Yamaha - Η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί “πράσινο” αλουμίνιο σε μοτοσυκλέτα

Σταδιακή εισαγωγή του στην παραγωγή με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα
Yamaha Green Aluminum
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/3/2023

Η Yamaha Motor ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με προμηθευτή αλουμινίου -που δεν κατονομάζει-, για την προμήθεια “πράσινου” αλουμινίου και τη χρήση του στις μοτοσυκλέτες της Iwata.

Η εταιρεία των τριών διαπασών ξεκίνησε ήδη να χρησιμοποιεί το ανθρακικά ουδέτερο υλικό στην παραγωγή των μοτοσυκλετών της από τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται “πράσινο” αλουμίνιο σε μοτοσυκλέτες, ενώ η χρήση του θα γενικευτεί στο επόμενο διάστημα.

Ο προσδιορισμός “πράσινο” αναφέρεται στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή του αλουμινίου, μέθοδος που μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 60% σε σχέση με την παραδοσιακή παραγωγή. Το ποσοστό της μείωσης εκπομπών CO2 εξαρτάται από τον κατασκευαστή, ενώ στις μοτοσυκλέτες το 12%-31% του συνολικού βάρους μιας μοτοσυκλέτας αποτελείται από αλουμινένια εξαρτήματα. Έτσι, η χρήση “πράσινου” αλουμινίου είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών CO2 από την παραγωγή πρώτων υλών.

Περαιτέρω, μέσω της εξέλιξης των μηχανολογικών και κατασκευαστικών της μεθόδων, η Yamaha Motor προωθεί τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, που πλέον αφορά στο 80% του αλουμινίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Το “πράσινο” αλουμίνιο έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη μέθοδο, και θα χρησιμοποιηθεί σε εξαρτήματα που για την ώρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν με ανακυκλωμένα υλικά. Ως πρώτο βήμα, η Yamaha Motor θα χρησιμοποιήσει “πράσινο” αλουμίνιο για συγκεκριμένα εξαρτήματα στις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού της γκάμας της και στα Off-Road αγωνιστικά μοντέλα της. Στη συνέχεια η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τον αριθμό των μοντέλων που θα χρησιμοποιούν το υλικό στο μέλλον, όσο της επιτρέπει η διαδικασία παραγωγής.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Σχέδιο 2050 του Yamaha Motor Group, η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει την ανθρακική ουδετερότητα σε όλες τις δραστηριότητες της -συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της εφοδιαστικής της αλυσίδας- μέχρι το 2050. Για τον λόγο αυτό, η Yamaha Motor έχει θέσει στόχο τη χρήση 100% βιώσιμων υλικών μέχρι το 2050, όπως περισσότερων ρητινών προερχόμενων από φυτά, ανακυκλώσιμου πολυπροπυλενίου, και πράσινων και ανακυκλωμένων υλικά για την κατασκευή μοτοσυκλετών τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε παγκόσμια κλίμακα

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.