BMW Motorrad Definition CE 04: Νέα εποχή ηλεκτροκίνησης [video]

"Πριζώσου στην ζωή" το σλόγκαν της BMW!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/11/2020

To BMW Motorrad Definition CE 04 (ναι… αυτό είναι το πλήρε όνομά του) αποτελεί ουσιαστικά την εκδοχή της εταιρείας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραγωγή, για το concept NEXTGen 2020. Είναι ο σύνδεσμος, όπως αναφέρει η BMW, ανάμεσα στον αναλογικό και τον ψηφιακό κόσμο του αναβάτη, καθώς ο στόχος είναι ο διπλός ρόλος του μέσου μεταφοράς αλλά και του μέσου επικοινωνίας στο πλαίσιο της σύγχρονης αστικής μετακίνησης. Χάρη στον ηλεκτρικό του κινητήρα, τον ξεχωριστό σχεδιασμό του και την πρωτοποριακή τεχνολογία διασύνδεσης, φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία των scooters.

Η εξέλιξη του CE 04 (θα το λέμε έτσι για χάρην συντομίας…) έγινε με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του υποψήφιου ιδιοκτήτη του. Με την βοήθεια του "έξυπνου" ηλεκτρονικού εξοπλισμού του, οι μηχανολόγοι της BMW ισχυρίζονται πως δημιούργησαν μια άκρως συναρπαστική και πρωτόγνωρη εμπειρία οδήγησης.

Όπως εξηγεί ο Edgar Heinrich, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της BMW Motorrad, "η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο για την BMW και συνεχώς βασιζόμαστε σε αυτή την τεχνολογία για την χάραξη της στρατηγικής μας. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι η κυρίαρχη τάση στην BMW Motorrad, ειδικά για το αστικό περιβάλλον. Από το 2013, ήμασταν πρωτοπόροι στον συγκεκριμένο τομέα, με το scooter C evolution. Το BMW Motorrad Definition CE 04 είναι η φυσική εξέλιξη στην στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση και μας προσφέρει μια ξεκάθαρη οπτική για το πώς θα είναι ένα μοντέλο παραγωγής, με το οποίο θα ανεβάσουμε το επίπεδο των δίτροχων ηλεκτρικών οχημάτων στις μεγαλουπόλεις, τόσο από τεχνολογική πλευρά όσο και από σχεδιαστική."

Ενώ το Concept Link που παρουσιάστηκε το 2017 έδειχνε πολύ φουτουριστικό, το CE 04 μεταφέρει τον ριζοσπαστικό σχεδιασμό του Concept Link στην παραγωγή με ελάχιστες αλλαγές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Alexander Buckan, του επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού οχημάτων, οι άνθρωποι της BMW κατάφεραν να μεταφέρουν πολλά από τα καινοτόμα στοιχεία και τις λεπτομέρειες του Concept στην παραγωγή. Τα τεχνολογικά δεδομένα των ηλεκτρικών κινητήρων, όπως οι επίπεδες μπαταρίες στο πάτωμα και οι μικρές διαστάσεις του κινητήρα, τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο σχήμα που εισάγει μια νέα αισθητική η οποία διαφοροποιείται πλήρως από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα όμως παραμένει λειτουργικός και πρακτικός, δημιουργώντας και πολλές επιμέρους θεματικές, σχεδιαστικές ενότητες. Είναι σίγουρα ένα σχήμα που διχάσει τον κόσμο, αλλά το βέβαιο είναι πως θα ξεχωρίζει.

Οπτικά, το CE 04 διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο scooter ξέρουμε. Είναι εξαιρετικά χαμηλό πίσω και η σιλουέτα του ανασηκώνεται προοδευτικά όσο προχωράμε στο μπροστινό τμήμα του. Οι μεγάλες λείες επιφάνειες σε διάφορα επίπεδα, προσομοιώνει μέρος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής των πόλεων. Οι επίπεδες μπαταρίες στο πάτωμα, δίνουν την δυνατότητα για την δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος είναι φωτιζόμενος και έχει πρόσβαση από το πλαïνό μέρος του scooter και μπορεί να φιλοξενήσει ένα κράνος και μέρος του εξοπλισμού του αναβάτη. Επιπλέον, οι χαμηλά τοποθετημένες μπαταρίες, χαμηλώνουν και το κέντρο βάρους του CE 04, επηρεάζοντας θετικά την συμπεριφορά του.

Ο χρωματικός συνδυασμός παίζει κι αυτός σημαντικό ρόλο στην μοντέρνα και ιδιαίτερη εμφάνιση, καθώς κάτω από το μεταλλικό λευκό χρώμα που κυριαρχεί στα πλαστικά, μια βαμμένη σε μαύρο ματ περιοχή καθορίζει τον "πυρήνα" του scooter. Εκτείνεται από μπροστά μέχρι πίσω και εκτός από το πλαίσιο του προβολέα, συμπεριλαμβάνει την μετάδοση και μερικά στοιχεία από τις αναρτήσεις. Επίσης, οι άνθρωποι της BMW θέλησαν να χρησιμοποιήσουν σκοπίμως την τεχνολογία του CE 04 ως μέρος του σχεδιασμού, γι' αυτό και τα πλαϊνά πλαστικά δεν καλύπτουν πλήρως το πίσω μέρος, καθώς λεπταίνουν μοιάζοντας με μικρά αεροδυναμικά φτερά αφήνοντας σε κοινή θέα κομμάτι του κινητήρα, τις ψήκτρες, το μονόμπρατσο ψαλίδι το αμορτισέρ και ο ιμάντας.

Τα φώτα έχουν μια μινιμαλιστική και μοντέρνα σχεδίαση, με τους χαρακτηριστικούς LED προβολείς σε σχήμα "U". Τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι ενσωματωμένα στα πλαστικά και έχουν σχήμα μισοφέγγαρου.

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχει δοθεί στην πρακτικότητα που προσφέρει το CE 04 και πιο πολύ στο κομμάτι του κινητήρα και της αποθήκευσης ενέργειας, Σύμφωνα με τον Alexander Buckan, ο μέσος αναβάτης καλύπτει περί τα 12 χιλιόμετρα ημερησίως, οπότε η άνεση για μεγάλες αποστάσεις είναι λιγότερο σημαντική σε σχέση με την εργονομία και την ευκολία πρόσβασης. Γι' αυτό σχεδίασαν μία μεγάλη ("πλευστή" όπως την ονομάζει) σέλα που επιτρέπει στον αναβάτη να κινείται με άνεση πάνω της, προσφέροντας άνετα εργονομικά χαρακτηριστικά για όλους τους σωματότυπους.

Μεγάλο κομμάτι της μελέτης για την κατασκευή του BMW Motorrad Definition CE 04, δόθηκε και στις διαδραστικές δυνατότητες του scooter με τον εξοπλισμό του αναβάτη του, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια, την άνεση και την οδηγική εμπειρία. Ο αναβάτης θα είναι διασυνδεδεμένος μέσω του κινητού του τηλεφώνου με το CE 04, όπου στην μεγάλη TFT οθόνη των 10,25 ιντσών (η μεγαλύτερη που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε scooter) θα προβάλλονται όλες οι πληροφορίες.

Παράλληλα, η BMW δημιούργησε και μια σειρά προστατευτικού ρουχισμού για τον αναβάτη του CE 04, προκειμένου να προσφέρει την απαραίτητη προστασία, αλλά και να μπορεί να φορεθεί και σε όλες τις υπόλοιπες εκφράσεις της καθημερινής ζωής, ενώ παράλληλα έχει και τον δικό του ρόλο στο σύστημα επικοινωνίας του scooter με το περιβάλλον του, όπως εξηγεί η Julia Lein, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού εξοπλισμού της BMW Motorrad.

Για παράδειγμα, το τζάκετ τύπου parka που διαθέτει προστασίες στα επίμαχα σημεία, είναι αδιάβροχο και διαπνέον με ειδικούς αεραγωγούς, διαθέτει επίσης και ενσωματωμένα φώτα στα μανίκια και στην κουκούλα για καλύτερη ορατότητα, τα οποία μπορούν να ανάψουν και να αλλάξουν χρώμα, μέσω αισθητήρων στα μανίκια, ενώ την εσωτερική τσέπη του μπουφάν θα υπάρχει power bank για να φορτίζει ο αναβάτης το τηλέφωνό του.

Πρόβλεψη έχει γίνει όμως και για την ξεχωριστή εμφάνιση που θέλει να έχει ο κάθε ιδιοκτήτης για το scooter του, καθώς όπως εξηγεί ο Gerald Höller, σχεδιαστής γραφικών της BMW Motorrad, χάρη στην νέα αρχιτεκτονική του CE 04, δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά γραφικά και χρώματα που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ιδιαιτερότητά του, αλλά και θα μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Όπως χαρακτηριστικά λέει "βλέπουμε το CE 04 Definition ως μια κινούμενη οθόνη όπου ο πελάτης μπορεί να εκφράσει την προσωπικότητά του μέσα από ένα ευρύ φάσμα μεταξύ κομψότητας και αστικού στιλ".

Μέχρι στιγμής, αν και η BMW λέει ξεκάθαρα πως το CE 04 Definition είναι ένα βήμα πριν την μαζική παραγωγή, δεν έχει ανακοινωθεί το πότε θα συμβεί αυτό, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.

Δείτε εδώ το video με την παρουσίαση του Definition CE 04

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες