Yamaha - Η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί “πράσινο” αλουμίνιο σε μοτοσυκλέτα

Σταδιακή εισαγωγή του στην παραγωγή με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα
Yamaha Green Aluminum
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/3/2023

Η Yamaha Motor ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με προμηθευτή αλουμινίου -που δεν κατονομάζει-, για την προμήθεια “πράσινου” αλουμινίου και τη χρήση του στις μοτοσυκλέτες της Iwata.

Η εταιρεία των τριών διαπασών ξεκίνησε ήδη να χρησιμοποιεί το ανθρακικά ουδέτερο υλικό στην παραγωγή των μοτοσυκλετών της από τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται “πράσινο” αλουμίνιο σε μοτοσυκλέτες, ενώ η χρήση του θα γενικευτεί στο επόμενο διάστημα.

Ο προσδιορισμός “πράσινο” αναφέρεται στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή του αλουμινίου, μέθοδος που μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 60% σε σχέση με την παραδοσιακή παραγωγή. Το ποσοστό της μείωσης εκπομπών CO2 εξαρτάται από τον κατασκευαστή, ενώ στις μοτοσυκλέτες το 12%-31% του συνολικού βάρους μιας μοτοσυκλέτας αποτελείται από αλουμινένια εξαρτήματα. Έτσι, η χρήση “πράσινου” αλουμινίου είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών CO2 από την παραγωγή πρώτων υλών.

Περαιτέρω, μέσω της εξέλιξης των μηχανολογικών και κατασκευαστικών της μεθόδων, η Yamaha Motor προωθεί τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, που πλέον αφορά στο 80% του αλουμινίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Το “πράσινο” αλουμίνιο έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη μέθοδο, και θα χρησιμοποιηθεί σε εξαρτήματα που για την ώρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν με ανακυκλωμένα υλικά. Ως πρώτο βήμα, η Yamaha Motor θα χρησιμοποιήσει “πράσινο” αλουμίνιο για συγκεκριμένα εξαρτήματα στις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού της γκάμας της και στα Off-Road αγωνιστικά μοντέλα της. Στη συνέχεια η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τον αριθμό των μοντέλων που θα χρησιμοποιούν το υλικό στο μέλλον, όσο της επιτρέπει η διαδικασία παραγωγής.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Σχέδιο 2050 του Yamaha Motor Group, η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει την ανθρακική ουδετερότητα σε όλες τις δραστηριότητες της -συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της εφοδιαστικής της αλυσίδας- μέχρι το 2050. Για τον λόγο αυτό, η Yamaha Motor έχει θέσει στόχο τη χρήση 100% βιώσιμων υλικών μέχρι το 2050, όπως περισσότερων ρητινών προερχόμενων από φυτά, ανακυκλώσιμου πολυπροπυλενίου, και πράσινων και ανακυκλωμένων υλικά για την κατασκευή μοτοσυκλετών τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε παγκόσμια κλίμακα

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK

Σημαντική διάκριση για την CFMOTO η οποία κάνει ντεμπούτο στον δημοφιλή αυτό θεσμό
motomag CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/4/2024

H CFMOTO για πρώτη φορά στην ιστορία της στα βραβεία σχεδιασμού Red Dot Design Awards, είδε μοτοσυκλέτα της και συγκεκριμένα το 800ΝΚ να αποσπά βραβείο σχεδιασμού στην κατηγορία Red Dot Award: Product Design 2024.

Πιο συγκεκριμένα το 800ΝΚ βραβεύτηκε για τον design του, ενώ για πρώτη φορά είδαμε μεγάλη κινεζική μοτοσυκλέτα να κερδίζει βραβείο στον δημοφιλή αυτό θεσμό. Αυτή η διάκριση αποτελεί διεθνή αναγνώριση για την ομάδα σχεδιασμού της CFMOTO και για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ενώ το ότι συνέπεσε με τα 35 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η CFMOTO έφερε ακόμη περισσότερα χαμόγελα στην εταιρεία με έδρα την Hangzhou.

Το ΝΚ800 έχει σχεδιαστεί στην Ιταλία από το Modena 40 studio του Carles Solsona, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του 790 Duke με τους 95 ίππους -και σε έκδοση Α2-, που κατασκευάζεται από τη CFMOTO στο εργοστάσιο του Hangzou.

O Carles Solsona, Διευθυντής σχεδιασμού της CFMOTO δήλωσε: "Η κατάκτηση του βραβείου Red Dot είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για όλη την ομάδα. Το 800NK είναι ένα από τα προϊόντα της CFMOTO που ενσαρκώνει καλύτερα τις βασικές αξίες της μάρκας μας: σχεδιασμός, τεχνολογία, απόδοση. Αυτό το επίτευγμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γιορτάσουμε την 35η επέτειο της εταιρείας μας, καθώς και να αναγνωρίσουμε τη δέσμευση και την ανάπτυξη της δικής μας σχεδιαστικής φιλοσοφίας που προορίζεται για μια παγκόσμια αγορά".

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Ετικέτες