Ducati Desmo450 MX - Έγραψε ιστορία στο ντεμπούτο της, με pole position και νίκη στο ιταλικό πρωτάθλημα motocross!

Ένα λάθος στην εκκίνηση του δεύτερου αγώνα στέρησε το απόλυτο στον αναβάτη της Ducati Alessandro Lupino
motomag Ducati Desmo450 MX – Έγραψε ιστορία καθώς στο ντεμπούτο της κατέκτησε pole position και νίκη στο ιταλικό πρωτάθλημα motocross
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/3/2024

Στον πρώτο γύρο του ιταλικού πρωταθλήματος Motocross Pro-Prestige MX1 του 2024 που διεξήχθη στην πίστα της Mantua, ο οκτώ φορές πρωταθλητής motocross Ιταλίας Alessandro Lupino, έγραψε ιστορία καθώς χάρισε την πρώτη pole position και την πρώτη νίκη στη νέα μοτοσυκλέτα motocross της Ducati, την Desmo450 MX με το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων.

H Desmo450 MX η οποία εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα τόσο από τον Alessandro Lupino όσο και από τον θρύλο του motocross και δοκιμαστή πλέον της ιταλικής εταιρείας Tony Cairoli, έλαμψε στο αγωνιστικό της ντεμπούτο επί ιταλικού εδάφους, δείχνοντας με το καλημέρα πως δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τον ανταγωνισμό.

Με δεδομένο πως η Ducati έχει κάνει ξεκάθαρο πως θέλει να μπει και να κυριαρχήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους της ιταλικής εταιρείας αν κρίνουμε από τα όσα είδαμε από τον Lupino.

Ducati Desmo450 MX – Έγραψε ιστορία καθώς στο ντεμπούτο της κατέκτησε pole position και νίκη στο ιταλικό πρωτάθλημα motocross

O Lupino με την Desmo450 MX ήταν ταχύτερος όλων στα δοκιμαστικά ενώ κατάφερε να χαρίσει την πρώτη pole position στο νέο motocross μοντέλο της Ducati. Στον πρώτο αγώνα της ημέρας ο Ιταλός αναβάτης κατάφερε να ηγηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο γύρο πανηγυρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη νίκη της Desmo450 MX στη motocross σκηνή. Στον δεύτερο αγώνα ένα λάθος στην εκκίνηση τον έθεσε εκτός διεκδίκησης της νίκης, με τον Lupino να τερματίζει στην έβδομη θέση, ωστόσο οι πόντοι που συνέλεξε τον έφεραν στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης του πρώτου αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού της Desmo450 MX είναι προγραμματισμένο στις 27 και 28 Απριλίου στην πίστα του Cingoli όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος του ιταλικού πρωταθλήματος Motocross Pro-Prestige MX1. Μέχρι να φτάσει εκείνη η ώρα οι Alessandro Lupino και Tony Cairoli θα συνεχίσουν να εξελίσσουν το πρότζεκτ motocross της Ducati.

Ducati Desmo450 MX – Έγραψε ιστορία καθώς στο ντεμπούτο της κατέκτησε pole position και νίκη στο ιταλικό πρωτάθλημα motocross

O Claudio Domenicali, CEO της Ducati Motor Holding δήλωσε: "Αυτό το Σαββατοκύριακο γράψαμε άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Ducati. Ο Alessandro Lupino μας χάρισε την πρώτη νίκη της νέας motocross μοτοσυκλέτας και αυτό είναι κάτι σπουδαίο για εμάς. Το σημαντικό είναι πως συλλέξαμε πολλά δεδομένα τα οποία είναι σημαντικά για την συνέχεια της εξέλιξης της μοτοσυκλέτας”.

O Alessandro Lupino ανέφερε: "Το ντεμπούτο μου με την Desmo450 MX δεν γινόταν να είναι καλύτερο. Pole position και νίκη στον πρώτο αγώνα ενώ το λάθος που έκανα στον δεύτερο αγώνα στην εκκίνηση μας στέρησε ένα καλό αποτέλεσμα. Παρολαυτά καταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να μαζέψουμε δεδομένα για τη συνέχεια του πρότζεκτ της νέας μοτοσυκλέτας”.

Ducati Desmo450 MX – Έγραψε ιστορία καθώς στο ντεμπούτο της κατέκτησε pole position και νίκη στο ιταλικό πρωτάθλημα motocross

 

Δημήτρης Φωτόπουλος: Για πρώτη φορά Έλληνας παίρνει νίκη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα MX!

Ο 12χρονος αναβάτης νίκησε στον τρίτο αγώνα του Ευρωπαϊκού ΕΜΧ65 στο Ρουμανία
Dimitris Fotopoulos
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Το σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου διεξήχθη στην περιοχή Ciolpani της Ρουμανίας ο τρίτος γύρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΜΧ65 για τη Ζώνη Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Φωτόπουλου.

Ο Έλληνας πρωταθλητής με μοτοσυκλέτα Yamaha YZ65 τερμάτισε δεύτερος στο πρώτο σκέλος του αγώνα και νίκησε στο δεύτερο, ισοβαθμώντας με τον Σέρβο Viktor Kolnookov (KTM) και αναδείχθηκε νικητής στο συνολικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Με το αποτέλεσμα αυτό και μετά από τρεις γύρους στο πρωτάθλημα ΕΜΧ65 SE Zone, πρώτος στην κατάταξη είναι ο Βούλγαρος Radostin Prisadov (Yamaha) με 114 βαθμούς, ενώ ο Φωτόπουλος είναι τέταρτος με 87 βαθμούς, έχοντας ωστόσο τρέξει μόνο στους δύο από τους τρεις γύρους του πρωταθλήματος. Στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς στην Afyonkarahisar στην Τουρκία ο νεαρός Έλληνας είχε τερματίσει τρίτος και στα δύο σκέλη.

Πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία και δη σε ένα άθλημα που δεν μας έχει συνηθίσει σε διεθνείς διακρίσεις για τους Έλληνες αναβάτες, δείγμα πως το ταλέντο υπάρχει.

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος προέρχεται από μια οικογένεια συνυφασμένη με το Ελληνικό ΜΧ, καθώς στο άθλημα αυτό έχουν διακριθεί τόσο ο πατέρας του Χρήστος, όσο και συνονόματος παππούς του. Μάλιστα μας έχουν χαρίσει το μοναδικό προνόμιο να αγωνίζονται και οι τρεις γενιές σε αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος, με τον παππού στη Senior, τον μπαμπά στην ΜΧ2 και τον Δημήτρη στις μικρές κατηγορίες.