Απευθείας από την Ν. Αφρική: Οδηγούμε το νέο Africa Twin! - UPDATE

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/12/2015

Πρώτη μέρα οδήγησης σήμερα Σάββατο, και έμελε να είναι η πιο επεισοδιακή από ολόκληρη την ολιγομελή παρουσίαση που ετοίμασε η Honda στην Ν. Αφρική. Γιατί το πρωί ξεκίνησε με δυνατή βροχή, που είναι σπάνιο για το καλοκαίρι που είναι τώρα εδώ. Μπορεί τα πράγματα για εμάς προσωπικά, τους Αμερικάνους, τον Γάλλο και τον Έλληνα, να πήραν με τη βροχή τη χειρότερη εξέλιξη, καθώς δεν ήταν κανείς προετοιμασμένος, ούτε και οι ντόπιοι πλοηγοί, όμως είναι καλό που έβρεξε τόσο πολύ. Καλό για τις ανάγκες της δοκιμής, αλλά και των ανθρώπων εδώ. Μπορεί να φαίνεται άσχετο το σχόλιο για τον κόσμο εδώ στην Αφρική, αλλά δεν είναι καθόλου, αφού δεν γίνεται να μην σκέφτεσαι από όπου περνάς, τις τρομακτικές αντιθέσεις που βλέπεις. Το νερό που κουβαλούσαμε μαζί μας είναι για πάρα πολύ κόσμο που συναντήσαμε, πολυτιμότερο από μία μοτοσυκλέτα... Και είμαστε και στον νότο της χώρας, που υποτίθεται ότι δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

Επιστροφή: Για την δοκιμή, η βροχή σε ένα δρόμο που είχε μήνες να βρέξει, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε πώς συμπεριφέρεται το νέο DCT, το torque control και τα φρένα, σε συνθήκες που άλλοι οδηγοί δεν είχαν την ευκαιρία. Μόλις πριν λίγες μέρες, οι Ιταλοί έκοβαν χιλιόμετρα διαδρομής εξαιτίας της αφόρητης ζέστης, που σε κάποια σημεία ήταν 45 βαθμοί. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ήμασταν τυχεροί, παρόλο που βραχήκαμε μέχρι το κόκαλο, κυρίως γιατί από το μεσημέρι και μετά που σταμάτησε, μπορέσαμε να οδηγήσουμε τέρμα γκάζι, και να ολοκληρώσουμε την πρώτη μέρα κάνοντας τα πάντα!

Αν και σήμερα το τεχνικό κομμάτι της οδήγησης στο χώμα, δεν ήταν ούτε μεγάλο, ούτε δύσκολο, η αρχική εντύπωση του DCT ήταν πάνω των όσων περίμενα, κι ας είχα διαβάσει κριτικές τις προηγούμενες μέρες. Στη γλίτσα το Africa Twin πλαγιολήσθαινε με τεράστια σιγουριά, χωρίς ούτε μία στιγμή να σε κάνει να αμφισβητήσεις για το αν θα γλιτώσεις από την επιλογή σου να ανοίξεις γερά το γκάζι. Μόλις συνειδητοποιήσεις πως επηρεάζει κάθε επιλογή των ρυθμίσεων την συμπεριφορά στο σύνολο, τότε οδηγείς το Africa όπως εσύ θέλεις, και όχι όπως σου επιβάλλει, ακόμα και με το DCT. Θα τα αναλύσουμε όλα αυτά στο επόμενο τεύχος του MOTO, όπως και τα μειονεκτήματά του -που και αυτά υπάρχουν- και τις πιο σημαντικές διαφορές στην έκδοση με το κανονικό κιβώτιο. Η Honda έχει κάνει μία σειρά από επιλογές, που μερικούς θα τους αρέσουν, άλλους όχι. Αλλά πρόκειται για αυτό ακριβώς: επιλογές κι όχι εξαναγκασμένες λύσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται από τον αριθμό των αλόγων που αποδίδει, μέχρι την επιλογή να υπάρχει σαμπρέλα, την γκαζιέρα κι ένα σωρό ακόμα. Χαρακτηριστικά που μονάχα ως σύνολο πρέπει να αξιολογήσεις.

Για εμάς στο περιοδικό ήταν σημαντικό, όπως άλλωστε και σε κάθε παρουσίαση, να πάρουμε απαντήσεις για αυτές τις επιλογές. Η ευκαιρία να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που σχεδίασαν την Africa Twin, είναι ανεκτίμητη. Σε κάθε παρουσίαση αυτό είναι το ζητούμενο, το δημοσιογραφικό κομμάτι της δουλειάς αφού, κακά τα ψέματα, ούτε μία, ούτε δύο μέρες φτάνουν για να έχεις σαφή εικόνα για την οδήγηση της μοτοσυκλέτας. Αυτό γίνεται στις δοκιμές στην Ελλάδα και στις παρουσιάσεις πρωταρχικός σκοπός είναι να δούμε πώς είναι φτιαγμένη κάθε μοτοσυκλέτα και γιατί, πέρα από την πρώτη εντύπωση του πώς συμπεριφέρεται στο δρόμο..

Το καλό λοιπόν ήταν ότι μαζί μας, όλο αυτό το διάστημα, είναι και οι δύο project leader που απαντούν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- με περίσσεια ειλικρίνεια, και αυτό εκτός από την κατανόηση του τρόπου σκέψης με τον οποίο δημιουργήθηκε το νέο Africa Twin, μας δίνει και την εικόνα της επόμενης έκδοσής του. Μάλιστα, μιλάμε από τώρα για το τι θα γίνει όταν ανανεωθεί!

Λίγα πράγματα δεν μου άρεσαν στο Africa Twin, κι ακόμα πιο λίγα από αυτά έχουν μια κάποια βαρύτητα, ωστόσο οι επόμενες μέρες, και κυρίως το μπόλικο χώμα που μας έχουν υποσχεθεί, θα το ξεδιαλύνουν κι αυτό. Από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά που θα αρέσουν στο νέο Africa, από την σταθερότητά του (που αν υπολογίσεις ότι έχει και εικοσιένα ίντσες εμπρός τροχό, πολλαπλασιάζει την σημασία της) μέχρι την ευελιξία σε επαρχιακούς δρόμους, την λειτουργία του κινητήρα, τα φρένα και ένα σωρό για τα οποία θα δώσουμε σαφή εικόνα μόλις ολοκληρώσουμε την δοκιμή.

 

 

 

 

 

--------

 

UPDATE:

Africa Twin στα χώματα της Αφρικής!

Επιστροφή από μία αχανή ιδιωτική περιοχή, περίπου δύο ώρες βόρεια του Cape Town, που κοιτώντας την από ψηλά χανόταν τα όριά της. Είχε έκταση μερικές χιλιάδες στρέμματα και μέσα εκεί, με την ευγενική παραχώρηση του ιδιοκτήτη, η Honda είχε διαλέξει μερικούς χωματόδρομους σχηματίζοντας μία κυκλική διαδρομή των 15 χιλιομέτρων. Άλλη τόση χωμάτινη απόσταση χρειαζόσουν για να καλύψεις τα σημεία ανεφοδιασμού και ανασυγκρότησης, οπότε σε κάθε εξόρμηση γράφαμε αρκετά χιλιόμετρα σ’ ένα τερέν με σχετική ποικιλία και αρκετές μικρές παγίδες. Η βασικότερη ήταν όταν δεν ξεχώριζες μερικά σημεία με άμμο και έπεφτες μέσα με ταχύτητα, μία τρομακτική εμπειρία αναλόγως με πόσα χιλιόμετρα είχε εκείνη την στιγμή στο κοντέρ...

Μετά από κάθε μεγάλο γύρο επιστρέφαμε στο σημείο ανασυγκρότησης για να αλλάξουμε ανάμεσα στις εκδόσεις του Africa Twin, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή ενός λόφου, με περίπου 150-200 μέτρα υψομετρική διαφορά, από όπου έβλεπες μικρά σύννεφα σκόνης από τις μοτοσυκλέτες του κάθε γκρουπ, που χαμηλά πιο κάτω και βαθιά, ακολουθούσαν την στενή διαδρομή. Από την άλλη οι ενδιάμεσοι βοηθητικοί χωματόδρομοι είχαν πλάτος αυτοκινητόδρομου και σκληρό πατημένο χώμα, που μπορούσες να μαζέψεις όσα χιλιόμετρα ήθελες, μονάχα που και εδώ υπήρχαν επίσης παγίδες, από στενά χαντάκια μέχρι σημεία με το ίδιο χρώμα εδάφους, αλλά έκριβαν κανονική άμμο από κάτω κι όχι χώμα. Οπότε την πρώτη φορά που ξεχυθήκαμε στις ευθείες που με άνεση μάζευες το λιγότερο εκατό χιλιόμετρα, ήρθαν και οι πρώτες σφαλιάρες.

Στην πιο σοβαρή από τις παραλίγο πτώσεις, που είχαν όλες οι Africa, μία από αυτές στράβωσε και τις δύο ζάντες, περνώντας ένα από τα χαντάκια με 120 χιλιόμετρα. Ωστόσο η μοτοσυκλέτα συνέχισε κανονικά ολοκληρώνοντας την διαδρομή, κι αυτό το παράδειγμα είναι ένα από αυτά που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Honda για να υπερασπιστεί τις επιλογές της σχετικά με τους τροχούς. Αμέσως μετά αλλάχτηκαν και οι δύο τροχοί με τον project leader σε ρόλο μηχανικού:

Ολοκληρώθηκε και η δοκιμή στο χώμα! Ο Ιάπωνας που βοηθα να αλλάξουν οι τροχοί στο tricolore Africa, είναι ο project...

Δημοσιεύτηκε από Moto Magazine Greece στις Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Σπάνια βλέπεις κάποιον με την δική του θέση στην εταιρία, να αλλάζει τροχούς στο χώμα γιατί:  «όλοι είναι κουρασμένοι / πρέπει να κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω / αυτό στην Ιαπωνία δεν θα ξάφνιαζε κανέναν». Μετά από αυτό το περιστατικό και τις ροδιές που σχηματίστηκαν στις υπόλοιπες παγίδες, ώστε πλέον να ξεχωρίζεις που είναι παχιά η άμμος, το παιχνίδι ξεκίνησε κανονικά! Πρώτο πράγμα που σου κάνει θετική εντύπωση, μεγαλύτερη και από το DCT, είναι το πιρούνι! Μικρά άλματα τα έσβηνε τελείως χωρίς να τερματίζει, και πάνω από τις μεγαλύτερες πέτρες είχες τιμόνι χωρίς κλοτσήματα. Και με το μεγάλο μοχλό, βοηθούσε και στο θέμα της άμμου. Πέρα από αυτό το σημείο που ήθελε προσοχή, η διαδρομή δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ μονάχα μία ανηφόρα προσομοίαζε καλύτερα όσους δρόμους συναντάμε συνήθως στην Ελλάδα. Ήταν όμως αρκετή σε απόσταση για να διεξάγεις τα αρχικά συμπεράσματα για την ιπποδύναμη του Africa, τις αναρτήσεις και κυριότερα το DCT. Χρειάζονται ανάλυση όμως όλα αυτά, και σελίδες ολόκληρες, περισσότερες απ’ όσο σηκώνει η αντοχή του μέσου αναγνώστη στο internet. Γιατί το χώμα είναι πιο σύνθετη περίπτωση, όπου αρνητικά και θετικά σημεία αντιστρέφονται ανάλογα με την σύσταση του εδάφους. Το μόνο που μπορώ να πω χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω τεκμηρίωση, είναι ότι στο επόμενο Mega Test ο συναγωνισμός δεν θα έχει να κάνει με τον κυβισμό και την ιπποδύναμη!

 

 

 

Οπότε στο επόμενο τεύχος γράφουμε όλες τις πληροφορίες για το Africa Twin, με τεχνική ανάλυση, την οδήγηση σε κάθε άσφαλτο και στο χώμα, κι απαντάμε σε όλες τις λεπτομέρειες, όπως το MOTO ξέρει να κάνει: Τι συμβαίνει με την τελική του ταχύτητα, που δουλεύει καλύτερα το DCT, τα μελλοντικά σχέδια της Honda για όλες τις on-off, την άποψή της για την ιδανική μοτοσυκλέτα στο χώμα και όσα λένε οι ίδιοι για τον ανταγωνισμό!

 

Το MOTO είναι η μόνη δημοσιογραφική αποστολή από την Ελλάδα την στιγμή που δεν προβλεπόταν να υπάρχουν Έλληνες. Γιατί εδώ και καιρό η Ελληνική αγορά δεν έχει ακόμα κι αυτό το ελάχιστο μέγεθος που απαιτείται, για να αξιώσει θέση σε κάποια παρουσίαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου έχει μειωθεί, το αντίθετο μάλιστα. Και για αυτό φροντίζουμε να είμαστε παντού και μερικές φορές, ακόμα και πρώτοι παγκοσμίως ή κάποιοι από τους ελάχιστους εκλεκτούς, όπως στο τεύχος που κυκλοφορεί τώρα, με ρεπορτάζ από το Tokyo και την EICMA: Μαζί με το Motociclismo, είμαστε τα μόνα περιοδικά μοτοσυκλέτας στον κόσμο που πήγαμε και στα δύο. Φτάσαμε λοιπόν να μιλάμε απευθείας με την Honda Europe λέγοντας τους πως εμείς ξέρουμε που θα είστε, και θα έρθουμε έτσι κι αλλιώς, μη μας κάνετε να κόβουμε φράκτες την νύκτα, για να οδηγήσουμε το Africa.. Στο τέλος βέβαια το μόνο που χρειάστηκε ήταν η φήμη του περιοδικού στο εξωτερικό και η δουλειά που έχουμε να παρουσιάσουμε. Ευχαριστούμε θερμά την ελληνική αντιπροσωπεία της Honda για την υποστήριξή της, που επέμεινε και πρόβαλε σθεναρά την άποψή της έξω, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει αυτή την αποστολή! Μας έδωσε έτσι την ευκαιρία να προβάλουμε τις ελληνικές θέσεις απευθείας στους Ιάπωνες κι αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό!!  

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες