Bimota KB4: Το δεύτερο "χτύπημα" των Bimota-Kawasaki! [video]

Στα πρότυπα της KB1
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/1/2020

Λίγο πριν τη “δύση” του 2019, στην έκθεση του Μιλάνου, η Kawasaki ανακοίνωσε επίσημα πλέον την πλήρη εξαγορά της ιστορικής Bimota, ενώ παράλληλα παρουσίασε την άκρως εντυπωσιακή TesiH2.

Τώρα, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα ΚΒ4, η οποία θα έχει των τετρακύλινδρο εν σειρά των 1.043cc που χρησιμοποιείται στα Versys 1000/SE, Ninja 1000SX και Ζ1000 της Kawasaki, ενώ το πλαίσιο θα είναι εξελιγμένο φυσικά απ’ την Bimota. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο για τους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Bimota δημιουργεί μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρες της Kawasaki, καθώς τη δεκαετία του ’70 είχε παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα της σειράς ΚΒ, την ΚΒ1, εφοδιασμένη με τον αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα του Ζ1000.

Το Ninja 1000SX του 2020

 

Το video της KB4 απ’ το επίσημο κανάλι της Bimota στο Youtube είχε κυκλοφορήσει λίγες μέρες μετά την EICMA. Η σχεδιαστική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας ακολουθεί την φιλοσοφία των supersport μοτοσυκλετών και θυμίζει έντονα την ΚΒ1. “Υπολογίζουμε πως το πρωτότυπο δοκιμών θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020,” αναφέρουν οι άνθρωποι της Bimota, ενώ συνέχισαν λέγοντας: “η μοτοσυκλέτα θα φτάσει στο στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι το καλοκαίρι.”

Όπως μπορείτε να δείτε η ΚΒ4 θα διαθέτει και ram-air, όπως η Ninja 1000SX

 

Εκτός από  τον κινητήρα του Ninja 1000SX, αναμένεται να περάσουν κι άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμός του τετρακύλινδρου της Kawasaki στη KB4, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού και η μονάδα IMU. Έτσι, η ΚΒ4 θα διαθέσιμα στο “οπλοστάσιό” της cruise control, KQS up/down (Kawasaki Quick Shifter), riding modes, power modes και KTRC (Kawasaki Traction Control). Σχετικά με τις επιδόσεις, γνωρίζουμε πως ο κινητήρας του 1000SX παράγει 142 ίππους στις 10.000 στροφές και 11,3 κιλά ροπής στις 8.000 όπως ανακοινώνει η Kawasaki, ωστόσο θα υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις της ΚΒ4.

Μπορεί η Bimota να έχει αλλάξει πολλά “χέρια” στην ιστορία της, όμως η φιλοσοφία της παραμένει απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια και το μότο της είναι να δημιουργεί μοτοσυκλέτες με μικρές εξωτερικές διαστάσεις (αντίστοιχες με αυτές των supersport των 600cc), με εξαιρετικές επιδόσεις, χρησιμοποιώντας κινητήρες των 1000cc. Οι μικρές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τα 142 άλογα του 1000SX, αναμένεται να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό λόγο κιλών ανά ίππο.

Το μέλλον της ιστορικής Bimota αναμένεται να είναι λαμπρό, αφού πλέον βρίσκεται “υπό την αιγίδα” της Kawasaki Heavy Industries και το KB4  αναμένεται να είναι ένας πραγματικός απόγονος της σειράς ΚΒ, που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια με τη δημιουργία της KB1.

Ετικέτες

LiveWire Concept Alpinista Corsa: Με ταχύτερη φόρτιση για την μπαταρία του

20%-80% σε 10 λεπτά - Παρουσιάστηκαν και τα δύο minimoto της εταιρείας υπό το όνομα Honcho
Livewire Models
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/10/2025

Στην EICMA 2025 η LiveWire, το ηλεκτρικό παρακλάδι της Harley-Davidson, θα παρουσιάσει την πιο ολοκληρωμένη γκάμα μοντέλων της μέχρι σήμερα, με το Concept Alpinista Corsa να ξεχωρίζει για την γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας του και τον εξοπλισμό του, φέρνοντας την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε νέα επίπεδα χρηστικότητας και επιδόσεων.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Alpinista Corsa που βασίζεται στο μοντέλο παραγωγής S2, είναι η δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας που έχει ενεργειακή χωρητικότητα 10,5 kWh από το 20% στο 80% σε λιγότερο από 10 λεπτά, χάρη στην υποστήριξη DC fast charging και αυτό σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να αξιοποιήσει λογικά ταχυφορτιστή 50 kW. Φόρτιση από 0% ή έστω από το 20% έως και το 100% οι Αμερικάνοι δεν αναφέρουν σε αυτό το σημείο με το 80%-100% να είναι και το πιο "δύσκολο" για τις μπαταρίες και να απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Livewire Models


Για σύγκριση, το μοντέλο παραγωγής προσφέρει Level 1 και Level 2 φόρτιση, με χρόνο 20–80% 5,9 ώρες σε οικιακή πρίζα ή 78 λεπτά με ταχυφορτιστή.

Το Concept Alpinista Corsa διαθέτει αναρτήσεις Öhlins εμπρός και πίσω, ανθρακονημάτινους τροχούς BST 17 ιντσών, και κάποια ακόμη ανθρακονημάτινα τμήματα για τη μείωση του βάρους του. Δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι επιδόσεις, αλλά το concept αναμένεται να διατηρεί τους 83 ίππους ισχύος και τα 26,8 κιλά ροπής του ηλεκτρικού κινητήρα παραγωγής.

Livewire Models

Νέα μοντέλα

Εκτός από το Corsa, η LiveWire παρουσίασε και την έκδοση Patrol, προσαρμοσμένη για αστυνομική χρήση, καθώς και τη μικρή S4 Honcho, που είχαμε δει και νωρίτερα (αντιστοιχεί σε μοντέλα 125cc), διαθέσιμη σε εκδόσεις Trail και Street.
Η τιμή δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ η παραγωγή των μοντέλων Honcho ξεκινά την άνοιξη του 2026, επιτρέποντας την οδήγηση με άδεια A1, διευρύνοντας σημαντικά το κοινό της LiveWire.

Livewire Models

Η νέα γκάμα υπογραμμίζει την προσπάθεια της LiveWire να συνδυάσει υψηλή τεχνολογία, γρήγορη φόρτιση και φιλική εμπειρία οδήγησης, φέρνοντας τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στο επίκεντρο της καθημερινής χρήσης.