DragonΤΤ MP1 DYNAMIC-CL: Ένα ξεχωριστό τρίροδο! [video]

Ένα "κοκτέιλ" από δυο διαφορετικούς κόσμους
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

21/4/2020

Οι περισσότεροι από εσάς θα θυμάστε ότι στις αρχές της νέας χιλιετίας, η BMW είχε δημιουργήσει μια απ’ τις μεγαλύτερες…αποτυχίες της στον κόσμο των δύο τροχών. Αναφερόμαστε φυσικά στο σκούτερ της BMW, το C1, που αντιπροσώπευε την προσπάθεια της βαυαρικής εταιρείας να συνδυάσει τα θετικά απ’ τον κόσμο των αυτοκινήτων με αυτά των δικύκλων. Ωστόσο, το C1 δεν κατάφερε ποτέ να σημειώσει τις απαραίτητες πωλήσεις ώστε να συνεχιστεί η εξέλιξή του και γρήγορα αποσύρθηκε.

To C1 της BMW

Από την άλλη, η DragonTT είναι μια ισπανική εταιρεία, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο σχεδιασμό μοτοσυκλετών και κατά καιρούς έχει παρουσιάσει διάφορες πρωτότυπες μοτοσυκλέτες, ενώ παράλληλα δέχεται και παραγγελίες για τη δημιουργία custom μοτοσυκλετών. Πώς συνδυάζονται όλα τα παρπάνω;

Με το MP1 DYNAMIC-CL που πρόσθεσε στην γκάμα της η Dragon TT για το 2020, το οποίο είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις κυβισμού, μια των 330cc και μια 493cc. Σχεδιαστικά, μπορεί να θυμίζει το C1 της BMW, όμως υπάρχουν αρκετές διαφορές που το ξεχωρίζουν. Αρχικά, η πρόσβαση στο σκούτερ της DragonTT γίνεται σηκώνοντας ολόκληρο πάνω μέρος, με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες μιας Lamborghini. Οπότε, με το κουβούκλιο να ανοίγει προς τα πάνω, η εταιρεία αναφέρει πως έτσι δεν χάνεται το πλεονέκτημα που έχουν όλες οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ, να σταθμεύουν ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Σε αντίθεση με το C1, το MP1 απομονώνει περισσότερο τον αναβάτη απ’ το περιβάλλον, αφού διαθέτει πλαϊνά παράθυρα – δεν κατεβαίνουν – και έτσι σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε αυτοκίνητο, χωρίς όμως να παρέχει την αντίστοιχη παθητική ασφάλεια που σου χαρίζουν τα “μεταλλικά κουτιά”. Πέρα απ’ τον υαλοκαθαριστήρα που έχει απ’ την έξω πλευρά του παρμπρίζ, υπάρχει και ένας εσωτερικός για να αφαιρεί την εσωτερική υγρασία που δημιουργείται απ’ τη θερμότητα του σώματος του αναβάτη το χειμώνα.

Για τη δημιουργία του MP1 DYNAMIC-CL, η ισπανική εταιρεία χρησιμοποιεί ως βάση τα MP3 300 και 500, τα οποία ξεπερνούν σε βάρος τα 250 κιλά όπως αναφέρει η Piaggio. Όπως καταλαβαίνετε, με την προσθήκη του κουβούκλιου το βάρος μπορεί να έρθει πολύ κοντά στα 300 κιλά και γι’ αυτό η DragonTT έχει στον προαιρετικό εξοπλισμό και την όπισθεν. Οι επιδόσεις των σκούτερ της DragonTT συγκριτικά με αυτές των MP3 της Piaggio είναι ίδιες, όμως οι επιταχύνσεις και η τελική του MP1 θα είναι σίγουρα υποδεέστερες από αυτές των MP3, λόγω της αναλογίας κιλών ανά ίππων που έχει αυξηθεί. Ο αποθηκευτικός χώρος των 70 λίτρων (!) βρίσκεται πίσω απ’ το κάθισμα του αναβάτη, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί ώστε να δημιουργηθεί χώρος για συνεπιβάτη, ενώ για τις κρύες μέρες του χρόνου, το MP1 υπόσχεται να σας κρατά ζεστούς καθώς διαθέτει και θέρμανση.

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, τα σκούτερ μέσα απ’ την ευκολία της οδήγησης, τους αποθηκευτικούς χώρους και την άνεση που προσφέρουν, αποτελούν πύλη εισόδου στον κόσμο των δικύκλων για όσους οδηγούσαν μια ζωή αυτοκίνητο. Από τότε που δημιουργήθηκε το MP3 τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο εύκολα, χάρη στην ασφάλεια που προσφέρουν οι τρεις τροχοί. Η δημιουργία ενός σκούτερ που συνδυάζει τα θετικά των αυτοκινήτων και των δικύκλων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κοκτέιλ και για να πετύχει θέλει μεγάλη μαεστρία. Σίγουρα η προσπάθεια της DragonTT κεντρίζει το ενδιαφέρον, όμως με το κόστος απόκτησης να ξεκινά απ’ τις 19.000 ευρώ, δεν μπορείς να πεις ότι σου ανοίγει την όρεξη να δοκιμάσεις ένα νέο κοκτέιλ…

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες