Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

Αναλυτική παρουσίαση – Η Triumph μόλις αποκάλυψε νέα -2024- μοτοσυκλέτα
Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/1/2024

Θα έπρεπε να βρίσκεται στο περίπτερο της Triumph στην EICMA μαζί με άλλο ένα μοντέλο που περιμένουμε να αποκτήσει η οικογένεια των 660 με τον νέο αποδοτικό τρικύλινδρο, αλλά η Triumph αποφάσισε να κάνει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα παρουσίασης, χάνοντας όμως έτσι και την ευκαιρία να την έχουμε δει ήδη από κοντά ώστε να υπάρχει μία πιο σαφή εικόνα της διαφοροποίησης από το Trident. Οι Άγγλοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν βάλει απλά ένα κουστούμι στην μεσαία τους γυμνή μοτοσυκλέτα που παρουσίασαν το 2020 ένα χρόνο πριν το Tiger Sport 660.

Αυτές οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν πετύχει πάνω από 40.000 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια που είναι ένα καλό νούμερο με δεδομένο πως η Triumph απείχε από την κατηγορία αυτή καθώς το Street Triple έχει ανέβει σε τιμή, όπως φυσικά και σε επιδόσεις. Η Daytona θα μπορούσε να είναι μία μεσαία supersport με υψηλή απόδοση απέναντι στην νέα MT-09 και με αντίστοιχα υψηλή τιμή, αλλά όπως ακριβώς ο προκάτοχος αυτού του ονόματος, παραμένει προσιτή, υπόσχεται ευκολία στην καθημερινή χρήση χωρίς να στερείται ικανότητες που θα την καταστούν διασκεδαστική στα track-day. Αυτό το τελευταίο είναι μία υπόσχεση που μας έδωσαν οι άνθρωποι του εργοστασίου με τους οποίους συνομιλήσαμε μερικές μέρες όταν για πρώτη φορά μας παρουσίασαν την μοτοσυκλέτα σε μία διαδικτυακή συνομιλία κάτω από εμπάργκο που έληξε σήμερα το μεσημέρι.

Μέχρι στιγμής οι υποσχέσεις που έχουν δώσει δεν έχουν πέσει στο κενό οπότε κρατάμε το σημείο για καλή συμπεριφορά στην σπορ οδήγηση και την διαφοροποίηση από το Trident. Άλλωστε τα νούμερα λένε πως αυτό θα ισχύει και στην πράξη καθώς έχουμε αύξηση 17% σε ιπποδύναμη και 9% στη ροπή μαζί με αλλαγές στην κεφαλή και περισσότερη διάρκεια στροφών στον κινητήρα, οπότε σίγουρα δεν μιλάμε για ένα ντυμένο Trident.

Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

Τα στελέχη του εργοστασίου έκαναν λόγο στην συζήτησή μας για την επιθυμία να αναβιώσει η χρυσή εποχή των μεσαίων sport που δεν θα γίνει αν δεν υπάρχουν νέα μοντέλα, τα οποία νέα μοντέλα δεν υπήρχαν γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μειωμένο καθώς όλοι στρέφονταν στις On-Off και συνεχίζουν ακόμη περισσότερο να το κάνουν. Είναι ένας φαύλος κύκλος που ο μόνος τρόπος να σπάσει, είναι κάποιος να κάνει την αρχή και εκεί στοχεύει η νέα Daytona. Χαμηλό κόστος συντήρησης, προσιτή τιμή αγοράς και απόδοση στους 95 ίππους, κοντά στην περιοχή των 100 δηλαδή που αποτελεί ένα άτυπο όριο απόδοσης για την μεσαία κατηγορία. Πέρα από τις αλλαγές στην κεφαλή, νέα είναι και η εξάτμιση αλλά και η εισαγωγή ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση της απόδοσης.

Το όνομα Daytona το αποδίδουν στην επική νίκη του Buddy Elmore το 1966 στην ομώνυμη πίστα της Φλώριντα, όταν ανέβηκε από την 46η θέση στην πρώτη και συζητιόταν για χρόνια η απόδοσή του. Το 1990 ξεκίνησε η νέα εποχή της Daytona που οδήγησε σε αυτή που όλοι θυμόμαστε περισσότερο, το 2006 με την Daytona 675 πρόγονο και του σημερινού Street Triple που έχει ανέβει σε κυβισμό.

Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

Εμπρός η νέα Daytona έχει Showa 41mm με ανεστραμμένο τηλεσκοπικό, big piston πιρούνι, και πίσω monoshock RSU επίσης της Showa με ρύθμιση προφόρτισης. Έχουμε 110mm διαδρομή εμπρός και 130 πίσω. Στα φρένα έχουμε τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες με δύο δίσκους 310mm, σωληνάκια υψηλής πίεσης και για πρώτη τοποθέτηση ελαστικών η Triumph κάνει την διαφορά με τα νέα Michelin Power 6 αντί φθηνότερων και λιγότερο σπορ λύσεων που συνήθως βλέπουμε να προσφεύγουν οι κατασκευαστές. Βέβαια την διαχείριση του ABS έχει και σε αυτό το μοντέλο μία μονάδα της Continental που δεν είναι η κορυφαία αυτή την στιγμή αλλά με βάση και την βελτίωση της μεγαλύτερης αδερφή της στα Tiger είναι πολύ πιθανό τα φρένα της νέα Daytona να είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία οπότε θα περιμένουμε να τα δοκιμάσουμε με βάση τις μετρήσεις απόδοσης και να μετρήσουμε με ακρίβεια την συμπεριφορά τους.

Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

Ο κινητήρας έχει τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις, Sport, Road και Rain που εξηγούν τον εαυτό τους και σε κάθε αλλαγή προσαρμόζουν αντίστοιχα και το Traction Control, μαζί με την απόκριση της γκαζιέρας. Τα 95 άλογα που ανακοινώνει για τις 11.250 στροφές είναι το πρώτο όπως είπαμε στοιχείο που δείχνει τις διαφορές στον κινητήρα, το άλλο είναι πως τώρα το κόκκινο έχει φτάσει στις 12.650 στροφές. Πριν τον κόφτη και αμέσως μετά την κορυφή λίγο μετά τις 11.000 στροφές, η απόδοση αρχίζει να πέφτει και δεν οριζοντιώνεται μέχρι το τέλος αλλά με διαφορά μικρότερη των πέντε ίππων, σύμφωνα πάντα με την δυναμομέτρηση που δίνει η ίδια η Triumph και σε αναμονή φυσικά της δικής μας.

Η ροπή επίσης εντυπωσιακή, φτάνει τα 7 Kg.m στις 8.250 σχετικά γραμμικά με εκτόξευση στις 7.500 στροφές και μετά αλλά και με 80% ήδη διαθέσιμο από τις 3.125 στροφές. Αν επαληθευθεί το διάγραμμα αυτό και στην δική μας ανεξάρτητη δυναμομέτρηση, θα δείχνει μία εξαιρετικά σπορ μοτοσυκλέτα για τα δεδομένα της κατηγορίας που στοχεύει. Από μόνος του φυσικά ο τρικύλινδρος κινητήρας κάνει την διαφορά όπως φυσικά και οι αλλαγές που έχει για να φτάσει σε αυτά τα νούμερα:

  • Νέος στρόφαλος με ενισχυμένα γρανάζια
  • Νέοι εκκεντροφόροι με διαφορετικό χρονισμό
  • Νέα κεφαλή
  • Νέα πιστόνια με επίσης νέους πείρους
  • Αλλαγές στην μετάδοση κίνησης των βαλβίδων
  • Αλλαγές στα γρανάζια του κιβωτίου
  • Νέα σώματα ψεκασμού. Έγιναν 3 ήταν 1 στο Trident.
  • Νέος συλλέκτης 3 σε 1 και νέο τελικό εξάτμισης
Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

Εκείνο το βαρύ πρώτο κούμπωμα, ιδιαίτερα όταν ήταν κρύος ο κινητήρας, παλαιό χαρακτηριστικό όλων των Triumph, έχει έτσι κι αλλιώς εξομαλυνθεί και τώρα με τις παραπάνω αλλαγές υπόσχονται ακόμη πιο ομαλή λειτουργία και αμεσότητα με εύκολο χειρισμό του συμπλέκτη. Στην φαρέτρα της η Triumph έχει ήδη ένα εξαιρετικό quick shifter που αναμένεται να δουλεύει εξαιρετικά τόσο στην πόλη, όσο και στην σπορ οδήγηση, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Daytona 660.

Στην θέση οδήγησης η Triumph ξόδεψε αρκετό χρόνο για να μας δώσει μία γνήσια supersport αίσθηση αλλά χωρίς να προβληματίζει σε καθημερινή χρήση. Το ύψος της σέλας είναι στα 810mm με αρκετά στενή σιλουέτα εμπρός για απρόσκοπτο ανέβα-κατέβα, ωστόσο υπάρχει στον πρόσθετο εξοπλισμό δεύτερη χαμηλότερη σέλα κατά 25mm που φέρνει το συνολικό ύψος σέλας στα 785mm. Γενικά ο πρόσθετος εξοπλισμός φτάνει τα 30 αξεσουάρ επιτρέποντάς σου να φέρεις την νέα Daytona στα μέτρα σου αλλά και στα γούστα σου.

Τα κλιπόν έχουν τοποθετηθεί με βάση τον ανωτέρω σχεδιασμό για να εξυπηρετούν σε όλες τις συνθήκες και χρήσεις, με την πρώτη αίσθηση που θα είχαμε αποκτήσει στην EICMA να απουσιάζει τώρα, οπότε κρατάμε την δήλωση της Triumph πως έχει σχεδιάσει την εργονομία θέσης οδήγησης με βάση τον διπλό χαρακτήρα.

Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

Η οθόνη περιλαμβάνει σύνδεση με κινητό τηλέφωνο στον πρόσθετο εξοπλισμό, με οδηγίες πλοήγησης και απομακρυσμένης διαχείρισης του κινητού τηλεφώνου. Υπάρχει επίσης και συναγερμός με υπηρεσία παρακολούθησης της μοτοσυκλέτας με την τιμή στην Αγγλία να διαμορφώνεται στις 8.595 λίρες που ισοδυναμούν σε 9.986 Ευρώ. Καλή κίνηση επίσης της Triumph να ανεβάσει τα διαστήματα service στις 16.000 χιλιομετρα, ένα νούμερο που προκύπτει από τα 10.000 μίλια που δίνει το εργοστάσιο, σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται γιατί δεν ακολουθείται η βαθμίδα ανά πέντε που έχουμε συνηθίσει. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα service στην κατηγορία και συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση.

Η νέα Daytona κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη, όπως και το σύνολο σχεδόν των Triumph και θα φτάσει στα καταστήματα τον Μάρτιο του 2024.

Triumph Daytona 660 2024: Προσιτή τρικύλινδρη μεσαία sport – Ένα όνομα θρύλος μόλις επέστρεψε!

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος

 

Υδρόψυκτος, 12-βάλβιδος, 2ΕΕΚ, τρικύλινδρος σε σειρά, 240° σειρά ανάφλεξης

Χωρητικότητα

 

660κ.εκ.

Διάμετρος

 

74.04 χλστ

Διαδρομή

 

51.1 χλστ

Συμπίεση

 

12.05:1

Μέγιστη Ιπποδύναμη

 

95PS @ 11,250 σαλ

Μέγιστη Ροπή

 

69 Nm @ 8,250 σαλ

Σύστημα Τροφοδοσίας

 

Ηλεκτρονικός ψεκασμός πολλαπλών σημείων με ηλεκτρονικό έλεγχο γκαζιού

Εξάτμιση

 

Ατσάλινη ανοξείδωτη 3 σε 1 με χαμηλό πλαϊνό τελικό

Τελική Μετάδοση

 

Αλυσίδα X-ring

Συμπλέκτης

 

Υγρός, πολύδισκος, ολίσθησης με υποβοήθηση

Κιβώτιο

 

6 ταχυτήτων

 

ΠΛΑΙΣΙΟ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Πλαίσιο

 

Σωληνωτό ατσάλινο περιμετρικό

Ψαλίδι

 

Διπλό ατσάλινο

Εμπρός Τροχός

 

Χυτός αλουμινίου, 5 ακτίνων, 17 x 3.5

Πίσω Τροχός

 

Χυτός αλουμινίου, 5 ακτίνων, 17 x 5.5

Εμπρός Ελαστικό

 

120/70 ZR 17

Πίσω Ελαστικό

 

180/55 ZR 17

Εμπρός Ανάρτηση

 

Ανάποδο πιρούνι Showa 41χλστ μεγάλου εμβόλου (SFF-BP) με ξεχωριστή λειτουργία, διαδρομή τροχού 110χλστ

Πίσω Ανάρτηση

 

Μονοσόκ αμορτισέρ Showa με ρύθμιση προφόρτισης, διαδρομή τροχού 130χλστ

Εμπρός Φρένα

 

Διπλοί πλευστοί δίσκοι 310χλστ, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS

Πίσω Φρένα

 

Μονός σταθερός δίσκος 220χλστ, συρόμενη δαγκάνα μονού εμβόλου, ABS

Όργανα

 

Πολuλειτουργικά όργανα με οθόνη TFT

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΒΑΡΗ

Μήκος

 

2083.8 χλστ

Πλάτος (Τιμόνι)

 

736 χλστ

Ύψος Χωρίς Καθρέφτες

 

1145.2 χλστ

Ύψος Σέλας

 

810 χλστ

Μεταξόνιο

 

1425.6 χλστ

Γωνία Κάστερ

 

23.8°

Ίχνος

 

82.3 χλστ

Υγρό Βάρος

 

201 κιλά  (@90% πληρότητα καυσίμου)

Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ

 

14 λίτρα

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

 

Κατανάλωση Καυσίμου

 

4.9 λίτρα / 100 χλμ)

Νούμερα CO2

 

113 γρ/χλμ

Πρότυπο Εκπομπών

 

EURO 5+

Τα νούμερα εκπομπών CO2 Euro 5 και κατανάλωσης καυσίμου μετριούνται σύμφωνα με τον κανονισμό 168/2013/EC. Τα νούμερα κατανάλωσης αντλούνται από συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών και παρέχονται για συγκριτικούς σκοπούς μόνο. Ενδέχεται να μην αντανακλούν αποτελέσματα πραγματικής οδήγησης.
 

 

ΣΕΡΒΙΣ

   

Διάστημα Σέρβις

 

16,000 χλμ) / 12 μήνες διάστημα σέρβις, όποιο έρθει πρώτο

 

 

 

Ετικέτες

Triumph Street Triple 765 R A2 - Έκδοση περιορισμένης ισχύος [VIDEO]

Κοντά μας από τον Σεπτέμβριο, σε δυο χρωματισμούς
Triumph Street Triple 765 R A2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

H Triumph παρουσίασε μια νέα Α2 έκδοση για την τρικύλινδρη Street Triple 765 R, με μειωμένη απόδοση 70 kW (93,87 hp) η οποία μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω στα 35 Kw (46,93 hp) για τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου διπλώματος οδήγησης.

Το κιτ περιορισμού μπορεί να αφαιρεθεί από έναν αντιπρόσωπο της Triumph μόλις αποκτηθεί το δίπλωμα οδήγησης “Α”, επαναφέροντας τη μοτοσυκλέτα στην ισχύ των 70 kW. Δυστυχώς δεν φαίνεται η μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανέβει το ίδιο εύκολα και στους 118,3 hp της έκδοσης χωρίς κανένα περιορισμό.

Κατά τα άλλα, η A2 έκδοση είναι ίδια με την Street Triple 765 R χωρίς περιορισμό, με ίδιο πλαίσιο, ίδιες αναρτήσεις, ίδια φρένα, ίδια ηλεκτρονικά και ίδια οθόνη οργάνων.

Triumph Street Triple 765 R A2

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται: πλαίσιο αλουμινίου δυο δοκών, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm και Showa piggyback μονό πίσω αμορτισέρ, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo M4.32, δικάναλο Cornering ABS, Wheelie Control, Cornering Traction Control, 4 Riding Modes, shifter στον στάνταρ εξοπλισμό, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ρεζερβουάρ 15 λίτρων, full-LED φώτα και TFT οθόνη οργάνων.

Η Street Triple 765 R A2 θα διατίθεται από τον Σεπτέμβριο σε δυο χρώματα, πορτοκαλί και λευκό, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της στην Ελλάδα.

Ετικέτες