Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Bimota KB4: Το δεύτερο "χτύπημα" των Bimota-Kawasaki! [video]

Στα πρότυπα της KB1

Λίγο πριν τη “δύση” του 2019, στην έκθεση του Μιλάνου, η Kawasaki ανακοίνωσε επίσημα πλέον την πλήρη εξαγορά της ιστορικής Bimota, ενώ παράλληλα παρουσίασε την άκρως εντυπωσιακή TesiH2.

Τώρα, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα ΚΒ4, η οποία θα έχει των τετρακύλινδρο εν σειρά των 1.043cc που χρησιμοποιείται στα Versys 1000/SE, Ninja 1000SX και Ζ1000 της Kawasaki, ενώ το πλαίσιο θα είναι εξελιγμένο φυσικά απ’ την Bimota. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο για τους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Bimota δημιουργεί μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρες της Kawasaki, καθώς τη δεκαετία του ’70 είχε παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα της σειράς ΚΒ, την ΚΒ1, εφοδιασμένη με τον αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα του Ζ1000.

Το Ninja 1000SX του 2020

 

Το video της KB4 απ’ το επίσημο κανάλι της Bimota στο Youtube είχε κυκλοφορήσει λίγες μέρες μετά την EICMA. Η σχεδιαστική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας ακολουθεί την φιλοσοφία των supersport μοτοσυκλετών και θυμίζει έντονα την ΚΒ1. “Υπολογίζουμε πως το πρωτότυπο δοκιμών θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020,” αναφέρουν οι άνθρωποι της Bimota, ενώ συνέχισαν λέγοντας: “η μοτοσυκλέτα θα φτάσει στο στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι το καλοκαίρι.”

Όπως μπορείτε να δείτε η ΚΒ4 θα διαθέτει και ram-air, όπως η Ninja 1000SX

 

Εκτός από  τον κινητήρα του Ninja 1000SX, αναμένεται να περάσουν κι άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμός του τετρακύλινδρου της Kawasaki στη KB4, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού και η μονάδα IMU. Έτσι, η ΚΒ4 θα διαθέσιμα στο “οπλοστάσιό” της cruise control, KQS up/down (Kawasaki Quick Shifter), riding modes, power modes και KTRC (Kawasaki Traction Control). Σχετικά με τις επιδόσεις, γνωρίζουμε πως ο κινητήρας του 1000SX παράγει 142 ίππους στις 10.000 στροφές και 11,3 κιλά ροπής στις 8.000 όπως ανακοινώνει η Kawasaki, ωστόσο θα υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις της ΚΒ4.

Μπορεί η Bimota να έχει αλλάξει πολλά “χέρια” στην ιστορία της, όμως η φιλοσοφία της παραμένει απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια και το μότο της είναι να δημιουργεί μοτοσυκλέτες με μικρές εξωτερικές διαστάσεις (αντίστοιχες με αυτές των supersport των 600cc), με εξαιρετικές επιδόσεις, χρησιμοποιώντας κινητήρες των 1000cc. Οι μικρές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τα 142 άλογα του 1000SX, αναμένεται να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό λόγο κιλών ανά ίππο.

Το μέλλον της ιστορικής Bimota αναμένεται να είναι λαμπρό, αφού πλέον βρίσκεται “υπό την αιγίδα” της Kawasaki Heavy Industries και το KB4  αναμένεται να είναι ένας πραγματικός απόγονος της σειράς ΚΒ, που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια με τη δημιουργία της KB1.

KB4 video

Tags: