Οδηγούμε KTM SX 2019 στην Ιταλία [video]

Ατελείωτη εξέλιξη
Από τον

Κίμωνα Καράμπελα

26/5/2018

Κάθε χρόνο βλέπουμε τις motocross μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ να εξελίσσονται και να βελτιώνονται σε σημείο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε που θα φτάσουν και αν θα σταματήσει ποτέ η εξέλιξη τους. Βρεθήκαμε λοιπόν στην γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην προσωπική πίστα του Antonio Cairoli όπου επέλεξε η KTM να παρουσιάσει τα νέα μοντέλα της για το 2019! Μονάχα που οι εκπλήξεις από τους Αυστριακούς δεν είχαν τέλος, καθώς εκεί μας περίμενε ο πρωταθλητής του Αμερικανικού Supercross του 2017, Ryan Dungey! Ναι, ναι και εμείς το ίδιο σοκ πάθαμε - με τις εκπλήξεις όμως να συνεχίζονται καθώς συναντήσαμε και τους Antonio Cairoli και Jorge Prado αργότερα την ίδια μέρα ερχόμενοι από τον αγώνα MX GP της Γερμανίας, ανεβάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον πήχη της προσμονής για την οδήγηση! Η ΚΤΜ έχει μία δυνατή ομάδα με έντονες προσωπικότητες του παγκοσμίου, αναβαθμίζοντας την εμπειρία της δοκιμής, όταν οδηγείς μαζί τους και σου δίνουν το χρόνο να τους θέσεις ερωτήσεις αλλά και να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη.

Οι αλλαγές στην γκάμα των SX πολλές, όπως αναφέρει η ΚΤΜ οι νέες motocross διαθέτουν κατά 60 % νέα μέρη που επανασχεδιάστηκαν με κύριο στόχο την καλύτερη εργονομία. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν νέο πλαίσιο όπου έχει κρατήσει την ίδια γεωμετρία με αυτό της προηγούμενης χρονιάς αλλά ενισχύθηκε στα σημεία ώστε να παρέχει μεγαλύτερη ακαμψία, κι έτσι οι μηχανικοί της ΚΤΜ υπόσχονται ένα πιο σταθερό και πιο στριφτερό σύνολο.

Τοποθετήθηκε νέο υποπλαίσιο μεγαλύτερου μήκους για μεγαλύτερη σταθερότητα του πίσω φτερού, το αλουμινένιο ψαλίδι απέκτησε 5mm αύξηση στο συνολικό μήκος δίνοντας σου την δυνατότητα να ‘’τραβήξεις’’ ακόμα πιο πίσω τον άξονα του πίσω τροχού. Νέας σχεδίασης είναι το φιλτροκούτι όπως και το ρεζερβουάρ, τα νέα ψυγεία τοποθετήθηκαν 12mm πιο χαμηλά κοντά στο κέντρο βάρους, οι εξατμίσεις τόσο στα δίχρονα όσο και στα τετράχρονα SX είναι νέας σχεδίασης και αυτές που συμβάλουν στην εργονομία της μοτοσυκλέτας αλλά και στην απόδοση.

Οι πλάκες του τιμονιού ενισχύθηκαν, η σέλα σχεδιάστηκε ξανά και απέκτησε έξτρα αφρώδες υλικό ενώ όλα τα πλαστικά μέρη είναι διαφορετικής σχεδίασης δημιουργώντας ένα ακόμη πιο λεπτό σύνολο και αυτά είναι μόνο η περίληψη των αλλαγών που δέχτηκαν τα νέα ΚΤΜ SX του 2019.

Φυσικά δεν μείναμε μόνο στην θεωρία αφού οδηγήσαμε όλες τις νέες motocross και πήραμε μια καλή γεύση από κάθε μια ξεχωριστά! Κι όταν λέμε καλή γεύση εννοούμε πως στο πλούσιο πρόγραμμα της παρουσίαση δε αφήσαμε κενό χωρίς οδήγηση, μέσα στην άψογα προετοιμασμένη πίστα του Tony Cairoli στην Malagrotta της Ιταλίας!

Σχεδιασμένη από τον ίδιο, διαθέτει τέλεια άλματα και το καλύτερο τερέν που έχουμε συναντήσει τελευταία. Λυσσάξαμε με το SX 125, πορωθήκαμε με SX 150, σοκαριστήκαμε με το SX 250, εκστασιαστήκαμε πάνω στο SX-F 250 όπως και με το SX-F 350 ενώ πάθαμε ‘’ζημιά’’ με το SX-F 450 όπου φέρει και τις περισσότερες αλλαγές και σαν μην έφτανε αυτό είχαμε την ευκαιρία να κυνηγηθούμε (για όσο αυτό ήταν δυνατόν) με τον Ryan Dungey.

Φάγαμε λίγη από την σκόνη του και το χώμα του μήπως προσπαθώντας να πάρουμε λίγη από την ταχύτητα του.. το βασικό όμως είναι πως κλέψαμε πολλά από τα μυστικά του και τις προτιμήσεις του πάνω στις νέες SX όπου καταγράψαμε αποκλειστικά όταν βρεθήκαμε πλάι του μαζί με τους μηχανικούς της KTM και τις WP !

Έχουμε λοιπόν πολλά να πούμε και να μεταφέρουμε στο τεύχος του Ιουλίου από την αποστολή μας στην Ιταλία, για τον τρόπο που οι νέες αλλαγές επιδρούν αλλά και τις λεπτομέρειες που εξασφαλίσαμε για όλους εσάς…

 

Ετικέτες

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες