Bimota KB4: Το δεύτερο "χτύπημα" των Bimota-Kawasaki! [video]

Στα πρότυπα της KB1
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/1/2020

Λίγο πριν τη “δύση” του 2019, στην έκθεση του Μιλάνου, η Kawasaki ανακοίνωσε επίσημα πλέον την πλήρη εξαγορά της ιστορικής Bimota, ενώ παράλληλα παρουσίασε την άκρως εντυπωσιακή TesiH2.

Τώρα, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα ΚΒ4, η οποία θα έχει των τετρακύλινδρο εν σειρά των 1.043cc που χρησιμοποιείται στα Versys 1000/SE, Ninja 1000SX και Ζ1000 της Kawasaki, ενώ το πλαίσιο θα είναι εξελιγμένο φυσικά απ’ την Bimota. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο για τους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Bimota δημιουργεί μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρες της Kawasaki, καθώς τη δεκαετία του ’70 είχε παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα της σειράς ΚΒ, την ΚΒ1, εφοδιασμένη με τον αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα του Ζ1000.

Το Ninja 1000SX του 2020

 

Το video της KB4 απ’ το επίσημο κανάλι της Bimota στο Youtube είχε κυκλοφορήσει λίγες μέρες μετά την EICMA. Η σχεδιαστική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας ακολουθεί την φιλοσοφία των supersport μοτοσυκλετών και θυμίζει έντονα την ΚΒ1. “Υπολογίζουμε πως το πρωτότυπο δοκιμών θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020,” αναφέρουν οι άνθρωποι της Bimota, ενώ συνέχισαν λέγοντας: “η μοτοσυκλέτα θα φτάσει στο στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι το καλοκαίρι.”

Όπως μπορείτε να δείτε η ΚΒ4 θα διαθέτει και ram-air, όπως η Ninja 1000SX

 

Εκτός από  τον κινητήρα του Ninja 1000SX, αναμένεται να περάσουν κι άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμός του τετρακύλινδρου της Kawasaki στη KB4, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού και η μονάδα IMU. Έτσι, η ΚΒ4 θα διαθέσιμα στο “οπλοστάσιό” της cruise control, KQS up/down (Kawasaki Quick Shifter), riding modes, power modes και KTRC (Kawasaki Traction Control). Σχετικά με τις επιδόσεις, γνωρίζουμε πως ο κινητήρας του 1000SX παράγει 142 ίππους στις 10.000 στροφές και 11,3 κιλά ροπής στις 8.000 όπως ανακοινώνει η Kawasaki, ωστόσο θα υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις της ΚΒ4.

Μπορεί η Bimota να έχει αλλάξει πολλά “χέρια” στην ιστορία της, όμως η φιλοσοφία της παραμένει απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια και το μότο της είναι να δημιουργεί μοτοσυκλέτες με μικρές εξωτερικές διαστάσεις (αντίστοιχες με αυτές των supersport των 600cc), με εξαιρετικές επιδόσεις, χρησιμοποιώντας κινητήρες των 1000cc. Οι μικρές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τα 142 άλογα του 1000SX, αναμένεται να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό λόγο κιλών ανά ίππο.

Το μέλλον της ιστορικής Bimota αναμένεται να είναι λαμπρό, αφού πλέον βρίσκεται “υπό την αιγίδα” της Kawasaki Heavy Industries και το KB4  αναμένεται να είναι ένας πραγματικός απόγονος της σειράς ΚΒ, που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια με τη δημιουργία της KB1.

Ετικέτες

Honda XR300L και XR300 Rally: Νέα αερόψυκτα on-off κατασκευασμένα στην Ινδία

Δύο νέα οικονομικά μοντέλα προορισμένα για τις ασιατικές αγορές
Honda-XR-300
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Στη μεγάλη παρουσίαση που έστησε η Honda στην Ινδία την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026 παρουσίασε μια σειρά μοντέλων - μεταξύ αυτών και το CB500 - που κατασκευάζονται στη χώρα και προορίζονται κυρίως για την εγχώρια αγορά, προκειμένου να τα βάλουν με τον ανταγωνισμό που σε αυτή την κατηγορία κυβισμού είναι λυσσαλέος και έχει εκπροσώπους από όλες τις μεγάλες ινδικές βιομηχανίες.

Honda-XR-300L

Το XR300L θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το ανάλογο του CRF300L στην Ινδία, μόνο που το νέο μοντέλο φορά έναν αεροελαιόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 293.5 cc που αποδίδει μέγιστη ισχύ 27 ίππων και μέγιστη ροπή 2,7 χιλιογραμμόμετρων μέσω εξατάχυτου κιβωτίου. Πρόκειται για έναν κινητήρα που συγγενεύει με τον αντίστοιχο που παράγει η Honda στη Βραζιλία και χρησιμοποιείται σε αρκετά μοντέλα της στη Νότια Αμερική, ωστόσο εν προκειμένω πρέπει να έχει περάσει από αρκετές αλλαγές στην Ινδία ώστε να ταιριάξει με τις σαφώς αυστηρότερες προδιαγραφές BS6 της χώρας, που είναι εφάμιλλες των σύγχρονών τους ευρωπαϊκών.

Κυλά σε τροχούς 21/18 ιντσών και εξοπλίζεται με αναρτήσεις της οικονομικής σειράς της Showa που περιλαμβάνουν συμβατικό πιρούνι και ένα αμορτισέρ με μοχλικό Pro-Link, αμφότερες χωρίς ρυθμίσεις και με μεγάλες διαδρομές μπροστά και πίσω - διαβάζουμε για ανεπιβεβαίωτα 260 mm.

Honda-XR-300L

Στα λιγοστά στοιχεία που έχει κοινοποιήσει η Honda αποκαλύπτει ύψος σέλας 830 χιλιοστών, φρένα με δίσκο 256 mm μπροστά με διπίστονη δαγκάνα και 220 πίσω με μονοπίστονη, δικάναλο σύστημα ABS, οθόνη LCD στα όργανα και ρεζερβουάρ καυσίμου 7.8 λίτρων.

Honda-XR-300-Rally

Δίπλα του το XR300 Rally χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς βάση, τη ντύνει με κουστούμια που στάζουν άμμο για το απαραίτητο Dakar look αλά CRF450 Rally, μα επιπλέον διαθέτει και λίγο πλουσιότερο εξοπλισμό. Ξεχωρίζει από το φέρινγκ με τον ανεμοθώρακα μπροστά, αλλά έχει επιπλέον έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα Honda RoadSync και χούφτες τιμονιού.

Αμφότερα τα νέα μοντέλα καλύπτουν τις προδιαγραφές Flex Fuel της Ινδίας και μπορούν να καταναλώσουν καύσιμο με αιθανόλη και σε κάποια ινδικά μέσα γίνεται αναφορά για καύσιμο Ε85, δηλαδή περιεκτικότητα 85% αιθανόλη, η οποία πάντως υπερβαίνει κατά πάρα πολύ τις επίσημες προδιαγραφές της χώρας που προβλέπουν συμμόρφωση με Ε20 (20%).

Honda-XR-300-Rally

Το σίγουρο είναι πως τα δύο νέα XR300 κατασκευάζονται στην Ινδία και πρόκειται για διατεθούν στην εγχώρια αγορά της από τον Δεκέμβριο του 2026, ενώ δεν προβλέπεται εξαγωγή τους προς δυσμάς, ίσως σε κάποιες άλλες ασιατικές αγορές μα μάλλον σίγουρα όχι στον κόσμο των Euro 5+ όπου έτσι κι αλλιώς η Honda διαθέτει τα CRF300L και Rally αντ’ αυτών.

Τιμές και αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένονται να ανακοινωθούν σε μετέπειτα χρόνο.

Ετικέτες