Η WP θα βγάλει και φρένα! Απάντηση στην Brembo που εξαγόρασε Ohlins!

Η WP Braking Systems αντίπαλος πλέον των Brembo, ByBre και J.Juan
WP Braking Systems
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/1/2026

Η θυγατρική του Bajaj Mobility Group, WP Suspension μέχρι σήμερα ήταν γνωστή για τις κορυφαίες της αναρτήσεις, όμως λίγες ημέρες μετά την μετονομασία του γκρουπ από Pierer σε Bajaj, η WP ανακοινώνει την επέκτασή της και στον τομέα της πέδησης, παρουσιάζοντας μάλιστα με το καλημέρα την πρώτη ακτινική δαγκάνα για μοτοσυκλέτες κάτω των 500 κ.εκ.!

Συνεργαζόμενη με την “αδελφή” ΚΤΜ, μέσω της τεράστιας εμπειρίας της τελευταίας στους αγώνες, η WP δημιουργεί τη νεότευκτη WP Braking Systems, δηλώνοντας πως αυτή τη στιγμή εξελίσσει 19 εξαρτήματα φρένων μοτοσυκλέτας. Η στρατηγική επένδυση της WP συνοδεύεται από ένα εργοστάσιο 6.000 τ.μ. και μια ομάδα 11 ειδικών στο θέμα, με 20+ εμπειρία στον χώρο ο καθένας. To νέο εργοστάσιο περιλαμβάνει και μια αποκλειστική γραμμή ανοδίωσης μήκους εκατό μέτρων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση που έπρεπε να γίνει, σχεδόν αναγκαστικά θα πούμε εμείς. Από την στιγμή που η Brembo μπήκε στην αγορά των αναρτήσεων εξαγοράζοντας την Ohlins και μάλιστα - όπως θεωρεί το MOTO - ετοιμάζεται η Brembo να κάνει στις αναρήσεις ότι έκανε και στα φρένα, να βγάλει δηλαδή και φθηνή σειρά Ohlins με παρεμφερές όνομα, γεμίζοντας την αγορά, η WP δεν έχει και πολλά περιθώρια. Αν δεν αναπτυχθεί θα συρρικνωθεί!

WP Braking Systems

Η νέα σειρά φρένων της WP δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση βάρους, στη βελτιωμένη θερμική διαχείριση και στη μέγιστη ακαμψία των εξαρτημάτων, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή απόδοση ακόμη και σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης.

Η WP κάνει λόγο για προβλεπόμενη παραγωγική δυνατότητα 300.000 συστημάτων φρένων και 1,5 εκατομμυρίου σωληνάκια σε ετήσια βάση, ενώ στις εντυπωσιακές εξαγγελίες της εταιρείας περιλαμβάνεται η προσφορά κορυφαίων συστημάτων πέδησης σε μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες, με τεχνογνωσία που προέρχεται από τον χώρο των αγώνων.

WP Braking Systems

Ως πρώτο παράδειγμα έχουμε μια νέα τετραπίστονη ακτινική μπροστινή δαγκάνα φρένου που ζυγίζει μόλις 740 γραμμάρια, κάτι που την καθιστά από τις ελαφρύτερες της αγοράς, δαγκάνα που θα προσφέρεται για μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες, όπως Supermoto, Trail, κλπ. με τον σχεδιασμό της να επιτρέπει τοποθέτησή της τόσο σε χυτούς όσο και σε ακτινωτούς τροχούς.

Η WP πέρα από τις δαγκάνες και τα σωληνάκια θα προσφέρει επίσης και ακτινικές τρόμπες φρένων, ενώ η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής θα επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει in-house κάθε εξάρτημα τους συστήματος φρένων, πιστόνια, τσιμούχες, κ.α. και να κάνει η ίδια όλες τις απαιτούμενες εργασίες από την εξώθηση σωλήνων μέχρι την κατεργασία και τη συναρμολόγηση.

Περιμένουμε να δούμε αν η WP θα αποτελέσει και τον νέο προμηθευτή φρένων για τις MotoGP μοτοσυκλέτες της KTM, αντικαθιστώντας την Brembo, ενώ όπως διαφαίνεται η KTM -και ίσως και η Bajaja- πρόκεται στο άμεσο μέλλον να αντικαταστήσουν τα φρένα των μοτοσυκλετών παραγωγής τους με συστήματα της WP

Valentino Rossi: Επιβεβαίωσε τα αγωνιστικά τετράτροχα σχέδιά του για το 2026

Παραμένει και φέτος στην BMW, αλλάζει όμως πρωτάθλημα
valentino
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/1/2026

Ο θρύλος του MotoGP Valentino Rossi αν και αποχώρησε από τον θεσμό WEC της FIA, επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη BMW και το 2026 και θα επιστρέψει στο GT World Challenge Europe, εκεί που αγωνιζόταν και τις σεζόν 2022 - 2024.

Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μοτοσυκλέτας μεταπήδησε στους επαγγελματικούς αγώνες αυτοκινήτου μετά το τέλος της καριέρας του στο MotoGP και εντάχθηκε στην βελγική ομάδα WRT με αυτοκίνητα Audi για τη σεζόν 2022. Την επόμενη χρονιά παρέμεινε στην WRT, που όμως αγωνιζόταν με αυτοκίνητα BMW.

Το 2024 συμμετείχε και στο World Endurance Championship (WEC), ενώ το 2025 επικεντρώθηκε πλήρως στο WEC. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ομάδας VR46 MotoGP στη Ρώμη την Τετάρτη, ο Ιταλός επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στο GTWCE και έχει συμφωνήσει με την BMW για τρία ακόμη χρόνια.

Ο Rossi ανέφερε ως λόγο για την αποχώρησή του από το WEC τις οικογενειακές του υποχρεώσεις: “Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζομαι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, αλλά αποφάσισα να αλλάξω, επειδή το GTWC διεξάγεται στην Ευρώπη και οι αγώνες είναι πιο κοντά μεταξύ τους, ενώ στο WEC οι περισσότεροι αγώνες διεξάγονται εκτός Ευρώπης, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές πτήσεις και μακρινά ταξίδια. Με δύο μικρά κορίτσια και οικογένεια, είναι δύσκολο να λείπω για τόσες πολλές μέρες, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το GTWC είναι πολύ διασκεδαστικό."

"Η επιλογή ήταν δική μου, σε συμφωνία με τη BMW, με την οποία υπέγραψα τριετή ανανέωση. Έπρεπε επίσης να καταλάβω προσεκτικά τι να κάνω μαζί τους, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί νιώθω καλά σε αυτό το πρωτάθλημα. Θα αγωνιστώ στο GTWC και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είναι ένα πρωτάθλημα που μου αρέσει πολύ και στο οποίο συμμετείχα στην αρχή της αγωνιστικής μου καριέρας”, δήλωσε ο Rossi.

Ετικέτες