REOC International Rally 2023: Η γιορτή της Royal Enfield στην Ελλάδα

Το ΜΟΤΟ ήταν εκεί, παρέα με το long-term test Royal Enfield HNTR 350
REOC 2023
Από το

motomag

13/6/2023

Βρεθήκαμε στην Παλαιά Επίδαυρο για να λάβουμε μέρος στην παγκόσμια συνάντηση των αναβατών της βρετανικής εταιρείας που έλαβε χώρα 2-4 Ιουνίου 2023, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ιστορικό της Royal Enfield, Gordon May ο οποίος μας χάρισε μια αποκλειστικότητα που μόνο στο ΜΟΤΟ θα διαβάσετε.

Στις αρχές Ιουνίου η Παλαιά Επίδαυρος φιλοξένησε την παγκόσμια συνάντηση των μελών της Royal Enfield και φυσικά εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά την εν λόγω γιορτή της βρετανικής εταιρείας. Με συντροφιά την long term μοτοσυκλέτα του περιοδικού μας Royal Enfield HNTR 350, εκδράμαμε μέχρι την Παλαιά Επίδαυρο ώστε να σας μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα του REOC International Rally 2023.

Φτάνοντας στο Camping Nicolas 1, οι άνθρωποι του παραρτήματος του REOC UK στην Ελλάδα μας καλωσόρισαν κάνοντας μας να νιώσουμε οικεία από το πρώτο λεπτό. Εμείς με τη σειρά μας σταθμεύσαμε το HNTR 350 δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της Royal Enfield και μπήκαμε αμέσως στο κλίμα της εκδήλωσης.

Αφού συνομιλήσαμε με αρκετούς παρευρισκόμενους ξεναγηθήκαμε στον καλαίσθητο χώρο του camping όπου σε διάφορα σημεία του είχαν τοποθετηθεί λογότυπα καθώς και διάφορες σημαίες της βρετανικής εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του REOC International Rally 2023, οι 100 και πλέον συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες οι οποίες είχαν ως στόχο να τους ψυχαγωγήσουν, ενώ οι ημερήσιες βόλτες που διοργανώθηκαν όλο το τριήμερο στις τριγύρω περιοχές ανέδειξαν τις ομορφιές του τόπου οι οποίες ταίριαξαν γάντι με τον χαρακτήρα των μοτοσυκλετών της Royal Enfield.

Καλλιστεία

Λίγο αργότερα θα βλέπαμε τα καλλιστεία των μοτοσυκλετών των συμμετεχόντων. Μοντέλα Royal Enfield διάφορων χρονολογιών παρατάχτηκαν στην είσοδο του camping για να αποφασίσουν οι κριτές ποιο ήταν το ομορφότερο.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρισκόταν και ο ιστορικός της Royal Enfield, Gordon May που βρέθηκε στην Παλαιά Επίδαυρο οδικώς από το Μάντσεστερ της Αγγλίας με ένα ολοκαίνουργιο Royal Enfield Super Meteor 650. Εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία και συνομιλήσαμε μαζί του για τις δύο μεγάλες του αγάπες, τη Royal Enfield και τη συγγραφή βιβλίων, ενώ ο ίδιος μας χάρισε και μια αποκλειστικότητα που θα διαβάσετε παρακάτω.

Gordon May

Ο Βρετανός Gordon May ασχολείται με τις κλασικές μοτοσυκλέτες για παραπάνω από 35 χρόνια. Το 1988 ταξίδεψε στην Ινδία και το Νεπάλ για έξι μήνες με μια Bullet και από τότε ξεκίνησε πιο ενεργά να ταξιδεύει με μοντέλα της Royal Enfield ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα το πάθος του Gordon για την RE τον οδήγησε στη δημιουργία του περιοδικού The Bullet-In το 2001. Αυτή η μικρή έκδοση έγινε γρήγορα το “ευαγγέλιο” για όλους τους λάτρεις της Royal Enfield Bullet, καθώς εκεί υπήρχαν τα πάντα όσον αφορά στο εν λόγω μοντέλο. Η επιτυχία του περιοδικού οδήγησε τον Gordon στη συγγραφή του πρώτου βιβλίου για το Royal Enfield Indian Bullet με τίτλο Made in India. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα βιβλία Made in Redditch -ένα εικονογραφικό αρχείο της Royal Enfield στη Βρετανία-, το By Miles The Best -παρουσιάζει κάθε Royal Enfield εικονογραφημένη ανά έτος, από το 1930 έως το 1970-, το coffee table book, Royal Enfield - The Legend Rides On -βιβλίο εορτασμού για τα 50 χρόνια παραγωγής της Bullet στην Ινδία-, το Overland to India -ταξιδιωτικό βιβλίο το οποίο παρουσιάζει το ταξίδι του Gordon από το Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου στο εργοστάσιο της Royal Enfield στο Τσενάι της Ινδίας με τη μοτοσυκλέτα Royal Enfield Bullet 500 1953- και το Overland to India -είναι δύο βιβλία που αφηγούνται τα ταξίδια του Gordon στην Αίγυπτο με μια RE BSA Bantam και στο Βιετνάμ με μια RE Matchless G3L-, μετά από όλα αυτά δικαίως ο Βρετανός έχει αποκτήσει τον τίτλο του ιστορικού της Royal Enfield.

REOC 2023

Στα μέρη μας και συγκεκριμένα στην Παλαιά Επίδαυρο ο Gordon May έφτασε οδικώς από το Μάντσεστερ όπου και ζει, με ένα ολοκαίνουργιο Royal Enfield Super Meteor 650. Ο ίδιος μας ανέφερε πως το μοντέλο της βρετανικής εταιρείας αποτελεί τη νέα του μοτοσυκλέτα για περιπέτειες αν και ο ίδιος αγαπά την Bullet με την οποία έχουν μοιραστεί τόσα χιλιόμετρα και τόσες αναμνήσεις. Τον ρωτήσαμε γιατί δεν προτίμησε σε κάποιο από τα ταξίδια του να έχει μία πιο σύγχρονη μοτοσυκλέτα της βρετανικής εταιρείας, με τον May να απαντά πως το “παλιό” έχει τη δική του χάρη, και πως αν καταφέρεις και υλοποιήσεις έναν στόχο με αυτό, αποκτά άλλη αξία, ωστόσο κάποιες φορές ο ίδιος θα ήθελε να έχει γλυτώσει κάποιες αναποδιές που συνέβησαν. Όπως ήταν αναμενόμενο τον ρωτήσαμε για τις εντυπώσεις του σχετικά με το φετινό REOC International Rally το οποίο διοργανώνεται από τους ανθρώπους του παραρτήματος του REOC UK στην Ελλάδα. Ο May μας είπε πως είναι πολύ εντυπωσιασμένος τόσο από την οργάνωση όσο και από τη φιλοξενία των ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο συγκεκριμένο μέρος -Παλαιά Επίδαυρος- και έχει μαγευτεί από τις ομορφιές του τόπου, ενώ οι εκδρομές που έχει κάνει με το Super Meteor 650 δεν θέλει να τελειώσουν. Επόμενη μας ερώτηση ήταν για τα μελλοντικά του σχέδια αν έχει κάποιο νέο ταξίδι ή κάποιο νέο βιβλίο στα σκαριά. Ο May χαμογελώντας μας είπε πως υπάρχει κάτι ξεχωριστό που ετοιμάζει η Royal Enfield και ο ίδιος θα έχει την χαρά και την τιμή να είναι μέρος αυτού του πλάνου. Πιο συγκεκριμένα η βρετανική εταιρεία θα παράξει ξανά την πρώτη μοτοσυκλέτα που βγήκε από τo εργοστάσιο το 1901 η οποία σχεδιάστηκε από τον Bob Walker Smith και τον Γάλλο Jules Gobiet και παρουσιάστηκε στο Stanley Cycle Show στο Λονδίνο. Η εν λόγω μοτοσυκλέτα θα παραχθεί σε ένα μοναδικό αντίτυπο, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί σε διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο ώστε να αναδείξει εκ νέου την ιστορία της Royal Enfield, σε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις ο ίδιος ο Gordon May θα βρίσκεται εκεί ως ομιλητής αλλά και ως αναβάτης της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας. Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτά που μας είπε ο Gordon May ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής με το HNTR 350, το οποίο με τη σειρά του μας πρόσφερε μία σύντομη αλλά όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία.

Ετικέτες

Swank Rally, Τυνησία - Σκοτώθηκε ο Ιταλός αναβάτης Luigi Costa

Νοσηλευόταν επί δύο ημέρες στο νοσοκομείο Kebili μετά από πτώση, και πέθανε από επιπλοκές
Luigi Costa, Swank Rally
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/2/2024

Στις 27/2/2024 έφυγε από τη ζωή ο αναβάτης Luigi Costa, που συμμετείχε στο Swank Rally στην Τυνησία. Ο Ιταλός είχε μια πτώση δυο ημέρες πριν και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Kebili, έχοντας τις αισθήσεις του, όμως τελικά πέθανε από επιπλοκές.

Όπως διαβάζουμε στον ιταλικό τύπο η διοργάνωση ενήργησε ταχύτατα κατά το ατύχημα του Costa που συνέβη λίγα χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση της πρώτης ειδικής του αγώνα, μεταφέροντας τον άμεσα στο νοσοκομείο. Ο 58χρονος αναβάτης από την Πάρμα, υπεβλήθη σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, με τους γιατρούς να αποφασίζουν πως έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον δυο ημέρες. Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, ο Costa είχε τις αισθήσεις του και επικοινωνούσε τηλεφωνικά με την οικογένεια και τους φίλους του. Δυστυχώς την Τρίτη η κατάσταση του επιδεινώθηκε, με τον άτυχο Ιταλό να πεθαίνει από επιπλοκές οι οποίες τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστές. Μόλις μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του, η διοργάνωση ακύρωσε άμεσα το τρίτο στάδιο του αγώνα το οποίο βρισκόταν στα μέσα της διεξαγωγής του.

Ετικέτες