Bimota KB4: Το δεύτερο "χτύπημα" των Bimota-Kawasaki! [video]

Στα πρότυπα της KB1
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/1/2020

Λίγο πριν τη “δύση” του 2019, στην έκθεση του Μιλάνου, η Kawasaki ανακοίνωσε επίσημα πλέον την πλήρη εξαγορά της ιστορικής Bimota, ενώ παράλληλα παρουσίασε την άκρως εντυπωσιακή TesiH2.

Τώρα, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα ΚΒ4, η οποία θα έχει των τετρακύλινδρο εν σειρά των 1.043cc που χρησιμοποιείται στα Versys 1000/SE, Ninja 1000SX και Ζ1000 της Kawasaki, ενώ το πλαίσιο θα είναι εξελιγμένο φυσικά απ’ την Bimota. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο για τους μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Bimota δημιουργεί μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρες της Kawasaki, καθώς τη δεκαετία του ’70 είχε παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα της σειράς ΚΒ, την ΚΒ1, εφοδιασμένη με τον αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα του Ζ1000.

Το Ninja 1000SX του 2020

 

Το video της KB4 απ’ το επίσημο κανάλι της Bimota στο Youtube είχε κυκλοφορήσει λίγες μέρες μετά την EICMA. Η σχεδιαστική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας ακολουθεί την φιλοσοφία των supersport μοτοσυκλετών και θυμίζει έντονα την ΚΒ1. “Υπολογίζουμε πως το πρωτότυπο δοκιμών θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020,” αναφέρουν οι άνθρωποι της Bimota, ενώ συνέχισαν λέγοντας: “η μοτοσυκλέτα θα φτάσει στο στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι το καλοκαίρι.”

Όπως μπορείτε να δείτε η ΚΒ4 θα διαθέτει και ram-air, όπως η Ninja 1000SX

 

Εκτός από  τον κινητήρα του Ninja 1000SX, αναμένεται να περάσουν κι άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμός του τετρακύλινδρου της Kawasaki στη KB4, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού και η μονάδα IMU. Έτσι, η ΚΒ4 θα διαθέσιμα στο “οπλοστάσιό” της cruise control, KQS up/down (Kawasaki Quick Shifter), riding modes, power modes και KTRC (Kawasaki Traction Control). Σχετικά με τις επιδόσεις, γνωρίζουμε πως ο κινητήρας του 1000SX παράγει 142 ίππους στις 10.000 στροφές και 11,3 κιλά ροπής στις 8.000 όπως ανακοινώνει η Kawasaki, ωστόσο θα υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις της ΚΒ4.

Μπορεί η Bimota να έχει αλλάξει πολλά “χέρια” στην ιστορία της, όμως η φιλοσοφία της παραμένει απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια και το μότο της είναι να δημιουργεί μοτοσυκλέτες με μικρές εξωτερικές διαστάσεις (αντίστοιχες με αυτές των supersport των 600cc), με εξαιρετικές επιδόσεις, χρησιμοποιώντας κινητήρες των 1000cc. Οι μικρές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τα 142 άλογα του 1000SX, αναμένεται να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό λόγο κιλών ανά ίππο.

Το μέλλον της ιστορικής Bimota αναμένεται να είναι λαμπρό, αφού πλέον βρίσκεται “υπό την αιγίδα” της Kawasaki Heavy Industries και το KB4  αναμένεται να είναι ένας πραγματικός απόγονος της σειράς ΚΒ, που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια με τη δημιουργία της KB1.

Ετικέτες

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες