Τα νέας γενιάς χειριστήρια της Yamaha: Πολλά κουμπιά σε λίγο χώρο [Video]

Νέα προσέγγιση από τους Ιάπωνες στη σχεδίαση με βάση το μήκος των δακτύλων
Νέα χειριστήρια από τη Yamaha
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/7/2024

Η παρουσίαση του νέου Yamaha MT-09 Y-AMT ήταν μια καλή αφορμή για να στρέψουν οι Ιάπωνες την προσοχή και στα νέας σχεδίασης χειριστήρια της μοτοσυκλέτας που είναι πιο εργονομικά από τα προηγούμενα.

Το νέο Yamaha MT-09 φέρει ήδη τα νέα γενιάς χειριστήρια τιμονιού της ιαπωνικής εταιρείας, χειριστήρια που θα δούμε και σε άλλα μοντέλα της στο μέλλον, αν όχι στην ίδια ακριβώς μορφή τότε πολύ κοντά σε αυτή.

Δεν χωρά συζήτηση για το πόσο σημαντική είναι η εργονομία μιας μοτοσυκλέτας αφού αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της αλλά το πόσο άνετα νιώθει ένας αναβάτης στη σέλα της.

Νέα χειριστήρια από τη Yamaha

Τα χειριστήρια τιμονιού παίζουν αναμφίβολα τον δικό τους μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της σωστής εργονομίας. Με τον αναβάτη να έχει πλέον τη δυνατότητα να διαχειρίζεται εν κινήσει έναν... σκασμό από ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και να ελέγχει παράλληλα τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στην οθόνη της μοτοσυκλέτας του, τα χειριστήρια του τιμονιού έχουν αποκτήσει περισσότερα κουμπιά από ποτέ, τα οποία είναι τοποθετημένα πολύ κοντά μεταξύ τους.

Το βασικό πρόβλημα των κατασκευαστών δεν είναι τόσο το πλήθος των ηλεκτρονικών που πρέπει να στριμώξουν αλλά το πώς θα ξεδιαλύνουν ένα δαιδαλώδες δίκτυο από πατέντες των άλλων κατασκευαστών που περιορίζουν τις επιλογές τους. Πρώτη τον χωρό έχει ανοίξει η BMW με το χαρακτηριστικό δαχτύλιο τύπου joystick 4 κατευθύνσεων, ένας από τους καλύτερους τρόπους για πλοήγηση σε μενού που ωστόσο έκλεισε την πόρτα για κάτι αντίστοιχο σε όλους τους υπόλοιπους.

Έτσι για τη σχεδίαση της νέας γενιάς χειριστηρίων της η Yamaha επέστρεψε "στα βασικά" βάζοντας στο επίκεντρο τις διαστάσεις του χεριού του αναβάτη και έχοντας ως στόχο να μειώσει το στρες και την απόσπαση προσοχής που μπορεί να προκύψει από την προσπάθειά να κάνει κάποιος μια ρύθμιση σε ένα σύστημα εν κινήσει ή απλά να ανάψει ένα φλας.

Τα νέα χειριστήρια σχεδιάστηκαν από το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης Human-Machine Interface Group των Ιαπώνων το οποίο ανήκει με τη σειρά του στο τμήμα Functional Module Development.

Νέα χειριστήρια από τη Yamaha

Τα χειριστήρια -ακόμη περισσότερο εκείνα στο αριστερό γκριπ- σχεδιάστηκαν έτσι ώστε ο αναβάτης να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κρατώντας παράλληλα σωστά το τιμόνι και οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του σε όλα τα σενάρια -όπως για παράδειγμα σε ευθεία και στροφή. Και ενώ μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές της ιαπωνικής εταιρείας προσπαθούσαν να τοποθετήσουν ή να προσαρμόσουν ήδη υπάρχοντα χειριστήρια στα νέα του μοντέλα, τώρα προχώρησαν στη σχεδίαση των νέων από λευκό χαρτί.

Για να έχουν τους λιγότερους δυνατούς μηχανικούς συμβιβασμούς οι άνθρωποι της Yamaha χρησιμοποίησαν μιας νέας σχεδίασης εύκαμπτη τυπωμένη ηλεκτρονική πλακέτα ώστε το χειριστήριο να είναι όσο πιο στρογγυλό γίνεται, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε το μήκος των δακτύλων (συμπεριλαμβανομένων και των γαντιών), με τους σχεδιαστές να προσπαθούν να υπολογίσουν έναν μέσο όρο

Παράλληλα, τα χειριστήρια έπρεπε να έχουν μια φυσική και ποιοτική αίσθηση κατά τη χρήση τους καθώς και αυτό παίζει σύμφωνα με τη Yamaha σημαντικό ρόλο στην απόσπαση της προσοχής του αναβάτη. Για να παραμείνουν όσο το δυνατό πιο μαζεμένα σε διαστάσεις, το πλαστικό κάλυμμα των νέων χειριστηρίων αναπτύχθηκε με τη χρήση του πηλού - έχουμε συνηθίσει να ακούμε γι’ αυτόν περισσότερο στη σχεδίαση ολόκληρης της μοτοσυκλέτας. Οι σχεδιαστές αφαιρούσαν από το κάλυμμα όλο και περισσότερο υλικό και το διαμόρφωναν κατάλληλα κάθε φορά έως ότου έφτασαν μόνο στο απολύτως απαραίτητο. Δείτε περισσότερα στο ακόλουθο video.

 

Dakar 2025 10o σκέλος - Ιστορική νίκη για τον Michael Docherty

Παραμένει πρώτος ο Sanders - 53ος γενικής ο Βασίλης Μπούδρος!
Docherty Dakar Winner Stage 10
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/1/2025

Ο Michael Docherty κέρδισε την 10η ειδική και έγινε ο δεύτερος στην ιστορία του Dakar που το καταφέρνει ως αγωνιζόμενος στην κατηγορία Rally 2!

Το πρωί ήταν εξαιρετικά κουραστικό για όλους που έπρεπε να καλύψουν πρώτα τα 520+ χιλιόμετρα της απλής ειδικής, από το Haradh στο Shubaytah μιας ατελείωτης ευθείας που σπάει από 4-5 "στροφές" όλες κι όλες, με τον πρώτο να βρίσκεται ήδη στον δρόμο από τις 04.15 το πρωί (!) και τους διοργανωτές να έχουν δώσει χρονικό περιθώριο έξι ωρών και 20 λεπτών για την κάλυψη της απόστασης με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 120 χλμ./ώρα... Ο Βασίλης έφτασε σε σημείο να παρακαλάει να έρθει να τον πάρει... ελικόπτερο για να τελειώσει πιο σύντομα αυτό το αργό μαρτύριο και παραδέχτηκε ότι πήγε να τον πάρει ο ύπνος δυο φορές πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Docherty Dakar Winner Stage 10

Εκτός από τους αγωνιζόμενους και το καραβάνι του Dakar στον δρόμο έβλεπες μόνο... σαύρες και αστυνομικούς, πολλούς αστυνομικούς, όπως και κάμερες για την ταχύτητα κίνησης στη μέση του πουθενά και τίποτα άλλο. Ημέρα transfer λοιπόν για να φτάσουν οι αγωνιζόμενοι στo μέρος που οι Άραβες αποκαλούν "Empty Quarter" (Άδεια Περιοχή) και είναι γεμάτη από αμμόλοφους, για την ειδική που είναι πιο μικρή σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά έχει εξαιρετικό υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Η δυσκολία ξεκινά από το γεγονός ότι φτάνεις εκεί παγωτό από το κρύο και σχεδόν έτοιμος να κοιμηθείς, με το γκάζι σταθερό για τόσα χιλιόμετρα και έπειτα πρέπει αμέσως να γυρίσεις τον διακόπτη και να επιτεθείς στους αμμόλοφους που κρύβουν τις δικές τους παγίδες για 120 χιλιόμετρα. 

Αυτό είναι το πρώτο "τεστ" για τις μεγαλύτερες ειδικές που θα ακολουθήσουν στους αμμόλοφους με την άμμο να αλλάζει και μαζί της να αλλάζει και η πρόσφυση προς το καλύτερο. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πρώτοι αναβάτες πως αυτό το κομμάτι της ερήμου που δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα όπως και οι Άραβες που έχουν μάθει να τα ξεχωρίζουν φυσικά, σε αντίθεση με εμάς που νομίζουμε ότι η έρημος είναι ένα ενιαίο πράγμα.
 
Λόγω των πολλών ωρών που χρειάστηκε για να καλυφθεί η απλή, η ειδική άργησε να ξεκινήσει και οι πρώτοι αναβάτες έδειξαν να το απολαμβάνουν με τον Michael Docherty να κινείται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο και να γίνεται έτσι μόλις ο δεύτερος αναβάτης της Rally 2 κατηγορίας στην ιστορία του Dakar που κερδίζει ειδική, έπειτα από τον Danillo Petrucci το 2022! 

Docherty Dakar Winner Stage 10

Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη για τον Docherty (BAS world KTM) στον αγώνα με χρόνο 02:00:03, με τον Rui Goncalves (Sherco Rally Factory) στη δεύτερη θέση, ένα λεπτό και 20 δεύτερα πίσω και τον Tobias Ebster, ομόσταυλο του Docherty, στην τρίτη θέση και +02:21 από τον πρώτο.

Ο Daniel Sanders (Red Bull KTM Factory Racing) που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης στη γενική, όπως και οι υπόλοιποι κορυφαίοι αναβάτες που τον ακολουθούν κινήθηκαν εκ του ασφαλούς σε αυτή την "αναγνωριστική" ειδική. O Sanders βρέθηκε μόλις 11ος. Ωστόσο διατηρεί την πρώτη θέση στη γενική έχοντας μαξιλαράκι ασφαλείας 16,5 λεπτών από τον συμπατριώτη του Tosha Schareina (Monster Energy Honda HRC) που ήταν 17ος στην ειδική και σχεδόν 22,5 λεπτών από τον τριτο Adrian Van Beveren (Monster Energy Honda HRC).

Στη Rally 2 η νίκη του Docherty δεν άλλαξε τα πράγματα στη γενική του Dakar ούτε στην R2 με τον Νοτιοαφρικανό να βρίσκεται στη 15η και 6η θέση αντίστοχα. Ο 19χρονος και πρώτος στην R2, Edgar Canet (Red Bull KTM Factory Racing), βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής με δεύτερο τον Ebster και τρίτο τον Dumontier (Honda HRC).

Ο Μπούδρος (DNA AIR FILTERS RACING TEAM- ENDURO GREECE) που αποτελεί και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή σε αυτό το Dakar διατήρησε την 53η θέση στη γενική κατάταξη και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού της ειδικής στην 72η θέση. Στην κατηγορία του Original by Motul ο Βασίλης τερμάτισε τελευταίος, στη 13η θέση, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση της δυσκολότερης κατηγορίας του αγώνα και με τον Φελούκα να βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για τις λεπτομέρειες της σημερινής του προσπάθειας.