Το CFMOTO 800MT έτοιμο για παραγωγή

Έτοιμη η μοτoσυκλέτα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/12/2020

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε δείξει το δικύλινδρο Adventure της CFMOTO στο τελικό στάδιο των δοκιμών του, με το απαραίτητο καμουφλάζ από τις τελευταίες δοκιμές στο δρόμο. Τώρα, είναι έτοιμο ολοκληρωτικά, στην τελική του μορφή ακόμη και με τα γραφικά που θα έχει η μοτοσυκλέτα όταν βγει από τις γραμμές παραγωγής.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη του ΜΤ800, από τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, μέχρι τα σκίτσα από τις πατέντες που το αφορούν και έχουν κατατεθεί, αλλά πλέον διέρρευσαν οι εικόνες από την τελική του μορφή, όπως ακριβώς θα πωλείται στις βιτρίνες των εμπόρων. Όπως μπορούμε να δούμε, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ κοντά τόσο με τα σχέδια, όσο και με τα πρωτότυπα που έχουμε δει κατά καιρούς, αν και οι χυτές ζάντες που υπήρχαν στα σκίτσα, έχουν αντικατασταθεί με ακτινωτούς τροχούς που είχαμε δει στα αρχικά πρωτότυπα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η CFMOTO θα προσφέρει δύο εκδόσεις με διαφορετικούς τροχούς στους υποψήφιους πελάτες της.

Επιπλέον, φαίνεται πως έχει αλλάξει ελαφρώς και το όνομα, καθώς δεν θα ονομάζεται ΜΤ800 αλλά 800ΜΤ, προφανώς για να μην υπάρχει τόσο άμεσος συσχετισμός με την σειρά "ΜΤ" της Yamaha.

Να θυμίσουμε ότι το 800ΜΤ είναι προϊόν της στενής συνεργασίας μεταξύ ΚΤΜ και CFMOTO, καθώς το κινέζικο εργοστάσιο κατασκευάζει ήδη διάφορους κινητήρες και συναρμολογεί μοτοσυκλέτες για λογαριασμό των Αυστριακών, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι το δικαίωμα χρήσης του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 790 Adevnture και Duke από τους Κινέζους. Το πλαίσιο είναι κι αυτό μια παραλλαγή του πλαισίου του 790 Adventure, με το ψαλίδι όμως να είναι εντελώς διαφορετικό.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, απομένει να μάθουμε αν ο κινητήρας θα αποδίδει τα ίδια ή λιγότερα άλογα απ' ό,τι στα ΚΤΜ, όπου εκεί η απόδοσή του κυμαίνεται –ανάλογα το μοντέλο- από τους 95 ως τους 105 ίππους. Το βάρος (γεμάτο) του 800ΜΤ είναι στα 213 κιλά, 16 κιλά παραπάνω από το 890 Adventure της ΚΤΜ, ενώ με την προσθήκη των αλουμινένιων βαλιτσών από τον προαιρετικό εξοπλισμό το βάρος ανεβαίνει στα 248 κιλά.

Η επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτα (η οποία έπρεπε να είχε γίνει ήδη βάσει του αρχικού σχεδιασμού και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) αναμένεται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021.

Beta RX250 4T 2027 – Πρώτη εμφάνιση σε ιταλικό αγώνα [Βίντεο]

Η νέα τετράχρονη Beta που προορίζεται για τη μάχη της ΜΧ2 το 2027 έτρεξε τον πρώτο της αγώνα στο Internazionali d'Italia MX
Beta RX 250 4T prototype
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Η Beta έχει ήδη παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου ΜΧ, MXGP, από το 2021 με την MT Racing Team Beta και την τετράχρονη RX 450 4T, ενώ τώρα ετοιμάζεται και για την κατηγορία ΜΧ2 των 250 cc.

Η μοτοσυκλέτα που εξελίσσει για την ΜΧ2 εδώ και αρκετούς μήνες είναι η RX 250 4T και η πρώτη της δημόσια εμφάνιση έγινε στον πρόσφατο αγώνα της σειράς Internazionali d'Italia MX στη Mantua και δη στο δεύτερο σκέλος, στα χέρια ενός από τους αναβάτες δοκιμών της.

Beta RX 250 4T prototype

Χτισμένη γύρω από έναν ολοκαίνουργιο μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα 250 cc με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή, έχει μια εμφανέστατη διαφοροποίηση από τη σχεδίαση της RX 450 4T τοποθετώντας την αλυσίδα της τελικής μετάδοσης στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, αντίστροφα από το μοντέλο των 449 cc.

Beta RX 250 4T prototype

Νέο είναι και το πλαίσιο, ενώ η Beta μας λέει πως η τελική μορφή της RX 250 4T δεν είναι ακόμη καθορισμένη, καθώς η εξέλιξή της συνεχίζεται ακόμη.

Στόχος είναι η νέα ΜΧ μοτοσυκλέτα της να είναι έτοιμη πριν το Καλοκαίρι, όταν παραδοσιακά παρουσιάζονται όλα τα off-road μοντέλα των κατασκευαστών ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος, με προφανή στόχο η Beta να είναι παρούσα και στην κατηγορία ΜΧ2 του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2027.