Bimota KB4: Το δεύτερο "χτύπημα" των Bimota-Kawasaki! [video]

Στα πρότυπα της KB1
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/1/2020

Λίγο πριν τη “δύση” του 2019, στην έκθεση του Μιλάνου, η Kawasaki ανακοίνωσε επίσημα πλέον την πλήρη εξαγορά της ιστορικής Bimota, ενώ παράλληλα παρουσίασε την άκρως εντυπωσιακή TesiH2.

Τώρα, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα ΚΒ4, η οποία θα έχει των τετρακύλινδρο εν σειρά των 1.043cc που χρησιμοποιείται στα Versys 1000/SE, Ninja 1000SX και Ζ1000 της Kawasaki, ενώ το πλαίσιο θα είναι εξελιγμένο φυσικά απ’ την Bimota. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο για τους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Bimota δημιουργεί μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρες της Kawasaki, καθώς τη δεκαετία του ’70 είχε παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα της σειράς ΚΒ, την ΚΒ1, εφοδιασμένη με τον αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα του Ζ1000.

Το Ninja 1000SX του 2020

 

Το video της KB4 απ’ το επίσημο κανάλι της Bimota στο Youtube είχε κυκλοφορήσει λίγες μέρες μετά την EICMA. Η σχεδιαστική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας ακολουθεί την φιλοσοφία των supersport μοτοσυκλετών και θυμίζει έντονα την ΚΒ1. “Υπολογίζουμε πως το πρωτότυπο δοκιμών θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020,” αναφέρουν οι άνθρωποι της Bimota, ενώ συνέχισαν λέγοντας: “η μοτοσυκλέτα θα φτάσει στο στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι το καλοκαίρι.”

Όπως μπορείτε να δείτε η ΚΒ4 θα διαθέτει και ram-air, όπως η Ninja 1000SX

 

Εκτός από  τον κινητήρα του Ninja 1000SX, αναμένεται να περάσουν κι άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμός του τετρακύλινδρου της Kawasaki στη KB4, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού και η μονάδα IMU. Έτσι, η ΚΒ4 θα διαθέσιμα στο “οπλοστάσιό” της cruise control, KQS up/down (Kawasaki Quick Shifter), riding modes, power modes και KTRC (Kawasaki Traction Control). Σχετικά με τις επιδόσεις, γνωρίζουμε πως ο κινητήρας του 1000SX παράγει 142 ίππους στις 10.000 στροφές και 11,3 κιλά ροπής στις 8.000 όπως ανακοινώνει η Kawasaki, ωστόσο θα υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις της ΚΒ4.

Μπορεί η Bimota να έχει αλλάξει πολλά “χέρια” στην ιστορία της, όμως η φιλοσοφία της παραμένει απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια και το μότο της είναι να δημιουργεί μοτοσυκλέτες με μικρές εξωτερικές διαστάσεις (αντίστοιχες με αυτές των supersport των 600cc), με εξαιρετικές επιδόσεις, χρησιμοποιώντας κινητήρες των 1000cc. Οι μικρές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τα 142 άλογα του 1000SX, αναμένεται να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό λόγο κιλών ανά ίππο.

Το μέλλον της ιστορικής Bimota αναμένεται να είναι λαμπρό, αφού πλέον βρίσκεται “υπό την αιγίδα” της Kawasaki Heavy Industries και το KB4  αναμένεται να είναι ένας πραγματικός απόγονος της σειράς ΚΒ, που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια με τη δημιουργία της KB1.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες