Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

TMAX Day

Test rides με τη ναυαρχίδα των scooters

Μια μέρα γεμάτη ΤΜΑΧ! Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η αντιπροσωπεία της Yamaha στην Ελλάδα, οργάνωσε την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, το πρώτο ΤΜΑΧ Day στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, προσφέροντας για test rides και τις τρεις εκδόσεις του maxi scooter που αποτελεί σημείο αναφορά για την κατηγορία. Μάλιστα, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της εταιρείας, αυτή ήταν η αρχή ενός ευρύτερου project που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το συγκεκριμένο event να ταξιδέψει και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό να έχει έστω και για λίγο μια… TMAX εμπειρία, ακολουθώντας την αντίστοιχη επιτυχημένη φιλοσοφία με τα test rides της οικογένειας των ΜΤ.

Το event ήταν ανοιχτό για όσους δήλωναν συμμετοχή, τόσο από τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες παλιότερων εκδόσεων ΤΜΑΧ, όσο και για όποιον ήθελε να έχει μια οδηγική επαφή από πρώτο χέρι, με την ναυαρχίδα των maxi scooters της Yamaha. Η διαδρομή από την μαρίνα της Βουλιαγμένης μέχρι και μετά την Αγία Μαρίνα της Βάρκιζας από την παραλιακή λεωφόρο και πίσω, συνόψιζε μέσα σε μια μισάωρη βόλτα μια γεύση από τις δυνατότητες των ΤΜΑΧ σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες.
Έχοντας οδηγήσει ήδη στην Ελλάδα την έκδοση SX, ήταν επόμενο να επικεντρωθούμε στην πλουσιότερη των εκδόσεων, την DX, που διαθέτει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, cruise control και ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση, όντας η πιο τουριστική εναλλακτική από τα υπόλοιπα δύο της οικογένειας, από την οποία είχαμε την εμπειρία της οδήγησής της μόνο στην παγκόσμια παρουσίασή της στην Ν. Αφρική.


Η πρώτη διαπίστωση από τα πρώτα κιόλας μέτρα της γλιστερής ασφάλτου μέχρι να φτάσουμε στην παραλιακά, είναι πως τα ελαστικά της Dunlop Sportmax Roadsmart που φορά μόνο η έκδοση DX αποδίδουν εξαιρετικά στις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνικά άσφαλτο. Η επέμβαση του traction ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη  ακόμη και στα σημεία που η γυαλάδα του ήλιου πάνω στην άσφαλτο ήταν εκτυφλωτική…
Στα πιο ανοιχτά κομμάτια η ρυθμιζόμενη ζελατίνα επέδειξε την άριστη λειτουργικότητά της, με μοναδικές παρατηρήσεις την μικρή παραμόρφωση στην οπτική όταν κοιτάς μέσα απ' αυτήν και την αναγκαστική μεν, εύκολη δε, είσοδο στο μενού για την ρύθμισή της. Πάντως, ακόμη και στο ψηλότερο σημείο, η αεροδυναμική μελέτη της είναι αρκετά καλή με μια υποψία υποπίεσης να δημιουργείται μετά τα 140km/h σπρώχνοντας ελαφρά την πλάτη του αναβάτη προς τα εμπρός. Στην ίδια διαδρομή και λίγο μετά τα Λιμανάκια, μπορέσαμε να δούμe και στην πράξη το cruise control, το οποίο δίνει μάλιστα και την δυνατότητα να προσαρμοστεί η επιλεγμένη ταχύτητα κατά ένα 1km/h με 2km/h (περισσότερο ή λιγότερο), αν έτσι αποφασίσει ο αναβάτης.


Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της άνεσης και της συμπεριφοράς, η μικρή διαδρομή δεν ήταν αρκετή για να εκτιμηθούν δεόντως οι δυνατότητες του πιο πλούσιου ΤΜΑΧ και επιφυλασσόμαστε για την πλήρη δοκιμή του στο ΜΟΤΟ, καθώς από την πρώτη κιόλας επαφή δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες!

Tags: