Το CFMOTO 800MT έτοιμο για παραγωγή

Έτοιμη η μοτoσυκλέτα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/12/2020

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε δείξει το δικύλινδρο Adventure της CFMOTO στο τελικό στάδιο των δοκιμών του, με το απαραίτητο καμουφλάζ από τις τελευταίες δοκιμές στο δρόμο. Τώρα, είναι έτοιμο ολοκληρωτικά, στην τελική του μορφή ακόμη και με τα γραφικά που θα έχει η μοτοσυκλέτα όταν βγει από τις γραμμές παραγωγής.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη του ΜΤ800, από τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, μέχρι τα σκίτσα από τις πατέντες που το αφορούν και έχουν κατατεθεί, αλλά πλέον διέρρευσαν οι εικόνες από την τελική του μορφή, όπως ακριβώς θα πωλείται στις βιτρίνες των εμπόρων. Όπως μπορούμε να δούμε, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ κοντά τόσο με τα σχέδια, όσο και με τα πρωτότυπα που έχουμε δει κατά καιρούς, αν και οι χυτές ζάντες που υπήρχαν στα σκίτσα, έχουν αντικατασταθεί με ακτινωτούς τροχούς που είχαμε δει στα αρχικά πρωτότυπα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η CFMOTO θα προσφέρει δύο εκδόσεις με διαφορετικούς τροχούς στους υποψήφιους πελάτες της.

Επιπλέον, φαίνεται πως έχει αλλάξει ελαφρώς και το όνομα, καθώς δεν θα ονομάζεται ΜΤ800 αλλά 800ΜΤ, προφανώς για να μην υπάρχει τόσο άμεσος συσχετισμός με την σειρά "ΜΤ" της Yamaha.

Να θυμίσουμε ότι το 800ΜΤ είναι προϊόν της στενής συνεργασίας μεταξύ ΚΤΜ και CFMOTO, καθώς το κινέζικο εργοστάσιο κατασκευάζει ήδη διάφορους κινητήρες και συναρμολογεί μοτοσυκλέτες για λογαριασμό των Αυστριακών, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι το δικαίωμα χρήσης του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 790 Adevnture και Duke από τους Κινέζους. Το πλαίσιο είναι κι αυτό μια παραλλαγή του πλαισίου του 790 Adventure, με το ψαλίδι όμως να είναι εντελώς διαφορετικό.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, απομένει να μάθουμε αν ο κινητήρας θα αποδίδει τα ίδια ή λιγότερα άλογα απ' ό,τι στα ΚΤΜ, όπου εκεί η απόδοσή του κυμαίνεται –ανάλογα το μοντέλο- από τους 95 ως τους 105 ίππους. Το βάρος (γεμάτο) του 800ΜΤ είναι στα 213 κιλά, 16 κιλά παραπάνω από το 890 Adventure της ΚΤΜ, ενώ με την προσθήκη των αλουμινένιων βαλιτσών από τον προαιρετικό εξοπλισμό το βάρος ανεβαίνει στα 248 κιλά.

Η επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτα (η οποία έπρεπε να είχε γίνει ήδη βάσει του αρχικού σχεδιασμού και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) αναμένεται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες