Dunlop Mutant: Ένα ελαστικό παντός καιρού για όλα τα εδάφη

Έρχεται στην αγορά το 2020
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

18/11/2019

Η Dunlop δημιούργησε ένα νέο ελαστικό, τα Mutant, χρησιμοποιώντας όλη την τεχνογνωσία της από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που συμμετέχει, αλλά και συνδυάζοντας στοιχεία από ελαστικά διάφορων κατηγοριών, όπως των Hypersport και Supermoto. Στόχος της είναι να προσφέρει στους αναβάτες ένα ελαστικό με μεγάλη χιλιομετρική απόδοση και παράλληλα θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τερέν. Ακόμη, χάρη στην ποικιλία διαστάσεων που παράγεται, μπορεί να τοποθετηθεί σε πάνω απο 370 μοτοσυκλέτες της αγοράς. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Dunlop Moto λανσάρει το Mutant: Ένα ελαστικό παντός καιρού για όλα τα εδάφη

•             Η crossover σχεδίαση των μοτοσυκλετών δημιουργεί τις ανάγκες για ελαστικά “παντός καιρού”, που μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα μοντέλα της αγοράς.

•             Το Dunlop Mutant μπορεί να τοποθετηθεί σε πάνω από 370 μοντέλα μηχανών

•             Το Mutant καλύπτει όλο το φάσμα της αγοράς, από μοτοσυκλέτες Scrambler και Naked μέχρι Adventure

Η Dunlop παρουσίασε το νέο Mutant, ένα ελαστικό που φέρνει μια crossover προσέγγιση στην αγορά των ελαστικών. Το νέο  Mutant της Dunlop μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και εδάφη, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί σε 370 διαφορετικά μοντέλα είτε πρόκειται για Adventure, Sport Touring, Naked, ρετρό είτε scrambler.

Το Mutant θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιανουάριο του 2020. Δημιουργήθηκε μέσα από την εμπειρία της Dunlop, στα βραβευμένα hypersport και touring ελαστικά, καθώς και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει μέσα από αγώνες με μεικτές καιρικές συνθήκες. Η Dunlop την ονομάζει «τεχνολογία 4 εποχών» η οποία περιλαμβάνει ένα μείγμα από υλικά, κατασκευές και ενώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες - συμπεριλαμβανομένων των σκληρών χειμερινών συνθηκών. Γι’ αυτό το λόγο, το Mutant έχει αποκτήσει την επίσημη σήμανση «M+S» (Mud & Snow), ότι είναι απολύτως κατάλληλο για δύσκολες συνθήκες όπως στη λάσπη και στο χιόνι.

Ο Dmitri Talboom, Product Manager της Dunlop Motorcycle Europe, δήλωσε: «Το Mutant προσφέρει στους αναβάτες ακρίβεια χειρισμού και σταθερότητα που περιμένει κανείς από τα ελαστικά των hypersport, ενώ έχει στοιχεία και από τα βρόχινα αγωνιστικά ελαστικά προσφέροντας την καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε αντίστοιχες συνθήκες. Παράλληλα, η αντοχή τους στη χρήση είναι ανάλογη των touring ελαστικών. Η Dunlop διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα, sport touring ελαστικά, που έχουν βραβευτεί, όπως το RoadSmart III  αλλά και στα Adventure ελαστικά όπως το Trailmax Meridian. Παράλληλα, είναι παρούσα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αντοχής αλλά και στη Moto2, αποκτώντας περισσότερη εμπειρία. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης βασίστηκε πάνω σε αυτή για να δημιουργήσει ένα ελαστικό ιδανικό για όλες τις εποχές».

Τα Mutant είναι διαθέσιμα σε πέντε διαφορετικές διαστάσεις για το εμπρός και έξι για το πίσω, καλύπτοντας έτσι μια ευρεία γκάμα μοντέλων αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πάνω από 370 διαφορετικές μοτοσυκλέτες. Στόχος της Dunlop ήταν να προσφέρει ένα ελαστικό που θα είναι διαθέσιμο για πολλά μοντέλα και θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συνθήκες, όπως εξήγησε ο Dmitri: «Όλο και πιο συχνά, παρατηρούμε scrambler, ρετρό, και naked να χρησιμοποιούνται ως all arounders μοτοσυκλέτες και για όλο το χρόνο. Η έρευνα της Dunlop έχει δείξει ότι οι αναβάτες τους θέλουν ένα ελαστικό που να τους δίνει την αίσθηση στο χειρισμό όπως αυτόν όταν οδηγείς μια hypersport, παρέχοντας όμως την ανάλογη εμπιστοσύνη για να απολαύσουν τη βόλτα τους - ανεξάρτητα από τον καιρό. Το Dunlop Mutant προσφέρει ακριβώς αυτό το μοναδικό crossover χαρακτήρα».

Η νέα δυναμικού σχεδιασμού χάραξη του Mutant διαθέτει στοιχεία από τα ελαστικά των supermoto αλλά και χωμάτινων μοτοσυκλετών ώστε να έχει απήχηση στους custom builders, που ψάχνουν για ελαστικά με ιδιαίτερη εμφάνιση –χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στην απόδοση- και έτσι η Dunlop δημιουργεί ένα εντελώς νέο είδος ελαστικών.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες