Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

BMW R1250R – R1250RS 2019 στην EICMA

Με την τεχνολογία ShiftCam

Ήταν φυσικό και απολύτως αναμενόμενο, όπως είχαμε γράψει, ο καινούργιος boxer των 1250 κυβικών να προικίσει όλη την γκάμα των "R" της BMW (πλην της οικογένειας RnineT που "φορούν" τον αερόψυκτο boxer). Στην EICMA λοιπόν, οι Βαυαροί παρουσίασαν τα R1250R και R1250RS, αφού τα R1250GS και R1250RT τα είχαν δείξει αρκετό καιρό πριν την Έκθεση του Μιλάνου. Η ShiftCam τεχνολογία περνάει πλέον σε όλη την οικογένεια των R, με τον μεταβλητό χρονισμό και βύθισμα των βαλβίδων που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην απόδοση (136 ίπποι) και στην κατανάλωση, όπως είχατε διαβάσει και στην παρουσίαση του R1250GS.


Για την απόδοση πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο riding modes, ενώ στα ηλεκτρονικά βοηθήματα συμπεριλαμβάνονται το ASC (το traction control της BMW) και το hill start control που βοηθά στις εκκινήσεις σε ανηφόρες. Στον προαιρετικό εξοπλισμό διατίθενται και τα "Riding Modes Pro" (Dynamic και Dynamic Pro) που εμπεριέχει και το DTC (Dynamic Traction Control) και για τα δύο μοντέλα, το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα ειδικά στις επιταχύνσεις στις εξόδους των στροφών. Το ABS Pro προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στο φρενάρισμα υπό κλίση, ενώ το DBC (Dynamic Brake Control) αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας κατά την επιβράδυνση μειώνοντας την πιθανότητα για ακούσια επιτάχυνση. Μέσω της ECU μειώνεται η δύναμη του κινητήρα κατά το φρενάρισμα έτσι ώστε να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του πίσω φρένου και να παραμένει η μοτοσυκλέτα σταθερή.


Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό του R1250RS συμπεριλαμβάνονται οι LED προβολείς, ενώ τόσο για το RS όσο και για το R τα LED φώτα ημέρας ανήκουν στο έξτρα εξοπλισμό. Στάνταρ όμως είναι και το Connectivity της BMW που συνεργάζεται με την TFT οθόνη των 6,5 ιντσών και το νέο χειριστήριο που απλοποιεί ιδιαίτερα την διαδικασία των επιλογών. Έξτρα είναι το έξυπνο σύστημα κλήσεων εκτάκτου ανάγκης, μαζί με μια μακριά λίστα από εξαρτήματα που επιτρέπουν στον αναβάτη να βάλει την προσωπική του πινελιά στην μοτοσυκλέτα του από το τμήμα της BMW Motorrad Spezial.
Τέλος, στις στιλιστικές αλλαγές των δύο μοτοσυκλετών ανήκουν τα επανασχεδιασμένα μπροστινά φτερά και η βάση των οργάνων, ενώ το R1250RS έχει διαφορετικό σχεδιασμό για το πάνω μέρος του φαίρινγκ.

Δείτε πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery

Tags: