπτών, που συνδέονται με τις κάμερες που υπάρχουν στο μπροστά και πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Το πίσω φανάρι έχει δώσει τη θέση του σε ένα άλλο θυμίζοντας περισσότερο τουρμπίνα που στο κέντρο βρίσκεται η κάμερα, προσφέροντας ένα καθαρό πλάνο. Με αυτό τον τρόπο το HUD σύστημα της Samsung ενημερώνει τον αναβάτη για τα διερχόμενα αυτοκίνητα που μπορεί να βρίσκονται στη νεκρή γωνία, για εμπόδια στο δρόμο κι ακόμη και για πεζούς. Στο τομέα τον επιδόσεων –αν και δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση-, ο ηλεκτρικός κινητήρας παράγει 18 χιλιογραμμόμετρα ροπής και η ιπποδύναμη φτάνει του 109 ίππους, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 200 χιλιόμετρα την ώρα, προσδίδοντας έτσι περισσότερο ενδιαφέρον στη μοτοσυκλέτα.

Η Samsung θέλοντας να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του HUD, φρόντισε να το εξοπλίσει με πληθώρα λειτουργιών που ο αναβάτης μπορεί να τις διαχειριστεί απ’ το Samsung Galaxy watch -που έχει το ρόλο του κλειδιού της μοτοσυκλέτας- μέσω της εφαρμογής “Energica”. Ξεκινώντας απ’ την αρχή, το smartwatch που παίζει το ρόλο του keyless πομπού, μπορεί να συνδεθεί με τη μοτοσυκλέτα με δύο τρόπους, είτε μέσω Bluetooth είτε μέσω της NFC (Near Field Communication) τεχνολογίας ενεργοποιώντας έτσι τη μοτοσυκλέτα. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να τονίσουμε πως η NFC τεχνολογία για να λειτουργήσει χρειάζεται ο πομπός (το Galaxy watch) και ο δέκτης (η μοτοσυκλέτα) να βρίσκονται πολύ κοντά σε απόσταση που μετράται σε εκατοστά, καθιστώντας έτσι δύσκολη την υποκλοπή του σήματος με απώτερο σκοπό τη κλοπή της μοτοσυκλέτας. Ακόμη η δημιουργία “αντικλειδιού” μπορεί να γίνει άμεσα απ’ το χρήστη που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα virtual key σε όποιους θέλει, επιλέγοντάς τους απ’ τη λίστα των επαφών του. Αυτό βέβαια είναι διαμετρικά αντίθετο απ’ το NFC που καθιστά δύσκολη την κλοπή της, καθώς αν δεν υπάρχει κάποια άλλη δικλείδα ασφαλείας η αντιγραφή του κλειδιού παραείναι εύκολη. Τέλος το Galaxy watch, διαθέτοντας GPS κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσφέρει στον αναβάτη χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τους σταθμούς επαναφόρτισης.

Μέσω της εφαρμογής ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί πλήρως τις λειτουργίες των καμερών που βρίσκονται στη μοτοσυκλέτα και να καταγράψει σε βίντεο τις διαδρομές του ή να τις απαθανατίσει φωτογραφίζοντάς τες, ενώ η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται κατευθείαν στο smartwatch, εκμηδενίζοντας το χρόνο μεταφοράς τους απ’ τη μοτοσυκλέτα σε μια άλλη συσκευή που θα χρειαζόταν σε άλλη περίπτωση. Κατά μια έννοια αυτή η λειτουργία θυμίζει το νέο σύστημα συνδεσιμότητας της Triumph που εισήγαγε στα Scrambler XC/XE φέτος, παρέχοντας τις ίδιες δυνατότητες όσον αφορά τα βίντεο και τις φωτογραφίες όμως με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη, μέσω της “Energica” και της τεχνολογίας Bluetooth μπορεί να ελέγξει απομακρυσμένα τις ενδείξεις της μοτοσυκλέτας, όπως την στάθμη της μπαταρίας, τη μέση κατανάλωση, την υπολειπόμενη αυτονομία, καθώς και τις υπόλοιπες ενδείξεις απ’ τον πίνακα οργάνων όπως τη ταχύτητα, τις στροφές αλλά και τη ροπή. Επίσης χάρη στο εγκατεστημένο GPS στη μοτοσυκλέτα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη τοποθεσία της, ενώ έχει και τη δυνατότητα της ενεργοποίησης της κόρνας.

Το Bolid E όπως αναφέραμε και νωρίτερα αποτελεί μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα, όμως αν σκεφτεί κανείς την πορεία της Samsung στο χώρο των αυτοκινήτων και τις προθέσεις για την ενασχόλησή της με τις μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια, το να δούμε μοτοσυκλέτες που θα φέρουν τις καινοτομίες της Samsung δεν αποτελεί κάποιο μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.