Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Το CFMOTO MT800 στην τελική του μορφή!

Τελευταίες δοκιμές στην Κίνα

Το περασμένο Ιανουάριο, είχαμε γράψει και είχαμε δείξει τις πρώτες εικόνες από το επερχόμενο MT800 της CFMOTO και τώρα έχουμε νέες φωτογραφίες, που παρά το καμουφλάζ του φαίνεται ξεκάθαρα η τελική μορφή της μοτοσυκλέτας, η οποία να θυμίσουμε –βάσει του χρονοδιαγράμματος της CFMOTO- θα έπρεπε ήδη να έχει παρουσιαστεί επίσημα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΜΤ800 ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά το λανσάρισμά του αναβλήθηκε για τις αρχές του 2021, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας που επηρέασε την παραγωγή. Όπως φαίνεται όμως από τις φωτογραφίες, η μοτοσυκλέτα είναι σχεδόν έτοιμη για να μπει στον ανταγωνισμό απέναντι στα BMW F750/850GS, αλλά και στο Triumph Tiger 900.

Το ΜΤ800 είναι προϊόν της στενής συνεργασίας μεταξύ CFMOTO και ΚΤΜ, με κινητήρα που προέρχεται από το 790 των Αυστριακών –ένας από τους κινητήρες που το κινέζικο εργοστάσιο μπορεί να κατασκευάσει με την άδεια της ΚΤΜ- και πλαίσιο πολύ κοντά στο πλαίσιο του 790 Adventure.

Οι δεσμοί με τους αυστριακούς επεκτείνονται και στις αναρτήσεις τις WP, αλλά ο σχεδιασμός του διαφέρει αρκετά από το να χαρακτηριστεί αντίγραφο του 790 Adventure. Καθιστά σαφές ότι ο προσανατολισμός του είναι λιγότερο off και περισσότερο on συγκριτικά με το αυστριακό δικύλινδρο, με έμφαση στις τουριστικές δυνατότητες. Το φαίρινγκ είναι μεγαλύτερο από των ΚΤΜ, με έξτρα προβολάκια στηριγμένα στα πλαϊνά πλαστικά, τα οποία συνδέονται με το μούτρο, αντί να διαχωρίζονται όπως στο Adventure. Αντίστοιχα και η σέλα δείχνει να έχει μικρότερη απόσταση από το έδαφος, χωρίς να "μπαίνει" μέσα στο ρεζερβουάρ όπως συμβαίνει στο ΚΤΜ.

Και μιας και γίνεται λόγος για το ρεζερβουάρ, στο CFMOTO διαθέτει μια συμβατική σχεδίαση και δεν χωρίζεται κατεβαίνοντας μέχρι χαμηλά όπως στο Adventure, ενώ και η συνολική σχεδίαση του ΜΤ800 είναι πιο συμβατική και πιο κοντά στα πρότυπα των adventure tourers που έχουν οι περισσότεροι αναβάτες.

Στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα προφανώς θα περιλαμβάνεται και το χαμηλότερο κόστος απόκτησης, μιας και το Adventure της ΚΤΜ θα έχει τον μεγαλύτερο κινητήρα των 890cc. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του ΜΤ800 θα φτάνει κοντά στους 95 ίππους, ή και χαμηλότερα με δεδομένο ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις Euro5 προδιαγραφές.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει γνωστά τα πλάνα και οι προθέσεις της CFMOTO σχετικά με το αν θα εισαχθεί το MT800 στην Ευρώπη ή θα παραμείνει μόνο για την κινέζικη αγορά.