Travis Pastrana - Backflip και frontflip στο ίδιο άλμα! [VIDEO]

Αντλώντας έμπνευση από ένα κόλπο του Kai Hasse στο Masters of Dirt του 2019... και με σπασμένο χέρι
motomagTravis Pastrana – Το τελευταίο του παράτολμο κόλπο συνδυάζει backflip και frontflip σε ένα άλμα!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

20/12/2023

Με στόχο να είναι η τελευταία φορά που θα ξεπεράσει τα όρια, βάζοντας το σώμα του σε μία ακόμα ακραία δοκιμασία προτού μπει στην διαδικασία να αλλάξει τον ένα γοφό του και τα δύο του γόνατα (τόσα άλματα και τόσα ατυχήματα είχαν και το αντίτιμό τους), ο Travis Pastrana επιχείρησε επιτυχώς -ευτυχώς- ένα άλμα στο οποίο συνδύασε backflip με frontflip, αντλώντας την έμπνευσή του από τον FMX αναβάτη, Kai Hasse.

Ο Travis Pastrana αποτελεί ήδη στα 40 του χρόνια έναν θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και λάτρης της αδρεναλίνης. Στο ενεργητικό του μετράμε αγώνες Motocross, διαγωνισμούς Freestyle Motocross, αγώνες Rally με αυτοκίνητα, μέχρι και με… ταχύπλοα στην θάλασσα, διαγωνισμούς Gymkhana, άλμα από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο (του το φόρεσαν μετά), κ.α. Μπορεί η πρόωρη αποχώρησή του από τον χώρο του MX να του στέρησε μία μεγάλη διάκριση, παγκοσμίου φήμης, όμως το ταλέντο του Αμερικανού στην οδήγηση, τόσο αυτοκινήτου όσο και μοτοσυκλέτας, βρίσκεται μεταξύ των σπουδαιότερων που πέρασαν ποτέ από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1983, ο Pastrana εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην σκηνή του AMA στα τέλη του 1999, σε ηλικία 16 ετών, την εποχή που ο Ricky Carmichael είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τις ικανότητές του. Το 2000 θα κερδίσει τον πρώτο του τίτλο AMA Pro Motocross στα 125 κυβικά, ενώ κατά την διάρκεια της σεζόν και ενόσω κερδίζει αγώνες κατάφερε να πάρει μετάλλια και στο X Games. Το 2001 πήρε τον τίτλο στο AMA Supercross East στα 125 κυβικά, δείχνοντας πολλά υποσχόμενος, ως ένας από τους ταχύτερους και πιο εντυπωσιακούς αναβάτες που πέρασαν ποτέ από το άθλημα. Στην συνέχεια, μέχρι και το 2005 αγωνίστηκε στην κατηγορία των 250 κυβικών, χωρίς ωστόσο να σημειώσει κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα. Πάντα με τον αριθμό 199 στο numberplate του.

Travis Pastrana – Το τελευταίο του παράτολμο κόλπο συνδυάζει backflip και frontflip σε ένα άλμα!

Η μεγάλη του αγάπη, όμως, αποδείχτηκε ότι ήταν το Freestyle Motocross αφήνοντας στους James Stewart Jr. και Chad Reed να αντιμετωπίσουν το G.O.A.T του MX, Ricky Carmichael, τον άνθρωπο που επέλεξε η Triumph για την εξέλιξη της MX μοτοσυκλέτα της.

Η πορεία του Pastrana στο FMX υπήρξε πάντοτε πρωτοποριακή, καταφέρνοντας στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000 να φτάσει το άθλημα στην κορύφωσή του, αφήνοντας το στίγμα του όσο λίγοι κατάφεραν στην freestyle σκηνή. Ήταν ο δεύτερος αναβάτης στην ιστορία που κατάφερε να κάνει ένα 360, στον ίδιο διαγωνισμό που λίγο πριν είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο ο Brian Deegan. Πιο χαρακτηριστική στιγμή στην καριέρα του Travis Pastrana υπήρξε αναμφίβολα το διπλό backflip, που κατάφερε στο X Games του Λος Άντζελες το 2016.

