REOC International Rally 2023 - Στην Ελλάδα τον Ιούνιο!

Η Παγκόσμια συνάντηση του επίσημου Owners Club της Royal Enfield
REOC Rally 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/4/2023

Τα μέλη του Αγγλικού club REOC UK (Royal Enfield Owners Club UK) διοργανώνουν την παγκόσμια συνάντηση των αναβατών της βρετανικής εταιρείας για το 2023 στην Παλαιά Επίδαυρο στο κάμπινγκ “Νίκολας 1” στις 2-4 Ιουνίου, με το ελληνικό παράρτημα να έχει αναλάβει τη διοργάνωση.

Το Αγγλικό club REOC UK (Royal Enfield Owners Club UK), το οποίο απαριθμεί 2.000 μέλη ανά δύο χρόνια οργανώνει παγκόσμια συνάντηση των μελών της αγγλικής εταιρείας σε διάφορες χώρες του κόσμου ή στην Αγγλία.

Φέτος η χώρα που επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη συνάντηση είναι η Ελλάδα -όπου διαθέτει παράρτημα του REOC UK από το 2016- και συγκεκριμένα η Παλαιά Επίδαυρος. Μέλη από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν με τις αγαπημένες τους Royal Enfield ώστε να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας. Την οργάνωση της συγκεκριμένης συνάντησης έχει αναλάβει το ελληνικό παράρτημα του REOC UK, το οποίο θα φροντίσει να υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο όλους τους καλεσμένους.

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου οι φίλοι της Royal Enfield θα απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες οι οποίες έχουν σκοπό να τους ψυχαγωγήσουν αλλά και να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου. Ενδεικτικά θα πραγματοποιηθούν ημερήσιες βόλτες, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, παρουσιάσεις από σημαντικές προσωπικότητες, καλλιστεία μοτοσυκλετών αλλά και μουσικές βραδιές.

REOC

O ιστορικός της Royal Enfield Gordon May που αποτελεί μια εμβληματική μορφή για την εταιρεία θα έρθει οδικώς από το Μάντσεστερ της Αγγλίας με ένα ολοκαίνουργιο Royal Enfield Super Meteor 650, ενώ ο Ολλανδός ταξιδευτής Benno Graas που έχει διανύσει 580.000 χλμ σε όλο τον κόσμο με μία Royal Enfield Bullet 350 του 1982 με τρέιλερ, θα έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο. Από την συγκεκριμένη συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Έλληνας ιστορικός Γιάννης Λιάπης, ο οποίος έχει αποτυπώσει στα βιβλία του την ιστορία της κλασσικής μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα από το 1894 έως τη δεκαετία του 1960!

Ετικέτες

Νέος ΚΟΚ: Εκκίνηση μοτοσυκλέτας μόνο με κράνος στους υπότροπους - Ποινή γιατρών σε ανανεώσεις διπλωμάτων ηλικιωμένων

Σωστό το μέτρο να εξετάζουν την υπογραφή των γιατρών στις ανανεώσεις διπλωμάτων
elas1
Από το

motomag

20/11/2025

Διασταύρωση ιατρικών γνωματεύσεων μέσω ΗΔΙΚΑ και αυστηρότερος έλεγχος των γιατρών για τις ανανεώσεις των διπλωμάτων των ηλικιωμένων, ειδική εφαρμογή που δεν θα αφήνει την μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης που στο παρελθόν είχε ήδη συλληφθεί να μην φορά κράνος, επιχειρεί να το ξανά κάνει - Καθώς και σύστημα που θα διενεργεί αλκοτέστ στον οδηγό και δεν θα εκκινεί το αυτοκίνητο σε περίπτωση υπερβαίνει το όριο, σε μοντέλο Σουηδίας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία το 2025 είναι ενθαρρυντικά, καθώς στο πρώτο επτάμηνο σημειώνεται αύξηση (12%) στα τροχαία ατυχήματα αλλά μείωση (35%) στα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μετά τον νέο ΚΟΚ και την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παράβασης, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει κι άλλες παραμέτρους και συστήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Μια ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρήση ενός συστήματος που δεν θα επιτρέπει σε μια μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης δεν φοράει κράνος. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί και θα λειτουργεί με ειδικό σένσορα και τη βοήθεια AI. Το κόστος υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοτοσυκλέτες παραγωγής από το 2000 και μετά. Η σκέψη υλοποίησης προβλέπει πως το σύστημα αυτό θα τοποθετείται στην μοτοσυκλέτα όταν ο αναβάτης πιάνεται χωρίς να φοράει κράνος, έτσι ώστε να μην μπορεί να το κάνει και την επόμενη φορά. Φαίνεται απίστευτα μακρινό για τα Ελληνικά δεδομένα και είναι τουλάχιστον αμφίβολο κάτι τέτοιο να φτάσει στην φάση της υλοποίησης, περνώντας της σκέψης και της συζήτησης. Προτιμότερο -πιστεύουμε- θα ήταν μία προσπάθεια να μειωθεί το ΦΠΑ στα κράνη από το 13% που είναι τώρα, στο 0% κάτι που η χώρα μας ΔΕΝ μπορεί να υλοποιήσει μόνη της και χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και έπειτα να υπάρχουν μέτρα ώστε η διαφορά αυτή να καταλήξει στον τελικό καταναλωτή.

Ωστόσο κάτι παρόμοιο εξετάζει η κυβέρνηση και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εφόσον κάποιος οδηγός πιαστεί να έχει περάσει το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, θα τοποθετείται ένα σύστημα στο οποίο την επόμενη φορά ο οδηγός θα πρέπει να φυσήξει για να κάνει ο ίδιος αλκοτέστ στον εαυτό του και σε περίπτωση που είναι πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δεν θα εκκινεί. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει ήδη σε υλοποίηση σε άλλες χώρες.

Ένα μέτρο που εξετάζεται από την κυβέρνηση και θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, το βλέπουμε δηλαδή ως μία παράβλεψη αυτή την στιγμή, είναι οι ανανεώσεις διπλωμάτων των ηλικιωμένων που τώρα αρκεί μια απλή γνωμάτευση γιατρού για να γίνει η ανανέωση. Η σκέψη είναι η διαδικασία να ψηφιοποιηθεί ώστε να φαίνεται ποιος γιατρός έδωσε άδεια για ανανέωση διπλώματος. Η πλατφόρμα θα συνδέεται με την ΗΔΙΚΑ που έχει το πλήρες ιατρικό ιστορικό των πολιτών. Η πίεση προς όσους γιατρούς που δίνουν “εύκολα” τις γνωματεύσεις θα αυξάνεται, καθώς εάν ένας ηλικιωμένος προκαλέσει ατύχημα θα ελέγχεται ο φάκελος υγείας του και κατά πόσο ήταν σε θέση να οδηγήσει, συγκρίνοντας την πραγματικότητα με βάση την εικόνα που υπέγραψε ο εκάστοτε γιατρός, καθιστώντας τον υπόλογο του ατυχήματος επειδή του ανανέωσε το δίπλωμα!