Yamaha: Γιορτάζει τα 25 χρόνια της R1 στο Mugello

Μόνο για 25 τυχερούς ιδιοκτήτες R1 και R1M
Yamaha R1
Από το

motomag

27/6/2023

Σε μία εορταστική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πίστα του Mugello στις 21 και 22 Ιουλίου η Yamaha θα γιορτάσει την 25η επέτειο του εμβληματικού μοντέλου R1.

Το 1998 παρουσιάστηκε η πρώτη Yamaha R1 αλλάζοντας τον χάρτη στα superbikes καθώς για πρώτη φορά έγινε λόγος για την αναλογία μήκους ψαλιδιού ως προς το μεταξόνιο ενώ μέχρι εκείνο το διάστημα συζητούσαμε για απόλυτα νούμερα στις ιπποδυνάμεις. Έκτοτε το μοντέλο R1 γράφει την δική του ιστορία τόσο στον αγωνιστικό όσο και στον εμπορικό στίβο. Για να τιμήσει αυτό το γεγονός η Yamaha διοργανώνει ένα ξεχωριστό Yamaha Racetrack Experience για το σημαντικό αυτό μοντέλο της στην πίστα του Mugello στις 21 και 22 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις YRE απευθύνονται αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες R1M, ωστόσο αυτή τη φορά θα μπορούν να λάβουν μέρος και ιδιοκτήτες απλών μοντέλων R1.

Yamaha R1

Η εν λόγω εκδήλωση δυστυχώς είναι περιορισμένη για λίγους και τυχερούς ιδιοκτήτες R1 και R1M καθώς μόνο 25 αναβάτες θα μπορούν να πάρουν μέρος και τις δύο ημέρες. Εκτός από την οδήγηση στην πίστα οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν συμβουλές από αγωνιστικούς μηχανικούς της Yamaha οι οποίοι θα τους βοηθήσουν στη ρύθμιση των μοτοσυκλετών τους. Επιπρόσθετα θα υπάρξουν ξεναγήσεις στο pit box της αγωνιστικής ομάδας της ιαπωνικής εταιρείας στο WSBK, Pata Yamaha Prometeon WorldSBK, καθώς και άλλες εορταστικές δραστηριότητες που αφορούν την R1.

Yamaha R1

 

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.