Γράφτηκε από: 
τον Κίμωνα Καράμπελα

Οδηγούμε KTM SX 2019 στην Ιταλία [video]

Ατελείωτη εξέλιξη

Κάθε χρόνο βλέπουμε τις motocross μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ να εξελίσσονται και να βελτιώνονται σε σημείο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε που θα φτάσουν και αν θα σταματήσει ποτέ η εξέλιξη τους. Βρεθήκαμε λοιπόν στην γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην προσωπική πίστα του Antonio Cairoli όπου επέλεξε η KTM να παρουσιάσει τα νέα μοντέλα της για το 2019! Μονάχα που οι εκπλήξεις από τους Αυστριακούς δεν είχαν τέλος, καθώς εκεί μας περίμενε ο πρωταθλητής του Αμερικανικού Supercross του 2017, Ryan Dungey! Ναι, ναι και εμείς το ίδιο σοκ πάθαμε - με τις εκπλήξεις όμως να συνεχίζονται καθώς συναντήσαμε και τους Antonio Cairoli και Jorge Prado αργότερα την ίδια μέρα ερχόμενοι από τον αγώνα MX GP της Γερμανίας, ανεβάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον πήχη της προσμονής για την οδήγηση! Η ΚΤΜ έχει μία δυνατή ομάδα με έντονες προσωπικότητες του παγκοσμίου, αναβαθμίζοντας την εμπειρία της δοκιμής, όταν οδηγείς μαζί τους και σου δίνουν το χρόνο να τους θέσεις ερωτήσεις αλλά και να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη.

Οι αλλαγές στην γκάμα των SX πολλές, όπως αναφέρει η ΚΤΜ οι νέες motocross διαθέτουν κατά 60 % νέα μέρη που επανασχεδιάστηκαν με κύριο στόχο την καλύτερη εργονομία. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν νέο πλαίσιο όπου έχει κρατήσει την ίδια γεωμετρία με αυτό της προηγούμενης χρονιάς αλλά ενισχύθηκε στα σημεία ώστε να παρέχει μεγαλύτερη ακαμψία, κι έτσι οι μηχανικοί της ΚΤΜ υπόσχονται ένα πιο σταθερό και πιο στριφτερό σύνολο.

Τοποθετήθηκε νέο υποπλαίσιο μεγαλύτερου μήκους για μεγαλύτερη σταθερότητα του πίσω φτερού, το αλουμινένιο ψαλίδι απέκτησε 5mm αύξηση στο συνολικό μήκος δίνοντας σου την δυνατότητα να ‘’τραβήξεις’’ ακόμα πιο πίσω τον άξονα του πίσω τροχού. Νέας σχεδίασης είναι το φιλτροκούτι όπως και το ρεζερβουάρ, τα νέα ψυγεία τοποθετήθηκαν 12mm πιο χαμηλά κοντά στο κέντρο βάρους, οι εξατμίσεις τόσο στα δίχρονα όσο και στα τετράχρονα SX είναι νέας σχεδίασης και αυτές που συμβάλουν στην εργονομία της μοτοσυκλέτας αλλά και στην απόδοση.

Οι πλάκες του τιμονιού ενισχύθηκαν, η σέλα σχεδιάστηκε ξανά και απέκτησε έξτρα αφρώδες υλικό ενώ όλα τα πλαστικά μέρη είναι διαφορετικής σχεδίασης δημιουργώντας ένα ακόμη πιο λεπτό σύνολο και αυτά είναι μόνο η περίληψη των αλλαγών που δέχτηκαν τα νέα ΚΤΜ SX του 2019.

Φυσικά δεν μείναμε μόνο στην θεωρία αφού οδηγήσαμε όλες τις νέες motocross και πήραμε μια καλή γεύση από κάθε μια ξεχωριστά! Κι όταν λέμε καλή γεύση εννοούμε πως στο πλούσιο πρόγραμμα της παρουσίαση δε αφήσαμε κενό χωρίς οδήγηση, μέσα στην άψογα προετοιμασμένη πίστα του Tony Cairoli στην Malagrotta της Ιταλίας!

Σχεδιασμένη από τον ίδιο, διαθέτει τέλεια άλματα και το καλύτερο τερέν που έχουμε συναντήσει τελευταία. Λυσσάξαμε με το SX 125, πορωθήκαμε με SX 150, σοκαριστήκαμε με το SX 250, εκστασιαστήκαμε πάνω στο SX-F 250 όπως και με το SX-F 350 ενώ πάθαμε ‘’ζημιά’’ με το SX-F 450 όπου φέρει και τις περισσότερες αλλαγές και σαν μην έφτανε αυτό είχαμε την ευκαιρία να κυνηγηθούμε (για όσο αυτό ήταν δυνατόν) με τον Ryan Dungey.

Φάγαμε λίγη από την σκόνη του και το χώμα του μήπως προσπαθώντας να πάρουμε λίγη από την ταχύτητα του.. το βασικό όμως είναι πως κλέψαμε πολλά από τα μυστικά του και τις προτιμήσεις του πάνω στις νέες SX όπου καταγράψαμε αποκλειστικά όταν βρεθήκαμε πλάι του μαζί με τους μηχανικούς της KTM και τις WP !

Έχουμε λοιπόν πολλά να πούμε και να μεταφέρουμε στο τεύχος του Ιουλίου από την αποστολή μας στην Ιταλία, για τον τρόπο που οι νέες αλλαγές επιδρούν αλλά και τις λεπτομέρειες που εξασφαλίσαμε για όλους εσάς…

 

Tags: