BMW R1250R – R1250RS 2019 στην EICMA

Με την τεχνολογία ShiftCam
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/11/2018

Ήταν φυσικό και απολύτως αναμενόμενο, όπως είχαμε γράψει, ο καινούργιος boxer των 1250 κυβικών να προικίσει όλη την γκάμα των "R" της BMW (πλην της οικογένειας RnineT που "φορούν" τον αερόψυκτο boxer). Στην EICMA λοιπόν, οι Βαυαροί παρουσίασαν τα R1250R και R1250RS, αφού τα R1250GS και R1250RT τα είχαν δείξει αρκετό καιρό πριν την Έκθεση του Μιλάνου. Η ShiftCam τεχνολογία περνάει πλέον σε όλη την οικογένεια των R, με τον μεταβλητό χρονισμό και βύθισμα των βαλβίδων που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην απόδοση (136 ίπποι) και στην κατανάλωση, όπως είχατε διαβάσει και στην παρουσίαση του R1250GS.


Για την απόδοση πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο riding modes, ενώ στα ηλεκτρονικά βοηθήματα συμπεριλαμβάνονται το ASC (το traction control της BMW) και το hill start control που βοηθά στις εκκινήσεις σε ανηφόρες. Στον προαιρετικό εξοπλισμό διατίθενται και τα "Riding Modes Pro" (Dynamic και Dynamic Pro) που εμπεριέχει και το DTC (Dynamic Traction Control) και για τα δύο μοντέλα, το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα ειδικά στις επιταχύνσεις στις εξόδους των στροφών. Το ABS Pro προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στο φρενάρισμα υπό κλίση, ενώ το DBC (Dynamic Brake Control) αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας κατά την επιβράδυνση μειώνοντας την πιθανότητα για ακούσια επιτάχυνση. Μέσω της ECU μειώνεται η δύναμη του κινητήρα κατά το φρενάρισμα έτσι ώστε να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του πίσω φρένου και να παραμένει η μοτοσυκλέτα σταθερή.


Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό του R1250RS συμπεριλαμβάνονται οι LED προβολείς, ενώ τόσο για το RS όσο και για το R τα LED φώτα ημέρας ανήκουν στο έξτρα εξοπλισμό. Στάνταρ όμως είναι και το Connectivity της BMW που συνεργάζεται με την TFT οθόνη των 6,5 ιντσών και το νέο χειριστήριο που απλοποιεί ιδιαίτερα την διαδικασία των επιλογών. Έξτρα είναι το έξυπνο σύστημα κλήσεων εκτάκτου ανάγκης, μαζί με μια μακριά λίστα από εξαρτήματα που επιτρέπουν στον αναβάτη να βάλει την προσωπική του πινελιά στην μοτοσυκλέτα του από το τμήμα της BMW Motorrad Spezial.
Τέλος, στις στιλιστικές αλλαγές των δύο μοτοσυκλετών ανήκουν τα επανασχεδιασμένα μπροστινά φτερά και η βάση των οργάνων, ενώ το R1250RS έχει διαφορετικό σχεδιασμό για το πάνω μέρος του φαίρινγκ.

Δείτε πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery

Ετικέτες

QJMOTOR SRK 600 RS – Η τετρακύλινδρη supersport ανανεώνεται και χαμηλώνει την τιμή της στην Κίνα

Η τετρακύλινδρη SRK 600 RS των 620 cc και 100 hp φρεσκάρεται με αναβαθμίσεις που μυρίζουν εξαγωγή προς δυσμάς
qjmotor srk 600 rs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Η τετρακύλινδρη supersport μοτοσυκλέτα της QJMOTOR ήταν διαθέσιμη στην αγορά της Κίνας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αποκτώντας τώρα την πρώτη της σημαντική αναβάθμιση.

Ένα στοιχείο που δεν αλλάζει είναι ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας που εδράζει σε ένα ατσάλινο πλαίσιο, μετρά 680 cc και δηλώνει μέγιστη ισχύ 100 hp και μέγιστη ροπή 6,9 kgm για ονομαστική τελική ταχύτητα 220 km/h.

qjmotor srk 600 rs

Η μεγάλη είδηση είναι η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού ride-by-wire της Marelli, χάρη στο οποίο το SRK 600 RS αποκτά τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις: Rain (που περιγράφεται ως περιορισμός ισχύος στα επίπεδα μοτοσυκλέτας 300cc), Standard και Sport.

Η αρχική έκδοση της μοτοσυκλέτα διέθετε quickshifter μόνο για το ανέβασμα σχέσης, ενώ πλέον η νέα γενιά φορά ένα εξάρτημα που δουλεύει τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα (δύο δρόμων), ενώ εξοπλίζεται και με σύστημα Cruise Control.

qjmotor srk 600 rs

Το ηλεκτρονικό πακέτο του SRK 600 RS περιλαμβάνει ακόμη Cornering ABS και σύστημα Traction Control που ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα ευαισθησίας.

Η διεπαφή του αναβάτη είναι μια οθόνη έγχρωμη TFT που στο νέο μοντέλο έχει φρέσκια εμφάνιση.

Στις αναρτήσεις η QJMOTOR διατηρεί τις ρυθμιζόμενες Marzocchi του αρχικού μοντέλου και τις ενισχύει με ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού της ίδιας ιταλικής εταιρείας. Ομοίως πράττει και στα φρένα, όπου το ζεύγος των ακτινικών τετραπίστονων Brembo Μ4.32 συνεχίζει στην κινέζικη supersport.

qjmotor srk 600 rs

Τέλος, έχουμε αλλαγές στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, η οποία διατηρεί το ίδιο σχέδιο που είχε εξαρχής, με μερικές διαφορές: νέος ανεμοθώρακας που θεωρητικά προσφέρει βελτιωμένη προστασία στον αναβάτη, νέοι καθρέπτες με ενσωματωμένα φλας και νέο τελικό εξάτμισης, στο ίδιο σχέδιο αλλά λίγο μακρύτερο του προκατόχου του.

Το απερχόμενο SRK 600 RS δήλωνε 206 κιλά με όλα τα υγρά, που περιλαμβάνουν και 16 λίτρα καυσίμου, ενώ για το νέο η QJMOTOR δεν έχει αποκαλύψει την αντίστοιχη τιμή. Εικάζουμε πως δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν αλλάξει τα βασικά δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας.

 

qjmotor srk 600 rs

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο σάλο στον κινέζικο Τύπο σχετικά με το ανανεωμένο SRK 600 RS - που θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα από τις 8 Απριλίου - πάντως είναι η τιμή του. Η QJMOTOR διέθετε στην Κίνα το προηγούμενο μοντέλο προς 38.999 γιουάν, ή περίπου €4.920 (ισοτιμία 31/3/2026), ωστόσο το αναβαθμισμένο μοντέλο ανακοινώθηκε ακόμη φθηνότερα, στα 34.999 (περίπου €4.400) και επιπλέον διατίθεται δίπλα σε μια πιο φτηνή εκδοχή που δεν έχει το ηλεκτρονικό γκάζι και στη θέση των Marzocchi και Brembo φορά αναρτήσεις και φρένα κινέζικης προέλευσης, η οποία κοστολογείται ακόμη πιο κάτω, στα 29.999 γιουάν (περίπου €3.785).

Πρόκειται για τιμολόγηση που σε κινέζικα μέσα περιγράφεται με ιδιαιτέρως θορυβώδεις ατάκες όπως “η QJMOTOR τρελάθηκε” ή “θα σκοτώσει άλλες κινέζικες μάρκες”. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως το ανανεωμένο SRK 600 RS αφορά τις δυτικές αγορές, ωστόσο η δημιουργία μιας έκδοσης με πολύ επώνυμα περιφερειακά (Marzocchi, Marelli, Brembo) από τη μια και η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού από την άλλη προλειαίνουν το έδαφος για την πιθανή προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5+ και ενδεχόμενη εξαγωγή του στην Ευρώπη. Και γιατί όχι, λέμε εμείς.

Ετικέτες