Όλα αυτά όμως, όπως μας λέει στο βίντεο ο ίδιος ο Αμερικανός, είχαν αντίκτυπο στο σώμα του, με πολλά από τα κόκκαλά του να είναι σπασμένα πάνω από μία φορές. Μόλις στα 40 του χρόνια, χρειάζεται ήδη δύο νέα γόνατα και ένα νέο γοφό. Λίγο πριν ξεκινήσει την διαδικασία εγκατάστασης… νέων μερών στο σώμα του, ο Pastrana θέλει να δοκιμάσει ένα ακόμα παράτολμο άλμα, για μια τελευταία όπως λέει ο ίδιος φορά που θα πιέσει τα όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να καβαλάει μοτοσυκλέτες ή ότι θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά από τους αγώνες, απλώς ότι θα ρίξει κάπως τους ρυθμούς του αφήνοντας τα ακραία κόλπα στις νεότερες γενιές.

Στόχος ήταν να απογειωθεί από την πλατφόρμα κάνοντας backflip, να ακουμπήσει την μπροστινή ρόδα σε μία πλατφόρμα και να προσγειώσει την μοτοσυκλέτα του έχοντας κάνει backflip. Όλα σε ένα άλμα! Και όλα αυτά... με σπασμένο χέρι, δύο εβδομάδες πριν το πρώτο του χειρουργείο για την αντικατάσταση ενός από τα δύο του γόνατα. Είναι τρελός ο Αμερικανός, και για αυτό τον αγαπάμε.

Ετικέτες

H TVS προσπέρασε Hero και Honda στην πρωτιά της Ινδικής αγοράς τον Ιούνιο – Άνοδος 47% στις πωλήσεις της!

Ιστορική στιγμή για την TVS Motor Company στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αυτή της πατρίδας της
tvs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Τον περασμένο μήνα, Ιούνιο, η TVS κατάφερε 565.417 πωλήσεις, επίδοση που μεταφράζεται σε άνοδο 47% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2025. Χάρη σε αυτήν, η ινδική εταιρεία και συνεργάτιδα της BMW κατέκτησε την πρωτιά της αγοράς της Ινδίας για τον Ιούνιο, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω της δύο παραδοσιακές υπερδυνάμεις που μονίμως έχουν καπαρωμένες τις δύο πρώτες θέσεις στις ταξινομήσεις της χώρας, τις Hero (541.000 ταξινομήσεις) και Honda (528.000 ταξινομήσεις).

Καταλύτης σε αυτή τη μετεωρική άνοδο κατά τον έκτο μήνα του 2026 ήταν οι εξαγωγές 154.000 δικύκλων, τιμή που αναλογεί σε κάτι λιγότερο από το τριπλάσιο (2,9 για την ακρίβεια) του αθροίσματος των εξαγωγών των Hero και Honda!

Η TVS εμφανίζει πολύ δυνατές επιδόσεις στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στις ασιατικές αγορές, ενώ η επέκτασή της στην Ευρώπη, που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο, αναμφίβολα θα ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της. Θυμίζουμε πως φέτος η TVS εξασφάλισε πρόσβαση και στην ελληνική αγορά μέσω της Muvus (CFMOTO, Royal Enfield).

Ατμομηχανή της TVS είναι δίχως άλλο η οικογένεια μοντέλων Apache, η οποία περιλαμβάνει επτά μοτοσυκλέτες σε τρεις κατηγορίες – πέντε γυμνά RTR, τη supersport RR 310 (με τον κινητήρα των ανάλογων BMW) και την adventure RTX – καταφέρνοντας τον Ιούνιο να φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο: 7 εκατομμύρια πωλήσεις σε 90 χώρες του κόσμου από το 2005 που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά!

Η διαρκής ανάπτυξη της TVS Motor Company είχε οδηγήσει σε μια ένα πολύ σπουδαίο κατόρθωμα πριν μερικούς μήνες, όταν προσπέρασε τη Yamaha για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών στον κόσμο το 2025!

 

Ετικέτες